Prvi put u životu imam LG LCD monitor kao sekundarni/dodatni displej, i primetio sam da se automatski zatamni, kao da je u `stand-by-u`, kada na njemu nema ničega, crna pozadina, bez wallpapera, i kursor od miša nije na njemu (nego je na prostoru primarnog/glavnog monitora)...
Da li to radi elektronika od samog LG monitora - ili je to nešto što radi Windows?
BTW... To je nešto najgenijalnije što sam primetio u zadnje vreme, da se na takav način vrlo efikasno štedi struja i produžava radni vek monitora...
Da li i drugi monitori, od drugih proizvođača, rade isto, u istim uslovima (koje sam naveo - dakle, kada nema wallpapera, pozadina je potpuno jednobojna - crna, i nema ničega na sekundarnom monitoru) ?
I još jedno laičko pitanje, pošto nikada nisam otvarao niti servisirao LCD/TFT monitore: da li konstantno gašenje displeja putem ON/OFF dugmeta ili putem ulaženja u stand-by mod, na bilo koji način skraćuje radni vek CCFL (fluoresc. lampi) koje služe za osvetljenje displeja? Znam da obične CFL sijalice i zidne imaju startere, i da radni vek opada ako se često pale i gase - pa zato pitam... Da li i kod ovih važi isti princip?
i na mom dellu se zatamnjuje sve ako nema aktivnosti neko vreme- dvadesetak sekundi. Mozes da iskljucis u opcijama ako te nervira. Zove se dynamic contrast valjda. Za drugo pitanje ne znam. Ja moj samsung 940n gasim 5-10 puta dnevno na dugme i tako godinu i nesto dana i nista mu ne fali.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
FFS, nisam retard. To NIKADA nisam primetio na Philips ili Benq monitorima.
Ne verujem da je dynamic contrast, jer sam isključio bilo kakav preset (`Internet`, `Movie`, itd...)... Možda automatski smanji brightness i contrast, ali mislim da to nije isto što i `dynamic contrastovanje`...
I nema potrebe za `OMG`, `FFS`, i ostalim bubuljičavo-tinejdžerskim usplahirivanjima poput tinejdžerke koja je upravo videla Bred Pita bez majice... Lepo sam pitao, može valjda pristojan odgovor? Ovako pokušavaš, sa tim uzvicima, od mene da praviš retarda koji kao da je pitao `da li je Zemlja ravna`.
:: Dynamic Contrast FF :: :: Koristi se da poboljsa prikaz. Recimo, kad prikazuje pretezno crnu boju na ekranu, smanji pozadinsko svetlo, da crna ne bi bila siva (tn panel) :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: http://www.iznajmiPS3.com/╭∩╮(︶︿︶)╭∩ :: ::
Ne mogu da verujem sta citam... Dynamic contrast nema veze sa gasenjem (sleep) monitora Sam sleep nema veze sa LG monitorom... Ako hoces to da iskljucis ides ovako:
Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\Edit Plan Settings\Turn offdisplay\Never
:: FFS, nisam retard. To NIKADA nisam primetio na Philips ili Benq monitorima :: :: Ne verujem da je dynamic contrast, jer sam isključio bilo kakav preset (`Internet`, `Movie`, itd...)... Možda automatski smanji brightness i contrast, ali mislim da to nije isto što i `dynamic contrastovanje`.. :: :: I nema potrebe za `OMG`, `FFS`, i ostalim bubuljičavo-tinejdžerskim usplahirivanjima poput tinejdžerke koja je upravo videla Bred Pita bez majice... Lepo sam pitao, može valjda pristojan odgovor? Ovako pokušavaš, sa tim uzvicima, od mene da praviš retarda koji kao da je pitao `da li je Zemlja ravna`. :: :: :: :: Dynamic Contrast FF :: :: :: :: Koristi se da poboljsa prikaz. Recimo, kad prikazuje pretezno crnu boju na ekranu, smanji pozadinsko svetlo, da crna ne bi bila siva (tn panel) :: :: :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: http://www.iznajmiPS3.com/╭∩╮(︶︿︶)╭∩ :: :: :: ::
nije to sleep monitora, nego DC. Kada iskljucim u opcijama ne zatamnjuje se slika kad nema aktivnosti kratko vreme.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
NIJE hibernacija. Znam šta je hibernacija. Isključio sam to pre 10 godina u Windowsu.
NIJE sleep. Znam šta je sleep. Isključio sam odlazak u sleep pre 10 godina u Windowsu.
Radi se o tome da, ako je sekundarni monitor potpuno prazan, bez wallpapera, solid black - jednobojna pozadina u vidu POTPUNO crne boje, i nema nikakvih ikonica na njemu niti je kursor od miša na njemu, onda monitor ZATAMNI, sam od sebe, u roku od sekunde... Izgleda kao da smanjuje intenzitet pozadinskog osvetljenja.
ČIM miša pomerim desno, tako da kursor pređe na sekundarni displej, primetim kako skače pozadinsko osvetljenje na tom sekundarnom LG monitoru, i to se desi postepeno - ali brzo, u roku od manje od sekunde...
I MOLIM, UBUDUĆE, AKO NEKO HOĆE DA MI ODGOVORI: bez prevremenih tinejdž ejakulacija u vidu OMG, `ne mogu da verujem`, LOL, WTF i slično... NIKO SE NIJE RODIO NAUČEN, i uvek ima nešto što neko od nas ne zna... Moje pitanje je bilo da li to zatamnjivanje na neki način radi Windows, ili je to `feature`/osobina elektronike LG monitora - zato što takvo nešto nikada nisam primetio, recimo, na Samsung, Benq ili Philips monitorima.
Ako je to dynamic contrast, onda OK... Izgleda da LG to radi intenzivnije od drugih, pa to nisam primetio na monitorima drugih brendova.
A hvala svima koji su mi odgovorili bez `OMG`, `WTF`, `FFS` i ostalih ejakulacija.
:: Ne mogu da verujem sta citam.. :: Dynamic contrast nema veze sa gasenjem (sleep) monitor :: Sam sleep nema veze sa LG monitorom.. :: Ako hoces to da iskljucis ides ovako :: :: Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\Edit Plan Settings\Turn offdisplay\Neve :: :: :: FFS, nisam retard. To NIKADA nisam primetio na Philips ili Benq monitorima :: :: :: :: Ne verujem da je dynamic contrast, jer sam isključio bilo kakav preset (`Internet`, `Movie`, itd...)... Možda automatski smanji brightness i contrast, ali mislim da to nije isto što i `dynamic contrastovanje`.. :: :: :: :: I nema potrebe za `OMG`, `FFS`, i ostalim bubuljičavo-tinejdžerskim usplahirivanjima poput tinejdžerke koja je upravo videla Bred Pita bez majice... Lepo sam pitao, može valjda pristojan odgovor? Ovako pokušavaš, sa tim uzvicima, od mene da praviš retarda koji kao da je pitao `da li je Zemlja ravna`. :: :: :: :: :: :: :: Dynamic Contrast FF :: :: :: :: :: :: Koristi se da poboljsa prikaz. Recimo, kad prikazuje pretezno crnu boju na ekranu, smanji pozadinsko svetlo, da crna ne bi bila siva (tn panel) :: :: :: :: :: :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: :: http://www.iznajmiPS3.com/╭∩╮(︶︿︶)╭∩ :: :: :: :: :: ::
Ne znam koji model monitora je u pitanju, ali obicaj je sa LED monitorima da imaju local dimming ili energy saver. Postoje neki modeli sa CCFL osvetljenjem, koji imaju tu opciju. Kod TV-a je to uobicajeno, posebno kod EDGE Led ili Full array LED. (Local Dimming)
:: Ne znam koji model monitora je u pitanju, ali obicaj je sa LED monitorima da imaju local dimming ili energy saver. Postoje neki modeli sa CCFL osvetljenjem, koji imaju tu opciju. Kod TV-a je to uobicajeno, posebno kod EDGE Led ili Full array LED. (Local Dimming)
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647191. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.