Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Ne radi grafička?
STRANA 1 OD 1
drax Ne radi grafička? 18.05.2011. 22:38 T36040

status: user
broj poruka: 246
Radi se o Leadtek Win Fast PX 8800 GT grafičkoj sa 256 MB DDR3 na MSI K9N V3 ploči. Komp je radio oko 2 i po godine, a onda neće da diže sistem. Svi ventovi rade, monitor se ne budi i čuje se zvučni signal koji označava da ne nalazi grafiku (1dugi i 8 kratkih bipova). Probam drugu grafičku (PowerColor Radeon HD 4850) i radi bez problema, probam prvu grafulju na drugom računari - radi bez problema. Znači, samo u prvobitnoj kombinaciji neće. Menjao sam memoriju, napajanje, otkačio sve što se moglo, resetovao BIOS, ali ništa. Našao sam identičan problem na netu, ali ni tu nema odgovora: http://www.tomshardware.co.uk/forum/310178-15-recognize-xfx9600gt

Ima li neko neku ideju?
Hvala!
Edit: OS je XP SP2

Mudar čovek ne kaže sve sto misli, ali misli sve što kaže.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Ja bih 1. posumnjao na napajanje, 18.05.2011. 22:50 #325689

broj poruka: 4228
ali nisam siguran koliki su potrošači te grafike, mislim da obe dosta troše, ali ne znam koja više.

Pozdrav!

Vlada

codeus ... 18.05.2011. 22:53 #325690

broj poruka: 4054

kasno je sad ... radi se o uverenju nvidie da za nf5xx chipset (zapravo doradjeni nf4) nije potrebno aktivno hladjenje .. reseno kulturno na vecini 939ki sa ventilatorima ..

prvi znak ostecenja chipseta je bas ta izbirljivost u grafuljama .. sa nekima radi a sa nekima ne .. problem je pregrevanje nf chipa .. sledeci korak je neprihvatanje nikakvih kartica ... mrtva ploca ...

eventualno odnesi negde u servis i trazi da ti preduvaju nf chip .. ako proradi 8800 na njoj ponovo - obavezno usrafi neki mali ventilator na hladnjak chipseta ..

i kreni da trazis drugu plocu ...
drax re 18.05.2011. 23:00 #325695

broj poruka: 246
vladarko: menjao sam napajanje sa drugog kompa, ni tako neće, a sa tim napajanjem na drugoj ploči hoće.
codeus: druga grafička radi na toj ploči, čudno je da samo u prvobitnoj kombinaciji neće, znači sve komponente su ispravne.

Mudar čovek ne kaže sve sto misli, ali misli sve što kaže.

raic re 18.05.2011. 23:06 #325699

broj poruka: 9006
Ne verujem da je napajanje, 4850 troši i više.

Moguće da je zveknulo nešto na ploči. Mož biti i da se bios malo zablesavio, aj probaj i da ga flešneš, ništa te ne košta.

Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.

codeus ... 18.05.2011. 23:08 #325701

da znam ... crkava ti je chipset .. NF560 .. razumeo si sad !!

uskoro nece nista od grafika raditi .. usrafi neki ventilator na hladnjak chipseta da ga hladi .. ubaci grafiku koju prima i vozi dok necrkne ...
vladarko Pa... ako je ovako kako Dr. Codeus kaže, 18.05.2011. 23:09 #325702

broj poruka: 4228
postupi prema pisanom uputstvu.

Ja sam imao drugačija iskustva i uzrok su bila napajanja koje više nemaju snage da pokrenu sisteme sa nekim grafikama (7950, 4870...)

Pozdrav!

Vlada

codeus ... 18.05.2011. 23:15 #325704

imam tonu tih crvenih glupavih msi-a ... na jednoj sam izmenjao 10 grafika .. od 8500 do 9800 .. i sa nijednom nije htela da radi .. ali je radila sa ati 3650 svaki put ... dok sa ati 1650 nije ..

proveri sa tom koja radi dali PCI-e gura u x16 ili u x8 modu .. (GPU-z program) .. ako je sa njom x8 mozes se popisati odmah na nju ..
vordaaaa Re 18.05.2011. 23:49 #325712

broj poruka: 101
drax! Recu ti nesto, ali nemoj nikom da kazes.... Ocisti pinove na pciex ploci. Mozes i s nekim malim srafcigerom da prosaras ( izgrebes ) par puta po kontaktima. Proveri i na grafi jel su pinovi cisti. Obavezno usisaj ( usisavacem ) pciex socket pre vracanja grafulje. I naravno istekaj komp iz struje i uradi to pazljivo ( ceo postupak )!

poz!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647193.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs