Posedujem doticnu karticu i hteo bih malo da je overklokujem, skunuo sam MSI Afterburner, ali me zanima na sta bih jos trebao da obratim paznju... Hvala! :)
S` obzirom da tesko koja HD 6870 dospeva na 1000 MHz bez dizanja napona, moraces da skines MSI Afterburner 2.1 Beta, koji ima opciju za regulaciju napona. E sad, probaj ti prvo da je dignes na 1000 MHz bez dizanja napona. Ako nije stabilna, onda po malo dodaj napon i tako svaki put dok se ne ispostavi da je stabilna.
Ja na primer moju Sapphire HD 6870 jos nisam klokovao, jer nema potrebe. A sad moram da te pitam, zasto je uopste OC-ujes, kad je i ovako veoma snazna karta? Razumem da volis, volim i ja da OC-ujem, ali ovo je nepotrebno OC-ovati.
Karta ce ti najverovatnije ici na 1000Mhz za Core uz malo dodavanje napona tipa 1.200V ili malo vise. Default V je 1.174. Mozda ce neke testove prolaziti i bez dodavanja napona na 1000, ali mislim da je tesko stabilna na 1000Mhz sa default naponom.
Preko 1000Mhz za core ce ici malo teze, trazice vise napona, ali to zavisi od primerka, pa ces morati malo vise da testiras sa raznim podesavanjima napona i kloka dok ne dobijes stabilnost, ali recimo da 1050Mhz il vise nije za svaki dan nego vise za benchovanje.
Sto se memorije tice tu ce ti karta najverovatnije ici u opsegu 1150-1200Mhz, preko 1200Mhz mozda ali tesko da ce biti stabilno opet moraces da testiras, ali nekih 1150Mhz ce biti stabilno najverovatnije. od primerka zavisi neki ce ici i na 1200 neki i vise...
Ventilator, mozes da pravis fan profil preko afterburner-a sam, ventilator ce postati bucan tek nakon ~45%, pa ti vidi kako ces napraviti profil da i hladi i ne stvara preteranu buku, oko 40% je dovoljno da ohladi kartu na nekih 80-82c max. kada je overklokovana uz malo podignut napon.
za koliko MHz da podizem clock gpu-a i memorije i da li je potrebno da je testiram nakon svakog podizanja vrednosti? Procitao sam na nekom forumu da kad stignem do onog dela kad ne moze vise, treba da smanjim za 5 Mhz, testiram, i ako tako radi da je to optimum na def naponu!
Koliko je dozvoljeno u afterburner-u 1.300V je max. to bi bilo bezbedno najvise za 24/7 ali treba malo brzi ventilator da se tako karta ohladi.
Meni je sad na default kad ne igram nsita, a kad igram onda 1000/1150Mhz na 1.225V, mozda bi radila i sa malo manje V za 1000 al za svaki slucaj sam stavio tak oje stabilna prolazi sve testove i igrek oje sam probao.
:: @Medo :: Dokle je bezbedno ici konkretno na nasim modelima sa naponom? Kako tebi radi karta, tj. na kom kloku i naponu ti radi :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647197. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.