Naime kada u ati catalistu u odseku graphics overdrive podignem takt graficke na 960 mhz i njene memorije na 1445 mhz (znaci obe skale odvrnem do kraja), ventiilator ukljucim na 100% i zatim pokrenem test custom clock(ponudjena opcija ispod takta graficke i imemorije graficke) slika se blokira tj. pojave se neke isprekidane sarolike linije,ne prodje test do kraja,sta bi moglo da bude u pitanju,Koliko sam shvatio ovo je neki mali overclock i ne bi trebalo da pravi porbleme ako je graficka ispravna.Kupio sam je novu,nema ni 3 meseca.Interesuje me da nije graficka neispravna,jer ako jeste bolje da reklamiram dok je pod garancijom.napajanje je lc power 600h-12 600w
cisto sumnjam da to moze da ide na 960! spusti klok i procesora i memare..pa onda pusti furmark ili heaven benchmark..nemoj nikad tako do kraja da odvrces,probas prvo deff. pa onda lagano isprobavas sa visim vrednostima..
Ovako, to NIJE mali klok! Kad se klokuje, NIKAD se ne stavlja odmah na maximalnu vrednost. Ides postepeno, 10 po 10mhz... I ides do te mere, do koje si ti upravo dosao odmah izgleda. Znaci postepeno dizes megaherce dok ne puca slika. Kad pocne da ti se to desava, smanjis malo na vrednosti koje su stabilne. Obavezno skini nesto kao Furmark program. Tu posle svakog jaceg podizanja proveri stability test. Ostavis 2-3minute, ako radi ok, ides dalje podizes itd... AII x4 640-MSI 770-C45-2x2GB Kingston HyperX BLU-HD4870-LC6650GP3 V2.3-BenQ 2420HDB
ok,nego sam procitao clanak na jednom forumu da ga ne reklamiram sada ,da su vrednsoti ponudjenog overcloka u overdrive-u(znaci ove koje sam stavio 960 mhz i 1445 mhz) bezbedne jer nije u pitanju neki veliki overclock,na default-u je 850 mhz procesor a memorija graficke je po default-u 1200 mhz.ostavicu ovako.probao sam 3d mark i prosao je test,zanima me ako moze da mi odgovoris da li ovo blokiranje kod testa u okviru ati katalista nije mozda zbog meispravnosti graficke?
:: cisto sumnjam da to moze da ide na 960! spusti klok i procesora i memare..pa onda pusti furmark ili heaven benchmark..nemoj nikad tako do kraja da odvrces,probas prvo deff. pa onda lagano isprobavas sa visim vrednostima. :: :: ::
Za AMD karte sve preko 100 Mhz je veliki OC. Generalno bez dodavanja napona njihov OC se krece oko 80 Mhz u odnosu na default tako da je tih 960 Mhz i mnogo.Da bi dostigao te vrednosti moras dodavati napon. Naravno ima nesto i do samog primerka ali u dosta manjem broju. I arhitektura ima nekad uticaj of course.
ok hvala ljudi,jos jednom je moje neznanje doslo do izrazaja ali zelja mi je da naucim :). Nisam ne sto bio opterecen tim oc nego sam hteo da probam jer sam citao komentare da je sem toga sto je tiha ne greje se puno da je izmedju ostalog dobra i za oc,ali izgleda ne u toj meri u kojoj sam ja probao :)Jos jedno pitanje da li je ok da brzinu ventilatora drzim na 40 % ili bi trebao da pojacam malo brzinu?
Sve dok su temperature u redu, tj. normalne drzi ga i iskljucenog ako moze. AII x4 640-MSI 770-C45-2x2GB Kingston HyperX BLU-HD4870-LC6650GP3 V2.3-BenQ 2420HDB
:: :: :: ok hvala ljudi,jos jednom je moje neznanje doslo do izrazaja ali zelja mi je da naucim :) :: Nisam ne sto bio opterecen tim oc nego sam hteo da probam jer sam citao komentare da je sem toga sto je tiha ne greje se puno da je izmedju ostalog dobra i za oc,ali izgleda ne u toj meri u kojoj sam ja probao :)Jos jedno pitanje da li je ok da brzinu ventilatora drzim na 40 % ili bi trebao da pojacam malo brzinu ::
Na 930 Mhz bi trebala da idem bez dodavanja napona. A 950 Mhz je okrugla cifra tako da bi mogao da to tako podesis.
Hint. Nikad se ne oc-uje i jedno i drugo.Moras da znas da se prvo trazi GPU klok pa onda memorijski.A u maksimalnim vrednostima jednih i drugih moras nekad da popustis klok GPU-a jer ce ti pucati na memoriji a to opet zavisi od memorijskog kontrolera kao sto od njega zavisi i skaliranje same memorije i saradnja izmedju GPU/Mem !
hvala skyfire,nadam se da ovom mojom gluposcu nisam ostetio graficku kartu?
:: Na 930 Mhz bi trebala da idem bez dodavanja napona :: A 950 Mhz je okrugla cifra tako da bi mogao da to tako podesis :: :: Hint :: Nikad se ne oc-uje i jedno i drugo.Moras da znas da se prvo trazi GPU klok pa onda memorijski.A u maksimalnim vrednostima jednih i drugih moras nekad da popustis klok GPU-a jer ce ti pucati na memoriji a to opet zavisi od memorijskog kontrolera kao sto od njega zavisi i skaliranje same memorije i saradnja izmedju GPU/Mem :: :: Green,Green,Grass Of Home :: :: :: ::
Ma kakvi.To je upucavanje - sasvim normalna pojava kada je karta nestabilna pri visokim kolkovima. Imas odredjene artifakte po kome ces znati da li je GPU ili Memorija ali za to ce ti trebati malo vece iskustvo ,kad se bas budes zainteresovao za OC tad ces i nauciti .)
Green,Green,Grass Of Home
:: :: hvala skyfire,nadam se da ovom mojom gluposcu nisam ostetio graficku kartu :: :: :: Na 930 Mhz bi trebala da idem bez dodavanja napona :: :: A 950 Mhz je okrugla cifra tako da bi mogao da to tako podesis :: :: :: :: Hint :: :: Nikad se ne oc-uje i jedno i drugo.Moras da znas da se prvo trazi GPU klok pa onda memorijski.A u maksimalnim vrednostima jednih i drugih moras nekad da popustis klok GPU-a jer ce ti pucati na memoriji a to opet zavisi od memorijskog kontrolera kao sto od njega zavisi i skaliranje same memorije i saradnja izmedju GPU/Mem :: :: :: :: Green,Green,Grass Of Home :: :: :: :: :: :: :: ::
Joj, koja generalizacija, ovo nema veze sa zivotom...
:: Za AMD karte sve preko 100 Mhz je veliki OC :: Generalno bez dodavanja napona njihov OC se krece oko 80 Mhz u odnosu na default tako da je tih 960 Mhz i mnogo.Da bi dostigao te vrednosti moras dodavati napon :: Naravno ima nesto i do samog primerka ali u dosta manjem broju :: I arhitektura ima nekad uticaj of course :: :: Green,Green,Grass Of Home :: :: :: ::
Veoma stručni, i nadasve objektivni, FUNSky.... izvor svih saznanja o amd-ati drajverima i karticama... neumorno troluje.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: Joj, koja generalizacija, ovo nema veze sa zivotom.. :: :: :: :: Za AMD karte sve preko 100 Mhz je veliki OC :: :: Generalno bez dodavanja napona njihov OC se krece oko 80 Mhz u odnosu na default tako da je tih 960 Mhz i mnogo.Da bi dostigao te vrednosti moras dodavati napon :: :: Naravno ima nesto i do samog primerka ali u dosta manjem broju :: :: I arhitektura ima nekad uticaj of course :: :: :: :: Green,Green,Grass Of Home :: :: :: :: :: :: :: ::
Sto se tice OC potencijala AMD kartica sve se svodi na njihovu arhitekturu itd.. Nisam zeleo da povredim osecanja fanboyevima ali sam istakao jednu istinitu cinjenicu. OC im se krece negde oko 80 Mhz (bez dizanja napona) zavisno od primerka karta nesto slicno kao i CPU od oko 800 Mhz (sa dizanjem napona).Bas zanimljivo.Ovamo 80 Mhz kod procesora oko 800 Mhz.I da,moze da se generalizuje jer se po statistici u 80% slucajeva to desava. Vratimo se malo u rikverc 4870/5870/6870 4870 nije mogla da mrdne nekad ni tih 80 Mhz,5870 takodje nije htela preko 80 Mhz bez dizanja napona.6870 se muci i na pislljivih 100 Mhz i to sa dizanjem napona. Za 6950/6970 moras da dodajes napon da bi postigao 100 Mhz+ ! Itd.. Cinjenice.. Znam.Istina boli,a sta ces .)
ja sam moju(asus 5770) odma digao na 900mhz bez dizanja memorije-testirao,prosla test-nastavio 10 po 10 mhz dok nisam dosao do 950/1300 - -tu su poceli da pucaju testovi(prvo nisutestovi pucali nego se primeti u igrama pa su onda poceli i testovi)vratio sam na 940/1260 - tu je stabilna!bez dizanja napona... dakle,SAVET-10 po 10mhz gpu, 20 po 20mhz mem dok ne nadjes momenat kad iz stabilnog prolazenja testa i igrica ne predje u kras testova i artefakte u igricama!!...i veruj-sve to radis zarad 2-3 frejma razlike....i za to sve treba malo vise vremena(bar je meni trebalo)
ps.sky je u pravu za ovo da nece preko 80mhz bez dizanja napona pozz
ranije verzije su isle sa samsung cipovima koje su se extra klokovale ali novije sa hynix se bas i nisu nesto proslavile. Inace 5770 i 5750 imaju u stustini isti cip jedino sto je razlika u taktu 850 vs 700, br shadera 800 vs 720 i texture units 40 vs 36....a neki ljudi i 5750 drze na 900-950mhz sto je oc od punih 200-250mhz a ne od stotinak kako je sky naveo. Inace je on naveo u svom postu sve ati jace graficke izvedene iz istog cipa (4870 a ne 4850, 6870 a ne 6850 i 5870 a ne 5850). http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1075997
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.