Moja drugarica predaje u jednoj skoli i zali mi se da joj je crko projektor. E sad firma koja im odrzava tu opremu u skoli trazi 300eur za zamenu dela. U pitanju je NEC-ov projektor, a deo u pitanju je lampa NP07LP. E sad ja vidim da je po netu i na amazonu deo jeftiniji: http://tinyurl.com/bpnvrf2 http://tinyurl.com/cttwrpc pa pretpostavljam da ta firma hoce da ih odere. Pa mislim ceo projektor kosta toliko. Da li neko ima neki predlog gde se to moze popraviti jefninije?
Ja to nisam radio... ali, promena lampe je i kao izgovorena stvar - očigledno trivijalna stvar, OSIM, što se ne sme papcima dodirivati sama lampa (otisci, masnoća i slično) tj. ako se to desilo, pre treba da se dobro izbriše npr. magičnom krpetinom. Jeftinije je da bilo ko imalo pismen, kupi tu lampu - ako je gde ima u Serbistanu, i sam je zameni, bez ugrađivanja servisa. Tu dolazimo do pojma `deranje` kod privrednih subjekata i preduzeća. Ta škola to može da plati, pretpostavljam, samo preko računa, a to traje i neizvesno je. To znači da idu preko neke firme, a ta firma plaća poreze i plate, nije neki vetrojeb kao taj koga ja predložih, koji se sam hrani, sam leči i sam napija, bez troškova, pa može na lepe oči da zameni lampu. Taj može da ode i kupi lampu za keš, gde god hoće, ali, neka imaginarna firma - verovatno SAMO od nekog ovlašćenog ili ugovorenog (monopolistički skupljeg, naravno) dobavljača i tako dalje i tako dalje... taj dobavljač je možda, jedini koji uvažava garanciju tj. ne uvaljuje, ali to košta i tako. A možda je samo klasična tender krađa made in Serbia u pitanju gde se bira najskuplji i najnepovoljniji dobavljač koji uz to i ne uradi više od 80% pogodbe ili za to nije ni sposoban, ali, zato vraća bar 15-50% posto para onome ko mu je namestio posao.... Eto, ispade dranje relativna stvar - zameni im ti li neki domar, ali - bez garancije. Usput, ništa ne e-bay-u i Amazonu nije u Serbistanu, ovde važe drugi cenovnici, i ta mafija već godinama združeno opstruira ulazak te dve i ostalih on-line firmi u Serbistan, da bi nas drali i klali.
sto neobjasnis drugarici da su lampe na projektorima najskuplja stvar na istim .. ako ona misli da je to dranje neka se vrati starim metodama crtanja po foliji (moze i stampanje) i starim projektorima .. koji isto imaju skupe lampe ..
neka zaboravi modernu tehniku .. ali stara tehnika neide uz francuski manikir
na amazonu mozes naci i devojku za 1$ .. ali je ili koriscena ili made in china
lampice ! sto su do 100$ su zamenske lampe ..sumnjivog kvaliteta .. koje nisu ni priblizne jacine ni priblizni radni vek ... rade manje od 500 sati i jedva da bace neko svetlo na zid ..
polovna - koriscena lampa za taj Nec je oko 180$
mozda moze negde da prodje i za 180-200e sa kineskim zamenama - ali BEZ DANA GARANCIJE .. uz realnu mogucnos da se to kuciste istopi u toku rada ..
bolje joj reci .. neznam ja to vidi ti to sa nastavnikom fizickog :)
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.