Re: jos jednom o pvezivanju> HDMI i dužina kabla ?
11.07.2011. 10:52
status: user broj poruka: 1673
Ja koristim kabl od 5m a probao sam i od 1,8m i od 3m i naravno nikakve razlike nema. Prenos signala preko HDMI kabla se vrši isključivo digitalno tako da (vidljivih i čujnih) gubitaka u kvalitetu nema. Sve dok prijemno kolo u TV-u (ili nekom drugom uređaju) dobija ispravan signal slika i zvuk će biti dobri, kada se približiš krajnjem dometu kabla počeće da se javljaju izgubljeni strimovi i znaćeš da je kabl predugačak. Nijedan proizvođač neće proizvoditi takav kabl koji neće biti u stanju da prenese signal na deklarisanoj daljini. Jedini problem možeš očekivati u nekompatibilnosti uređaja (veoma retko) pri čemu se može desiti da sa nekim kablom neće da radi a sa drugim hoće. Kupi neki kvalitetniji pozlaćeni i nećeš imati nikakvih problema. Video sam negde da se prodaju veoma kvalitetni PHILIPS HDMI pozlaćeni kablovi po nekoj ceni mislim oko 2800din (nisam siguran, nisam skoro gledao) za 10m. Pozlaćeni kabl nije nužno potreban jer nećeš dobiti poboljšanje kvaliteta sa njim, pozlata je tu da obezbedi kvalitetan kontakt i posle više godina korišćenja jer neće doći do korozije i oksidacije. Inače postoje HDMI kablovi i od 15m i cena je negde oko 3700din za pozlaćeni firmirani kabl.
WOT Nick: Vaske
:: :: Zbunjen sam sa dve informacije :: po netu nalazim da je maximalna dužina 15 fit-a ili oko 5 :: onda u jednoj boljoj firmi kod nas nadjem kablod 10 :: :: pitanje: da li je kabl od 10 metara upotrebljiv i šta je HDMI standard 1.4 u odnosu na prethodni?
slazem se da treba kupiti kvalitetan i sertifikovan kabl !!!
:: Ja koristim kabl od 5m a probao sam i od 1,8m i od 3m i naravno nikakve razlike nema. Prenos signala preko HDMI kabla se vrši isključivo digitalno tako da (vidljivih i čujnih) gubitaka u kvalitetu nema. Sve dok prijemno kolo u TV-u (ili nekom drugom uređaju) dobija ispravan signal slika i zvuk će biti dobri, kada se približiš krajnjem dometu kabla počeće da se javljaju izgubljeni strimovi i znaćeš da je kabl predugačak. Nijedan proizvođač neće proizvoditi takav kabl koji neće biti u stanju da prenese signal na deklarisanoj daljini. Jedini problem možeš očekivati u nekompatibilnosti uređaja (veoma retko) pri čemu se može desiti da sa nekim kablom neće da radi a sa drugim hoće. Kupi neki kvalitetniji pozlaćeni i nećeš imati nikakvih problema. Video sam negde da se prodaju veoma kvalitetni PHILIPS HDMI pozlaćeni kablovi po nekoj ceni mislim oko 2800din (nisam siguran, nisam skoro gledao) za 10m. Pozlaćeni kabl nije nužno potreban jer nećeš dobiti poboljšanje kvaliteta sa njim, pozlata je tu da obezbedi kvalitetan kontakt i posle više godina korišćenja jer neće doći do korozije i oksidacije :: Inače postoje HDMI kablovi i od 15m i cena je negde oko 3700din za pozlaćeni firmirani kabl :: :: WOT Nick: Vask :: :: :: :: :: Zbunjen sam sa dve informacije :: :: po netu nalazim da je maximalna dužina 15 fit-a ili oko 5 :: :: onda u jednoj boljoj firmi kod nas nadjem kablod 10 :: :: :: :: pitanje: da li je kabl od 10 metara upotrebljiv i šta je HDMI standard 1.4 u odnosu na prethodni?
Opusteno 10m. Maximalna duzina je 15m. A postoje i posebni kablovi koji idu i preko 250m, al to ti sigurno ne treba.) Imao sam ja hdmi od 15m, ne secam se koja verzija.U glavnom 1.4ver podrzava najnovije tehnologije prikaza i jedini on podrzava vece rezolucije od fullhd: 4096x2160. U glavnom vidi da nadjes jedan od ovih standarda jer podrzava sve osim vece od fullhd rezolucije: 1.3a 1.3b 1.3b1 1.3c
Mozes uzeti i 1.3 verziju, ona je ista kao i ove predhodne 1.3x samo sto ne podrzava 3d prikaz.
jedno stoti put ja imam povezan komp preko tavana sa 15 metara hdmi i nema problema.Prva verzija je bila 1.3 sada se pravi već 1.4 ali su kompatibilni.
moja procenjena potrebna duzina je ispod 7 metara, kako ne bi seljakao lap top zarad gledanja po kojeg filma, ili cega god jos,,,,eto ubedili ste me sutra kupujem doticni kabl (iako posedujem kraci od 2m)
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647192. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.