Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
menjanje paste na GPU
STRANA 1 OD 2  
utopija menjanje paste na GPU 08.04.2011. 02:25 T35157

status: user
broj poruka: 112
da li bi nesto dobio povodom smanjenja temp. kad bi zamenio fabricku(krsh) pastu sa nekom kvalitetnom graficka je GTX 465 1GB. trazio sam po netu neko kaze da neko ne, a ja ocu da proverim jel neko imao prilike da menja pastu. pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Eh pa da, naravno... 08.04.2011. 02:37 #312572

broj poruka: 7769
Oni u fabrikama su budale i neznalice pa stavljaju krs paste u svoje proizvode...

Utopija je da ljudi zbog 2°C razlike u temperaturi nesto ocene kao krs na nesto kao strava proizvod.

Tomato Republic Of Serbia !!!

SkyFire Re: Eh pa da, naravno... 08.04.2011. 02:53 #312577

broj poruka: 18472
Bez ljutnje zelim nesto da ti objasnim.

Paste koje se stavljaju fabricki nisu dobrog kvaliteta.
Stavljaju se iz razloga sto trpe termalne disipacije chipa pri najvecim temperaturama na duze vreme a da ne ispare.
Sastav takve paste poznate u narodu kao zvaka je takav (gust) i samo iz tog razloga se stavlja na chip jer trpi visoke temperature na duze staze.

Ali takva pasta upravo posle duzeg vremena gubi viskozitet i ucinkovitost u provodljivosti toplote na bazu coolera i prelazi u cvrsto stanje.Uz stalne torture visokih temperatura GPU-a posle duzeg vremena pasta nece ispariti ali ce preci u cvrsto stanje do te granice da zapekne tj beton fazu.
Tada je chip izlozen povisenim temperaturama jer pasta vise nema apsolutno nikakvu funkciju vec se naprotiv dobija kontra efekat.
Kad ce doci do beton faze i povisene temperature GPU-a zavisi od samog korisnika i ucestalosti torture karte pod full load.Logicno ako je neko gamer ranije ce naici na ovaj problem

Znaci pasta se ne skida zato da bi se aftermarket pastom dobile bolje temperature vec zato da bi se i komponenta zastitila i dozivela vecu trajnost.

Posle svake nove komponente praktikujem da skinem tu zvaku i ubacim kvalitetnu pastu .

Sa ovim se bavim jako dugo i da kazem na neki nacin sam to proucavao.
Takva pasta (fabricka) jeste krs i nakon odredjenog vremena ce da `steti` karti .

Štangliranje

:: Oni u fabrikama su budale i neznalice pa stavljaju krs paste u svoje proizvode..
::
:: Utopija je da ljudi zbog 2°C razlike u temperaturi nesto ocene kao krs na nesto kao strava proizvod
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
MaliAbner Re: Re: Eh pa da, naravno... 08.04.2011. 03:00 #312580

E otvori mi oci, sta bi mi da tebe nije...
SkyFire Naravno .. 08.04.2011. 03:29 #312582

Ma samo da razjasnimo.Znam ja da ti znas ali da bez razloga ne branimo ovo fabricko govno od paste sto se stavlja

Pozdrav vredni covece

Štangliranje

vladats Re: menjanje paste na GPU 08.04.2011. 07:04 #312589

broj poruka: 4537

Dobio bi oko 5 stepeni manju temperaturu.
Vaskev Re: Re: menjanje paste na GPU 08.04.2011. 08:24 #312594

broj poruka: 1673
Ja to uvek radim čim isprobam novu komponentu i izmerim temperature (zbog poređenja) i naravno fabričku zamenim sa Arctic Silver AS5 i gotovo uvek su temperature primetno manje. Jedini slučaj do sada da nisam postigao ništa je bila grafička Gigabyte GTX275 UD18 kod koje sam 3x pokušavao sa ponovnim nanošenjem paste i uvek dobijao rezultate kao sa fabričkom pastom, dakle poboljšanja nije bilo ili je neprimetno. Originalna pasta je bila takođe odličnog kvaliteta i žalosno je bilo i skidati je (kada se na kraju to ustanovilo). Nanošenje paste je bilo po dijagonalama ogromnog GTX čipa (u obliku slova X) i posle ponovnog skidanja hladnjaka pasta je bila idealno tanko i ravnomerno raspoređena svaki put tako da nije bio problem u tome, to je jedini put da nisam postigao bolje rezultate. To je i jedini put da sam uzeo Gigabyte, uvek uzimam Asus

:: Dobio bi oko 5 stepeni manju temperaturu.
Ishmerish Re: Re: Re: menjanje paste na GPU 08.04.2011. 09:02 #312596

broj poruka: 7285
Wlado jes to ti ?

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://imgur.com/QFXgQ.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: To je i jedini put da sam uzeo Gigabyte, uvek uzimam Asus
Vaskev Re: Re: Re: Re: menjanje paste na GPU 08.04.2011. 10:26 #312623

broj poruka: 1673
Nisam ja bako.

:: Wlado jes to ti ?
:: Lala 4ever!
:: http://spedr.com/4tb3
:: http://imgur.com/QFXgQ.jp
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: :: To je i jedini put da sam uzeo Gigabyte, uvek uzimam Asus
mixer93 Re: Re: Eh pa da, naravno... 08.04.2011. 11:19 #312649

broj poruka: 4187
Ima istine u tome. Ja nisam nikad menjao na gpu,ali npr. na procesoru,kad sam pazario mog athlona, bila je vec pasta. I montirao sam,i temperature su bile na boxu vece nego sto sam ocekivao. Srecom pa idem na praksu u jedan veoma opremljen servis, pa sam uzeo od majstora dosta velike zalihe njihove paste, nznm koja je, ali rekoh na mercedesa sigurno ne stavljaju losu pastu. I kad sam promenio pastu, dobio sam barem 5c manje. Tako da se 100% slazem sa Sky-om da fabricke paste nisu toliko kvalitetne.

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl9
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

:: Bez ljutnje zelim nesto da ti objasnim
:: Paste koje se stavljaju fabricki nisu dobrog kvaliteta
:: Stavljaju se iz razloga sto trpe termalne disipacije chipa pri najvecim temperaturama na duze vreme a da ne ispare
:: Sastav takve paste poznate u narodu kao zvaka je takav (gust) i samo iz tog razloga se stavlja na chip jer trpi visoke temperature na duze staze
:: Ali takva pasta upravo posle duzeg vremena gubi viskozitet i ucinkovitost u provodljivosti toplote na bazu coolera i prelazi u cvrsto stanje.Uz stalne torture visokih temperatura GPU-a posle duzeg vremena pasta nece ispariti ali ce preci u cvrsto stanje do te granice da zapekne tj beton fazu
:: Tada je chip izlozen povisenim temperaturama jer pasta vise nema apsolutno nikakvu funkciju vec se naprotiv dobija kontra efekat
:: Kad ce doci do beton faze i povisene temperature GPU-a zavisi od samog korisnika i ucestalosti torture karte pod full load.Logicno ako je neko gamer ranije ce naici na ovaj proble
:: Znaci pasta se ne skida zato da bi se aftermarket pastom dobile bolje temperature vec zato da bi se i komponenta zastitila i dozivela vecu trajnost
:: Posle svake nove komponente praktikujem da skinem tu zvaku i ubacim kvalitetnu pastu
:: Sa ovim se bavim jako dugo i da kazem na neki nacin sam to proucavao
:: Takva pasta (fabricka) jeste krs i nakon odredjenog vremena ce da `steti` karti
:: Štangliranje
:: :: Oni u fabrikama su budale i neznalice pa stavljaju krs paste u svoje proizvode..
:: ::
:: :: Utopija je da ljudi zbog 2°C razlike u temperaturi nesto ocene kao krs na nesto kao strava proizvod
:: :: Tomato Republic Of Serbia !!!
Ishmerish Nema sta da se slazete sa SKY-em ili ne 08.04.2011. 11:27 #312652

broj poruka: 7285
Cinjenica je da je ta fabricka zvaka dosta losija u startu od osrednje paste.
E sad Sky zna dosta profika u ovom `poslu` a znam ih i ja odredjeni broj, svi oni koje ja poznajem i koji su iole profesionalni menjaju pastu na svemu a posebno paznju posvecuju maticnim plocama i zamenama zvaka sa sve stock factory cooler-ima.

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://imgur.com/QFXgQ.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Mortificat Re: 08.04.2011. 11:31 #312655

broj poruka: 3519
Menjao sam do sada dva puta pastu na GPU-u(na ovoj koju sad imam, gx 260), dobio sam manje temperature u full loadu za 1-2C, u idle je ista priča.

TheBear Nema potrebe 08.04.2011. 12:51 #312687

broj poruka: 6502
da se menja ako su temperature normalne, ja sam menjao na svojoj 9800GTX+ jer se grejala vise nego sto treba i izbacivala artefakte pri overkloku, kad sam promenio pastu dobio sam i veci OC potencijal i manje temperature. ALi to je slucaj kad nesto nieje bilo u redu.

Ak su temperature normalne sve je kako treba nema sta da se menja.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
utopija pre dva dana sam pitao 08.04.2011. 12:57 #312688

za graficku do 250e deo para sam potrosio pre vremena(duga prica) a ovu 465 sam uzeo od ortaka na koriscenje koji je parazio novu 570. kod mene ce biti barem 3meseca. gledao sam kako se menja na netu pasta pa razmisljam i sam to da uradim nije nista komplikovano. inace temperature su preko 80c 75%vent. u crysis 2 nekad idu i do 86c.. mislim da je to malo vise nego sto treba da bude. da je barem max 80c ne bi se bunio

SkyFire ... 08.04.2011. 13:32 #312697

GTX-i imaju veliku povrsinu chipa..
Pastu koju ja koristim u poslednje vreme koja se po meni pokazala kao najbolja jeste OCZ Frezze Extreme.Pored nje AS5.
Nanosenje paste ima najbolji efekat tako sto se preko cele povrsine chipa razmaze tanak sloj.Taman toliko da se prekrije cela povrsina i to se radi sa prstom jer je najlakse i imas najbolji osecaj.

Štangliranje

codeus ... 08.04.2011. 13:33 #312699

broj poruka: 4054

dobre su ti temperature ... nediraj ... kada odu na 100c onda se zabrini ... 2-5c u rangu od 80c necini nista ... apsolutno nista ....
utopija evo konacno 08.04.2011. 14:27 #312717

posle krize 2 temp ne prelazi 86c ~45min igranja. ako se odlucim da menjam pastu. ovu fabricku treba alkoholom ili necim drugim da skidam? da ne zeznem nesto... inace sad sam na netu nailazio da gtx480 u gore navedenoj igri ide i do 94c ! ipak je Fermi vraski vruc procesor

SkyFire ... 08.04.2011. 14:30 #312718

Tu fabricku pastu (zvaku) ces tesko skinuti alkholom.Nadji medicinski benzin i krpicom polako skini sve.
Onda tek alkoholom da skines muzge koje su ostale.
Tek tada uzmes pastu i tankim slojem razmazes preko cele povrsine chipa.

Fermi Rev1 ili ti serija GTX470/480 kao i ta koju imas se greju malo vise ali su na tim temperaturama itekako operativne i stabilne karte.Ali ne stoji ovo za sve karte u globalu,sve zavisi od chipa do chipa ali u principu Fermi 1 jeste malo topliji chip .

Štangliranje

utopija fala sky za detalje 08.04.2011. 14:37 #312720

predpostavljam da medicinski benzin moze da se kupi u apoteci ! ? nikad pre nisam kupovao/koristio to cudo :). a kad igram druge igre temp je oko 80-81c Crysis przi graficke nema sta... mozda i zadrzim na duze od dva meseca ovu graficku za sad je ok

SkyFire ... 08.04.2011. 14:41 #312722

Realno te temperature koje imas i nisu tako lose obzirom na grejanje te prve revizije Fermi-ja.
Da,medicinski benzin mozes da uzmes u bilo kojoj apoteci.Dalji postupak znas.
Takodje ako menjas pastu dap sam ti primer koju da stavis i na koji nacin da bi imalo adekvatan efekat.

I da,Crysis utice na GPU usage vise od bilo kojih igara tako da je i zagrevanje GPU-a u vecoj meri neizbezno.Ali po meni je to ok jer je to gornji prag tako da ce u ostalim igrama temp biti manja.

Štangliranje

raic Re: fala sky za detalje 08.04.2011. 17:45 #312791

broj poruka: 9006
Naravno da može da se kupi u apoteci, ali moraš prvo da im podneseš potvrdu iz opštine da nisi lečeni alkoholičar... ili piroman.

Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.

:: predpostavljam da medicinski benzin moze da se kupi u apoteci !
Mixx ... 08.04.2011. 17:49 #312792

broj poruka: 2931
ako vec posle cistis alkoholom moze i obican benzin

MaliAbner Re: ... 09.04.2011. 19:22 #313157

Evo vidi ti sad ovo sta kazes kako se zove pasta OCz Frezze Extreme a temperatura chipa i dalje preko 80°C kad ga nagaris kako igra zapoveda.

Mislim stvarno sta reci sem da je marketing cudo... coravom bi oci prodali, sitom bi govno kao desert uvalili itd...

Ko sto rece kolega sta znaci tih 2°C na 80°C, po meni nista ali apsolutno nista...

I jos pri svemu tome ljudi prosto previde da kad menjaju pastu i posto skinu hladnjak skinu i cincilator te valjano ociste hladnjak od prasine i onda kao dobiju 5°C. Pa toliko ce dobiti i bez menjanja paste koja nikako ne odvlaci vise toplote nego samo popunjava vazduse dzepove...

Ali ajde nake bude da ona pomaze... ako je vec tako uvrezeno u narodu.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: GTX-i imaju veliku povrsinu chipa.
:: Pastu koju ja koristim u poslednje vreme koja se po meni pokazala kao najbolja jeste OCZ Frezze Extreme.Pored nje AS5
:: Nanosenje paste ima najbolji efekat tako sto se preko cele povrsine chipa razmaze tanak sloj.Taman toliko da se prekrije cela povrsina i to se radi sa prstom jer je najlakse i imas najbolji osecaj
:: Štangliranje
SkyFire Re: Re: ... 09.04.2011. 19:31 #313162

Sve zavisi kako ko gleda.Ja sam pedantan i rezultate dobijam na osnovu svog licnog iskustva.Kod mene cincilator nikad nije zaprljan jer se kuciste redovno izduvava,ono sto moze da se usisa i usisa.
Druga stvar rezultate nisam dobijao samo na osnovu stock cooler-a vec i vodenih blokova.
Ako kazem da je OCZ Freeze Extreme odlicna pasta onda iza toga stoji rezultat koji je dobijen na osnovu testa,rada,konacnog rezultata.
I jednu i druga sam koristio i AC5 - ona je definitivno tecnija,mozda bolje provodi zbog cestica srebra ali brze i ispari a GPU ipak pravi dosta vece temperature od CPU-a pod konstantnim full load rezimom rada!
Pasta itekako pomaze,skine i do 5c verovao ti ili ne a za odredjene paste treba vremena da odreaguju ,nece odmah vec posle odredjenog rada.Neke imaju svoju funkciju odmah.

Kada je u pitanju ona fabricka zvaka za koju smatras da je ok ta ista pasta posle odredjenog vremesnog perioda ume da podigne temperaturu GPU-a i do 10c vise.Samo zbog paste,cincilator sa tim nema veze..
Zbog cega se to desava objasnio sam malo vise gore..

Pasta nije svemocna ali ima svoju ulogu.
Nekome i tih par stepena nize znaci mnogo.
Za ekstremnije hladjenje sluze aftermarket cooler-i.
Jasna stvar.

Štangliranje

:: Evo vidi ti sad ovo sta kazes kako se zove pasta OCz Frezze Extreme a temperatura chipa i dalje preko 80°C kad ga nagaris kako igra zapoveda
:: Mislim stvarno sta reci sem da je marketing cudo... coravom bi oci prodali, sitom bi govno kao desert uvalili itd..
:: Ko sto rece kolega sta znaci tih 2°C na 80°C, po meni nista ali apsolutno nista..
:: I jos pri svemu tome ljudi prosto previde da kad menjaju pastu i posto skinu hladnjak skinu i cincilator te valjano ociste hladnjak od prasine i onda kao dobiju 5°C. Pa toliko ce dobiti i bez menjanja paste koja nikako ne odvlaci vise toplote nego samo popunjava vazduse dzepove..
:: Ali ajde nake bude da ona pomaze... ako je vec tako uvrezeno u narodu
:: :: GTX-i imaju veliku povrsinu chipa.
:: :: Pastu koju ja koristim u poslednje vreme koja se po meni pokazala kao najbolja jeste OCZ Frezze Extreme.Pored nje AS5
:: :: Nanosenje paste ima najbolji efekat tako sto se preko cele povrsine chipa razmaze tanak sloj.Taman toliko da se prekrije cela povrsina i to se radi sa prstom jer je najlakse i imas najbolji osecaj
:: :: Štangliranje
imarkovic Re: Re: ... 09.04.2011. 20:49 #313206

broj poruka: 19012
OCz freeze muda sarma je ista pasta kao i npr mx2, chillfactor itd.. nije nista bolja, palamudarenje

:: Evo vidi ti sad ovo sta kazes kako se zove pasta OCz Frezze Extreme a temperatura chipa i dalje preko 80°C kad ga nagaris kako igra zapoveda
:: Mislim stvarno sta reci sem da je marketing cudo... coravom bi oci prodali, sitom bi govno kao desert uvalili itd..
:: Ko sto rece kolega sta znaci tih 2°C na 80°C, po meni nista ali apsolutno nista..
:: I jos pri svemu tome ljudi prosto previde da kad menjaju pastu i posto skinu hladnjak skinu i cincilator te valjano ociste hladnjak od prasine i onda kao dobiju 5°C. Pa toliko ce dobiti i bez menjanja paste koja nikako ne odvlaci vise toplote nego samo popunjava vazduse dzepove..
:: Ali ajde nake bude da ona pomaze... ako je vec tako uvrezeno u narodu
:: :: GTX-i imaju veliku povrsinu chipa.
:: :: Pastu koju ja koristim u poslednje vreme koja se po meni pokazala kao najbolja jeste OCZ Frezze Extreme.Pored nje AS5
:: :: Nanosenje paste ima najbolji efekat tako sto se preko cele povrsine chipa razmaze tanak sloj.Taman toliko da se prekrije cela povrsina i to se radi sa prstom jer je najlakse i imas najbolji osecaj
:: :: Štangliranje
SkyFire Re: Re: Re: ... 09.04.2011. 20:54 #313208

Ja sam dobijao original.Ne znam sad kakve su..Itekako je dobra pasta.

Štangliranje

:: OCz freeze muda sarma je ista pasta kao i npr mx2, chillfactor itd.. nije nista bolja, palamudarenje
:: :: Evo vidi ti sad ovo sta kazes kako se zove pasta OCz Frezze Extreme a temperatura chipa i dalje preko 80°C kad ga nagaris kako igra zapoveda
:: :: Mislim stvarno sta reci sem da je marketing cudo... coravom bi oci prodali, sitom bi govno kao desert uvalili itd..
:: :: Ko sto rece kolega sta znaci tih 2°C na 80°C, po meni nista ali apsolutno nista..
:: :: I jos pri svemu tome ljudi prosto previde da kad menjaju pastu i posto skinu hladnjak skinu i cincilator te valjano ociste hladnjak od prasine i onda kao dobiju 5°C. Pa toliko ce dobiti i bez menjanja paste koja nikako ne odvlaci vise toplote nego samo popunjava vazduse dzepove..
:: :: Ali ajde nake bude da ona pomaze... ako je vec tako uvrezeno u narodu
:: :: Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: :: GTX-i imaju veliku povrsinu chipa.
:: :: :: Pastu koju ja koristim u poslednje vreme koja se po meni pokazala kao najbolja jeste OCZ Frezze Extreme.Pored nje AS5
:: :: :: Nanosenje paste ima najbolji efekat tako sto se preko cele povrsine chipa razmaze tanak sloj.Taman toliko da se prekrije cela povrsina i to se radi sa prstom jer je najlakse i imas najbolji osecaj
:: :: ::
:: :: :: Štangliranje
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647196.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs