Vec sam imao temu vezanu za monitor i tv kartu! A sad me u sustini zanima, jel oni monitori sa tv ulazom, jel oni vise zrace ili isto ko obican monitor?? Hvala ! I koji bi ste takav predlozili?
:: Vec sam imao temu vezanu za monitor i tv kartu! A sad me u sustini zanima, jel oni monitori sa tv ulazom, jel oni vise zrace ili isto ko obican monitor?? Hvala ! I koji bi ste takav predlozili ::
Ako je TFT monitor on ne proizvodi zracenje ako si mislio da ga poredish sa CRT monitorima ili klasicnim televizorom koji imaju katodnu cev ciji se princip rada zasniva na kretanju elektrona , a upravo ti elektroni stvaraju zracenje, zbog male brzine kretanja elektrona stvara se i veoma malo zracenja, uvek je preporucljivo sedeti malo dalje od CRT monitora.
Inace, sa kvadratorm rastojanja doza zracenja pada na pola ... TFT nema problema sa elektronskim zracenjem jer ne poseduje katodnu cev...
:: Vec sam imao temu vezanu za monitor i tv kartu! A sad me u sustini zanima, jel oni monitori sa tv ulazom, jel oni vise zrace ili isto ko obican monitor?? Hvala ! I koji bi ste takav predlozili ::
Jedina zračenja koja su opasna su ona jonizirajuća. Ta zračenja ti proizvode materijali koji su radioaktivni.
Ostale vrste zračenja ne mogu da ti naškode. Sam pojam zračenja je ustvari emitovanje čestica energije u prostor. Međutim kod zračenja mnogi misle na ovo jonizirajuće koje jonizuje atom.
Veća će šteta biti po oči zato što gledaš u izvor svetlosti i problem je kod većih monitora je to što moraš da fokusiraš pogled preko velike površine što zamara oči.
znaci : jonizujuce zracenje nije iskljucivo vezano za radioaktivne materijale nego ga mogu izazvati i elektroni na primer koji nastaju u RTG cevi (x zracenje)...
Ukratko: kako nastaje X zracenje u rtg cevi?: imash dve vrednosti mA i KV, sa mA odredjujesh broj elektrona na katodi a sa KV brzinu istih, ukratko elektroni se krecu od katode ka anodi(koja je rotirajuca-zbog hladjenja) gde se odbijaju i tad nastaje X zracenje, odnosno to su zapravo ubrzani elektroni iz rtg cevi.
CRT monitor nikako ne bih preporucio vezivati za celo .) i naravno monitor ne moze proizvesti zracenje slicno RTG cevi .) da bi bilo toliko stetnoooo....
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.