Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Grafička na 3 dana pred smrt
STRANA 1 OD 1
DmasteRNo1 Grafička na 3 dana pred smrt 13.09.2011. 22:19 T38366

status: user
broj poruka: 6102
Sledeća mašina je u pitanju:
Athlon 64 X2 4200+ Brisbane
MSI K9N Neo V3
1GB DDR2 667
Innovision GeForce 8500GT
Rexpower 600W (!)

Drug mi se požalio kako mu komp blokira dok igra igre. Ranije mu se dešavalo jednom nedeljno i to posle više od sat vremena igranja, a sada odmah po ulasku u igru. Rekoh veorvatno se nešto pregreva, donesi da pogledam. Danas kad mi je doneo komp, otvorim kućište i vidim u njemu pored standardnih komponenti i nekoliko kilograma prašine. Očistim sve to. Zamenim pastu na kuleru procesora. Na grafičkoj nisam to uradio, ali sam zato primetio da su svih 5 kondenzatora procureli. Sastavim mašinu. Radi. međutim, svaka od igara koje sam probao zaglave posle par sekundi. Doom-a 3 sam otkočio sa CTRL+ALT+DEL, COD World at War nije hteo da mrdne (samo crn ekran), dok su u Flatoutu 2 teksture pucale. Pretpostavljam da karta nije u stanju da radi u 3D modu. Inače temperatura karte u ajdlu je 60-61 stepen, dok se pod opterećenjem penje na 70 (toliko sam na brzinu uspeo da očitam).
Isto sam primetio da je temperatura procesora prevelika. U ajdlu 55-56 stepeni (nešto manje za jezgra), dok se za vreme igara popela na 70. Hladnjak kulera je mlak, a vent se vrti na 3300 obrtaja. Kontam da bi ploča trebalo da resetuje mašinu, u slučaju prekoračenja maksimalne temperature procesora, a ne da blokira komp.
Dakle, je l` karta u pitanju, ili može da bude i nešto drugo?
Nadam se samo da nisam bio preopširan.

There can be only one!!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
f0rever sadas 13.09.2011. 22:31 #359469

broj poruka: 3821
Grafika verovatno.

Jesu sve to velike temperature, ali nece zbog njih zablokirati - nisu toliko velike citaj.

Rexpower je krs, to stoji, ali cisto sumnjam da bi on pravio problem - mada probaj i sa drugim napajanjem.

Reinstalacija sistema je pozeljna, kao i ciscenje rama - uzmi gumicu obicnu i obrisi sa njom zlatne kontakte.

Izduvaj dobro prasinu i iz svega ako vec jesi - ok. A posto su i elektroliti pri kraju koliko razumem, zameni ih...

Mozda ce resiti problem.

Athlon II X3 455 3,8GHz / 2GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX blu/ASUS M4a98TD EVO /ASUS 9800GT 512MB / 1TB Hitachi+WD750GB Green / LCpower 6550 v2 GP/ Thermaltake v3/ Acer p193w

Miskonius Re 13.09.2011. 22:36 #359473

broj poruka: 4420
Najverovatnije je karta...
Cisto da budes siguran ubodi je u tvoj komp, pa proveri
Ali me buni ta temp CPU-a
Kada pokrenes komp, da li ploca prijavljuje CPU THERMAL ERROR, ili slicno?
Kuler si, pretpostavljam, namestio i pritegao onako kako Bog zapoveda?

http://goo.gl/FS72A

DmasteRNo1 Re: Re 13.09.2011. 22:44 #359474

Ne bih da je ubadam u moj komp da mi neVidiaj ne pokarabasi nešto, pa da moram ponovo da reinstaliram Win (a skoro sam to uradio). Koliko sam primetio, ploča ne izbacuje nikakve erore, mada tupavo Frontier kućište nema interni zvučnik, pa od pištanja nema ništa.
E, sad, kad sam otkačio kuler pri čišćenju on je odmah iskočio - jedna strana (ne razumem zašto je bio toliko nategnut), ali sa njim i procesor koji sam kasnije zagrevanjme fenom uspeo da odlepim. Valjda time nisam nešto zeznuo? Kod montaže nije bilo problema. Tanko sam namazao pastu (CM), kao kad radim i sebi.

There can be only one!!!

Miskonius Re 13.09.2011. 22:56 #359477

broj poruka: 4420
CPU THERMAL ERROR se pojavljuje na ekranu, nema pistanja
Nista drugo osim lose namestenog kulera mi ne pada na pamet.
Osim... aj pogledaj kolika je CPU voltaza u BIOS-u.
Moguce je i da napajanje zeza...

http://goo.gl/FS72A

DmasteRNo1 Re: Re 13.09.2011. 23:04 #359479

Ma razumeo sam ja tebe, nego kažem da ima zvučnik bilo bi lakše u slučaju nekog džumbusa. Sutra ću proveriti kuler (za danas mi je dosta), mada čisto sumnjam da sam nešto zeznuo (ne radim prvi put).
Inače, mašina nije čišćena otkad je stavljena u pogon (2-3 godine), tako da je nedostatak prašine verovatno baca u konfuziju.

There can be only one!!!

vladarko Napajanje si opisao samo jednim uzvičnikom 13.09.2011. 23:26 #359486

broj poruka: 4228
Nisi bio preopširan, sve si lepo opisao, sem stanje napajanja.

Ako si u mogućnosti, probaj sa drugim napajanjem, barem ono ne zavisi od drajvera. Obrati tada pažnju na temeperaturu procesora, kao i na ponašanje u igrama.

Pozdrav!

Vlada
DmasteRNo1 Uzvičnik je bio za onih 600W 13.09.2011. 23:36 #359490

Probaću sutra sa mojim Čiftekom od 650W.

There can be only one!!!

vladarko Aha, akcenat je bačen na silu! 13.09.2011. 23:41 #359493

broj poruka: 4228
Najlakše što možeš promeniti je napajanje. Kada to budeš uradio probaj i osmatraj.

Pozdrav!

Vlada

ilicstefan Proveri i ploču 13.09.2011. 23:55 #359497

broj poruka: 1577
Imao sam sličnu ploču i tako je počelo da jebucka, prvo da koči po malo a onda dibidus zakoči i samo restart pomaže. Na kraju je to bio čipset koji se pregreva nenormalno. Čekiraj temperaturu ako možeš.

League of Legends refferal link

http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4de5348c58169910790170

offline71 re 14.09.2011. 12:21 #359572

broj poruka: 462
Koliko sam ja našao na netu svi ti,ili skoro svi,Brisbane procesori imaju fabrički pogrešno očitavanje temperature.Kod mene x2 4400+ temp ide do 70c u full loadu,kuler na dodir jedva mlak,kućište provetreno,tako da mislim da ta temp ne treba da te preterano brine.

Stripy Re 14.09.2011. 12:50 #359579

broj poruka: 4163
Zamena kondenzatora na grafici bi trebalo da reši problem.

servispc bre

DmasteRNo1 Brisbane 14.09.2011. 14:16 #359603

Ja sam imao 4400+ na Gigabajtovim nForce 550 i 560 pločama i imao sam tačna očitavanja temperatura (30 i kusur stepeni u ajdlu, pod opterećenjem se ne sećam). Šta ovde ne funkcioniše ne znam, ali kuler je mlak.
Što se zamene kondenzatora tiče ne znam gde bi to mogao u Sremskoj Mitrovici da uradi i da li mu se isplati da krpi već prevaziđenu kartu, a uglavnom je upošljava za igre i filmove.
S obzirom na deficit kablova na njegovoj aždaji od napajanja, najpametnije bi mu bilo da je zameni nekom koja ne traži dodatno napajanje, tipa 5670 i sl.

There can be only one!!!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs