Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
CAD i TFT monitori
STRANA 1 OD 1
bgd2007 CAD i TFT monitori 07.03.2007. 12:40 T3529

status: user
broj poruka: 6
Cao svima,
mozete li mi pomocu, na koje parametre kod TFT monitora treba obratiti paznju prilikom kupovine. Potreban mi je monitor za CAD min. 19`. Imam solidnu ASUS-ovu graf. karticu sa 512Mb. Slobodno i preporucite neki ako imate iskustva saa istim. Bitan mi je kvalitet ali i cena igra ulogu u izboru.
Koliko su TFT monitori bolji za oci od klasicnih kvalitetnijih CRT monitora. Kao i vecina mnogo vremena provodim za racunarom.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
shkomi Moje iskustvo 07.03.2007. 15:53 #13586

broj poruka: 852
Za cad bilo koji TFT monitor, samo da je sto veci da lepo rasporedis alatke i da ti ostane dosta prostora za crtanje. Ja imam samsung 710v, znaci od njega tesko moze da se nadei gori tft, meni je za posao cad,office i intenet sasvim ok. Igrice ne igram tako da ne znam. Samo je ocajan za gledanje filmova. Kada bi sad kupovao monitor dvoumio bih se izmedju samsunga 971p i 225 bw koji su tu oko 400 eur oba.

Devize devize bonda elema

DaSickSyst LG ili Philips 07.03.2007. 15:55 #13587

broj poruka: 2909
Ako radis u CADu nemoj a stedis na monitoru i OBAVEZNO KVALITETAN TFT.Razlika je u tome sto TFT mnogo manje zraci od CTRa.
Neznam kojom se strukom bavis,ali kad igras igre mozes da iskljucus komp kad se umoris,a kad radis i imas rokove ma koliko da si umoran ne prekidas dok ne zavrsis posao.Govorim ti iz licnog iskustva jer neznam ni sam vise koliko sam puta ostao budan cele noci crtajuci zbog nekih rokova.

Moja preporuka:
19` LG Flatron L1960TQ-BF, 1280x1024, 4ms, 2000:1, 300cd/m2, analog/DVI - oko 300e
19` LG Flatron L194WT-SF, Wide, 5ms, 1440x900, 2000:1, 300cd/m2, analog/DVI - oko 220e

Ako nadjes Philips B(biznis) ili P(profesional) klasu to je mozda jos bolji izbor za CAD,ali ih kod nas nesto nisam vidjao.
Ne bi ti preporucio Samsunga osim ako ne uzimas monitore iz samog vrha koji kostaju vise od gore navedenih.I jos jedna stvar Samsung ne prihvata reklamacije na monitore ako imaju manje od 4 `mrtva` piksela.Sto ne vazi za LG i Philips.

DaSickSystem

MaliAbner Zaboravi 19` za AutoCAD 07.03.2007. 17:26 #13600

broj poruka: 7769
Konkretno zaboravi 19` tft u bilo kojoj varijanti za CAD.
Jednostavno ima premalo tackica na ekranu da smestis sve one lepe ikonice koje zivot znace, zato ti predlazem da kupis neki tft od 20` zbog prikaza na ekranu od citavih 1680*1050 tackica. Ako si iole koristio CAD znas na sta mislim.
Ja sam pazario LG L204WT, i radi ko pravi, jedino je slika malo drugacija nego kod CRT monitora, slika je ostra, nema duhova, ne treperi, ima mesta na ekranu koliko ti dusa iste.

Samsung je generalno nesto skuplji od LG i tu bi ti preporucio model 206BW, ima kontrast kao LG, samo mu je brzina odziva 2ms, i mnogo lepsi na oko ali skuplji nekih 50€ od LG L204WT koji kosta oko 300€.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
Gandy TFT za CAD 07.03.2007. 17:44 #13601

broj poruka: 80
Kvalitet je dovoljno uznapredovao da koji god da uzmes neces pogresiti.
Ja na poslu imam 913v prastari najjeftiniji samsung, a kod kuce viewsonic 922vx i ne vidim neku razliku u CADu.
Uzmi najveci Samsung za koji imas para 226BW recimo (nesto preko 350e 22`), a ako ne 940N od 200eur 19` ce ti zavrsiti posao.
DaSickSyst Re: Zaboravi 19` za AutoCAD 07.03.2007. 17:50 #13602

:: Konkretno zaboravi 19` tft u bilo kojoj varijanti za CAD
:: Jednostavno ima premalo tackica na ekranu da smestis sve one lepe ikonice koje zivot znace, zato ti predlazem da kupis neki tft od 20` zbog prikaza na ekranu od citavih 1680*1050 tackica. Ako si iole koristio CAD znas na sta mislim
:: Ja sam pazario LG L204WT, i radi ko pravi, jedino je slika malo drugacija nego kod CRT monitora, slika je ostra, nema duhova, ne treperi, ima mesta na ekranu koliko ti dusa iste
::
:: Samsung je generalno nesto skuplji od LG i tu bi ti preporucio model 206BW, ima kontrast kao LG, samo mu je brzina odziva 2ms, i mnogo lepsi na oko ali skuplji nekih 50€ od LG L204WT koji kosta oko 300€
:

Ako si radio u AutoCADu znas da se podesavaju ikonice prema tome dali radis u 2 ili 3D glupo je redjati ih sve ako ih ne koristis,samo ti zauzimu prostor za crtanje.Sve od ikona sto ti treba mozes da smestis u 4 kolone - dve vertikalne i dve hotizontalne.A ako hoces da ih izbacis sve da bi izgledao `lepse` ni 25` ti nije dovoljno,ali to je glupost.

A covek je pitao za 19` ,ali je cinenjca da sto veci monitor i rezolucija to bolje...

DaSickSystem
MaliAbner E pa bas ako cemo da se prepucavamo... 07.03.2007. 22:27 #13618

Ako cemo se prepucavamo u AutoCAD-u moze da se radi i bez ikonica, samo sa skracenicama, ja sam se na njih navikao jos dok je bio aktuelan AutoCAD 12 for DOS.
Sto se tice rada u 2D i 3D ako zelis ucitas meni koji ti treba i to je to. Svejedno ja ipak vise volim da po startovanju AutoCAD-a na ekranu imam odmah sve sto mi treba za crtanje, a to sto je meni potrebno za rad nikako ne moze da stane u dva reda i dve kolone i to sa sve koriscenjem skracenica.

19` wide tft nikako ne kupuj jer prikazuju 900 tacaka po vertikali a to je manj nego sto prikazuju tzv standardni 17 i 19` monitori, tako da ces imati vecu marginu sa strane a sitniju sliku zbog mogucnosti prilkaza po vertikali.

VMARC HAHAHAHAHAHAHA 07.03.2007. 23:05 #13620

broj poruka: 9425
Nebih voleo da sam u tvojoj kozi. Toliko predloga a svi razliciti. Od jedne krajnosti (najjeftinijih), preko zlatne sredine (najisplatljivijih) do druge krajnosti (sta je 100 batina po tudjim ledjima).
Evo kako bih ja mogao da te posavetujem.

Posedujem Samsung 225BW MM (multimedia sa dodatnim zvucnicima ispod, koji se nezavisno kace, inace je identican osnovnom modelu). Rezolucija 1680x1050, dakle identicna 20` LGu, samo mnooogoooveci ekran. Pre mesec dana za njega je seo covek profesionalac koji radi u AutoCADu, upalio CAD i rekao: OVO JE SAVRSENO! samo se smejao i porucio sutradan jedan sebi. Medjutim, taj monitor kosta oko 400 evra.

20` LG koristi istu tu rezoluciju, dakle sa tog aspekta verovatno bi i za taj monitor isto ovo izjavio, da je kojim slucajem za njega seo.

Dakle, ako imas tih +50 evra, pazari LG 20` wide.

Ako su ti pare problem, kao sto rece neko gore uzmi bilo sta :)

Sto se tice mrtvih pixela, to ti je cista lutrija. Nije tacno da Samsung daje toleranciju na mrtve piksele za sve modele. Na svim wide modelima (w) i premium (p), kao i modelima sa ugradjenim TV tunerim, tolerancija je 0 mrtvih pixela i podpixela. Tolerancija postoji na (v) i (N) modele do 3 grupisana mrtva piksela.

Ako se odlucis za jeftinije varijante JEDINO viewsonic daje 0 mrtvih pixela tolerancije. Zaobilazi (u jeftinijem segmentu) Philips, LG i Belineu.
DaSickSyst Re: E pa bas ako cemo da se prepucavamo... 07.03.2007. 23:23 #13621

:: Ako cemo se prepucavamo u AutoCAD-u moze da se radi i bez ikonica, samo sa skracenicama, ja sam se na njih navikao jos dok je bio aktuelan AutoCAD 12 for DOS
:: Sto se tice rada u 2D i 3D ako zelis ucitas meni koji ti treba i to je to. Svejedno ja ipak vise volim da po startovanju AutoCAD-a na ekranu imam odmah sve sto mi treba za crtanje, a to sto je meni potrebno za rad nikako ne moze da stane u dva reda i dve kolone i to sa sve koriscenjem skracenica
:: 19` wide tft nikako ne kupuj jer prikazuju 900 tacaka po vertikali a to je manj nego sto prikazuju tzv standardni 17 i 19` monitori, tako da ces imati vecu marginu sa strane a sitniju sliku zbog mogucnosti prilkaza po vertikali
:: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!

I ja sam radio u 12ici i sad radim u 2007.I imas opciju da snimis vise profila i da ih menjas za vreme rada jednim klikom.I da imam monitor od 25` opet ne bi stavljao nepotrebne ikone.A to da mozes sve preko komandi to je tacno,jos uvek kucam: PEDIT,SPLINE,TRIM,RMAT,EXTRUDE,SLICE....Navika od ranije...Ali probaj da postavis u fullscrenu ikone i videces...ako nisi vec.

DaSickSystem
MaliAbner Ko je spomenuo... 08.03.2007. 11:03 #13637

@DaSickSyst
Ko je spomenuo kucanje celih komandi, skracenice jedno slovo i `voila`!
Ako mozes posalji mi neki tvoj rad na mejl cisto da vidim kakav si u CAD-u. Mozda naucim nesto novo sto bi mi olaksalo buduci rad.

@Mrlja
Komocija u radu je nesto na sta se lako naviknes. Nekad nam budzet nije dozvoljavao kupovinu TFT, sad dozvoljava i sto ne probati neki bolji (citati veci) TFT.

DaSickSyst Re: Ko je spomenuo... 08.03.2007. 13:34 #13651

:: @DaSickSys
:: Ko je spomenuo kucanje celih komandi, skracenice jedno slovo i `voila`
:: Ako mozes posalji mi neki tvoj rad na mejl cisto da vidim kakav si u CAD-u. Mozda naucim nesto novo sto bi mi olaksalo buduci rad

Ostavi meil poslacu ti...Oces renderovano ili vektorski?
bgd2007 Re: 08.03.2007. 15:25 #13652

broj poruka: 6
Hvala narode,
Trenutno koristim 22` Gateway CRT monitor (kupljen polovan ali veoma dobar). Radim u Pro/E - 3D. Odlucio sam da dam 400-450E.
Koji predlazete za te pare - 19`, 20`... Da li WIDE daje realnu sliku ili je razvlaci?

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs