Lepo sto si se potrudio. Inace, jako mnogo je ovakvih testova uradjeno
13.02.2012. 01:12
status: user broj poruka: 10999
i rezultati su gotovo u jotu identicni - malo, veoma malo se gubi na efikasnosti graficke karte (gustina protoka grafickih informacija kroz graficki `podsistem`) kada se ova, umesto u PCIe x16 slot `gurne` u x8. Dva do tri %, u proseku (od igre do igre). Slicno je bilo i sa AGP x2 (turbo) vs x4 vs x8. Ocigledno, mnogo veci uticaj ima sam GPU i njegova `saradnja` sa (lokalnom) video memorijom - frekvencija GPU-a, broj sejderskih jedinica, memory bus width, frekvencija na kojoj osciluje sama memorija na karti, njene latencije... Evo jednog zanimljivog testa koji pokazuje stanje x16 vs x1:
Zanimljivo je i to sto se koristi dodatak koji omogucuje povezivanje mat. ploce sa kartom u potpunosti putem kablova (karta se ne stavlja direktno u PCIe slot na ploci).
To je to. Mizerna je razlika, nekih 5% maksimum (zavisi od igre do igre). Testirao sam ja moju HD 6870 jos pre godinu dana, razlika je bila smesna izmedju x8 i x16. 2-3 FPS u nekim igrama, ili 200 poena u 3D Mark Vantage-u.
Gliga, pohvala za trud. Nego mene interesuje malo opsirnije o ovom sto je tortojed postavio test za x16 vs x1. Nema testova igara, bas cu da istrazujem sad o tome... Mozda napravim sam test ako stignem.
Pretpostavljam da ce biti tako, bar kada su single GPU postavke u pitanju. Taman da se ne nerviram sto nisam uzeo GEN3 maticnu.
Nego mi nije jasan AMD, toliko su projektovali onaj Bulldozer, a ni on ni maticne im ne podrzavaju PCIe 3.0, a onda izbace grafiku koja podrzava... Znaci bice Bulldozer II.
Bas tako , barem se nadam da cu moci za par godina da samo ubodem neki buldozer II x6 ili x8.
Za sad je ludost preci sa phenoma II x4 ili x6 na bilo koj buldozer. A kako oni imaju tradiciju revizija 2 bi trebala da bude dobra kao i kod atlona i phenoma.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Znam za testove, ali nije testiran procesor Ivy Bridge koji podrzava PCIe 3.0 vec Sandy Bridge-E, a na intel sajtu stoji da je on PCIe 2.0. Znaci testiran je PCIe 3.0 slot u 2.0 rezimu, sto je totalna glupost. Cekam cpu koji ima native 3.0 podrsku, a koliko znam kod intela je to u procesoru, a ne u maticnoj ploci.
Po ko zna koji put: kod Intel-a je to I U PROCESORU I U PLOCI.
13.02.2012. 12:38
Naime, pojedine ploce (one koje su opremljene PCIe slotovima koji podlezu gen3 specifikaciji) bazirane na chipset-ovima 67 i 68, MORAJU da `ugoste` Ivy Bridge CPU (a ne postojeci, Sandy) da bi sistem bio spreman da u potpunosti iskoristi mogucnosti graficke karte radjene po tim specifikacijama (PCIe rev. 3). Potrebno je, dakle, da i ploca i CPU budu gen3 compliant.
One ploce (sa pomenutim chipset-ovima) koje NEMAJU PCIe gen3 nego gen2 slotove, PRIMAJU Ivy-ja (uz odgovarajuci BIOS), i PRIMAJU gen3 karte, ali NE OMOGUCAVAJU puno iskoriscenje PCIe gen3 specifikacija, cak i onda kada se na njima (na tim plocama) nalazi gen3 karta - ta karta `radi` kao gen2 (PCIe rev.2).
Re: Po ko zna koji put: kod Intel-a je to I U PROCESORU I U PLOCI.
13.02.2012. 12:43
status: user broj poruka: 4187
A kad se sklopi sve, dakle Ivy na PCIe gen3, koliko ce onda biti razlike? Ako radi u PCI-e 3.0 rezimu? Ne verujem da je velika razlika...
:: Naime, pojedine ploce (one koje su opremljene PCIe slotovima koji podlezu gen3 specifikaciji) bazirane na chipset-ovima 67 i 68, MORAJU da `ugoste` Ivy Bridge CPU (a ne postojeci, Sandy) da bi sistem bio spreman da u potpunosti iskoristi mogucnosti graficke karte radjene po tim specifikacijama (PCIe rev. 3) :: Potrebno je, dakle, da i ploca i CPU budu gen3 compliant :: :: One ploce (sa pomenutim chipset-ovima) koje NEMAJU PCIe gen3 nego gen2 slotove, PRIMAJU Ivy-ja (uz odgovarajuci BIOS), i PRIMAJU gen3 karte, ali NE OMOGUCAVAJU puno iskoriscenje PCIe gen3 specifikacija, cak i onda kada se na njima (na tim plocama) nalazi gen3 karta - ta karta `radi` kao gen2 (PCIe rev.2) :: ::
Pa o tome se i govori ovde - to smo videli na primeru x16 vs x8...
13.02.2012. 12:49
Ne treba ocekivati neke drasticne razlike SAMO OD TOGA ELEMENTA SITUACIJE. Neke vece razlike bi MOGLO da bude u SLI/CrossFire konfiguracijama, gde se maksimizuje angazovanje pajplajna (`lanes`)... Ovo sto sam malopre napisao je odgovor na Philaemosovu nedoumicu.
Testovi su radjeni sa programima koje sam imao trenutno, fali eventualno Unigine Heaven 2.5 i 3DMark 11 i jos koja igrica ali i ovde se vidi jasna slika. 3D Mark 11 sam `zajebo` sa novim pec-om 103, pa ne vazi stari serijal. Ako neko ima nek sibne na PM.
Kod Crysis-a sam primetio malo `vecu` razliku u min fps. Verovatno je u nekom delicu sekunde fps naglo pao, pa je slika mozda i nerealna. Average i max razlikuju se u par frejmova.
@Dexter013 i Srdjanc, Mixer93 Tnx!!! Moglo je dosta bolje ali nisam imao vremena. Ovo je najbrze moguce izvedeno.
@philaemos Ja ne zalim za Gen 3 jer cu najverovatnije da preskocim Ivy, jedino ako mi iskrsne neka dobra ponuda za Sandy. Po ovim Medinim testovima skoro da nema razlike mada procesor nije Ivy. Zivo me interesuje sa Ivy -jem koliko se dobija
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Re: Pa o tome se i govori ovde - to smo videli na primeru x16 vs x8...
13.02.2012. 13:04
status: user broj poruka: 4187
Pa mislim da je realno da se ocekuje malo veca razlika u SLI/CF. Ali samo malo veca.
:: Ne treba ocekivati neke drasticne razlike SAMO OD TOGA ELEMENTA SITUACIJE. Neke vece razlike bi MOGLO da bude u SLI/CrossFire konfiguracijama, gde se maksimizuje angazovanje pajplajna (`lanes`)... Ovo sto sam malopre napisao je odgovor na Philaemosovu nedoumicu :: :: ::
Hvala na potvrdi. Treba razjasniti, da ljudi znaju tacno o cemu se radi. Malo se napravila zbrka sa onim GEN3 maticnim plocama, pa sam se i ja lomio da li da kupujem Z68 zbog PCIe 3.0 ili ne. Posto sam na kraju odlucio da necu da kupujem Ivy Bridge, uzeo sam P67 plocu i5 2500K. Ostalo samo jos graficku da zamenim... Cekamo GTX6xx
@gliga79 Na koji nacin si menjao rezim x8 i x16?
:: Ne treba ocekivati neke drasticne razlike SAMO OD TOGA ELEMENTA SITUACIJE. Neke vece razlike bi MOGLO da bude u SLI/CrossFire konfiguracijama, gde se maksimizuje angazovanje pajplajna (`lanes`)... Ovo sto sam malopre napisao je odgovor na Philaemosovu nedoumicu :: :: ::
Najprostiji moguci. Posto mi je graficka vec bila u slot x8, odradio sam testove koje sam imao, zatim sam prebacio u x16 i odradio te iste testove :)
:: @gliga7 :: Na koji nacin si menjao rezim x8 i x16? :: :: :: :: Ne treba ocekivati neke drasticne razlike SAMO OD TOGA ELEMENTA SITUACIJE. Neke vece razlike bi MOGLO da bude u SLI/CrossFire konfiguracijama, gde se maksimizuje angazovanje pajplajna (`lanes`)... Ovo sto sam malopre napisao je odgovor na Philaemosovu nedoumicu :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647187. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.