MSI TwinFrozerII GTX570 SLI vs Single vs OC, iskustvo prosecnog korisnika :P
STRANA 1 OD 1
Zajebani76
MSI TwinFrozerII GTX570 SLI vs Single vs OC, iskustvo prosecnog korisnika :P
30.03.2011. 17:35
T34952
status: user broj poruka: 538
Malo detalja i zapazanja vezanih za MSI TwinFrozerII GTX 570 SLI Mmmmm:D Referentni PCB na koji je `naklemljeno` TwinFrozerII hladjenje, znaci nista od nekog MSI resenja pcb-a itd, sto uopste nije minus. Jedna karta u sistemu je necujna pri radu a maksimalni 24/7 oc je 940/1200mhz sa 1.100v, cak i tako klokovan karta je necujna i ne prelazi 75-76c. Nebih preporucio napon veci od 1.100v, nije sigurno da nece degradirati gpu a na osnovu iskustva od 6-7 meseci sa 460 modelima znam da napon 1.100v ne degradira gpu klok pri full load temperaturi i preko 85c.
Vecinu zanima gde se GTX570 nalazi u odnosu na GTX580. Prosto receno referentni model GTX580 je bacanje para za svakog kome nije problema da klokne i pretestira stabilne klokove GTX570 ne referentnih modela. Referentni model GTX580 ne trpi dizanje napona i klokove pri tim naponima a da ventilator na karti ne pocne da divlja:P do te mere da karta postaje preterano bucna. Maksimalni 24/7 oc za GTX580 je 840-1100mhz sa predefinisanim vrednostima za obrtaj venta na karti na nekih 65% pri full loadu, sto je relativno prihvatljivo i radnom temperaturom do 91c! sto je ne prihvatljivo ali to je realnost:( Tako klokovana 580 1-3% je brza od 570 karte klokovane na 900/1200 1.075v, a nesto malo sporija kada se klokovi podignu na 940/1200 1.100v. Nisam imao prilike da probam i malo detaljnije se pozabavim ne referentinim modelima 580, ali na osnovi iskustva sa referentnim modelom mogu da kazem da je 580 brza od 570 za nekih 10% kada se karte kloknu na isti klok od recimo 900-1200mhz, sto narvno nije slucaj i sa cenom, 580 ne referentne karte skuplje su od 570 ne referentnih za nekih 40-50%:( zato mislim da je 580 los izbor za svakog ko je raspolozen da potrosi par sati na podesavnju i testiranju stabilnih 24/7 klokova :)
Test stabilnosti MSI TwinFrozerII GTX 570 SLI koji se pokazao kao merodavan (15 krugova Crysis-a) i test stabiolnosti referentne GTX 580.
Nasao sam i malo vremena da odigram Crysis 2 nakon ovakvog sistem testiranja stabilnosti kolokova nije se desilo da igra blokira zbog nestabilnih klokova tako da je ovih 15 krugova meordavno za sad.
Mislim da je MSI TwinFrozerII GTX 570 najbolja kupovina gledajuc odnos cene i performansi, eventulano ASUS ENGTX570 DirectCU II moze da joj parira zbog masivnijeg hladjenja i mogucnosti da se napon `odvrne` i preko 1.100v bez degradacije (to su tvrdnje iz ASUS-a tako da bih to uzeo sa rezervom) Jedno je sigurno sistem hldjanja je bolji nego kod MSI modela a pcb karte je ASUS resenje, mali problam pretstavlja dostupnost tog modela i eventualno i jako cesto nerealno veca cena u odnosu na konkurenciju, mada je po meni realno da ASUS ENGTX570 DirectCU II zbog hladjenja i PCB-a bude nesto skuplja karta od MSI TwinFrozerII koja koristi referentni PCB sa svojim sistemom hladjenja.
A sad da se vratimo na temu. MSI TwinFrozerII GTX 570 klokovana na 940/1200mhz 1.100v ne prelazi 78c sa fiksiranim brojem obrtaja ventilatora na 52% pri full loadu. Da bi se odrazal na 78c pri visecasovnom igranju bilo je potrebno dodati jedanu dvanaesticu sa bocne strane. Znaci karta je ljuto klokovana a pritom sa ventom na 52% necujna u radu, to je bio primarni cilj koji je ova karta uspesno ispunila:) Sledeci zadatak bio je SLI setup. Karte ne mogu da se prilepe jedna uz drugu a da pritom daju dobre performanse, nije moguce postici dobre klokove uz dizanje napona a da nivo buke ostane u granicama normale, zato je bilo neophodno da jedna karta predje u PCI-e x8 tako da izmedju karti ima dovoljno prostora kako bi se iz njih izvuko maksimum, ali tim potezom problem nij resen u potpunosti zato sto se prva karta u SLI-u uvek vise greje od druge za nekih 10c i vent na kati je dosta bucnoiji u radu, zato je bilo potrebno dodatno hladjenje sa bocne strane kao sto je prikazano na slici.
Tek nakon toga oba dve karte su proradile uz prihvatljiv nivo buke i temeprature (vent52% 81c) na 900/1200mhz jedna sa 1.075v (prva karta zato sto je bolji primerak) a druga sa 1.100v. Beza dodatnog ventilatora prva karta se grejala i preko 90c sa daleko manjim klokom i dosta nizim naponom, 91c sa ventilatorom na 67%! Iznenadio sam se koliko je bocni ventilator pozitivno uticao na stabilnost kloka i zagrevanje karti:) MSI TwinFrozerII GTX570 SLI vs Single OC 900/1200Mhz par testova
Sledeci problem koji sam morao da resim kako bi sistem ostao u granicam noramle kada je buka u pitanju bilo je napajanje. Sve do ovih zveri nisam imao prilike da ga cujem kako rezi ali ovaj put nije izdrzalo:P 750-820w potrosnje u full loadu zadalo je dosta muke TT 1500w tako da sam morao da dodam jedan vent koji je gurao svez vazduh ka ventilatoru koje je hladilo napajanje kako bi se buka tog ventilatora samnjila, i to je uspelo:)
Svaka cast kolega na trudu,opsirnoj i detaljnoj analizi i odlicnom testu. To je ono sto sam zeleo da vidim u ovo proteklo vreme od pojave GTX570 karti. Zverski setup nema sta.
sve je to sto kaze @raic Lovely jubbly ja samo da pitam nesto (posto nemam predstavu) koliko sve to kosta ? (mislim na celu konfiguraciju - ploca,procesor,grafik(e),...)
Vidim opet si na berzi, neko vreme niste bili u ljibavi :P Hvala :) Analiza jeste detaljna, cak nisam ni naveo sve. Nisam se mnogo bavio perfomansama, drivri nisu na nivou, ali sam zato ostalo vezano za rad karte apsolvirao :P hehe
@raic Ovo je osnovno. Svakako bih to uradio jer 24/7 oc trazi testiranje tako da mi nije bilo tesko jos da uslikam to sto sam radio, podelim sa ostakom covecanstva i ostavim sebi kao podsetnik :)
@toocool Mlogo kosta, trenutno ne znam koliko, mene spletom srecnih okolnosti nesto manje, al ipak je to i dalje jako velika cifra... Odavno sam na X58 platformi od samog pojavljivanja tako da ne znam koja je trenutno cena po kompnetama. Kad si vec pitao za konfiguraciju a sto je daleko bitnije od cene, Gigabit UD7 ploca je najbolja za 24/7 OC (probao sam sve u tom cenovnom rangu tako da je to provereno 100% tacno) memorija je najmanje bitna stavka jer 1-2% utice na performanse a i7 930 je i vise nego dovoljan CPU za svakog sem ako zivot ne zavisi od rendera :P Trenutno je daleko bolje i jeftinija kupovina nove intel platforme sandy bridge, pre svega zbog mogucnosti klokovanja procesora preko 4500mhz, to je neki minimum 24/7 klok, upravo iz tog raloga verovatno cu kada se pojavu X68 cipset preci na novu platformu i neki 8 core cpu :) Da ga overim na 5ghz sa ovim vodenom hladjenjem :D Svako ima neki hobi, ja volim da se zanimam 24/7 klokovima, ima smisla i realne koristi od toga a meni licno pricinjava zadovoljstvo :)
Uvek su teme Zajebanog dovodile odnose ATI-nVidia medju formuasima do usijanja, pa se ljudi cimaju da bilo sta i pisu (ja na primer) @Zajebani ... Svaka cast na trudu,.... kao i uvek
Demon to some. Angel to others. _______________________________
:: Svaka cast kolega na trudu,opsirnoj i detaljnoj analizi i odlicnom testu :: To je ono sto sam zeleo da vidim u ovo proteklo vreme od pojave GTX570 karti :: Zverski setup nema sta :: :: Štangliranje :: :: :: ::
:: @toocoo :: Mlogo kosta, trenutno ne znam koliko, mene spletom srecnih okolnosti nesto manje, al ipak je to i dalje jako velika cifra... Odavno sam na X58 platformi od samog pojavljivanja tako da ne znam koja je trenutno cena po kompnetama. Kad si vec pitao za konfiguraciju a sto je daleko bitnije od cene, Gigabit UD7 ploca je najbolja za 24/7 OC (probao sam sve u tom cenovnom rangu tako da je to provereno 100% tacno) memorija je najmanje bitna stavka jer 1-2% utice na performanse a i7 930 je i vise nego dovoljan CPU za svakog sem ako zivot ne zavisi od rendera :P
Dobar test, sveobuhvatan, čestitam ti na želji i trudu. Imam par pitanja. Ove stvari definitivno nisu isplative, ali cena je ništa naspram entuzijazma. Moje pitanje ide u sledećem smeru: Koliko dugo zadržavaš HW(u ovom slučaju grafičke karte, već si rekao da si na X58 dugo vremena), jer nije isplativo(već konstatovano), da li si aktivan igrač ili ti je ovo hobi za koji manje-više imaš vremena? Koji je poslednji HW(grafička karta) kojom si bio nezadovoljan? Pre par meseci sam video da si prodavao 5870 za realnu kintu, pa eto, sad mi pade na pamet da te ovo pitam. Molim ostale članove foruma da ne odgovaraju na pitanja koja sam postavio članu Zajebani76 i da ne grade eventualnu polemiku baziranu na mojim pitanjima. Hvala.
Entuzijazam je cudo :) Samo nebih prporucio nikome ko cita ovu temu i slicne na netu da se upusta u ovako nesto ako nije dobro finasiski potkovan, jer ima i daleko bitnijih stvari u zizvotu, tako da entuzijaza ima smisla ako moze finasiski da se proprati na adekvatan nacin :(
X58 platformu imam nekih meseca dana pre nego sto se pojavila na trzistu (i7 920) i neku sempl Gigabyte plocu koja se nikada nije pojavila u slobodnoj prodaji kao takva :P Kasnije sam imao MSI eclips pa ASUS i nakon njih Gigabyte UD5 koju sam zamenio sa UD7 ali zaista nepotrebno jer je UD5 vrh vrhova :) Jos par ploca sam probao DFI itd. Ovo sam pomenuo kao uvod u odgovor na tvoje pitanje koji je poslednji hardver kojim sam bi ne zadovoljan? Recimo da nisam bio zadovoljan ASUS Rampage II Extreme plocom, ali samo iz jednog razloga, isti klokovan CPU je trazio vise napona sa tom plocom nego sa UD5, da to nije bila varka zbog razlicite naponske govore i dosta vece temperature u full loadu, cipset ploce se vise grejao nego kod UD5 i UD7 modela, to su ujedno i glavne prednosti UD5/UD7 ploca, idealne za 24/7 klok :)
Retko pisem nesto o hardveru kojim nisam bio zadovoljan, mozda u poredjenju sa nekim drugim parcetom hardveta slicne namene pomenem zasto je nesto bolje jer sa necim se mora napraviti poredjenje :) Kada su graficek karte u pitanju to je tema koja me najvise zanima, tako da na tu temo mogu da kazem da generalno sve dual gpu karte nisu nesto sto bih kupovao (buka, potrosnja, temperature) narocito ne kada je ATI u pitanju, ne znam zasto ali od kada su poceli da stanciju dual GPU resenja u manjoj ili vecoj meri to nije bilo dobro odradjeno. Sada moze da se pokrene polemika na ovu moju konstataciju ali ja nisam neko ko kupi kartu igra igre i ne prati sta se desava u pozadini, kod ATI dual gpu karti cesto i precesto se desavalo da jedan gpu nista ne radi ili da jednostavno prestane da radi tokom igranja, prosecan korisnik to ne moze tokom igranja da primeti ali mene je to sve zanimalo pa sam pratio programima za monitoring sta se desava tokom igranj i kako karta radi, da li trotluju, sto se desavalo jednako cesto i sa Nvidi i ATI dual GPU kartama, prosto dodje do pregrevanja i bios karte obori klokove ispod deklarisanih vrednosti da bi se karta ohladila i ti klokovi ostaju do restarta igre. SLI je uz adekvatan hardver bolje i isplativije resenje od CF, korist od druge karte je u proseku +80% a kada je igra idealno optimizovana i do +95%, CF jednostavno nije na tom nivou, situacija se znatno popravila 5xxx i 6xxx serijom ali i dalje nije na nivou SLI-a, mada se trenutno Nvidiji desava problem koji godinama prati ATI, losi driveri koji ne mogu valjano da uposle aktuelan hardver narocito kada je se koristi SLI setup.
Izbegavam i referentne modele, najvise zbog buke, recimo GTX 580 koju sam do skoro imao i prodao, slab oc potencijal, ali na defaultu i uz OC bez dizanja napona radi idelalno i necujno. GTX 480 i 470 daleko bilo koliko su to losi proizvodi :( Ni vodeno hladjenje ne moze da im doskoci :P Ali zato 5850 i 5870 referentne, ASUS GTX 460 DC i MSU TwinFrozer , savrseni proizvodi, odlican oc potencijal, narocito 5850 i GTX 460 a pritom nivo buke idealan :) Na temu grafickih karti moze dosta da se kaze, sve sto sam napiso ja blago upsteno receno i namenjeno onima koji nemaju priike toliko hardvera da pretestiraju, ili ih to jednostavno ne zanima vec hoce sebi da kupi najbolje za novac kojim raspolazu, tako da se nadam da nisam uludo trosio reci :P......
Hardver zadrzavam prema potrebi, do kada ima potrebe i realno smisla menjati CPU, grafiku, plocu itd, mada cesto umem nesto da zemenim bez neke velike potrebe, prosto volim to da imama:). Uvek ima top hardver u racunaru i uvek su to pre svega dobro izbalansirane komponente kada su performanse u pitanju ali ne i cena, tako da nisam jedan od onih koji jure najbolji odnos cene i performansi sto je realno daleko razumnije i pametnije, ali opet svako pream svojim mogucnostima i afinitetima, ja volim da je sve u full-u i dobro kloknuto pre svega :) :P A sad da se vratim na entuzijazam:) Da nije entuzijazma i radoznalosti nebi bilo ni toliko hardvera koji u 70% slucaja ne kupujem ali ga imam na raspolaganju dovoljno dugo da mogu da ispitam sve sto me zanima i ako nadjem vremena deo toga podelim sa ljudima slicnog interesovanja putem foruma, a nekada mi je poznavanje hardvera trebali uskljucivo zbog posla :)
Vise nisam aktivan igrac ali nekada sam prasio WARCRAFT :), CS, Unreal, radio sa igraonicom medju prvima na nasim prostorima, ali tada sam jos bio klinac :P Mnogi od mojih saboraca su jako poznati igraci CS a jedne godine klinci iz moje igraone su zavrsili na svetskom prvenstvu u Singapuru :) Malo da se pohvalim :D Sada igram samo solo i pre svega dobr igre ne vezano za zanr. Crysis 2 je trenutna zanimacija koja me sve vise odusvljava :) a racimo do juce sam igrao Kings Bounty :)
5870 koju sam prdavao nije bila moja karta i najcesce hardver koji prodajem nije moj hardver vec nekog od mojih priajtelja, redovno me iskoristavaju :P
@philaemos Hvala :) Nadam se da su infomacije koje sam ostavio bile korisne, a na temu Nvidia vs ATI ne treba nista govoriti sem cinjenica ako ih ima dovoljno. Licno iskustvo je uvek korisno podeliti sa drugima, ali isto tako treba uzeti sa dozom rezerva jer je uvek pod znakom pitanja sa kakvim pred znanjem i iskustvom neko nesto zakljucuje i govori, narocito ne treba uzimati u obzir misljenja fanova jer su uvek naklonjena jednom od brendova i navijacki napisana :P @mixer93 Hvala :) OC nije nikava mudrost. Proprati se par pareamtara, predefinisu neke vrednosti malo testiranja, u sustini jako prosto ali je ipak potrebno mali poznavanje gradiva kako sta radi i pre svega! kolike napone/temperature trpe cipovi koji se klokuju, nista sto inace ne moze da se pokupi na forumima kao smernica za neki individualni OC pokusaj :)
To je tacno, ali zasto se to desava? Zato sto se n vidija testira i prikazuje u dobrom svetlu. Da je slucaj sa ATI-jem bilo bi i te kako problema i trazenje dlake u jajetu. Test je odradjen izuzetno i karta je ok, samim tim ekstremna manjina je zadovoljna. Nema turbulencije.
Kad se bude testirala ATI -karta(i ako bude prikazana kao Ok), tacno znam sta ce da se desi i koji ljudi ce se javiti, i sa kojom pricom. To se stalno desava. Ovo je naizgled mirna situacija i deluje sve ok. Ne varajte se. Zivi bili pa videli :)
Sto se tice Zajebanog, ako neko moze da se pohvali iskustvom i testovima mislim da je to on. Njegove testove pratim odavno i mnoge stvari sam naucio(deluju mi kao ne pristrasni). Ovo ostalo na berzi je u glavnom sitna boranija sto se tice OC-a. Cak sam razbio neke predrasude oko skaliranja i overkloka ATI i N vidije. Test je skroz ok i uvek sa zadovoljstvom ispratim sve sto postavi na Berzi, kao i na drugim forumima. Svaka cast na testu i objasnjenjima, samo tako nastavi .)
:: Uvek su teme Zajebanog dovodile odnose ATI-nVidia medju formuasima do usijanja, pa se ljudi cimaju da bilo sta i pisu (ja na primer) :: @Zajebani ... Svaka cast na trudu,.... kao i uvek :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: :: :: Svaka cast kolega na trudu,opsirnoj i detaljnoj analizi i odlicnom testu :: :: To je ono sto sam zeleo da vidim u ovo proteklo vreme od pojave GTX570 karti :: :: Zverski setup nema sta :: :: :: :: Štangliranje :: :: :: :: :: :: :: ::
Hvala ti najlepše na odgovoru. Na neka pitanja koja sam postavio si dao i više od odgovora koji sam tražio. Zadržaću se na samo jednoj stvari, a to je HW kojim nisi bio zadovoljan. Teško je priznati nekom(a sebi pogotovo) da nisi zadovoljan HW-om koji si platio, zato mnogi glorifikuju svoj HW do nebesa, bez obzira koliko mana imao. Drago mi je da si pomenuo neke proizvode za koje smo svi mi(manje-više) sumnjali da su takvi(da ne markiram i parafraziram sad). Svaka ti čast na objektivnosti. Hvala još jednom na iscrpnom odgovoru, na iscrpnom testu takođe i želim ti još mnogo takvih testova ubuduće. Pozdrav.
Hvala :) Vezano za GTX 570 i trazenja dlake u jajetu:P Sad cu ja da je trazim ovim sto cu pomenuti:P Po prvi put mi se desilo da mi crkne jedna karta koju sam kupio za sebe, radi se o Gigabyte modelu sa 3 ventilatora 570, crkla nakon 10min, mnoge karte si crkle u mom prisustvu iz nekih drugih razloga i uredno zamenjene jer su bile u garanciji :P. Na netu kruze glasine o crkavanju GTX 570 karti, to je nesto sto ja testiranjem ne mogu da utvrdim jer mora da se desi:P, ali sudeci mo mom iskustvu koje ne moze da bude merodavno, ne radi se o losoj naponskoj, sto se inace navodi kao razlog, meni je karta crkla nakon drugog kruga cryisis-a a model nije referentan. Ako jedna od ove dve karte crkne, uredno cu izvestiti:) Ono sto mogu da potvrdim vezano za predhodne model koje sam aktivno koristio jest da 5850 i 5870 mogu da se kloknu na 950/1200mhz sa 1.200v i da tako rade bez degradacije tokom vremena, isto tako za 460 a samim tim za 570 i 580 napon od 1.100v je 100% bezbedan dok je za veci napon potrebno zadrzati GPU temperaturu ispod 80c da nebi doslo do degradacije. MSI TwinFrozerII GTX570 moze da izadje tom izazovu u susret ali ne u SLI rezimu rada, 1.150v je max napon koji moze da izdrzi a da nivo buek ne predje normalnu granicu i temperatura karte ostane ispod 80c. 460 i 570 u full loadu su na dodir vrele! metalno kuciste tih karti prenosi toplotu i bukvalno pravi opekotine pri dodiru, sto recimo nije slucaj sa 5850/5870 isto je i sa novom generacijom ATI kartiHD 6850/6870/6950/ 6970:) Narvno ovo vazi samo kada su karte kloknute na MAX 24/7 kloku, Nvidia kart su i na defaultnim klokovima prilicno tople na dodir, jeste ovo subjektivan osecaj ali kada je nesto vrelo do te mere da opece prste, to vise nije subjektivno, ili ja imam ostljive prste:P
SLI je malo zahtevan. Prva karta se vise greje za nekih 10-15c od drug uz povecan broj obrtaja venta, to nije zato sto su jedna blizu druge jera sam ih uredno razdvoji da ima dovoljno prostora izmedju karti, tako da kojim slucejm nisam izveo ovu vratolomiju sa ventovima sa strane nebi nista bilo od klokova 900/1200mhz za svaki dana. Prva karta koja se vise greje zbog SLI setupa, kada se iskljuci SLI radi `normalno` temperature su ok i moze da se postigne vec OC. SLI ne utice na vece zagrevanje druge karte i ta karta moze da se klokuje zasebno na veci klok i sa vecim naponima sto se povoljno odrazava na performanse. Eto jos malo detalja, nadam se da nisam smorio :)
Ovo vezano za skaliranje pri overkloku, to mi nije jasno kako je upste protureno kao info i skoro svi su uzeli zdravo za gotovo da je tako. Navodno ATI lose skalira tako da nema smisla klokovati karte, svasta :( +30% kloka = 25-28% vise performasi i kod ATI i kod Nvidia karti .) ali to smo kao sto znas vec obradil kao temu :)
@Mortificat Nemam predrasuda, nema tu sta da se prizna ili ne, cinjenice su cinjenice:) narocito nema problem sa tim da jednako pohvalim ili pokudim nesto sto sam kupio ako za to ima razloga, mada se kupovina najcesce desi nakon detaljnog testiranja komponente, retko kupujem nesto na osnovu pretpostavki, kao recimo ovaj put MSI TwinFrozerII GTX570. Imam mogucnosti da dodjem do parceta harvera koji me zanim a da ga ne kupim, naravno samo za test, malo duzi test :) Dopada mi se ovaj dizajn karte, tako da sam od pojavljivanja TwinFrozer hladjenja zeleo da imam neku od tih karti u svojoj makini :)
:: Iskljucivo poslove koji donose dosta love u odnosu na neki prosek, mada umem da zivim i sa skromnim prihodima : :: Sam sam svoj gazda u vise firmi :)
:: AAAAAAAaaa , pa sto ne rece da si makro.. :: :: AMD Phenom II x6 1055 - 2.8Ghz :: 5 Gb RAM Kingston hyperX genesis 1600MHz cl :: 470 gtx gigabyte 1280 ddr5 320 bi :: MB:MSI 760GM-E5 :: Chieftec Drago :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan-Vanes :: Mouse:mx518 :: :: :: Iskljucivo poslove koji donose dosta love u odnosu na neki prosek, mada umem da zivim i sa skromnim prihodima : :: :: Sam sam svoj gazda u vise firmi :)
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647196. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.