Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Prednosti i mane...?
STRANA 1 OD 1
bojank83 Prednosti i mane...? 01.03.2007. 09:30 T3445

status: user
broj poruka: 69
Da mi neko strucno objasni> Zanima me koja je razlika izmedju grafickih kartica (nije bitan proizvodjac) 256MB i 128MB, a sve ostalo je isto znaci, interfejs (128bit), AGP 8x, CPU (500Mhz), memorija (Takt-600 MHz), jedina razlika je u kolicini memorije.

Koliko je prva bolja od druge, i u cemu je bolja (zasto)?

P.S. Nisam potpuni laik, zelim da cujem komentar od iskusnijih i potkovanijih, tako da mi prosti odgovori nisu potrebni (tipa: ima duplo vise mem, sto je veci broj to je bolje, itd.)

Svima hvala unapred, pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dyca Ovako 01.03.2007. 09:44 #13203

broj poruka: 1574
Ima duplo vise mem, sto je veci broj to je bolje

Zezam se,kod nekih igrica,ako ti je za to potrebna graficka,treba vise memorije,jer ako nemas dovoljno igrica pokusava da prikupi jos memorije sa harda i onda to dosta usporava i komp i samim tim i igricu...
Ako ti je graficka potrebna za neke zahtevnije programe onda nadji neku graficku sa npr. magistralom od 256 bita.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mrlja Re: Ovako 01.03.2007. 10:03 #13208

broj poruka: 299
:: Ima duplo vise mem, sto je veci broj to je bolj
::
:: Zezam se,kod nekih igrica,ako ti je za to potrebna graficka,treba vise memorije,jer ako nemas dovoljno igrica pokusava da prikupi jos memorije sa harda i onda to dosta usporava i komp i samim tim i igricu..
:: Ako ti je graficka potrebna za neke zahtevnije programe onda nadji neku graficku sa npr. magistralom od 256 bita

ovo je 1. put da cujem da u nedostatku RAM-a na grafickoj windows prikupi memorije sa HDD-a!!!!!
to se deshava u nedostatku RAM memorije, ali ne i graficke memorije.... Tako da.....

U principu sto se tice razlike u kolicine rama na grafickoj...
hm...
identicno su kartice, samo sto je kolicina RAM-a veca...
uglavnom na testovima su nesto brze (uglavnom zanemarivo) one sa vecom kolicinom RAM-a ...
vishe zavisi do tipa rama DDR, DDR2, DDR3 nego do kolicine RAM memorije....

ali neko ce to vec, nadam se, detaljnije objasniti i ispraviti me ako gresim....
Dyca sorry 01.03.2007. 10:10 #13209

broj poruka: 1574
Totalno sam pomesao ove dve vrste memorije,al ljudi smo,a ljudi grese.

djboki Zar niko ne zna pravi odgovor? 01.03.2007. 11:46 #13218

broj poruka: 96
Više memorije na samoj grafičkoj omogućava da kartica sa više memorije,može da prikaže veće rezolucije bez kočenja odnosno korišćenja sistemske memorije.Verovatno
da ima i drugih prednosti u zavisnosti od vrste programa ili igrice.

pozdrav!

-ShonE- Re 01.03.2007. 12:04 #13221

broj poruka: 3529
Jednom sam, ne secam se tacno kako se zvala, ali pokrenuo jednu igru na nagovor ortaka, koji mi kaze da igra nije previse zahtevna sto se tice resursa samog rama i cpu-a, ali joj je potrebno dosta graficke memorije, i moram priznati da na mojoj karti sa 128mb je igra uzasno radila, i ako kvalitet grafike u samoj igri ne moze da se poredi sa nekim novijim igrama koje igram bez problema!
Tako da mislim da je stvar dosta subjektivna, u zavisnosti od same aplikacije koju pokreces na kompu, ja licno mislim da je za neke ozbiljnije programe tipa Photoshop i sl. bolje da imas vise graficke memorije dok za igrice cini mi se bas i nema nekog pravila, odnosno mislim da je trenutno sasvim dovoljno 128mb, ali ko li ce ga znati, stalno izmisljaju nesto novo!
Neko kaze i da su grafike sa vise memorije malo sporije od onih sa manjom, a u istoj klasi, hm!
Eto, ne verujem da sam bas odgonetnuo postavljeno pitanje, ali verovatno sam zagolicao nekoga ko ce mozda moci da da pravi-tacan odgovor i da ga potkrepi sa opste poznatim cinjenicama!
VMARC Re: Prednosti i mane...? 01.03.2007. 12:11 #13222

broj poruka: 9425

:: Da mi neko strucno objasni> Zanima me koja je razlika izmedju grafickih kartica (nije bitan proizvodjac) 256MB i 128MB, a sve ostalo je isto znaci, interfejs (128bit), AGP 8x, CPU (500Mhz), memorija (Takt-600 MHz), jedina razlika je u kolicini memorije.
Veca kolicina od 128MB memorije dolazi do izrazaja tek u rezolucijama vecim od 1024x768. Ukoliko koristis monitor do ove rezolucije, uvek bi trebao da odaberes VGA sa 128MB BRZE (DDR3) memorije, jer su neki proizvodjaci shvatili sustinu, pa za istu cenu toj ciljnoj grupi kupaca daju (nebitno) manje ali (bitno) brze memorije, po odprilike istoj ceni.
Ukoliko igras igre u vecoj rezoluciji onda 128MB postaje suvise malo da bi se spremili svi podaci za obradu, tako de je korisnije imati 256MB sporije memorije, ali se ne mora cekati na dodatni proces ucitavanja podataka iz RAM memorije, sto je znatno sporija procedura i GPU duze ceka u odnosu na onu gde je sporija memorija, dakle vise zastoja i `seckanja`.

DDR2 memorija je obicno deklarisana na 800MHz, dok je DDR3 na 1000MHz ili 1400MHz zavisi od procesa proizvodnje.
:: Koliko je prva bolja od druge, i u cemu je bolja (zasto)
:: P.S. Nisam potpuni laik, zelim da cujem komentar od iskusnijih i potkovanijih, tako da mi prosti odgovori nisu potrebni (tipa: ima duplo vise mem, sto je veci broj to je bolje, itd.

Dakle jedna je bolja u jednom segmentu (ukoliko je memorija brza) a druga je bolja u drugom segmentu (ukoliko je ima vise).
Ukoliko su kod obe kartice memotije identicne, samo je razlika u kolicini, onda u prvom segmentu (do 1024x768) razlike nema ili je mizerna, dok je u rugom segmentu razlika nesto uocljivija.

Dakle vazno je razumeti da kolicina memorije i ne igra TOLIKO presudnu ulogu, koliko neba brzina. U pitanju su 5-10% kod vece kolicine identicne memorije, dakle ne treba ocekivati da ukoliko VGA poseduje duplo vise memorije, da je i duplo brza. Uglavnom se razlika jedva i primeti.
:: Svima hvala unapred, pozdrav!

Nema na cemu, pozdrav.
bojank83 ...napokon konkretan odgovor... 01.03.2007. 13:51 #13231

Predpostavio sam tako nesto na osnovu ranijeg iskustva sa GF440 i FX5200, sad ste mi pomogli da potvrdim svoje misljenje...vec sam Vam se zahvailo, ali nije na odmet i opet, HVALA SVIMA

P.S. VMARC veoma iscrpan odgovor (hvala), zeleo bih da cujem tvoje misljenje:
* juce sam kupio za ortaka SAPPHIRE 9600xt 128MB 128 bit VIVA (CPU - ASUS, Int. kola - Hynix) i zamenio za 9550GE

*dok sam ja uzeo njegovu 9550GE i zamenio moju FX5200 (FX5200 prodao)

Znam da sam ja na konju sto se tice razlike izmedju grafickih, pa me zanima da li sam i ortaku napravio makar neku korist? Jos jedno i majke mi necu vise, sta mislis o proizvodjacu SAPPHIRE?

POZDRAV
filni 9550GE i 9600XT 01.03.2007. 14:21 #13232

broj poruka: 1220

Moje misljenje je da je 9550GE bolji za igre od 9600XT...Mozda greshim..ali moj drug koji je imao 9550GE (asus) 256MB 128 BIT....Sve mu je radlio bez problema...(sto ne ne znaci da sa 9600XT nece) al ajde...kao da zbog oznake GE (gamer edition) mislim da je bolje za igre 9550GE nego 9600XT.... pogledaj po netu performanse..pa cesh znati..mada najvishe za igre zavisi....PROCESOR i RAM...a graficka da bude neka visha srednja klasa i sve ce da radi..
Ja imam AM2 3500+ 1 GB 667Mhz Geil ddr2 i 7600GS GLH i sve ali sve igre rade na FULL DETAIL...... (Splinter Cell Double Agent i Rainbow Six Vegas) ..Tako da...Kada vidim nekog da nekom preporuci graficku od 20.000 dinara...Zeludac mi se okrene....a ram i procesor ko jeb.... mislim...To mi nikada nije bilo jasno.... TI JESI NA KONJU ....ITEKAKO....A on....To ce videti u prvim igrama koje je igrao na 9550GE.....Uf...ala sam se napisaoooo..Pozdrav....A za SAPHIRE pojma nemam....NE VOLIM ATI!!! :)))
bojank83 ...ni ja ne volim ATI a sta je tu je... 01.03.2007. 14:28 #13235

9550GE je 128MB 128 bit CPU-250MHz takt-400MHz (ASUS)
9600XT je 128MB 128bit CPU-500Mhz takt-600Mhz (SAPPHIRE)

Sinoc je probana, i vec daje bolje preformanse, videcemo sta ce dalje biti?

P.S. VMARC cekam tvoj komentar na predhodno pitanje?

Pozdrav
filni Linkovi..Mozda sam pogreshio..u odgovoru pre...Prosudi 01.03.2007. 14:33 #13236

Mislim da nisam bio u pravu.....Po meni je bolji XT....po onome sto sam video od 9550GE....
Al nisi rekao ko je radio 9550GE . . ..
Al evo linkova..pa uporedi sam
9550GE Asus
http://www.buy.com/prod/asus-radeon-9550-128mb-ddr-gaming-edition-video-card/q/loc/101/10374451.html
9600XT
http://www.rage3d.com/reviews/video/sapphire9600xtue/?p=2

E sada koliko sam ja ovde video...... 9600XT ..ima brzi procesor....DUPLO...Znaci na 500Mhz...a 9550GE ima na 250Mhz..... Dok.... 9550GE imam memoriju na 400Mhz,a 9600Xt ima ....na 600 Mhz...Pa sada vidi..al naravno..ima tu par sitnica..mene mrzi sve da pishem..pa procitaj malo..nece da ti skodi..eto ti linkovi :))))) nadam se da sam ODMOGAO malo :)))) c c c c c c

filni 600Mhz??? 01.03.2007. 14:52 #13238

jesi ti siguran da mu je memorija na 600Mhz.... XT ??? Mislim znam i ja da pishe 300Mhz pa ako ide puta 2 ..onda je 600 Mhz...al neshto..gde god citam..kaze da je memorija ostala na 300.. a da su samo procesor povecali na 500mhz..bogami...da me jeb... ako ja kontam zashto je sta bolje..Aj vidimo sta ce kolega VMARC da kaze... :))))
Fencer Re: ...napokon konkretan odgovor... 01.03.2007. 16:21 #13245

broj poruka: 217
:: Znam da sam ja na konju sto se tice razlike izmedju grafickih, pa me zanima da li sam i ortaku napravio makar neku korist? Jos jedno i majke mi necu vise, sta mislis o proizvodjacu SAPPHIRE

Sapphire je No.1 partner ATI-ja. Uvek je pravio referentne kartice odlicnog kvalita i vazi za jednog od najkvalitetnijih proizvodjaca uopste. S druge strane nije pravio kartice nesto posebno raspolozene za OC, doduse konkurencija je stisla pa je i Sapphire izbacio seriju TOXIC sa boljim hladjenjem za bolji OC bla, bla...trenutno nebitno.

9550 vs. 9600xt

9600xt je daleko jaca kartica na default-u, ali stos je sto se gotovo svaka 9550 (pogotovu GE verzije) mogla OC na nivo 9600pro (default400/500) ali za daleko manje pare, pa je kartica bila veoma popularna pre par godina. Za prakticno duplo manje para 9550 posle OC-a je bila ~15% sporija od 9600xt.
-ShonE- Za `filni`-ja!! ! 01.03.2007. 17:00 #13250

Znaci ne zelim da se prepirem oko necega, ali definitivno pojam igranja novijih igara u FULL rezimu se dosta razlikuje izmedju ljudi!
Ovim putem cu samo da citiram post koji je postavio `dexy` u jednoj temi na ovom forumu(Grafičke i video karte, monitori, .../7950GT da li!??), a taj post je zapravo odgovor za `filni`-ja!!!

dexy:
Kako majke ti tebi sve igre sa 7600GS rade u full-u !!!? Pa koje su to igre Tetris i Zuma ? Pa ja sa 2GB rama i 7900 + CPU sa 2-jezgra moram da pazljivo setujem svaku novu igru ne bi li imao prihvatljiv broj frejmova konstantno mislim na 30+...Imao sam 7600GS i znam sta pricam...Ukljuci AA+AF (ili ne daj boze HDR bez AA), i nex gen-mode na SC,Oblivionu,Tomb Rider-u, F.E.A.R-u i gledaj pravi slajd-show sa tom kartom...
filni Re: Za `filni`-ja!! ! 01.03.2007. 20:42 #13263

:: Znaci ne zelim da se prepirem oko necega, ali definitivno pojam igranja novijih igara u FULL rezimu se dosta razlikuje izmedju ljudi
:: Ovim putem cu samo da citiram post koji je postavio `dexy` u jednoj temi na ovom forumu(Grafičke i video karte, monitori, .../7950GT da li!??), a taj post je zapravo odgovor za `filni`-ja!!
:: dexy
:: Kako majke ti tebi sve igre sa 7600GS rade u full-u !!!? Pa koje su to igre Tetris i Zuma ? Pa ja sa 2GB rama i 7900 + CPU sa 2-jezgra moram da pazljivo setujem svaku novu igru ne bi li imao prihvatljiv broj frejmova konstantno mislim na 30+...Imao sam 7600GS i znam sta pricam...Ukljuci AA+AF (ili ne daj boze HDR bez AA), i nex gen-mode na SC,Oblivionu,Tomb Rider-u, F.E.A.R-u i gledaj pravi slajd-show sa tom kartom..

UVEK MOZESH DA DODJESH PA DA VIDISH....Nije problem....... Jbg.....Sta da ti kazem..a to sto imash 2 jezgra...Mozesh da okacish macu o rep :) Toliko :
nimarko @ filni 01.03.2007. 21:19 #13264

broj poruka: 40
Filni, tvoj 7600gs je izgleda neki extra primerak, ako ti tako pice igre, kao sto kazes ajde da se menjas samnom za moj 7900gs .

Daj bre covece, u kojoj ti to rezoluciji igras? 640x480? Vecinu novijih igara nema sanse da pustim na max sa 7900gs i to naklokovanim do daske, s`tim sto ja igram sve igre u 1280x1024, ajde probaj da igras Carbon sa 7600gs na max detaljima i u 1280x1024, ima odma da promenis misljenje o tvojoj kartici :)
-ShonE- Hah! 01.03.2007. 23:48 #13270

Hah!
Bas bih voleo da cujem sta `filni` ima da kaze!
Covece, bez ljutnje, ali stvarno, lepo ja kazem, ocigledno se pojam za FULL igranje dosta razlikuje izmedju nas!!!
-ShonE- RE 01.03.2007. 23:55 #13271

BTW da bi doziveo igru bas onako kako su je njeni tvorci i zamislili moras da je igras SKROZ U FULL-u!!!!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs