Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Novi monitor mi previse zamara oci? Pomoc. :- O
STRANA 1 OD 2  
f0rever Novi monitor mi previse zamara oci? Pomoc. :- O 10.04.2012. 01:45 T45160

status: user
broj poruka: 3821
Evo ovako.

Pre ovog monitora, imao sam Acer 21,5 inca sa VGA izlazom, FULLHD, takodje.

Pre tri dana, kupio sam Samsung P2370 - i tu su poceli ponovni problemi sa Samsung monitorima slicne klase...

Problem je, sledeci. Kada citam PCBerzu, Benchmark, ili neki drugi forum - oci me jezivo `bole`!

Najbolje bih mogao da vam opisem ovako problem. Zagledam se u neki tekst, kao da mi se oci `zamute`, i kada trepnem, opet neko vreme mogu da gledam normalno - pa ispocetka.

Probao sam da smanjim brightness, Contrast, Sharpness... Manje-vise, pomoglo mi je u nekoj meri, ali i dalje je problem prisutan.

Ono sto bih za kraj zeleo da napomenem, jeste da sam pre ovog monitora, imao na kratko vreme P2250N Samsung, i prodao sam ga bas zbog ovog razloga - oci me ubijaju kada gledam u njega!

Medjutim, bitna stvar je ipak da je taj P2250N zaista jezivo naporan bio za moje oci, mnogo, mnogo vise od ovog P2370, jer, kada gledam film, igram neku igricu ili cetujem na MSN, Skype - problem nije prisutan.

Dakle, iskljucivo kada citam nesto.

Moje pitanje je: zasto se to desava? Da li je moguce da mi je prijatniji Acer, nego Samsung koji ima DVI izlaz, i rekao bih - ipak bolji panel nego Acer X223HQ?

Za Acerom bih mogao da provedem bukvalno 10 dana, i da se ne umorim. Citanje teksta na ovom Samsungu zaista ume da postane frutracija.

Je l` sam ja to alergican na Samsung panele? Bilo kakva sugestija je dobrodosla, jer cu na kraju prodati monitor, samo zato sto me oci bole od njega, i kupiti opet Acer.

Hvala vam. :-)

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Adzem Kao sto sam ti rekao brate... 10.04.2012. 02:05 #411557

broj poruka: 3797
Imam potpuno isti monitor i vid mi je perfektan, tako da primetim odmah ako nesto ne valja...
Kod mene je sve super, a probao sam brdo monitora i proizvodjaca, sve je manje-vise isto meni bilo u ovoj klasi...
Kada sam bio kod tebe, prvo sto sam primetio da nisi nista zumirao na netu, ja kada bih gledao ``tvoju`` pc berzu svaki dan, ostao bih bez ociju posle nedelju dana, tako da za pocetak zumiraj, sto znam da nisi uradio :)
Pozdrav brate

f0rever Re: Kao sto sam ti rekao brate... 10.04.2012. 02:17 #411558

E.

Ja sam tako navikao. Ja imam slabiji vid od tebe zasigurno, trebao bih naocare nositi - ali ne bih rekao da je to problem, jer kao sto rekoh , na Aceru mi je sve bilo potaman.

Btw, javni se sutra - da dodjes do mene. :) I dodji sada na MSN..

:: Imam potpuno isti monitor i vid mi je perfektan, tako da primetim odmah ako nesto ne valja..
:: Kod mene je sve super, a probao sam brdo monitora i proizvodjaca, sve je manje-vise isto meni bilo u ovoj klasi..
:: Kada sam bio kod tebe, prvo sto sam primetio da nisi nista zumirao na netu, ja kada bih gledao ``tvoju`` pc berzu svaki dan, ostao bih bez ociju posle nedelju dana, tako da za pocetak zumiraj, sto znam da nisi uradio :
:: Pozdrav brat
::
Bobi4ever Slazem se sa Adzemom. 10.04.2012. 02:25 #411559

broj poruka: 4879
Druga stvar, oku treba vremena da se malo privikne.
Namesti sebi brightness kako prija tvom oku, na 100% ume da smeta posle nekog vremena. Ja sam imao par rezima, tipa game, movie, internet, text itd. Za net i citanje sam uvek stavljao net mod jer na taj nacin nema zamaranja ociju i bolova, dok bi mi na game modu prilikom citanja texta na netu ispale oci. xD Posle 2-3h naravno.
Isto sam odradio i sa sadasnjim samsungom, s tim sto berzu moram da zumiram posto je veliki ekran u odnosu na slova, dosta su sitna.
http://i52.tinypic.com/1o64b8.jpg
Sapphire 5770 Flex
Da li je ova graficka neka osakacena verzija?
-Jeste, to je bio 5870 jednog dana, ali je onda dobio strelu u koleno...

f0rever Re: Slazem se sa Adzemom. 10.04.2012. 02:29 #411560

Ovo za oko, i ja se tome nadam - dacu svojim ocima jos par dana. :D

:: Druga stvar, oku treba vremena da se malo privikne
:: Namesti sebi brightness kako prija tvom oku, na 100% ume da smeta posle nekog vremena. Ja sam imao par rezima, tipa game, movie, internet, text itd. Za net i citanje sam uvek stavljao net mod jer na taj nacin nema zamaranja ociju i bolova, dok bi mi na game modu prilikom citanja texta na netu ispale oci. xD Posle 2-3h naravno
:: Isto sam odradio i sa sadasnjim samsungom, s tim sto berzu moram da zumiram posto je veliki ekran u odnosu na slova, dosta su sitna
:: http://i52.tinypic.com/1o64b8.jp
:: Sapphire 5770 Fle
:: Da li je ova graficka neka osakacena verzija?
:: -Jeste, to je bio 5870 jednog dana, ali je onda dobio strelu u koleno..
Bobi4ever Ako slabije vidis na blizinu. 10.04.2012. 02:37 #411561

Nemoj mnogo da se unosis u monitor. :)
Ako je tvoj Acer bio povezan na analogni prikljucak, a ovaj Samsung na digitalni, primetna je razlika u slici i jacini boja, na vga sve deluje tamnije, isprano, bledo u odnosu na dvi/hdmi gde je cela slika svetlija, boje jasnije itd, stvar navike samo.
Moj drugar je uzeo isto LG neki, digitalac 23 inca, prvih nedelju dana ga je bolela glava dok se nije navikao, a isto je imao nekog analognog matorca pre tog LG-ija.
Sapphire 5770 Flex

f0rever Re: Ako slabije vidis na blizinu. 10.04.2012. 02:55 #411565

Ovo za boje stoji, to sam primetio.

Vidim slabije na daljinu, na blizinu vidim odlicno. :)

Sacekacu jos koji dan. Sada sam otisao da iskuliram malo, evo sada se vratih - za nijansu je bolje.

:: Nemoj mnogo da se unosis u monitor. :
:: Ako je tvoj Acer bio povezan na analogni prikljucak, a ovaj Samsung na digitalni, primetna je razlika u slici i jacini boja, na vga sve deluje tamnije, isprano, bledo u odnosu na dvi/hdmi gde je cela slika svetlija, boje jasnije itd, stvar navike samo
:: Moj drugar je uzeo isto LG neki, digitalac 23 inca, prvih nedelju dana ga je bolela glava dok se nije navikao, a isto je imao nekog analognog matorca pre tog LG-ija
:: http://i52.tinypic.com/1o64b8.jp
:: Sapphire 5770 Fle
:: Da li je ova graficka neka osakacena verzija?
:: -Jeste, to je bio 5870 jednog dana, ali je onda dobio strelu u koleno..
Bobi4ever Mislio jedno, napisao drugo. 10.04.2012. 03:09 #411566

Mislio sam ako na daljinu slabije vidis, da se ne priblizavas previse monitoru, ume glava od toga da boli, pritom sto jos vise kvaris vid na taj nacin.
Strpi se 10-15 dana, posle ce sve doci na svoje.
Sapphire 5770 Flex

Milunka Re: Novi monitor mi previse zamara oci? Pomoc. :- O 10.04.2012. 03:37 #411567

broj poruka: 1624
Pod 1 : podesi boje i contrast kako ti odgovara...

Pod 2: stavi brightness na 0, ponavljam na NULU,

Pod 3 : javi se na berzi sa tim podesavanjima,i citaj da vidimo kako ti je sad ...

asus p7p55d-e & intel i7 860/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb.

:: Evo ovako
:: Pre ovog monitora, imao sam Acer 21,5 inca sa VGA izlazom, FULLHD, takodje
:: Pre tri dana, kupio sam Samsung P2370 - i tu su poceli ponovni problemi sa Samsung monitorima slicne klase..
:: Problem je, sledeci. Kada citam PCBerzu, Benchmark, ili neki drugi forum - oci me jezivo `bole`
:: Najbolje bih mogao da vam opisem ovako problem. Zagledam se u neki tekst, kao da mi se oci `zamute`, i kada trepnem, opet neko vreme mogu da gledam normalno - pa ispocetka
:: Probao sam da smanjim brightness, Contrast, Sharpness... Manje-vise, pomoglo mi je u nekoj meri, ali i dalje je problem prisutan
:: Ono sto bih za kraj zeleo da napomenem, jeste da sam pre ovog monitora, imao na kratko vreme P2250N Samsung, i prodao sam ga bas zbog ovog razloga - oci me ubijaju kada gledam u njega
:: Medjutim, bitna stvar je ipak da je taj P2250N zaista jezivo naporan bio za moje oci, mnogo, mnogo vise od ovog P2370, jer, kada gledam film, igram neku igricu ili cetujem na MSN, Skype - problem nije prisutan
:: Dakle, iskljucivo kada citam nesto
:: Moje pitanje je: zasto se to desava? Da li je moguce da mi je prijatniji Acer, nego Samsung koji ima DVI izlaz, i rekao bih - ipak bolji panel nego Acer X223HQ
:: Za Acerom bih mogao da provedem bukvalno 10 dana, i da se ne umorim. Citanje teksta na ovom Samsungu zaista ume da postane frutracija
:: Je l` sam ja to alergican na Samsung panele? Bilo kakva sugestija je dobrodosla, jer cu na kraju prodati monitor, samo zato sto me oci bole od njega, i kupiti opet Acer
:: Hvala vam. :-
:: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Milunka Re: Novi monitor mi previse zamara oci? Pomoc. :- O 10.04.2012. 03:45 #411568

broj poruka: 1624
Zbog ovoga ja nosim naocare...Mada nebi trebalo...samo sto na daljinu vidim losije,a bolje vidim kad se zagledam,i takodje kad trepnem,i kad mi zasuze oci...

U sustini,ocni misic nam oslabi,i naocare samo jos forsiraju oko da se napregne i vidi bolje za sta ono nije u stanju. Zato kasnije jos gore vidis nego sto jesi kad skines naocare,a dioptrija se vremenom povecava...

Kad radis vezbe to svakako ima velikog uticaja,s`tim sto mene malo i smara,al da ima poboljsanja ima...

asus p7p55d-e & intel i7 860/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb.

:: Evo ovako
:: Pre ovog monitora, imao sam Acer 21,5 inca sa VGA izlazom, FULLHD, takodje
:: Pre tri dana, kupio sam Samsung P2370 - i tu su poceli ponovni problemi sa Samsung monitorima slicne klase..
:: Problem je, sledeci. Kada citam PCBerzu, Benchmark, ili neki drugi forum - oci me jezivo `bole`
:: Najbolje bih mogao da vam opisem ovako problem. Zagledam se u neki tekst, kao da mi se oci `zamute`, i kada trepnem, opet neko vreme mogu da gledam normalno - pa ispocetka
:: Probao sam da smanjim brightness, Contrast, Sharpness... Manje-vise, pomoglo mi je u nekoj meri, ali i dalje je problem prisutan
:: Ono sto bih za kraj zeleo da napomenem, jeste da sam pre ovog monitora, imao na kratko vreme P2250N Samsung, i prodao sam ga bas zbog ovog razloga - oci me ubijaju kada gledam u njega
:: Medjutim, bitna stvar je ipak da je taj P2250N zaista jezivo naporan bio za moje oci, mnogo, mnogo vise od ovog P2370, jer, kada gledam film, igram neku igricu ili cetujem na MSN, Skype - problem nije prisutan
:: Dakle, iskljucivo kada citam nesto
:: Moje pitanje je: zasto se to desava? Da li je moguce da mi je prijatniji Acer, nego Samsung koji ima DVI izlaz, i rekao bih - ipak bolji panel nego Acer X223HQ
:: Za Acerom bih mogao da provedem bukvalno 10 dana, i da se ne umorim. Citanje teksta na ovom Samsungu zaista ume da postane frutracija
:: Je l` sam ja to alergican na Samsung panele? Bilo kakva sugestija je dobrodosla, jer cu na kraju prodati monitor, samo zato sto me oci bole od njega, i kupiti opet Acer
:: Hvala vam. :-
:: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
f0rever Re: Re: Novi monitor mi previse zamara oci? Pomoc. :- O 10.04.2012. 04:00 #411570

Na nula je savrseno. :D

:: Pod 1 : podesi boje i contrast kako ti odgovara..
:: Pod 2: stavi brightness na 0, ponavljam na NULU,
:: Pod 3 : javi se na berzi sa tim podesavanjima,i citaj da vidimo kako ti je sad ..
:: asus p7p55d-e & intel i7 860/`Gainward` gtx470- referentna cista nvidia :-)/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/ssd patrior 60gb + samsung f4 2tb
:: :: Evo ovako
:: ::
:: :: Pre ovog monitora, imao sam Acer 21,5 inca sa VGA izlazom, FULLHD, takodje
:: :: Pre tri dana, kupio sam Samsung P2370 - i tu su poceli ponovni problemi sa Samsung monitorima slicne klase..
:: :: Problem je, sledeci. Kada citam PCBerzu, Benchmark, ili neki drugi forum - oci me jezivo `bole`
:: :: Najbolje bih mogao da vam opisem ovako problem. Zagledam se u neki tekst, kao da mi se oci `zamute`, i kada trepnem, opet neko vreme mogu da gledam normalno - pa ispocetka
:: :: Probao sam da smanjim brightness, Contrast, Sharpness... Manje-vise, pomoglo mi je u nekoj meri, ali i dalje je problem prisutan
:: :: Ono sto bih za kraj zeleo da napomenem, jeste da sam pre ovog monitora, imao na kratko vreme P2250N Samsung, i prodao sam ga bas zbog ovog razloga - oci me ubijaju kada gledam u njega
:: :: Medjutim, bitna stvar je ipak da je taj P2250N zaista jezivo naporan bio za moje oci, mnogo, mnogo vise od ovog P2370, jer, kada gledam film, igram neku igricu ili cetujem na MSN, Skype - problem nije prisutan
:: :: Dakle, iskljucivo kada citam nesto
:: :: Moje pitanje je: zasto se to desava? Da li je moguce da mi je prijatniji Acer, nego Samsung koji ima DVI izlaz, i rekao bih - ipak bolji panel nego Acer X223HQ
:: :: Za Acerom bih mogao da provedem bukvalno 10 dana, i da se ne umorim. Citanje teksta na ovom Samsungu zaista ume da postane frutracija
:: :: Je l` sam ja to alergican na Samsung panele? Bilo kakva sugestija je dobrodosla, jer cu na kraju prodati monitor, samo zato sto me oci bole od njega, i kupiti opet Acer
:: :: Hvala vam. :-
:: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
caranovic anti backlight naochare 10.04.2012. 08:48 #411576

broj poruka: 434

kada sam poslednji put pitao bile su 2800 din, pa ti Vidi .....

Dexter013 Ok 10.04.2012. 09:20 #411579

broj poruka: 17093
Refresh rate na starom i na novom je?

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Nov, nekvalitetni TN monitor 10.04.2012. 09:28 #411580

broj poruka: 6650
Izvor svetla je prvih dana - meseci, prejak, a kasnije slabi. Toliko o navikavanju. Svetlinu i kontrast, treba svesti na velicine nekoliko do desetak procenata za bele podloge, kao sto je tekst. Ovo se vremenom, mora ponovo podesavati a svakako zavisi od kolicine i ugla okolnog svetla i doba dana. Monitori sa predefinisanim profilima, pogotovo ako mogu da se i oni podesavaju (asus i dr.), jedino su komforno resenje, a jeftino. Ima i perverzija senzora svetla i softverskog samopodesavanja, ali, vecinom na lapovima u cilju stednje baterije a ne ociju. Sledece, HD rezolucija na panelu manjem od 24`, je idiotizam. Da bi to funkcionisalo, potrebno je obesmisliti HD time sto se podese velicine ikona i sistemskih fontova, za, gle cuda, vec predvidjenih 25% (125% cca), ili cak za 50% (kod 20, 21` a hd). U browserima, treba povecati prikaz, zoomirati, takodjer za 1/4-1/2, a takodjer i u office programima. Sve drugo, rapidno steti ocima i uz to nas pravi budalama.

Budale veruju u sreću.

tortojed Dexter je ovde jedini postavio pravo pitanje - eh, kada bi bilo nekog 10.04.2012. 14:19 #411621

broj poruka: 10999
da odgovori...
60Hz, minimum. Probaj `forsiranu` frekvenciju - 65, 70, 75Hz...

KalifNS Unapred se izvinjavam, nemam vremena... 10.04.2012. 14:23 #411622

broj poruka: 1017
... da sve procitam.

Stavka 1.
Trepci silom cesce, da se naucis da trepces kad gledas u monitor redovno, da se oko ovlazuje.

Stavka 2.
Kupi vestacke suze, da probas da vidis da li ce ti biti bolje.

Stavka 3.
Ako imas los vid trebaju ti naocare, odi lekaru da proveris.

Stavka 4.
Vrlo je moguce da ce ti trebati neko vreme da se priviknes na monitor.
Ako ima Text ili Internet mod, sto je uobicajeno na samsungu, ukljuci ga

Stavka 5.
Samsung gura panele svakakvog kvaliteta, ja imam 2 ista monitora koji nemaju isti prikaz, na istoj grafickoj karti.
Jedan ima lepse bolje ali je blago zamuceniji od drugog koji ima losije boje ali je ostriji prikaz.

najidealnije
idealno

Adzem Re: Dexter je ovde jedini postavio pravo pitanje - eh, kada bi bilo nekog 10.04.2012. 15:18 #411641

Kako mislis da se stavi 75hz na monitor od 60hz, samo me ovo zanima...
Smanjenjem rezolucije, stavljanjem vga kabla umesto digitalnog?

:: da odgovori..
:: 60Hz, minimum. Probaj `forsiranu` frekvenciju - 65, 70, 75Hz..
Dexter013 @Adzem 10.04.2012. 15:23 #411642

Presao je sa analognog na digitalni prikaz slike, mozda deluje kao mala promena ali on ima los vid u startu i mozda je to resenje celog problema, nek proba da poveze na analaogni pa da vidii ima li razlike u smetnji koje mu se javljaju.

Mozda je i razlicit refresh rate na starom i novom , zato sam i pitao.

Dell 22

Adzem Re: @Adzem 10.04.2012. 15:25 #411643

Ma ok, nego je mene bas zanimalo da li moze vise od 60hz da se postigne sa ovom serijom Pxx70, posto sam ja sve zivo probao i nisam uspeo...

:: Presao je sa analognog na digitalni prikaz slike, mozda deluje kao mala promena ali on ima los vid u startu i mozda je to resenje celog problema, nek proba da poveze na analaogni pa da vidii ima li razlike u smetnji koje mu se javljaju
:: Mozda je i razlicit refresh rate na starom i novom , zato sam i pitao
Dexter013 Ok 10.04.2012. 15:30 #411646

Ova nesreca je igrala dotu celu noc pa sad spava do ko zna kad,
bas da vidimo odgvore kad se osvesti i kaze dobro jutro forume u 7 uvece.

Dell 22

Adzem haha 10.04.2012. 15:32 #411648

Mislis igrali smo zajedno, samo sto sam ja pobegao oko 4 na spavanje, a on je jos bio ne valjao :)

:: Ova nesreca je igrala dotu celu noc pa sad spava do ko zna kad,
:: bas da vidimo odgvore kad se osvesti i kaze dobro jutro forume u 7 uvece
Daum Smanji droge 10.04.2012. 15:40 #411653

broj poruka: 12796

Dexter013 @Daum 10.04.2012. 15:43 #411654

Smanji droge - ili da ih mozda pojaca?

Dell 22

vladats adsadadsad... 10.04.2012. 17:50 #411681

broj poruka: 4537
Zato ti tiltujes ko fliper....
Mislio sam da je do psihe kad ono monitor..

toothless Ja mislim da je sa monitorom sve u redu... 10.04.2012. 18:13 #411688

broj poruka: 3241
i da treba da reklamiraš oči.Ili probaj prvo sa najnovijim drajverima za oči, eventualno očisti i usisaj lobanju od prašine, pa onda ako je isto, oči na reklamaciju. :P

https://www.mojdom.rs http://tiny.cc/msvoj
Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 4GB DDR3 - Hitachi 500GB -Powercolor 6850 - LC6650GP3 V2.3 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 535

gile23 ... 10.04.2012. 18:19 #411690

broj poruka: 9121
Nista ti posalji monitor ako ti ne vrsi funkciju, taman da ih uparim, vec jedan imam :).

Pozdrav!
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs