Srećna vam svima nova godina i od mene, i ovaj put primismo mnogo želja o zdravlju, sreći, bogatstvu i obilatoj prcačini, to su sve lepe stvari ali ipak nam svima kao narodu najviše priželjkujem jednu lepu početnu količinu zdravog razuma da se nekako odlepimo od nule pa ćemo dalje lako... ili bar mnogo lakše.
Elem, dok sam jedne od ovih prijatnih zimskih večeri sedeo sa flašom u ruci desilo mi se božansko nadahnuće... što je samo još jedan dokaz da ludog i pijanog sam bog čuva, ili se bar nadam. Možda se lokalni božji izaslanici, ljubitelji nemačkih vozila i ne bi složili s tim ali ko ih jebe u krajnjoj liniji, čuvao ili ne bitno je da se motao tu negde u okolini i šapnuo šta treba gde treba. Onaj ko sada misli kako verovatno i nisam bio baš u najboljem stanju za prijem božanskih poruka je dabome potpuno u pravu, ali ako sam detalje nesrećnom okolnošću možda i smetnuo s uma mogu da se kladim da je poenta bila sledeća: `Ima li boljeg vremena za ispitivanje tajnovite pojave poznate kao bottleneck nego baš sada, kada se čovek najčešće sa flašom druži i rado je hvata za vrat kako bi prislonio usne na taj meden grlić, do prelivanja pun životne radosti i mudrosti predaka, vlažan i topao kao grlić u materice...` i tako dalje. Valjda je sad svima jasno zašto se kaže i ono `od rakije nema bolje žene` i zašto je odgovarajući termin kod nas `usko grlo` što je realno samo korak od antologijskog ostvarenja sedme umetnosti `Duboko Grlo` uz koji smo odrasli.
I kad smo već tu, još jedna digresija o pitanju oko kojeg su mnogi filosofi svojevremeno lupali tintare a koje sam trenutno neobično raspoložen i sam da razmatram: http://memegenerator.net/cache/instances/400x/12/12457/12756949.jpg Najbliži odgovoru na ovo po predanju je bio Heraklit svojom poznatom `U isto govno ne možeš dvaput muški da ugaziš`, čime je navodno mislio na to kako je ta godina nepovratno otišla u džehenem, a pošto svaki uzrok ima posledicu taj mamurluk mora jednom da se desi i pošto ne može u staroj godini prinuđen je da se prebaci u najbližu sledeću. Tom tezom Heraklit je postavio temelje kasnijim teorijama o neprekidnosti vremena i onoj još popularnijoj o uzročno-posledičnim neizbežnostima kao što je `Ako si se prethodno veče odvalio kao guzica sutra ujutru ćeš da budeš mamuran kao mravojed - pa da ga jebeš (ne mravojeda)`, ova potonja teorija je ujedno i preteča fatalizma.
Dobro, možda je sve ovo bilo zanimljivo na svoj način, ali poenta je ipak test: Pribor je i5 750 na Asus P7P55-klot, 4GB Exceleram na 2ghz i MSI 6850 cyclone na 920/1150.
❄ Prva stvar koju sam uradio je štrojenje, neke igre vide više jezgara a neke ne, pošto bi ja da mi rezultati budu što uniformniji ugasio sam dva komada, videćemo posle i šta se zbiva sa četiri.
❄ Pod 2 su rađeni testovi kojekakve sintetike i igara na opet kojekakvim frekvencijama u koracima od po 400mhz. Da napomenem kako je na minimalnih 1200Mhz procesor stvarno bio grozno spor, duže mu je trebalo da učita testove nego da ih odradi, ne znam s čim bi mogao da poredim to osim sa nekim dual Atomom ili onim AMD-ovim sakatim, mislim Zacate.
❄ Ima čak i lepa tabela te faze testa sa sve zauzetošću procesora tokom merenja, to je čitano odokativno sa grafika pa je više orjentacije radi, zauzetost kod 3dmarka merena je naravno tokom grafičkih testova, a ne CPU testova. Prva četiri game testa su benčovi i tu nema mnogo vrdanja, ona ostala tri su snimana frapsom na 2 minuta u par prolaza tako da rezultati nisu savršeni, što srećom ni ne treba da budu, i ovako se vidi odlično ono što nas zanima. Uglavnom je namešteno da idealno ima igriv fps da bi se videlo može li da padne na neigriv. http://www.dodaj.rs/f/17/RG/3V67X6Ko/tabela.jpg
❄ Jeste, tabela je lepa stvar i sve to ali ruku na srce ima brojeva oči da ti ispanu i ne vidi se baš najbolje šta se zbiva. Grafici su mnogo bolji za ovo. Prvo idu ova tri grafika sintetike i tu vidimo par zanimljivih stvari: http://www.dodaj.rs/f/F/go/19I8wUxi/synthetics.jpg - Grafički rezultati u Vantage su prilično zavisni od procesora i mnogo opadaju ako je slabiji. Možda zvuči čudno s obzirom da test i nije skorijeg datuma i da je tada bilo u upotrebi slabijih duala, ali s druge strane i grafičke su bile slabije i one kojima je moglo da smeta koštale su ko petra kajgana pa onaj koji ih je kupio garantovano je imao bar neki jači C2D da to tera kako spada. - Još jedna zanimljiva stvar je to da su vredni momci iz Futuremarka uspeli u verziji 11 da naprave test za grafičku koji je skoro potpuno nezavisan od procesora i daće ti isti rezultat na čemu god je testirao, jako lepa stvar s jedne strane ali nam je s druge baš zbog toga potpuno neupotrebljiv kao pomoć pri određivanju gde počinju scene iz `davitelj protivu davitelja`. Slična situacija je i sa Heaven testom.
nastavak sledi...
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
❄ Zatim slede tri game benchmark testa gde isto vidimo koješta: http://www.dodaj.rs/f/1Z/Rs/1K0MQufZ/benches.jpg - Prva stvar je da Pavijan Vs Serator ima veze sa procesorom koliko košava s mojim slepim crevom, dobar kao pouzdan univerzalni grafički test ali nama opet ne govori mnogo. - Sledeći je Call Of Pripyat, tu je zanimljivo da je zauzeće procesora uvek 100%, čak i sa četiri jezgra na 4GHz. U pitanju je valjda osobenost endžina i govori nam jednu bitnu stvar: zauzeće procesora ne mora da bude pokazatelj imamo li bottleneck na njemu ili ne. Inače test dosta lepo zavisi od procesora i kaže da kad je ovaj u pitanju 2,8GHz u dual modu dovoljno je da klokovana 6850 u Stalkeru radi punim plućima. - SSFIV je više ubačen zato što kratko traje, pokazuje nešto slično kao Stalker ali pošto igra nije zahtevna reklo bi se da se bottleneck javlja više zbog toga što frejmova ima mnogo nego što su zajebani za obradu, svejedno je igriv i pri maksimalnom uštrojenju. - Dirt 3 ispada da nije procesorski zahtevan i na 6850 bi radio ok i sa najslabijim danas dostupnim dualima.
❄ Onda imamo tri live gaming testa snimana frapsom, kao što piše gore uzimana je neka sredina iz nekoliko prolaza: http://www.dodaj.rs/f/2L/4Z/1fnPbCiO/fraps.jpg - Skyrim od ta tri ispada najbolji za ovo što nas zanima jer je njegov matori endžin začuđujuće procesorski zahtevan i linija gde počinje gušenje je jasno uočljiva. Međutim, Skyrim kao što se vidi u nastavku testa nije baš optimizovan za multithreading tako da otpada kao dobra opcija i od ta tri ostaje nam Crysis 2 kao najpouzdaniji aršin. Nasuprot Skajrima imamo BF3 koji je, opet začuđujuće nezahtevan... osim ako pomenem neki moj subjektivni utisak da je igra neugodnija za igranje sa slabijim procesorima nego što to cifre govore.
❄ Dobro, testovi kažu da nam je za 6850 dovoljno da ovaj procesor radi u dual modu na 3,2GHz, aj da vidimo koja je to snaga prevedeno u popularne testove: Vantage CPU score: 7456 3DMark11 Physics score: 3324 Cinebench score: 2,18 Znači, ako naš dual procesor ima dotične rezultate u navedenim testovima trebalo bi da bude idealan za 6850, ajd da ne kažem baš uvek i svuda jer ovo nije ne znam ti koliko testiranih igara ali aj da kažemo u velikoj većini situacija, da.
❄ Da vidimo sad i da li je za igranje bolje imati jak dual ili slab quad Ispada da se rezultati koji odgovaraju onima sa dva na 3,2GHz sa četiri jezgra postižu već na 1,6Ghz, tačnije ovi: Vantage CPU score: 7612 3DMark11 Physics score: 3294 Cinebench score: 2,19 Ako pogledamo poslednju kolonu tabele vidimo sledeće: - Očigledno je i veoma zanimljivo da Vantage u CPU testu zna za više od dva jezgra, a u GPU testu ne zna. - Stalker i Skyrim ne vide više od dva jezgra i rezultati su im isti kao sa dualom na 1,6GHz, znači prilično loši, svugde drugo rezultati su skoro identični.
Sad mogu da probam da izvedem sledeći zaključak: Kad su karte srednje snage u pitanju bolje je da se juri frekvencija i druge pogodnosti nego broj jezgara, znači da budem plastičan - pre Phenom x2 nego Athlon x4. Što se tiče jačih kartica kojima taj dual eventualno ne bi bio dovoljan može da se uzme quad ili jače, ali pomoći će naravno samo ako igra ima dobru multithreading podršku što je ovih dana srećom češći slučaj nego obrnuto. Ako je igra nema... jebiga, juri klokove ili se pomiri s tim da ti zverka ne daje maksimum, naravno ako imaš ekstra kartu pa i tako dobijaš dobar fps onda ko ga jebe, pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo.
I za kraj, rezime ili kako otkriti da li vam se cpu nalazi u bottleneck zoni kad je vaša karta u pitanju. Sve što treba je da se instalira neka procesorski zahtevnija igra kao što je od ovih iz testa Crysis 2, testira se sa overklokovanim ili underklokovanim procesorom i ako je razlika ispod 5% procesor vam je optimalan za tu kartu.
Sve u svemu, klokujte gejmeri... isplati se.
Srećna i tebi Dex junače, uživao u njoj još više od mene.
Što bre, bolje vam je ovako, mnogo serem kad često svraćam. Mislim i ovako se čini mnogo al veruj mi ispadne manje po kvartalu.
:: De si bre rajko srecna nova sve najbolje :: Daj bre vrati se u redovno stanje :: evo kukamo ovde za tobom :: :: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Gh :: Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MH :: GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-1 :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: CpuCooler:TitanVanes :: Mis: Mx51 :: Philips 22 ::
Da si mi ziv i zdrav jos dugo..... Pre neki dan sam se Peglao tu sa nekom budalom u vezi toga i digao ruke. Jednostavno 6850 karta nije toliko procesorski zahtevna pa bilo koji noviji procesor ne moze da je gusi. Naravno iz testova vidimo,da od endzina dosta toga zavisi,pa i samo opterecenje CPu-a u odnosu na GPU.
Sto se tice testa 3D Mark 11 ista je situacija kao i sa Heavenom 2.5 Vidimo da CPU ne utice mnogo na krajni skor.
Ne bih da te uvredim, ali zna se koje glavni (čitaj predsedavajući) kenjator ovde na forumu. Zato, barem što se mene tiče, slobodno svraćaj češće u 2012-oj, a i u godinama posle nje.
Kao sto vidis, cak je i Raic rekao da je 3D mark Vantage procesorki zahtevan, i da ce dati slabije rezultate sa slabijim procesorom. Ne samo CPU, vec i overall score.
To sto je tebi bilo tesko da procitas moje postove do kraja, a uz finu pretpostavku da ni Raiceve nisi - to je druga prica.
No, ja ne zelim da se svadjam niti da vredjam. Barem ne namerno - tako kao ti.
Nisam ja rekao da ce 6850 biti ugusena od strane slabijih procesora novije generacije, vec da ce sintetika opasti u doticnim Futuremark aplikacijama, kao sto je i Raic to potvrdio, svojim postovima.
Sto se tice 3D Marka 2011, tu je definitivno manje bitno koji procesor imas.
No, ipak sa slabijim procesorima ukupan skor jeste za koji poen nizi, ali ne tako primetno kao u ostalim Furmark 3D Markovima.
GPUScore u 3DMark 2011 je u principu isti i sa FX-4100 i sa Phenom II.
Sto je u principu i najbitnije.
Da se razumemo, ovo je samo primer. Ne shvatite ga previse bukvalno, ne generalizujte stvari.
Srecna Nova godina Raic. :)
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Da si mi ziv i zdrav jos dugo.... :: Pre neki dan sam se Peglao tu sa nekom budalom u vezi toga i digao ruke :: Jednostavno 6850 karta nije toliko procesorski zahtevna pa bilo koji noviji procesor ne moze da je gusi :: Naravno iz testova vidimo,da od endzina dosta toga zavisi,pa i samo opterecenje CPu-a u odnosu na GPU :: :: :: Sto se tice testa 3D Mark 11 ista je situacija kao i sa Heavenom 2. :: Vidimo da CPU ne utice mnogo na krajni skor.
...da ste mi zdravi i poletni i da vam sto kasnije ili nikako zatrebaju bensedin i vijagra.
Ma imam i dalje vremena ali nesto nemam zivaca i zivotne radosti kao ranije pa je verovatno bolje da se generalno klonim ovakvih internet pojila, nista licno na racun berze i berzijanaca, nije da samo ovde zabusavam :)
Za test bi bilo lepo da sam imao i neku jacu kartu, po mogucnosti od zelenih, interesuje me i koliko istine ima u onome da njihove karte slicne snage traze jaci procesor... i kako bi to izgledalo numericki izrazeno, naravno. Ili jos jednu ovakvu pa da vidimo kakav efekat crossfire ima na sve ovo.
Generalno gledano treba da uzmemo BF3,kao neko merilo[ reper ] u buducnosti za igre. Sto je nekad bio Unreal Endzine 3 to je Sad Frostbite 2. Veoma interesantna stvar je da je bas u ovom testu manja CPU zahtevnost.
Nema te na forumu neko vreme i ti bi odmah sve da nadoknadis.
Inace, sta sam ja primetio u vezi Assassins creed : Revelations... Sa maximalnim podesavanjima, 1920x1080, Phenom x4 955 BE 3,2 GHz. 6850 MSi Cyclone (default) fps ume da padne na cak 20, ali ako se CPU klokuje na 4GHz min fps je 40-45, uz dobitak od 20-25 fps bukvalno svuda. U brotherhood-u je dobitak bio izmedju 10-15 fps, ali ovo skaliranje u Revelationes mu jebe kevu. Moj Phenom x4 ni u ludilu nije bio bottleneck ali se opet njegovim klokovanjem dobilo mnogo. Zasto? igra je tako optimizovana! Ima mnogo recimo NPC-ova koji se setkaju ulicama i gde Cpu igra veliku (tj. jedinu) ulogu u njihovom predvidjanju kretanja. Bukvalno sve zavisi od igre do igre sto se tice optimizaicje Na primer, sami developeri uz pomoc d3d9.dll fajla ogranicavaju graficke karte (tj. ne koriste sejdere) Vise od tome ovde gde mozete skinuti modove za odredjene igre http://enbdev.com/index_en.html
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647188. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.