Gigabyte HD 5870 SOC uspjesno flesovana nakon tri mjeseca
STRANA 1 OD 2
acosuper
Gigabyte HD 5870 SOC uspjesno flesovana nakon tri mjeseca
17.09.2011. 23:35
T38450
status: user broj poruka: 1207
evo ljudi nakon duga tri mjeseca zajebancija ja kupim SMD lemilicu sa duvaljkom za 65 eura i odlemim eeprom sa graficke i posaljem liku u Tuzlu (BiH) da mi isporgramira chip pomocu programatora..nakon par dana covjek mi javlja da je eeprom crkao i da ga ne moze prepoznati programator...vrati se meni posta kuci i ja onako smoren vise, reko da pokusam jos jednom pa sta bude.. dodjem na ideju da ubacim graficku bez eeproma i uplaim racunar,..naravno stavio sam i pored graficke karte i graficku matrox u PCI slot da bih dobio sliku..podigne se windows i ja udjem u GPU-Z da vidim sta tamo govori..kad pise ATI 5800 Series ..ja kontam bezz erpoma daje podatke ali ne i klokove GPU i memorije koji su bili na 0 Mhz...onda ja uzmem ulemim osam zica gdje bio eeprom (vidjecete na slikama koje cu da postavim) i na eerom takodje ulemim osam zica ..e da objasnim i zasto..posto dok je eeprom bio prisutan na grafici u ATIFLASH je uvijek pisalo `adapter not found` ma bilo koju funkciju kucao..kada sam odlemio eeprom i isto to pokusao u atiflash `atiflash -i` dobio sam podatke o GPU (Cypress) i Unknown bios... onda ja upalim komp zajedno sa grafickom onako i gole zice vire na gore i ukucam atiflash -i da opet dobije podatke o grafici..onda sam ukucao atiflash -f -p 0 f1.bin i onda spojio eeprom, pritisnuo enter i na srecu moju flash uspije ..udjem u windows kad stvarno uspjelo..evo i par slika
da jos dodam da sam nosio u dva servisa i nisu znali sta je ..prvi m ije rekao da je crkla memorija, a drugi da treba da se zamjeni istim eepromom sa neke druge pokvarene karte + sam jos slao chip na programiranje..i jos nesto da kazem kada sam postavio prvo pitanje tj temu u vezi karte ovaj `PC Serviser` Stripy mi odmah rece da bacim kartu jer nema popravke..e to ne volim kod servisera kad ne znaju sta je kvar uvijek su krivi neki gremlini znate...ispravite me ako grijesim
hvala svima nadam se da ce ova tema pomoci nekome u budocnosti ko bude imao slican kvar
Re: Gigabyte HD 5870 SOC uspjesno flesovana nakon tri mjeseca
17.09.2011. 23:42
status: user broj poruka: 19012
neka ti je sa srecom dalje sa tom kartom, trebace ti
:: evo ljudi nakon duga tri mjeseca zajebancija ja kupim SMD lemilicu sa duvaljkom za 65 eura i odlemim eeprom sa graficke i posaljem liku u Tuzlu (BiH) da mi isporgramira chip pomocu programatora..nakon par dana covjek mi javlja da je eeprom crkao i da ga ne moze prepoznati programator...vrati se meni posta kuci i ja onako smoren vise, reko da pokusam jos jednom pa sta bude.. dodjem na ideju da ubacim graficku bez eeproma i uplaim racunar,..naravno stavio sam i pored graficke karte i graficku matrox u PCI slot da bih dobio sliku..podigne se windows i ja udjem u GPU-Z da vidim sta tamo govori..kad pise ATI 5800 Series ..ja kontam bezz erpoma daje podatke ali ne i klokove GPU i memorije koji su bili na 0 Mhz...onda ja uzmem ulemim osam zica gdje bio eeprom (vidjecete na slikama koje cu da postavim) i na eerom takodje ulemim osam zica ..e da objasnim i zasto..posto dok je eeprom bio prisutan na grafici u ATIFLASH je uvijek pisalo `adapter not found` ma bilo koju funkciju kucao..kada sam odlemio eeprom i isto to pokusao u atiflash `atiflash -i` dobio sam podatke o GPU (Cypress) i Unknown bios... onda ja upalim komp zajedno sa grafickom onako i gole zice vire na gore i ukucam atiflash -i da opet dobije podatke o grafici..onda sam ukucao atiflash -f -p 0 f1.bin i onda spojio eeprom, pritisnuo enter i na srecu moju flash uspije ..udjem u windows kad stvarno uspjelo..evo i par slika :: :: slika :: http://gpuz.techpowerup.com/11/09/17/ft.pn :: slika 2 :: http://goo.gl/JKdB :: slika :: http://goo.gl/PPiU :: :: da jos dodam da sam nosio u dva servisa i nisu znali sta je ..prvi m ije rekao da je crkla memorija, a drugi da treba da se zamjeni istim eepromom sa neke druge pokvarene karte + sam jos slao chip na programiranje..i jos nesto da kazem kada sam postavio prvo pitanje tj temu u vezi karte ovaj `PC Serviser` Stripy mi odmah rece da bacim kartu jer nema popravke..e to ne volim kod servisera kad ne znaju sta je kvar uvijek su krivi neki gremlini znate...ispravite me ako grijesi :: :: hvala svima nadam se da ce ova tema pomoci nekome u budocnosti ko bude imao slican kvar :: :: http://www.youtube.com/watch?v=KX3i3oFAtcE
Kakav si ti car.Toliko si bio uporan da si na kraju sam popravio. Pazi kad ti ne garantujem ni da bi ja to uspeo a svasta sam radio sa hardverom. Svaka cast :) Sad nek traje dok traje i onako si kupio za dzaba :D
P.S.Ako zatreba opet neka pomoc,tu sam tj ako zaskripi baci opet mail mada vidim da se i sam dobro snalazis :D Hehehe..Znaci ne verujem kakav car :) Nema nista lepse nego kad sam nesto popravis .)
Nisi rekao kakvo ti je to napajanje ali ako ti je cimka da testiras kartu na tom napajanju onda uopste nemoj da je ubadas u taj komp da ne bi naprsavio od gotovog veresiju. Isprobaj kod nekog drugara.
ma neki MS Industrial kinez iscupo iz P4..sad prodajem neku 9800GT pa cu da kupim neko napajanje kada je prodam..mislio sam CM GX-550W ili Gigabyte SuperB 720..e sad CM je 70 eura, a Gigabyte 75-80.. sad ne znam koje je bolje nemam nekog iskustava sa napajajima..vazno mi je da ima 2x6PCI molexa na sebi..msm to su cijene u BiH oba su nova..
:: ma neki MS Industrial kinez iscupo iz P4..sad prodajem neku 9800GT pa cu da kupim neko napajanje kada je prodam..mislio sam CM GX-550W ili Gigabyte SuperB 720..e sad CM je 70 eura, a Gigabyte 75-80.. sad ne znam koje je bolje nemam nekog iskustava sa napajajima..vazno mi je da ima 2x6PCI molexa na sebi..msm to su cijene u BiH oba su nova. :: :: a lemilicu sam kupio na pik.ba isti kupo-prodajni sajt ko limundo :: http://www.pik.ba/artikal/1725280/smd-duvaljka-i-lemilica-hot-air-soldering/ ja sam je dobio za 60 eura + posta pet eura .. :: :: http://www.youtube.com/watch?v=KX3i3oFAtc :: ::
:: Za 80e imas Seasonic 620W :: :: :: :: ma neki MS Industrial kinez iscupo iz P4..sad prodajem neku 9800GT pa cu da kupim neko napajanje kada je prodam..mislio sam CM GX-550W ili Gigabyte SuperB 720..e sad CM je 70 eura, a Gigabyte 75-80.. sad ne znam koje je bolje nemam nekog iskustava sa napajajima..vazno mi je da ima 2x6PCI molexa na sebi..msm to su cijene u BiH oba su nova. :: :: :: :: a lemilicu sam kupio na pik.ba isti kupo-prodajni sajt ko limundo :: :: http://www.pik.ba/artikal/1725280/smd-duvaljka-i-lemilica-hot-air-soldering/ ja sam je dobio za 60 eura + posta pet eura .. :: :: :: :: http://www.youtube.com/watch?v=KX3i3oFAtc :: :: :: ::
1) Bravo. Uspeo si da popraviš kartu sam, svaka ti dala. Nema šta dobro si se snašao.
2) Baci je u đubre odmah jer ćeš poštedeti živce. To je gigabyte, kad-tad će mu nešto crći i to će joj biti kraj.
3) Ja sam malo laik što se tiče te oblasti ali možeš li malo da mi pojasniš za šta je onaj cd i kako si ga povezao sa žicama.
4) Kupi novu grafu, imaš ih ovde za 100 evra baš dobre karte, za 150 full karte. Svrati jedan dan u BG ili neki veći grad i obiđi lepo grad čisto da ga posetiš i usput kupi kartu.
gigabyte je za nekoga shit za nekoga nije ..za mene je to vrlo ozbiljan proizvodjac .msm nije mi nista crklo od njih..e sad karta nije bila kod mene kad je sjebana od ljudske ruke jer se neko pravio pametan i flesovo..e sad onaj cd je sluzio da eeprom sa zicama ne upadne dole na maticnu i ne napravi neki spoj..ako malo bolje pogledas vidjeces da je na DVD-u eeprom povezan sa zicama ....
Sve to uradis sam, sto je po meni potez godine u najmanju ruku a onda napravis najveci moguci kurslus u kucistu samo zato sto iz ko zna kojih razloga nisi cuo za izolir traku
Sad mi je jasno. Video sam nešto malo ali nije mi palo na pamet da je to eeprom. Pa u suštini si ga ponovo zalemio za kartu samo što si stavio duže žice.
Mada bez obzira na sve to, lepo ti to zameni da te ne boli glava. Ko zna koliko dugo će da radi tako na životnom održavanju. Možda crkne sutra, možda sad, a možda nikad. To ti je kocka.
ma kakva izolir traka nemam ja to ahaaha ma nece ona crci ako je izdrazala ovoliko jebatanje sa eepromom izdrace i ostalo..msm nije joj pukao hladni lem na GPU pa da se ne zna kada ce odapeti ..em sto se ne grije puno u idle je 40 stepeni..dok dobijem napajanje bacicu neke testove http://www.youtube.com/watch?v=KX3i3oFAtcE
Buraz, sa srecom. I ja sam sa takvim eksperimentima pocinjao prije 20-tak godina. Dosta puta stvari koje su prosle 5-6 servisa u BG ili NS, zavrse kod mene. Nekada i meni se posreci. Uzivaj dok radi.
To si ti verovatno imao `hladan lem`, pa je izgledalo da BIOS ne radi
19.09.2011. 13:23
status: user broj poruka: 10999
to jest, da je gecrkt, pa si ga sada zalemio i leglo je kako treba... - - - - - - kakav ti je to CD na slici br. 3? Da li se to vrti u nekom `nevidljivom` drajvu?
Re: To si ti verovatno imao `hladan lem`, pa je izgledalo da BIOS ne radi
19.09.2011. 13:30
status: user broj poruka: 2743
DVD služi za izolaciju, da ne dođe u kontak sa matičnom
@acosuper Pa ako radi sa tim žicama radiće i kada zalemiš nazad na PCB, verovatno je problem bio ovo što Torta kaže.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
:: to jest, da je gecrkt, pa si ga sada zalemio i leglo je kako treba.. :: - - - - - - :: kakav ti je to CD na slici br. 3? Da li se to vrti u nekom `nevidljivom` drajvu :: :: ::
Re: Re: To si ti verovatno imao `hladan lem`, pa je izgledalo da BIOS ne radi
19.09.2011. 14:25
status: user broj poruka: 1207
ma pusti tortojeda nema pojma uvijek nesto pametuje..ne zna on ni sta je eeprom..to mora da se hladni lem odlemio pa se poslije zalemio sam ..ha ha ha ... kao sto sam objasio gore, a malo vas cita do kraja..kada je eeprom bio na grafici spojen atiflash nije mogao da pronadje kartu jer je bios pravio problem..e sad bez eeproma atiflash je prepoznao GPU (Cypress) e onda sam ja spojio samo zice, ukljucio komp pa u atiflash..atiflash prepozna kartu..i onda spojis onako na zivo eerpom i upucas bios jer je vec atiflash prepoznao kartu.. naravno poslije sam sve to odlemio i zalemio eeprom na svoje mjesto..sve radi kako treba nakon toga e moj tortomune gdje bi PC Berza bila da su tako sve pametni kao ti ...
:: DVD služi za izolaciju, da ne dođe u kontak sa matičnom :: :: @acosupe :: Pa ako radi sa tim žicama radiće i kada zalemiš nazad na PCB, verovatno je problem bio ovo što Torta kaže :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: :: :: to jest, da je gecrkt, pa si ga sada zalemio i leglo je kako treba.. :: :: - - - - - - :: :: kakav ti je to CD na slici br. 3? Da li se to vrti u nekom `nevidljivom` drajvu :: :: :: :: :: ::
Izneo sam pretpostavku - dovoljno je bilo da je jedan pin izgubio
19.09.2011. 15:00
status: user broj poruka: 10999
kontakt pa da karta `brlja`. Kada si odvojio chip i zatim ga zicama spojio, automatski si `popravio` (uspostavio) kontakt pa je chip koji u sebi nosi B.I.O.S. informacije `proradio`.
Inace, u vreme kada sam se ja ozbiljno bavio lemljenjem (netko bješe Weller Magnastat!), pre dvadesetak godinica ti verovatno ni svog pimpeka nijesi moga` držat`...
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.