Nedavno sam sklopio konfiguraciju: MSI 870S-C45(FX) (MS-7715) AMD Phenom II X4 960T 8.00 GB Dual-Channel DDR3 Patriot AMD Radeon HD 6800 Series 977GB Seagate ST1000DL002-9TT153 ATA Device (SATA) i imam problem. Za vreme igrnja igara desi se da se jednostavno sve zamrzne. Zacrni ekran i prinudjen sam da restartujem racunar. Desavalo se na npr. nekih 15-20 minuta iganja. Onda sam updatovao windows 7 na SP1 i delimicno su prestala zamrzavanja, ali ih i dalje ima. Pojavi se za 2, 3 sata. Sumnjam da je problem sa grafickom jer sam radio razne stresove i benchmarke i solidno odrzava temperaturu na 60 stepeni. Da li je neko imao slicna iskustva i da li sumnjate na hardverski problem ili softverski?
Ili je ram falican (jedan od modula) ili ploca pati zbog nekompatibilnosti sa ram-om. skini neku drugu verziju Bios-a, probaj samo sa jednim ram stickom da radis...
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
:: E, sto se tice BIOS-a pokusao sam da flashujem ali prijavio je neku nekompatibilnost :: a video sam da je sve kompatabilno sa trenutnom verzijom BIOS- :: :: ::
Jel ti to flesujes preko MSI Liveupdate, tj iz Windowsa ?
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
:: CMOS Layout difference between System ROM and ROM File has detected. :: AFU recommand adding /C commands of your original input commands :: :: Ovo kaze kad pokrenem update za BIO :: :: ::
Rrambane, nije li čist reinstall Vindoze i pripadajućih joj elemenata lakši posao? Svakako ne škodi. Nisi rekao da si to uradio. To je čuka vremena posla. A nisi ni memtest neki pokrenuo.
BIOS, bre, tek kada ne postoji više nijedna opcija. Kako ti računar radi - u neigračkom okruženju?
::Onda sam updatovao windows 7 na SP1 i delimicno su prestala zamrzavanja, ali ih i dalje ima. (Definitivno nešto softverski, update win-a ne popravlja bad sector-e ili spržen kuler )
otisao sam na MSI sajt skinuo zadnji bios za tvoju plocu pripremio ti sve alate
sada cu ti reci postupak kako ces da flesujes bios, radi lakse upotrebe preimenovao sam `flasher` i `bios` u druga imena, tu imas HP format tool i DOS fajlove sada prati moja uputstva:
1.skini alate sa ovog linka http://www.2shared.com/file/25bMPda6/alati.html 2. raspakuj RAR fajl koji sam uploadovo 3.instaliraj program pod imenom HP fromat tool 4.pokreni program odaberi FAT32 file system markiraj QUICK FORMAT 5. markiraj i CREATE A DOS STARTUP DISK 6. onda kada to izmarkiras idi na BROWSE i ucitaj DOS fajlove koje sam ti spakovao u RAR fajl 7.pokreni format USB Sticka i kada se zavrsi formatiranje prekopiraj FLASHER i BIOS 8. kao sto sam naveo imena sam promjenio radi lakseg koriscenja 9.prekopiraj na USB Stick `aflash` i `bios` 10. restartuj racunar 11. udji u bios i stavi za first boot device USB HDD ili USB ZIP (ako nema USB HDD) snimi CMOS (izadji iz biosa) 12. ubaci stick u USB utor upali racunar kada butuje izbacice ti da je bootovao sa USB Sticka 13. kada ti izbaci DOS kucaj `aflash` (tada ce da ti otvori program tj. flasher) 14. onda slijedi postupke u programu i obavezno back up-uj stari bios 15.kada back up-ujes pitace te kako zelis da se zove back up file (ukucaj svoje ime) 16. kada se back up-uje pokreni flash EEPROM-a i ucitaj `bios` 17. onda ostalo radi flasher i kad zavrsi i BUDE PISALO DA SE RESTARTUJES RACUNAR tek onda ga restartuj
evo ako sam negdje pogrijesio neka me kolege isprave, mada sam 99% siguran da nema greske
Windows je nov novcijat, nema razloga da u njemu bude problem. proradio sam par memtestova, svi su prosli bez gresaka... U neigrackom okruzenju sve savrseno radi. Uglavnom se problem desi ukoliko sam npr u igri u meniju nekom, pa izadjem iz menija, onda pocne da koci sekund - dva i zablokira totalno...
zelim da mi update BIOSa bude zadnja opcija... Ako neko ima jos neki predlog, neka predlozi... I dalje postoji mogucnost da je neka komponenta pokvarena... ali moze da bude bilo sta kako ja vidim....
Jesi li probao sa nekim starijim drajverima za grafiku (jel sada imas najnovije?)? Probas mozda da instaliras xp32bit sa jednim modulom (pretpostavljam da imas 2 po 4gb,) ako je isto ili slicno onda je verovatno problem u hardware (ili da menjas bios razne verzije, a mozda i to ne pomogne?). Onda preostaje jedino, testiranje svih komponenti, sistemom `ubaci drugo slicno`. Ja bih probao prvo sa nekom drugom grafickom (rekao si da si testirao memoriju, a s obzirom da je problem samo u igrama, onda...) Ako nije ni graficka, onda trazi drugu plocu za probu...
Ne vidim kako bi pomogli stariji driveri za grafiku... a i nemam nameru da ovakav kompjuter igram na 32 bitnom sistemu... Testirao sam i graficku. Pod najvecim stresom radi lepo na 60 stepeni... Sa BIOSom ne zelim da petljam zato sto bi mi mozda pravio problem sa garancijom. (jedino ako nemam izbora). Ako je definitivno sumnjate na nesto hardwerski, vraticu ga u prodavnicu, pa nek oni ispitaju.
Updatovao BIOS na zadnju verziju... Problem se i dalje desava.... Suzio sam spisak osumljicenih na procesor, posto se problem uvek desi u 3dmarku na physics testu. Zamenio procesor sa ortakom koji ima Athlon x2. Sve radi kako treba. Ortak kod njega stavio moj Phenom x4 i radi mu sve... Ponovo corsokak. Ponestaje mi ideja. Jedino sto mogu trenutno da smislim je falicna maticna. Da li neko ima ideje?
zaboravio si da probas od drugara da pozajmis RAM memoriju pa probas sa njevogom @dex, verovatno mu je sve default
:: Updatovao BIOS na zadnju verziju... Problem se i dalje desava.... Suzio sam spisak osumljicenih na procesor, posto se problem uvek desi u 3dmarku na physics testu. Zamenio procesor sa ortakom koji ima Athlon x2. Sve radi kako treba. Ortak kod njega stavio moj Phenom x4 i radi mu sve... Ponovo corsokak. Ponestaje mi ideja. Jedino sto mogu trenutno da smislim je falicna maticna. Da li neko ima ideje :: :: ::
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Updatovao BIOS na zadnju verziju... Problem se i dalje desava.... Suzio sam spisak osumljicenih na procesor, posto se problem uvek desi u 3dmarku na physics testu. Zamenio procesor sa ortakom koji ima Athlon x2. Sve radi kako treba. Ortak kod njega stavio moj Phenom x4 i radi mu sve... Ponovo corsokak. Ponestaje mi ideja. Jedino sto mogu trenutno da smislim je falicna maticna. Da li neko ima ideje :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.