Radim u fotoshopu, i trebao bi mi dobar monitor. Koliko vidim dobri su, bar za mene, dosta skupi. Samsung 971p za koga sam cuo i citao da je mozda i najbolji od 19` kosta oko 400eura. Ima li nesto jeftinije od toga, a da moze da se radi sa grafikom. Inace, pre godinu dana sam kupio LG L194WT, 19` wide monitor, mane su mu sto je 19` wide ipak mali, ali meni licno dovoljan, i sto ima problem sa prikazom gradijenta. Inace, za nekog ko ne radi profi sa grafikom, moja preporuka. Razmisljam mozda i da kupim neku dobru 17` ako bi cena bila dobra, i da je kvalitetan, pa posle da prikacim jos jednu krs 17` i tako prosirim radnu povrsinu. Da li je neko mozda uradio ovako nesto?
Ako nijesi u mogucnosti da kupis skuplji i kvalitetniji TFT,a treba ti za rad u Photoshopu,onda ce ti dobro doci i CRT monitor vece dijagonale.CRT monitori su dovoljno dobri za kvalitetan prikaz u Photoshopu,a prilicno su jevtiniji.Cak mislim da je za rad s grafikom kvalitetan CRT monitor u prednosti u odnosu na TFT ekvivalent.
Imam crt monitor samsung 997mb, ali jednostavno ne mogu da radim na njemu, jer sam se navikao na tft, mnogo me manje zamara rad na tft-u nego na crt. Ovaj crt sam bas i uzeo jer nisam imao love za neki bolji tft, ali ipak ne mogu da radim na njemu, razlika je ipak velika. Sto se tice do koliko para, ne znam tacno ali recimo izmedju 200-300 eura, ali da se razumemo: necu da kupujem najbolje sto mogu za te pare, nego hocu tft sa kojim mogu lepo da radim u fotoshopu. Ako to nije moguce za ove pare, onda cu jos neko vreme da se coravim na ovom samsungu, dok ne kapne neka lova. Sto se tice dijagonale, bilo bi lepo 19` ali kao sto rekoh mozda i 17` moze da prodje.
Ako te zamara rad na CRT-u,onda ok,ali sto se tice kvaliteta prikaza,top serije NEC,Eizo ili Viewsonic mogu da izadju na crtu bilo kojem TFT modelu.
Treba da znas da gradijenti koje pominjes su slaba tacka TFT monitora,zbog nedostataka TN panela,tako da ti preporucujem neki monitor koji ima tzv. IPS panel-matricu.Kad budes kupovao monitor,pitaj prodavca za informaciju o vrsti panela.
:: Ako te zamara rad na CRT-u,onda ok,ali sto se tice kvaliteta prikaza,top serije NEC,Eizo ili Viewsonic mogu da izadju na crtu bilo kojem TFT modelu :: :: Treba da znas da gradijenti koje pominjes su slaba tacka TFT monitora,zbog nedostataka TN panela,tako da ti preporucujem neki monitor koji ima tzv. IPS panel-matricu.Kad budes kupovao monitor,pitaj prodavca za informaciju o vrsti panela ::
Znam to za CRT, to stoji, ali jednostavno ne mogu, ne prija mi duzi rad. A cuo sam i ovo za te razlicite panele i matrice, ali koliko znam TN paneli su za siroku populaciju, jeftini su, i nisu sa neki ozbiljniji rad, a ovi drugi IPS su dosta skuplji. Ima li neko da predlozi neki konkretan model?
Ja bih ti predlozio Samsung 931BF ili 931BW(ovaj je wide).Po meni to su dva najbolja 19` monitora za pare koje ti imas,slika je odlicna i neces imati problema sa njima..Takodje za te pare bi mogao da uzmes i samsung 205bw koj ima 20` i slican je po specifikacijama koa i ova dva 19` monitora gore pomenuta..
Nisam rekao da mi wide varijanta nije zanimljiva, jer imam jedan wide 19`, rekao sam sebi sledeci wide mora imati minimum 21` inace to nije to. Wide je zakon, ali samo ako je dovoljno veliki. E, onda je pravo uzivanje. Tako da bih sada uzimao neki obican.
Samsung Syncmaster 931BF TFT, 19`, 1280 x 1024 / 75 Hz, 300 cd/m2, 700:1, 2 ms, 0.294 mm, DVI 258,53 â¬
U principu ovo mi se uklapa u cenu, da li je to sa onim TN panelom? Verovatno jeste. Zna li neko neki monitor sa ovim drugim IPs panelom, koji nije previse skup?
Tesko ces naci povoljan i kvalitetan monitor sa IPs-om..Ovaj 931bf ima tn panel i mislim da ti je on najbolje resenje za te pare jer iako nadjes neki monitor sa IPs-om verovatno nece biti istog ranga medju IPs monitorima kao sto je 931bf u svetu tn panela..
Postoje 2 dobra LG-ja 19` za po 290-300 eura, to su L1900J-BF i L1900R Oba imaju konstrast 2000:1 i odziv 4 ms Skoro se pojavio i model L1960TR koji ima kontrast 3000:1 i 2ms :) Odluci, kvalitet izrade i slika su vrhunski :D Ako ti je mali monitor, pogledaj BENQ FP222Wa nije bas najkvalitetnije izradjen,ali je 22` i kontrast je 700:1 a odziv 5 ms cena mu je oko 300 e Inace samsung 931BW je odlican izbor...
samsung 931bf je brzi i jeftiniji od ta dva LG-a,ali vredi ih kupiti ako imaju garanciju na nula mrtvih piksela,jer koliko znam samsung nema tu garanciju...Sto se tice ovog lg-a od 22` po meni se ne isplati kupovati tako veliki monitor ako nije vrhunski izradjen i ako nema malo jace spec.od ovog lg-a,ali ako njemu odgovara za rad u fotoshopu onda neka ga uzme jer za te pare nece nigde naci 22 incni monitor tog kvaliteta..
Ja mislim da nijedan od tih monitora nije dovoljan za ono sto on zeli.Za ove LG-ijeve modele sam siguran da su TN,za te druge koje ste pomenuli - ne znam,ali odziv nije bitan za Photoshop.Najbolje bi bilo da saceka i sakupi jos para.
Odziv mi, dakle, uopste nije bitan, sigurno necu igrati nijednu zahtevniju igricu. Ovaj L1960TR mi zvuci kao nesto sto moze da prodje, mada se i meni cini da ni jedan od ovih monitnora nije ono sto meni treba. Ali nesto moram da kupim, ubi me ovaj CRT. Hvala svima na sugestijama pozdrav
Obzirom na to da se bavimo manje vise slicnim poslom rekao bih ti da izbacis Samasunga...Nijedan monitor ne zamara oci toliko kao Samsung...Kome komp sluzi samo za igranje i moze da ugasi komp kad god mu zasmeta OK neka uzme Samsunga ,ja ne mogu to da uradim dok ne zavrsim sta sam poceo,tako da ne mogu sebi da priustim los monitor... Trenutno sam bacio oko na ova dva modela.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.