Razmisljam se izmedju 2 modela laptopa koji imaju slicnu konfiguraciju, stim sto je jedan model 15` drugi je 17`. E sad razlika je 15` model ima ekran FULL HD 1920x1080, ima 8GB RAM-a i 2GB GDDR5, dok ovaj od 17` ima FULL HD 1600x900, 12GB RAM-a i 3GB GDDR5. Ajde ram i nije problem to se lako nadogradi (s`obzirom da je isti procesor u pitanju i isti chipset), graficki ram manje vise mislim da i ne bi osetio razliku trenutno. U pitanju su ASUS ROG masine (G53SX i G74SX). Da li je neko imao iskustva i realno da li cu ja primetiti razliku na ekranu? Sta je vas predlog da li uzeti 15` sa rezolucijom 1920x1080 ili 17` sa 1600x900? I ako ima razliko koliko je realno vidljiva golim okom na takvom ekranu?
1600x900 nije full hd. Samo 1920x1080 je FULL HD. Sto se razlike tice pogledaj je na desktop-u pa odluci sam da li ti smeta manja rezolucija ili ne. Razlike ima.
Kao prvo....mislim da bi neki ljudi ubili za takve laptopove! xD Kao drugo....definitivno uzimaj drugi laptop, od 17`. Razliku ne bi mozda osetio sad, ali u buducnosti definitivno. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: Razmisljam se izmedju 2 modela laptopa koji imaju slicnu konfiguraciju, stim sto je jedan model 15` drugi je 17`. E sad razlika je 15` model ima ekran FULL HD 1920x1080, ima 8GB RAM-a i 2GB GDDR5, dok ovaj od 17` ima FULL HD 1600x900, 12GB RAM-a i 3GB GDDR5. Ajde ram i nije problem to se lako nadogradi (s`obzirom da je isti procesor u pitanju i isti chipset), graficki ram manje vise mislim da i ne bi osetio razliku trenutno. U pitanju su ASUS ROG masine (G53SX i G74SX). Da li je neko imao iskustva i realno da li cu ja primetiti razliku na ekranu? Sta je vas predlog da li uzeti 15` sa rezolucijom 1920x1080 ili 17` sa 1600x900? I ako ima razliko koliko je realno vidljiva golim okom na takvom ekranu?
Tu dileme nema: 50% vise RAM-a, 50% vise video memorije pa...
02.11.2011. 09:52
status: user broj poruka: 10999
jos i veci ekran! Razlika u rezoluciji ovde ne igra nikakvu ulogu (u praksi) - svaki full HD movie bez problema ce se prilagoditi 1600x900, a na 17`` sigurno neces osetiti `gubitak`...
Re: Tu dileme nema: 50% vise RAM-a, 50% vise video memorije pa...
02.11.2011. 09:59
status: user broj poruka: 4845
Dzaba mu taj ram viska ako ce igrice da mu budu krzave u 1600. A sto, 8+2 je malo? Drugo, taj drugi sa takvim specifikacijama da nema full hd... tu nesto nije u redu :p
:: jos i veci ekran! Razlika u rezoluciji ovde ne igra nikakvu ulogu (u praksi) - svaki full HD movie bez problema ce se prilagoditi 1600x900, a na 17`` sigurno neces osetiti `gubitak`.. :: :: ::
Nema tu nikakve `krzavosti` - na 17`` baba izgleda kao žaba...
02.11.2011. 12:34
status: user broj poruka: 10999
a ne daje džaba. Razlika u velicini RAM-a je OGROMNA i to će ITEKAKO biti primetno kada čovek bude radio nešto ozbiljno u Fotošopu ili Premier-u... Veći ekran (veće površine) je takođe prednost...
Iz pomenutog sledi: prednosti ovog drugog su PRIMETNE, prednost onog prvog je NEPRIMETNA.
Zaključak: preporučuje se onaj od 17`` ```````````` Tako nalaže logika. Suprotno je... navijanje za partizan ili zwezdu...
Re: Nema tu nikakve `krzavosti` - na 17`` baba izgleda kao žaba...
02.11.2011. 12:43
status: user broj poruka: 4845
Jel` tebi logicno da zver sa 12GB rama, video kartom sa 3 GB, i i5 ili i7, nema Full HD rezoluciju? Ne bih bas rekao da na 17` baba izgleda ko zaba. A covek nije ni rekao zasta bi koristio komp. Vazno da se nahvalio da moze da ima, a mi nek se prepucavamo...
:: a ne daje džaba. Razlika u velicini RAM-a je OGROMNA i to će ITEKAKO biti primetno kada čovek bude radio nešto ozbiljno u Fotošopu ili Premier-u... Veći ekran (veće površine) je takođe prednost.. :: :: Iz pomenutog sledi: prednosti ovog drugog su PRIMETNE, prednost onog prvog je NEPRIMETNA. :: :: Zaključak: preporučuje se onaj od 17` :: ``````````` :: Tako nalaže logika. Suprotno je... navijanje za partizan ili zwezdu.. :: :: ::
Re: Re: Nema tu nikakve `krzavosti` - na 17`` baba izgleda kao žaba...
02.11.2011. 13:17
status: user broj poruka: 223
Prvo nisam dosao na forum da se hvalim, koje je poenta toga? Drugo posto zivim u Americi ovi modeli su malo pristupacniji nego u Srbiji. Primarno jeste photoshop sto se tice grafike, ostatak (proc i ram) mi je bitan zbog virtuelne masine koju koristim, ali ram se lako dokupi. Takodje pored photoshop-a volim i da odigram poneku igru, Battlefield 3 me je odusevio, verovatno cu se navuci :) A pitao sam jer je razlika u ceni ova dva modela 0. Ako se pitas zasto 17` nema FULL HD, to je zato sto model sa boljim ekranom kosta 0 vise sto nemam u ovom trenutku. Mada mi nije jasno na sajtu pise u specifikaciji:
Display type: FULL HD Max supported resolution: 1600x900
Znam i ja da 1600x900 nije FULL HD, pa sam zato i pitao, a i pitam kakvo je realno iskustvo, ne sta je teoretski bolje.
:: Jel` tebi logicno da zver sa 12GB rama, video kartom sa 3 GB, i i5 ili i7, nema Full HD rezoluciju? Ne bih bas rekao da na 17` baba izgleda ko zaba. A covek nije ni rekao zasta bi koristio komp. Vazno da se nahvalio da moze da ima, a mi nek se prepucavamo... :: :: :: :: a ne daje džaba. Razlika u velicini RAM-a je OGROMNA i to će ITEKAKO biti primetno kada čovek bude radio nešto ozbiljno u Fotošopu ili Premier-u... Veći ekran (veće površine) je takođe prednost.. :: :: :: :: Iz pomenutog sledi: prednosti ovog drugog su PRIMETNE, prednost onog prvog je NEPRIMETNA. :: :: :: :: Zaključak: preporučuje se onaj od 17` :: :: ``````````` :: :: Tako nalaže logika. Suprotno je... navijanje za partizan ili zwezdu.. :: :: :: :: :: ::
Na 15inča full hd može biti mnogo sitno. Drugo kada gledaš film 15ica je mala ako se odaljiš više od metra.
Drugo, imam sedamnaesticu na 1440x900 i slika je dobra. Šta više, mislim da bi neka veća rezolucija samo kvarila utisak.
Treće obrati pažnju na ovo što je rekao Daum.
Mobilnost sedamnaestice i petnaestice se dosta razlikuje. Kao višegodišnji prenosni uređaj sedamnaestice garantujem ojačane leđne mišiće i poboljšanje opšte fizičke spreme .). Dakle spremi se na bolove u prvih par meseci nošenja istog (pod uslovom da pazariš ranac, o torbi ne bih razmišljao). Čak i kada se navikneš na nošenje posle tog perioda očekuj da će te u dužim šetnjama stići umor mišića. Obrati pažnju na težinu tvog modela. Moj ima 4,2kg.
Četvrto, ako koristiš gradski saobraćaj očekuj da se ljudi zakucavaju (doslovno) u tvoj ranac jer ne očekuju da nosiš debelu tablu dijagonale 17inča. Simpatično izgleda kada se saviju oko ranca k`o kifla.
Peto, pored svega navedenog moj glas ide sedamnaestici zbog komfora u radu. support normality
Ne sinko gresis... Full HD na 15.6` izgleda da se raspametis... nisam verovao sopstvenim ocima kad sam ga danas video u LowYat Plazi... Dell xpsZ obrati paznju na Z taj je sa full HD prikazom ne ekranu... jesu slova sitnija nego na HD Ready ali je zato slika ostra ko ogledalo... bas, bas je dobar...
Ako mene pitas uzmi taj Full HD bez razmisljanja...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Na 15inča full hd može biti mnogo sitno. Drugo kada gledaš film 15ica je mala ako se odaljiš više od metra. :: :: Drugo, imam sedamnaesticu na 1440x900 i slika je dobra. Šta više, mislim da bi neka veća rezolucija samo kvarila utisak. :: :: Treće obrati pažnju na ovo što je rekao Daum. :: :: Mobilnost sedamnaestice i petnaestice se dosta razlikuje. Kao višegodišnji prenosni uređaj sedamnaestice garantujem ojačane leđne mišiće i poboljšanje opšte fizičke spreme .). Dakle spremi se na bolove u prvih par meseci nošenja istog (pod uslovom da pazariš ranac, o torbi ne bih razmišljao). Čak i kada se navikneš na nošenje posle tog perioda očekuj da će te u dužim šetnjama stići umor mišića. Obrati pažnju na težinu tvog modela. Moj ima 4,2kg :: :: Četvrto, ako koristiš gradski saobraćaj očekuj da se ljudi zakucavaju (doslovno) u tvoj ranac jer ne očekuju da nosiš debelu tablu dijagonale 17inča. Simpatično izgleda kada se saviju oko ranca k`o kifla :: :: Peto, pored svega navedenog moj glas ide sedamnaestici zbog komfora u radu :: support normalit :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647190. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.