Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Iritantno spor hard!
STRANA 1 OD 1
Ispicutura Iritantno spor hard! 01.06.2007. 01:01 T4584

status: user
broj poruka: 268
Kazite mi ljudi sledece:

Koliko brzina hard diska utice na performanse u realnom radu (pre svega mislim na igre)? Imam maxtora od 120GB i toliko krlja da mi budi ukucane,jako cesto pocne da drlja bez ikakvog razloga i kad nisam za racunarom! U poslednje vreme kontam da mi i igre stucaju zbog njega...Imam semprona 2600, 1GB Kingstona, i 7300GT DDR3 i na toj masini mi stuca (ne puno, ali stuca) Test drive unlimited bez obzira na rezoluciju i kolicinu detalja! Odem kod drugara koji ima smrdljivu carapu od masine i WD hard, kod njega igra ide ko podmazana!!! Pa vi sad meni kazite u cemu je stvar,redovno radim defragmentaciju al stvar je uvek ista. Dal bi pomoglo da uzmem novi disk ili je nesto drugo u pitanju???
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Oglasnik 01.06.2007. 01:57 #20704

broj poruka: 726
Ne ljuti se na nesrecni hard,Sempron je krivac.Tvoja graficka i memorija su vise nego dovoljne za tu igru,ali ti,vjerovatno,imas Sempron sa 128 KB L2 kesa.Semproni nijesu lose `budzetsko` resenje za igranje (moj brat sa 3000+ Sempronom gura strasni GTR2 bez problema),ali tvoj primjerak,izgleda, nije za zahtjevno igranje.256 i 512 KB L2 ne predstavlja bitnu razliku kod AMD K8 procesora,ali tvoj model je,pretpostavljam,nesto stariji i ima manji kes.

Inace,performanse u igrama mogu zavisiti od hard diska samo u nekoj drskoj reklamnoj kampanji...tako da tvoj Maxtor nije krivac (osim ako nije zreo za ciscenje ili reinstalaciju).
Pokusaj da se otarasis nepotrebnih programa i drugog smeca ili reinstaliraj sistem,mozda bude efekta.

Ispicutura dopuna 01.06.2007. 02:36 #20706

klokujem procesor,rekli su mi ljudi da moze mnogo da se dize na mojoj Gigabyte K8NE ploci

Oglasnik 01.06.2007. 05:01 #20708

broj poruka: 726

Prodaj mrcinu i kupi (moze i polovan) Athlon 3xxx +.Tvoj procesor je vise nego pogodan za overklok,ali zasto da rizikujes stabilnost kad mozes da kupis,npr.,Athlon 64 3200 (1MB),za tu plocu.
Ako hoces da klokujes,ceraj zivotinju do 2.3 - 2.4 GHz...
-ShonE- Re 01.06.2007. 10:09 #20719

broj poruka: 3529
Treba da proveris system, vrlo je moguce da ti u pozadini rade neki nepotrebni servisi, programi, spyweri...itd. Skeniranje kompa sa NOD32 av-om i recimo Spysweeper-om i na kraju ako ne pomogne, reinstalacija sistema, pa tek onda ako ne radi kako treba, da razmisljas o menjanju neke komponente!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Nekoliko predloga! 01.06.2007. 17:18 #20749

broj poruka: 1260
I ja se slažem da treba zameniti procesor, stvarno je poželjno. Evo još nekoliko predloga pre nego što kreneš od nule. Probaj da odeš u `Device Manager` i pod stavkom `IDE ATA/ATAPI Controllers` desni klik na granu na koju ti je prikčen Hard pa `properties` i pod opcijom `Advanced Settings` proveriš da li ti hard radi u DMA modu. Verujte da sam viđao da priglupi Windows iz neobjašnjivih razloga vrati ATA uređaje u PIO mod i u tom slučaju bivate počašćeni ekstremno sporim radom ATA uređaja i što je još gore stoprocentnim zauzećem procesora prilikom najmanje aktivnosti Harda ili optičkih uređaja. Proveri takođe i optičke uređaje na isti način i ako bilo koji od njih radi u PIO modu jedini način je da uninstall-iraš dotične IDE grane, restartuješ komp, sačekaš da ih Windows ponovo instalira, ponovo restartuješ i sve je vraćeno u DMA mod. Windows po default-u ima implementiran Diskeeper 7 koliko se sećam ali je osiromašen pa ti predlažem da instaliraš recimo Diskeeper 9 i probaš da defragmentuješ sa njim. Ja ga koristim i prezadovoljan sam a pritom ti nudi i dosta drugih podešavanja vezanih za hard. Probaj još da deaktiviraš `System Restore` za sve particije jer vremenom jede prostor na hardu snimajući Restore Point-e a nije preterano koristan. Pretpostavljam da ti ni hibernacija nije potrebna pa bi deaktivacijom iste u `Screen Saver - > Power - > Hibernate` oslobodio još 1GB prostora na C particiji. Nadam se da će ti bar neki od ovih predloga rešiti problem. Nisi naveo da li ti je hard nov ili mator i da li ti se to dešava otkad imaš hard ili je radilo kako treba pa počelo bez razloga da davi. U svakom slučaju probaj sve ovo pa javi šta si uradio.
Živ bio i uzdravlje!!!

Pozdrav svima!
Pisko Zadnja dva odgovora 01.06.2007. 17:24 #20750

broj poruka: 6650
Shone i srdoch mi oteše pola odgovora iz ruku.... nikakav kvar harda ne dovodi do drljanja usred igre, već neki drugi program - servis koji mu pristupa. Način povezivanja dodatno degradira stvar a status odnosno način pristupa disku, još i više, (dma-pio). Proveri ipak, integritet podataka - checkdisk, defragmentiraj, prebaci u DMA, odvoj na posebnu granu hard od optičkog drajva, ponovo instaliraj drajvere matične ploče (ide ili sata drajvere koji su tu ili nisu uključeni, upravo), pa onda skini i prečisti windows - od nepotrebnih servisa, do malware, spyware i trojan programčića. Isti učinak mogu imati i razni `uslužni programi za optimizaciju` sistema, ali, i rasturen pagefile (swapfile) tj. fragmentiran na, obično c particiji, koja je napunjena preko 85% podacima....
Ispicutura Ljudi probah sve 02.06.2007. 17:04 #20836

sto ste mi savetovali ali situacija je ista! Jedino ne znam dal mi mozda problem pravi Vista transformation pack? Sistem mi funkcionise paradoskalno - STALKERA igram bez ikakvih problema a neke druge igre tipa Heroes V,jedno vreme idu ok i onda naglo uspore (seckanje za vreme borbi i maratonsko ucitavanje ). Koristim Forceware 94.24, jel neko imao problema s njima,posto od kako sam ih instalirao, otprilike u to vreme su pocela da se desavaju ova sranja....

5MarcusS5 Re: Ljudi probah sve 08.06.2007. 22:05 #21287

broj poruka: 1
Bukvalno sam isti problem imao nedavno, nema par dana.

Imam Barotna 2600+, Giga rama i Radeon 9800 pro. Igram, i odjednom usecka na jako kratak period, ali uspori i smara, što mi se nije dešavalo pre installiranja nove karte, što se zbilo pre par dana. Meni je problem ako ne rešilo /za sda se ne javljaju te gluposti više/ ono drastično umanjila instalacija 5.10 catalyst drajvera, prvo sam probao sa novim, 7.5, pa 6.12, pa omegine 4.12, da bi sve rapidno bolje radilo sa pomenutom verzijom.

Da paradoks bude veći, najviše me drndao Counter Strike?! koji je star kao biblija, tj terao sam ga besprekorno sa starom fx5500 kartom. Èudno... Dakle, vrati neke stare drajvere, probaj...

AKo nije PIO mode uključen, onda ti nešto aka hard, uostalom, rekoše ljudi...

Good Luck, ja ispizdeh dok nisam rešio problem :)

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs