Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Pomoc oko kupovine monitora
STRANA 1 OD 1
vkuzma Pomoc oko kupovine monitora 26.05.2007. 17:32 T4512

status: user
broj poruka: 27
Doslo je vreme da kupim nov monitor. Budzet mi je 500 evra.Sto se tice upotrebe, klasika, malo filmovi, net, igrice, ponekad photoshop i office i to je to.
Razmisljao sam o Samsungu 226BW koji je ~450 evra, dopada mi se izgled i specifikacije. E sad da li je on stvarno najbolji u klasi do 500 evra ili ima nesto bolje? Posto se ne razumem najbolje u monitore zamolio bih da me posavetujete oko samog izbora.

Hvala unapred!!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: Pomoc oko kupovine monitora 26.05.2007. 17:53 #20232

broj poruka: 9425

:: Doslo je vreme da kupim nov monitor. Budzet mi je 500 evra.Sto se tice upotrebe, klasika, malo filmovi, net, igrice, ponekad photoshop i office i to je to.
:: Razmisljao sam o Samsungu 226BW koji je ~450 evra, dopada mi se izgled i specifikacije. E sad da li je on stvarno najbolji u klasi do 500 evra ili ima nesto bolje? Posto se ne razumem najbolje u monitore zamolio bih da me posavetujete oko samog izbora
::
:: Hvala unapred!!!

Ja mislim da jeste. Imam ga i prezadovoljan sam. Moja je verzija 226BW-MM sa dodatnim zvucnicima, nije losa fora, jer mozes kupiti extrerni tv tuner i da gga koristis kao TV dok ti je komp iskljucen.
Zavisno od graficke karte, mozda ces morati da je manjeas jer koristi rezoluciju 1680x1050, tako da mora biti nesto iznad recimo GeForce serije 6 ili Ati serije X1xxx.

Sto se tice filmova, monitor je extra.
Duhovi ne postoje, garancija na ovaj model je 0 mrtvih pixela 3 god... i sta jos reci...

upravo mi stoje otvoren internet browser, satelitska tv u gornjem desnom uglu i MSN... i ima jos mesta :))

Sve preporuke, monitor je sjajan.
dsb Re: 26.05.2007. 18:48 #20234

broj poruka: 244
prvo jedno pitanje za VMARC-a
Zar oni uopste daju takvu garanciju na bilo koji model?
Kada sam kupovao svoj prvi tft zvao sam direktno ec i oni su mi rekli da ni za najskuplje modele ( u to vreme 970p ) ne daju garanciju 0 mrtvih pixela, nego za 17` 2 a za 19` 3 mtrva pixela za 3 godine. Kad sam ih pitao kako za monitor koji kosta 200 evra i za monitor od 500 evra moze biti skoro ista garancija i da bi P model od 500evra morao imati garanciju 0 mrtvih pixela dobio sam odgovor da razlika u ceni nema veze sa garancijom, monitor je skuplji jer ima bolju sliku ( ajde ). Doduse sam Samsung daje takvu garanciju a kod nas naravno niko nece dati povoljniju nego sto je sam proizvodjac odredio.
I ja u poslednje vreme merkam 226bw ( mada treba skupiti pare za njega ) i definitvno je najbolji 22` wide na trzistu ( po mom subjektivnom misljenju, mada mislim da ce se mnogi sloziti ), ali mi se ne svidja garancija koju proizvodjac daje za 22` modele a to je 4 mrtva pixela i 9 subpixela.

Takodje mi se ne svidja i to sto se pod istim imenom prodaju 2 ( od skoro 3 ) razlicita monitora, jedan sa Samsung panelom S serija i jedan sa AU Optronics panelom A serija koji ima primetno losiju sliku i sto se razlika moze videti samo kad se monitor ukljuci u skrivenom meniju a treba naci prodavca koji ce dozvoliti takvo ispitivanje i jos posle da ne kupis monitor ako je AU. ( doduse i sa AU panelom je to i dalje veoma dobar monitor, ali je sa Samsungovim bolji )
Postoji od skoro i C serija koja se prodaje u Aziji i SAD sa CMO panelom. Kakav je u odnosu na A i S ne znam.

gepard Zanima imene ovaj model... 26.05.2007. 19:12 #20236

broj poruka: 270
Link za ono sto je dbs naveo ako nekog interesuje je:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13120

za VMARC-a, da li i kod tvog modele postoji razlika A i S?
gepard Zanima imene ovaj model... 26.05.2007. 19:13 #20237

broj poruka: 270
Link za ono sto je dbs naveo ako nekog interesuje je:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13120

za VMARC-a, da li i kod tvog modele postoji razlika A i S?
Oglasnik Samsung 26.05.2007. 19:46 #20238

broj poruka: 726

Nijesam pristalica Samsung monitora,ali ovaj model mi je zadrzao paznju i dizajnom i kvalitetom.Doduse,ko zeli da radi u Photoshopu i obraca paznju na sitne detalje,postoji i bolji izbor,a to su monitori sa drugim panelima (ovaj je TN),zbog poznatih problema sa gradijentom.
Sto se tice `A` i `S` serija i proizvodjackih panela,cini mi se da obe koriste AU optronics panele,ali ne mogu da tvrdim.To se moze provjeriti u meniju,ali je cinjenica da `S` daje kvalitetniji prikaz.

pdragon Stvarno tezak izbor 26.05.2007. 19:54 #20239

broj poruka: 28

Sto volim ove koji dodju sa problemom tipa:
Imam milion € a ne znam šta da kupim za te pare? :-(

Ako do sad nisi skapirao, za ubuduće znaj: ako ne znaš šta je dobro ti kupi ono što je skupo (najskuplje)!!!!!!!!!!
Oglasnik A panel 26.05.2007. 20:06 #20240

Jos nesto - ono sto nije strano Samsungu (sto sam imao prilike da iskusim sa jednim modelom) -`A` serija 226 BBW ima problem sa dominantnom plavom bojom.Ovaj problem se lako moze uociti bez testiranja,dovoljna je bijela povrsina foldera (medjutim,to u aplikacijama znacajnije ne moze smetati).Takodje,treba obratiti paznju na specifikacije AU Optronics-a,zato sto se desava da kupite monitor koji je deklarisan na 2ms,a proizvodjacke specifikacije (mogu se naci u `Service function`) ukazuju na 5ms.
Da li vjerovati Samsungu ili AU O,nijesu sigurni ni na sajtovima specijalizovanim za testiranje monitora.
dsb Re: Samsung 26.05.2007. 20:14 #20241

:: Sto se tice `A` i `S` serija i proizvodjackih panela,cini mi se da obe koriste AU optronics panele,ali ne mogu da tvrdim.To se moze provjeriti u meniju,ali je cinjenica da `S` daje kvalitetniji prikaz

Definitvno nisu isti paneli, nego se koriste 3 razlicita od 3 razlicita proizvodjaca. Detaljno o razlici u kvalitetu i kako ih razlikovati na

http://www.behardware.com/articles/667-1/samsung-226bw-a-and-s-series-the-verdict.html

Ono sto mene najvise intrigira ovde je kako je VMARC dobio takvu garanciju, s obzirom na ono sto sam naveo sto se desilo kad sam kupovao 730bf a i uzevsi u obzir sledece

http://www.behardware.com/articles/666-19/a-look-into-dead-pixels-2007.html

VMARC Malo sam cackao 26.05.2007. 20:33 #20244

Po liknkovima koje ste mi dali i... moj je revizija C!

A third version of this screen has also just appeared in Asia and the US, the “C”, which stands for CMO. This manufacturer isn’t too well known for the quality of its panels, or none have really impressed us as much as the S series 226BW.

JUST APPEARD a ja imam ovaj monitor vec 5 meseci... Mozda ima veze upravo sa onim MM dodatkom, ko bi ga znao, jer sam ga ja uzeo u januaru, ustred neke nestasice a velike potraznje tog modela i znam da je ERC uzeo samo par komada...

Sto se tice garancije, ona sleduje na 0 mrtvih piksela 3 godine za sve panele VECE od 20 inca (ne ukljucujuci i 20`)
Oglasnik Panel 26.05.2007. 20:47 #20245

Procitao sam i potvrdilo se ono sto sam rekao - ni ovdje nijesu sigurni koji je panel.Doduse,izgleda da nijesam bio u pravu da je AU,ali ni oni ne znaju.
`For the « S », it’s less clear. The listed reference is AMLCD 220M1, while the Samsungs are called LTM220M1. There is, however, more of a chance that they are related as other panel manufacturers AU (M220EW01), CMO (M220Z1) and LG-Philips (LM220WE1) didn’t opt for the 220M1 suffix.`

`Something is mentioned about the LTM220M1 and AMLCD 220M1 panels being related somehow.` - sto bi trebalo da znaci da je Samsungov panel.

Nasao sam i tvrdnje da je 2ms iskljucivo grey-to-grey,tako da se dovodi u pitanje i deklarisani odziv,ali to nije vazno,jer je na testovima odziv bio odlican.
dsb Re: Malo sam cackao 26.05.2007. 21:30 #20246

:: Sto se tice garancije, ona sleduje na 0 mrtvih piksela 3 godine za sve panele VECE od 20 inca (ne ukljucujuci i 20`

posto se to nikako ne slaze sa onim sa cim sam se ja sreo i sa onim sto stoji u drugom linku mog prethodnog posta a to je da sto je veca dijagonala garancija je losija odnosno sve vise mrtvih piksela se tolerise, tvoja tvrdnja mi i dalje nije jasna. Sta reci kad za 30` modele priznaju garanciju tek na 9 mrtvih piksela. Zbog tako us**ne Samsungove garancije sam se svojevremeno i odlucio za 730bf umesto 970p da bi mi bilo manje muka ako se pojavi mrtav piksel, nikako mi se nije svidjalo 500 evrova, a menjanje tek kad ima 4 mrtva piksela.

Ako proizvodjac ne daje garanciju od 0 piksela ( za 22w modele tolerisu 3, menjaju kad ih je 4 ), jel ti ec dao takvu garanciju ili ....... ?
Malo mi cudno to. Kod nas mozes da dobijes samo losiju garanciju nego sto je proizvodjac daje , nikako bolju.
vukdusan Re: Stvarno tezak izbor 26.05.2007. 22:51 #20257

broj poruka: 800

:: Sto volim ove koji dodju sa problemom tipa
:: Imam milion € a ne znam šta da kupim za te pare? :-
:: Ako do sad nisi skapirao, za ubuduće znaj: ako ne znaš šta je dobro ti kupi ono što je skupo (najskuplje)!!!!!!!!!

aj ne...lik samo pita za savet...sto ti to smeta?da nisi mozda ljubomoran?
maki7 Re: Pomoc oko kupovine monitora 26.05.2007. 23:26 #20262

broj poruka: 35

Nadam se da ce ti ovaj test domaceg korisnika monitora koji te zanima pomoci.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=127723

MaliAbner 500€ 26.05.2007. 23:33 #20263

broj poruka: 7769
Ako mozes toliko da platis pogledaj neki DELL ili eventualno ASUS 22` vrede tih para.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

vkuzma Hvala svima na pomoci!!!!!!!!!!!!!! 27.05.2007. 00:08 #20266

broj poruka: 27
@VMARC, Znam da ovaj monitor radi u velikoj rezoluciji i da zahteva prilicno jaku kartu, ali posto imam Ati X1900XTX ne verujem da ce mi to predstavljati problem.

@Maki, Hvala na linku, konacno neki user review koji pokazuje dobre i lose strane monitora.

To u vezi sa razlicitim panelima sam nesto trazio na internetu i izgleda da uz pravilno podesavanje nije neki problem. Naravno ako naletim na S panel, uzecu ga svakako, ali ako ne nikom nista.
Jos jednom hvala svima!!!
VMARC Re: Re: Malo sam cackao 27.05.2007. 01:47 #20275

:: :: Sto se tice garancije, ona sleduje na 0 mrtvih piksela 3 godine za sve panele VECE od 20 inca (ne ukljucujuci i 20`
:: posto se to nikako ne slaze sa onim sa cim sam se ja sreo i sa onim sto stoji u drugom linku mog prethodnog posta a to je da sto je veca dijagonala garancija je losija odnosno sve vise mrtvih piksela se tolerise, tvoja tvrdnja mi i dalje nije jasna

Pokusacu da ti objasnim:
Prvo citatom sa teste:
Posle dva dana su me zvali na mob, ja otišao, uzeo drugi monitor koji sam ovaj put pogledao još u prodavnici i na sreću nije imao ni jedan bad pixel.

Samsung je suvise ozbiljna firma a ERC je suvise ozbiljan distributer da nebi tolerisali mrtve piksele na robi od cca 0.5K evra. Pitam se sta bi i da li bi ista prodavali u roku od 2-3 godine...
Na 19` monitorima od 160 evra ja nebih tolerisao ni dvocifren broj mrtvih pixela, jer polazim od toga da niko nebi trebao da bude dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari. Zasto 940BW nema NI JEDAN mrtav pixel? Jer kosta gotovo 100 evra vise od najjeftinijeg 19`wide monitora.

Drugo garanciojom Samsunga koju je ERC DUZAN da SPROVODI jer ce ostati BEZ ZASTUPNISTVA!,a lova, slozicete se nije mala...

Evo par rezultata svemocnog nam googla:
http://www.shopbot.com.au/p-48709-954089.html
http://www.citybusiness.com.au/subprod-4134-4/audiovisual/monitors/samsung-electronics/lcd/index.html

Mislim da je dovoljno.

E sada... Kupis monitor i u roku od 3 (tri) godine odes u ERC i zamenis ga ukoliko ima i JEDAN mrtav pixel. Dakle ne u prodavnicu vec direktno u ERC. Neprosledjivanje ove garancije se pre moze tumaciti kao lenjost distributera, nego nepostovanje garantnih uslova od strane generalnog zastupnika.

dsb Re: Re: Re: Malo sam cackao 27.05.2007. 12:08 #20296

:: :: :: Sto se tice garancije, ona sleduje na 0 mrtvih piksela 3 godine za sve panele VECE od 20 inca (ne ukljucujuci i 20`
:: ::
:: ::
:: :: posto se to nikako ne slaze sa onim sa cim sam se ja sreo i sa onim sto stoji u drugom linku mog prethodnog posta a to je da sto je veca dijagonala garancija je losija odnosno sve vise mrtvih piksela se tolerise, tvoja tvrdnja mi i dalje nije jasna
:: Pokusacu da ti objasnim
:: Prvo citatom sa teste
:: Posle dva dana su me zvali na mob, ja otišao, uzeo drugi monitor koji sam ovaj put pogledao još u prodavnici i na sreću nije imao ni jedan bad pixel
:: Samsung je suvise ozbiljna firma a ERC je suvise ozbiljan distributer da nebi tolerisali mrtve piksele na robi od cca 0.5K evra. Pitam se sta bi i da li bi ista prodavali u roku od 2-3 godine..
:: Na 19` monitorima od 160 evra ja nebih tolerisao ni dvocifren broj mrtvih pixela, jer polazim od toga da niko nebi trebao da bude dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari. Zasto 940BW nema NI JEDAN mrtav pixel? Jer kosta gotovo 100 evra vise od najjeftinijeg 19`wide monitora
:: Drugo garanciojom Samsunga koju je ERC DUZAN da SPROVODI jer ce ostati BEZ ZASTUPNISTVA!,a lova, slozicete se nije mala..
:: Evo par rezultata svemocnog nam googla
:: http://www.shopbot.com.au/p-48709-954089.htm
:: http://www.citybusiness.com.au/subprod-4134-4/audiovisual/monitors/samsung-electronics/lcd/index.htm
:: Mislim da je dovoljno
:: E sada... Kupis monitor i u roku od 3 (tri) godine odes u ERC i zamenis ga ukoliko ima i JEDAN mrtav pixel. Dakle ne u prodavnicu vec direktno u ERC. Neprosledjivanje ove garancije se pre moze tumaciti kao lenjost distributera, nego nepostovanje garantnih uslova od strane generalnog zastupnika

pazi ovako, bez ikakve namere da dovodim u pitanje tvoj autoritet, integritet itd. ovde na forumu , ipak sam ja newcomer ( bar sto se postova tice, inace pratim forum vec poprilicno dugo ), a ti jedan od legendi foruma, a i moje znanje i iskustvo je svakako manje od tvog, sve je to lepo sto si ti rekao i sve je logicno i tako bi trebalo biti ali ja i dalje nisam ubedjen da je tako.

Ponavljam, kad sam pre vise od godinu dana hteo da kupim 970p koji je tad kostao 500+ evra nisam mogao da verujem kad mi je prodavac rekao da je garancija takva da tolerisu do 3 mrtva pixela, pa sam zvao direktno ec i oni su mi rekli isto uz debilni odgovor na moje pitanje kako P model od preko 500 evra moze da ima takvu garanciju da cena nema veze sa garancijom. Kao sto rekoh zbog takve njihove politike sam tad i uzeo 730bf i dobio garantni list ec-ov na kome lepo pise sta se tolerise, evo ga sad predamnom i stoji ovako za 19-21 tolerisu 3 mrtva bela, 4 mrtva crna ili 2+2, za 23-24 tolerisu 4 bela, 5 crnih ili 2+3, za ovaj moj 2 bela, 3 crna ili 1+2. Znaci nebitno koliko kosta, bitna je samo dijagonala, za 19` od 250 i za 19` od 500 evra garancija ista. Iskreno nemam pojma kakva je tad bila fabricka Samsungova garancija i da li je ovo sto je ec davao bilo isto ili losije.

E sad kao sto stoji u linku koji sam ja postavio Samsung za 22w modele priznaje garanciju na 4 mrtva bela ili crna piksela i na 9 podpiksela.
Ok pogledao sam ona dva linka sto si dao i video da tamo stoji da je garancija 0 pixela ali to je zapad i tamo ljudi mnogo vise racuna vode o potrosacima i mozes da dobijes od prodavca garanciju bolju nego sto je proizvodjac predvideo. Ne verujem da tako nesto kod nas postoji, kod nas mozes da dobijes samo losiju ( ono kao proizvodjac na komponentu daje 5 godina garancije a ti kod nas dobijes samo 1 godinu )

da rezimiram, da je ec za modele od 500+ evra davao garanciju od 0 mrtvih pixela ja bih sad gledao u 970p a ne 730bf. Voleo bih da je tacno ono sto kazes i da kod nas za tako skupe modele sad moze da se dobije garancija od 0 mrtvih pixela, pa da onda lepo sto pre skupim pare za 226bw, ovako mi se bas i ne zuri.

mada, da se ne bi prica sirila u nedogled, videcu ovih dana da nazovem i proverim kakvo je trenutno stanje i kod prodavaca i kod ec-a direktno.
VMARC Re: Re: Re: Re: Malo sam cackao 27.05.2007. 21:48 #20347

:: pazi ovako, bez ikakve namere da dovodim u pitanje tvoj autoritet, integritet itd. ovde na forumu , ipak sam ja newcomer ( bar sto se postova tice, inace pratim forum vec poprilicno dugo ), a ti jedan od legendi foruma, a i moje znanje i iskustvo je svakako manje od tvog

Pzai, molim te a i sve ostale ljude koji mi odgovaraju da vise ne koriste ovakve uvodne reci, jer za tim ne postoji bilo kakva potreba. dakle, nisam ja nikakva legenda niti bog-\na-kakav-bezgresni-umisljenik, znaci samo opusteno. vise puta je receno i dokazano da broj postova nema nikave veze sa znanjem, naime sve se broji. hvala na razumevanju.

sve je to lepo sto si ti rekao i sve je logicno i tako bi trebalo biti ali ja i dalje nisam ubedjen da je tako.

OK, mozda si i u pravu.

:: Ponavljam, kad sam pre vise od godinu dana hteo da kupim 970p koji je tad kostao 500+ evra nisam mogao da verujem kad mi je prodavac rekao da je garancija takva da tolerisu do 3 mrtva pixela, pa sam zvao direktno ec i oni su mi rekli isto uz debilni odgovor na moje pitanje kako P model od preko 500 evra moze da ima takvu garanciju da cena nema veze sa garancijom. Kao sto rekoh zbog takve njihove politike sam tad i uzeo 730bf

VELIKA GRESKA! 970P NEMA MRTVIH PIXELA ili je verovatnoca da ima 1:100 a i da si jedan od tih 100 uz insistiranje bi ga zamenio za drugi.

Svaka dalja prica oko (ne)priznavanja garancije na mrtve pixele je dalje nepotrebna. Pozdrav i svako dobro.

.)
dsb Re: Re: Re: Re: Re: Malo sam cackao 27.05.2007. 22:42 #20353

:: Pzai, molim te a i sve ostale ljude koji mi odgovaraju da vise ne koriste ovakve uvodne reci, jer za tim ne postoji bilo kakva potreba. dakle, nisam ja nikakva legenda niti bog-\na-kakav-bezgresni-umisljenik, znaci samo opusteno. vise puta je receno i dokazano da broj postova nema nikave veze sa znanjem, naime sve se broji. hvala na razumevanju

E sad ne znam kako ovo da shvatim i da li si ti na pravi nacin shvatio sta sam ja hteo da kazem. Kao sto rekoh pratim forum vec duze vreme samo eto nisam do skoro osecao potrebu da se aktivno ukljucim. Za to vreme sam svakako video kome se moze verovati a kome ne, nevezano za cinjenicu ko koliko postova ima, a verovatno i vecina posetioca foruma zna kome se moze verovati. Nisam profesionalac, ali nisam ni totalni amater ( negde u zlatnoj sredini ), svestan i svog znanja i neznanja i stoga stvarno kapa dole onima koji se u odredjene stvari razumeju bolje od mene u koje sem tebe spada jos nekolicina ( seti se mog pitanja u vezi 965p ds3 ploce ). Ako se tebi ne svidja sto te ja ovde hvalim izvini, necu vise :-) ( mada realno nema potrebe da te ja hvalim niti bilo koga drugog, postovi govore sami za sebe )

:: VELIKA GRESKA! 970P NEMA MRTVIH PIXELA ili je verovatnoca da ima 1:100 a i da si jedan od tih 100 uz insistiranje bi ga zamenio za drugi
:

O da, 970p ima mrtvih piksela. Nisam ja imao nameru da ga kupim kod bilo koga i covek mi je najiskrenije rekao da je skoro imao reklamaciju jer se pojavio mrtav piksel posle samo 6 sati koriscenja, da je jedan odmah imao mrtav pixel, kao i da je jedan monitor komplet crkao posle samo 2 dana. U svakom zitu ima kukolja pa i kod 970p ima skarta.

:: Svaka dalja prica oko (ne)priznavanja garancije na mrtve pixele je dalje nepotrebna. Pozdrav i svako dobro
:: .

Necemo vise o garanciji jer obojica stojimo tvrdo na svojim stavovima, kao sto rekoh provericu i sa prodavcima i sa ec-om, lepo bi bilo da si u pravu.
VMARC Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malo sam cackao 28.05.2007. 01:29 #20365

.)

Pozdrav.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs