Trebalo bi da bude veliki napredak, samo bi bilo dobro malo da nasviras taj procesor da adekvatno isprati grafu.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
Na stock vrednostima neće ti raditi karta, tj gušiće se... imaćeš bolje performanse, ali nećeš iskoristiti grafičku na maximumu... __________________ Scourge of PCBerza
:: Koliki bi se napredak dobio u performansama uzevsi u oibzir i cinjenicu da je CPU koji je u kompu koji ce to da tera e6600 ( conroe 2.4GHz ) :: :: Hval ::
Nećeš osetiti nita, ni klilca, ni glavu ni nogice, nita... poletećeš. Ništa nije večno, a o gušenju, nećeš moći da oboriš ni jedan rekord, ali, radiće to ok i videćeš i osetiti ubrzanje. Na stranu što ta zelena karta samo čeka kada će da crkne i da zahteva rerniranje. Ako možeš, uvali je nekom zelenom funboy-u i uzimaj noviju. Mislim, da ne ispadne da na tom procesoru neće da radi...
OK, jasno je da je procesor debelo zastareo. Takodje jasno je da je na papriu kad se samo kartice gledaju razlika u performansama prilicna, no ako procesor ostane na default-u, bez obzira sto nece moci da izvuce maksimum iz 550, pretpostavljam da ce ipak razlika u performansama biti vise nego ocigledna u odnosu na postojecu 9800
Da li je moguce da ce se ipak toliko gusiti kao sto kazes? Ok , razumem ja da treba jaci procesor ali da se bas ugusi karta, malo mi je za neverovati?
Bar ce se manje grejati ako ne radi na svom predvidjenom maksimumu :-)
@Pisko
Ne planiram ja da obaram nikakve rekorde, pokusavam samo koliko je moguce da osvezim postojeci komp ubacivanjem jos nesto RAM memorije i stavljanjem novije kartice koja je realno kartica za siroke istocno evropske mase. Nazalost nema se para trenutno za komplet sve novo. Ne ocekujem neko epohalno poboljsanje, samo da bude koliko toliko bolje i da ima nekog smisla taj upgrade. Koja ce da vrisne, stara ili nova ili obe ? :-)
Paz, možeš da kupiš kartu u svakom slučaju osetićeš ubrzanje. Pa kad budeš bio u situaciji da se snađeš i za procesor.
Ako bi svirnuo malo taj tvoj procesor mislim da je ni ne bi mnogo pridavio, i dalje ima fin procenat igara koje vide samo dva jezgra a ta karta i nije nešto zverski jaka. Možda bi ti ati bio bolji izbor, provejavaju priče da ne traži tako jak procesor kao zeleni pandani.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
:: :: :: Koja ce da vrisne, stara ili nova ili obe ? :-)
To stoji, imaćeš povećanje performansi u svakom slučaju, ali je glupo da ti ne radi karta na maximumu. Takodje zavisi u kojoj rezoluciji se igraš, pošto moj burazer sa 9800GT u 1680x1050 gura sve naslove i dan danas, high detalji, bez AA itd... __________________ Scourge of PCBerza
:: @Dau :: :: OK, jasno je da je procesor debelo zastareo. Takodje jasno je da je na papriu kad se samo kartice gledaju razlika u performansama prilicna, no ako procesor ostane na default-u, bez obzira sto nece moci da izvuce maksimum iz 550, pretpostavljam da ce ipak razlika u performansama biti vise nego ocigledna u odnosu na postojecu 980 :: :: Da li je moguce da ce se ipak toliko gusiti kao sto kazes? Ok , razumem ja da treba jaci procesor ali da se bas ugusi karta, malo mi je za neverovati? :: :: Bar ce se manje grejati ako ne radi na svom predvidjenom maksimumu :- :: :: @Pisk :: :: Ne planiram ja da obaram nikakve rekorde, pokusavam samo koliko je moguce da osvezim postojeci komp ubacivanjem jos nesto RAM memorije i stavljanjem novije kartice koja je realno kartica za siroke istocno evropske mase. Nazalost nema se para trenutno za komplet sve novo. Ne ocekujem neko epohalno poboljsanje, samo da bude koliko toliko bolje i da ima nekog smisla taj upgrade. :: Koja ce da vrisne, stara ili nova ili obe ? :-)
I kod mene 1680x1050. Ne bih se bas slozio da sve moze tako kao sto kazes. Ne ukljucujem ni ja AA ali da bas svi naslovi mogu i dalje na high sa 9800gt pa i ne mogu bas. Koliko vidim kod gomile igara koje sad izlaze 9800 je neki minumum da bi uopste igra htela da radi i to sa medium i low podesavanjima. Ne bih ja sad da teram krizu 2 ili tako neku monstruozno zahtevnu igru, no cak i kod nekih koje ne vaze za zahtevne, mislim da 9800 jedva pije vodu.
:: To stoji, imaćeš povećanje performansi u svakom slučaju, ali je glupo da ti ne radi karta na maximumu. Takodje zavisi u kojoj rezoluciji se igraš, pošto moj burazer sa 9800GT u 1680x1050 gura sve naslove i dan danas, high detalji, bez AA itd..
brate ja sa mojom 8600 teram sve igrice..novije na low na 1280 ali igram..a ta 9800gt je 3 jaca od moje...tako da na maloj rezoluci je sasvim ok karta..
moja azdaja!!! biostar 8600gt 512 ddr2 ga m52s s3p rev 2.0 4x1gb ddr2 amd athlon x2 5000+ 2.6ghz atx 400w
:: I kod mene 1680x1050. Ne bih se bas slozio da sve moze tako kao sto kazes. Ne ukljucujem ni ja AA ali da bas svi naslovi mogu i dalje na high sa 9800gt pa i ne mogu bas. Koliko vidim kod gomile igara koje sad izlaze 9800 je neki minumum da bi uopste igra htela da radi i to sa medium i low podesavanjima. Ne bih ja sad da teram krizu 2 ili tako neku monstruozno zahtevnu igru, no cak i kod nekih koje ne vaze za zahtevne, mislim da 9800 jedva pije vodu. :: :: :: :: To stoji, imaćeš povećanje performansi u svakom slučaju, ali je glupo da ti ne radi karta na maximumu. Takodje zavisi u kojoj rezoluciji se igraš, pošto moj burazer sa 9800GT u 1680x1050 gura sve naslove i dan danas, high detalji, bez AA itd.. :: ::
Zverka je bio, zverka je i ostao. Klokni ga na 3.5 ghz i ako onda ne moze da potera ovu graficku iz mid segmenta... Ispisam se na nvidiju. Ispade da ti treba i7 da se smece od kartice iskoristi do kraja...
BTW kod ortaka je e6200 - prvi c2d procesor sa 1.8ghz oc-ovan na 3ghz sa stok kulerom radio jedno 2-3 godine, bez ikakvih problema :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prelazak sa 9800gt na 550ti
07.06.2011. 22:23
status: user broj poruka: 244
:: Probano: NFS Shift 2, Dragon Age 2, Crysis 2, GTA IV, Starcraft 2... :: :: To je odokativno čega mogu da se setim. Jedino Crysis je morao na medium, ostalo sve na high... E8400 stock, 4GB 800mhz.. :: :: Ja ne vidim da se ta karta muči sa današnjim naslovima... sigurno ne na low..
@Daum
Bice da onda taj E8500 i 4Giga memorije imaju neki uticaj :-) Ne znam, sta god ozbiljnije uzmes da igras od novijih igara odmah ga zakuca i ne spusta sa 100% i nekih 65 stepeni. Mozda ja malo i preterujem ali opet, kazem gledam npr. Dirt3, DNF i sl. 9800 je neki minimum da bi igra uopste htela da radi
@markopvict
Ma sta ga znam, uvek na defaultu i sa stock kulerom i nikad nije ni u full load- u isao do 30 stepeni, najvise 29 cini mi se, jedino ako ovaj Gigabyte-ov Easy tune ne laze. Kontam da bi moglo da se nasvira, cak i sa postojecim kulerom, ali ne volim nista da klokujem, volim da radi onako kako je proizvodjac predvideo. I dalje mi nije jasno to sa teranjem karte ako na 2.4 ne moze lepo da tera zasto bi neko povecanje od 25% npr. na 3GHz odigralo toliku ulogu da kartica odjednom proradi u punoj snazi.
Nikako mi nije jasno ili sam ja mnogo glup da nadjem, ne mogu ni na jednom sajtu, nvidie, proizvodjaca kartica, niti bilo gde da izguglam, koja je hardverska zahtevnost za ostatak konfiguracije potreban za teranje ove niti bilo koje druge kartice.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prelazak sa 9800gt na 550ti
07.06.2011. 22:27
status: user broj poruka: 9006
Znači druže. Paz ovako, ako usled suženja krvnih sudova u starosti njihov prečnik opadne za 25% koliko će da opadne protok kroz njih?
:: :: I dalje mi nije jasno to sa teranjem karte ako na 2.4 ne moze lepo da tera zasto bi neko povecanje od 25% npr. na 3GHz odigralo toliku ulogu da kartica odjednom proradi u punoj snazi. ::
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prelazak sa 9800gt na 550ti
07.06.2011. 22:31
status: user broj poruka: 244
OK, to je mozda tako, ali nisam siguran koliko je dobra analogija, jel CPU samo sluzi za teranje grafike i jel ce tih 25% vise kompletno otici grafickoj. Ne znam da li dobro shvatam, na kraju ispada da ovaj e6600 ne moze da tera nista. :-)
Da se ne naljute kolege, sto sam pomalo naporan i ne prihvatam neka objasnjenja, ne razumem se bas toliko, donekle da, no neke stvari izgleda definitivno ne mogu da skontam.
:: Znači druže. Paz ovako, ako usled suženja krvnih sudova u starosti njihov prečnik opadne za 25% koliko će da opadne protok kroz njih ::
Teško vala da ti u full loadu prelazi par stepeni u odnosu na ambijentalnu temperaturu... Laže ti program samo tako... Čak mislim ni idle temperatura da ne može da ti bude niska tako sa stock coolerom...
Stvar oko zagušenja je što one stvari što procesor treba da obavi tokom igre on ne može da odradi dovoljno brzo, i tako guši kartu koje ne može da mrdne od njega...
Digni ti taj proc na 3 ghz, trebalo bi svejedno da vidiš neko ubrzanje... __________________ Scourge of PCBerza
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prelazak sa 9800gt na 550ti
07.06.2011. 22:40
status: user broj poruka: 9006
Analogija i nije najbolja ali garantujem da bi ti pomoglo.
Al kad nabaviš kartu uvek možeš da probaš, tih 25% bi moglo mnogo da ti znači a apsolutno ništa te ne košta.
Inače odgovor je oko 40%... što i nema mnogo veze s temom al lepo je znati.
:: OK, to je mozda tako, ali nisam siguran koliko je dobra analogija, jel CPU samo sluzi za teranje grafike i jel ce tih 25% vise kompletno otici grafickoj. Ne znam da li dobro shvatam, na kraju ispada da ovaj e6600 ne moze da tera nista. :- :: :: Da se ne naljute kolege, sto sam pomalo naporan i ne prihvatam neka objasnjenja, ne razumem se bas toliko, donekle da, no neke stvari izgleda definitivno ne mogu da skontam. ::
:: Teško vala da ti u full loadu prelazi par stepeni u odnosu na ambijentalnu temperaturu... Laže ti program samo tako... Čak mislim ni idle temperatura da ne može da ti bude niska tako sa stock coolerom.. :: :: Stvar oko zagušenja je što one stvari što procesor treba da obavi tokom igre on ne može da odradi dovoljno brzo, i tako guši kartu koje ne može da mrdne od njega.. :: :: Digni ti taj proc na 3 ghz, trebalo bi svejedno da vidiš neko ubrzanje..
Ma i meni je nsto mnogo sumnjiva ta temperatura, no onda se i kuler vrti pogresno na malim obrtajima jer se cita niza temperatura ali ne vidim neke anomalije, sve radi bez iakakvih problema u tom smislu, pa se nisam nesto mnogo zanimao, probao sa drugim programom i sl.
@Raic
Sta znam, svakako bih dobio nesto, to je jasno, no nikad se nisam bavio overklokom i iako je to u sadasnje vreme prilicno jednostavna rabota, nisam siguran koliko bi sad bezbedno mogao da se poigram stim, zeznucu nesto sigurno :-)
Za taj procesor nikako tu kartu. amd 5770 8000 dinara amd 6850 13500 dinara. Ovima kartama taj procesor nece da smeta i 5770 ima da bude u potpunosti iskoriscena (osim za igre koje traže 4 jezgra) koja je inace u rangu odnosno ista ko 550 ti ali ako imas malo vise para dobro bi ti legla i 6850 a onda neki procesor sa 4 jezgra kad resis i ako resis da ga menjaš. Znaci fermi i njegovi derivati na taj procesor nikako. http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_6670/27.html 9800 gt ti je negde na pola puta iznedju 5670 i 6670 samo imaj na umu da su ovi rezultati sa odgovarajucim procesosrom pogotovo za nvideu dok za 5770 bi ti bili skoro isti ako ne i potpuno isti a jos ustediš 4000
Je l` se to meni cini, ili po nekim procenama taj budjavi GTX550ti jedva izlazi na kraj sa HD5770, dok je GTX460 onaj od 7xx megabajta, ipak jaci od te kartice?
Pa zasto onda ova kartica kosta skoro kao HD6850?
I zasto ne bi uzeo HD6850, barem?
Procentno gledano, ja mislim da ti ne bi bio zadovoljan prelaskom sa 9800GT na GTX550ti, jer koliko ja vidim, i dalje mi se nekako cini da je ova graficka, tek jedva jaca od HD5770.
Imaj na umu da je ovo OC verzija, a refeentna 550 Ti ne verujem da je nesto brza od 5770.
:: :: :: :: Je l` se to meni cini, ili po nekim procenama taj budjavi GTX550ti jedva izlazi na kraj sa HD5770, dok je GTX460 onaj od 7xx megabajta, ipak jaci od te kartice :: :: Pa zasto onda ova kartica kosta skoro kao HD6850? :: :: I zasto ne bi uzeo HD6850, barem :: :: Procentno gledano, ja mislim da ti ne bi bio zadovoljan prelaskom sa 9800GT na GTX550ti, jer koliko ja vidim, i dalje mi se nekako cini da je ova graficka, tek jedva jaca od HD5770.
Ovde ima prilicno razlicitih misljenja, no ukoliko sam sve dobro sagledao, najbolja resenja su ili da ne diram nista i ostavim kako jeste ili da eventualno uzmem amd 6850 (najveci dobitak u performansama i e6600 ne bi trebao toiko da ga gusi ) ?
:: Ovde ima prilicno razlicitih misljenja, no ukoliko sam sve dobro sagledao, najbolja resenja su ili da ne diram nista i ostavim kako jeste ili da eventualno uzmem amd 6850 (najveci dobitak u performansama i e6600 ne bi trebao toiko da ga gusi ) :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647192. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.