Zamolio bih,da mi objasnite razliku u gledanju izmedju LED i LCD monitora,ja buljim u jedan,pa u drugi i nemogu da shvatim,mozda mi LED ima malo svetliji panel. Koji je bolji za oci,tj. koji vise prija ocima pri duzem sedenju ispred racunara?
Ja sam uzeo pre mesec dana Philips TFT led monitor i po meni je ekran dosta svetliji i cini mi se da ima bolji ugao gledanja.Mislim,pre ovog sam imao CRT ali kod ortaka koji ima extra Samsungov LCD sa2ms i extra performansama je slika malo tamnija i ima jako mali ugao gledanja dok kod mog novog monitora se sve vidi iz svih uglova.LED se inace manje greju zato sto LED dioda emituje najmanje toplote od svih koriscenih do sada.I potrosnja struje je takodje manja,kod mog monitora 19w u radu.Ako pogledas ponude po cenama,videces da su svi novi modeli LED. Indesit IWC 6083 laundry machine 800 obr/min 6 kg of laundry 1.14 kWh A class energy saver
a inace ni jedan ni drugi ne smetaju ocima ni posle duzeg vremena. . .moj ortak je uzeo pre neku nedelju led tv 37` i veoma je zadovoljan,a slika je boli glava :) Full hd stvari su milina za gledanje.
Разлика је у позадинском осветљењу. Стари су користили CCFL (хладно катодно флуоресцентно светло), а нови light emitting diode (светлеће диоде). Неке од предности новог начина осветљења су: мања потрошња, уједначеније осветљење, неко рече и тањи монитори... Остало је исто као и код старих LCD монитора. Углови видљивости зависе од панела, а не толико од позадинског осветљења. Нека ово што ја рекох допуни неко ко зна више, ја ово рекох као лаик који се занима овим стварима.
Није важно да ли је пут посут трњем него да ли си обувен. Боље је упалити свећу него проклињати таму.
Kad sam kupovao nedavno onaj Benq 24`` bile su izložene obe verzije i spojene na isti output, LED mi je imao nekako živahniju i oštriju sliku i bolje boje.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ima dva tipa LED pozadinskog osvetljenja. LED BLU i LED Edge. Prvo je dosta bolje i skuplje, boje su generalno dosta življe, kontrasti bolji za razliku od klasičnih TN panela koji koriste fluoroscentne lampe.
Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push&pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS
za moj komentar.To volim da vidim.Meni stvarno led nije vredan upgrade-sa lcd-a.Ko ima crt ili juri veci monitor onda ok.Mozda je samo stvar navike ali mi je led osvetljenje totalno cudno.Kao da gledas u ogledalo a ne monitor.Previse sija i daje odraz onoga ko gleda u njega.Vise sam ocekivao! Doduse nisam gledao dve slike uzivo tad je mnogo jasnije koliki je zapravo napredak. AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock
Asus M4A785TD-V-EVO
Mushkin 2x2 gb 2000mhz
Gigabyte GTX 260OC 684/1368/2200 121gb/s XIGMATEK Go Green 700W 80Plus
Aj` da se ja zakačim Skoro sam prešao sa 22`` na 24`` , prethodno sam razmatrao sam da li uzimati LED ili ne, i moram da priznam da sam video malo bolju sliku na nekim LED monitorima u odnosu na klasične TN panele(prvenstveno u osvetljenju), međutim cenovna razlika je bila 8-9K više, te sam zaključio da ne vredi još prelaziti na LED. Još jedna stvar, edge LED monitori(bar oni koje sam ja gledao) imaju veće probijanje svetlosti po ivicama od klasičnih TN panela sa lampama,a to me mnogo nervira, te sam ih preskočio...kažem, one koje sam ja gledao.
Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push&pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS
:: :: za moj komentar.To volim da vidim.Meni stvarno led nije vredan upgrade-sa lcd-a.Ko ima crt ili juri veci monitor onda ok.Mozda je samo stvar navike ali mi je led osvetljenje totalno cudno.Kao da gledas u ogledalo a ne monitor.Previse sija i daje odraz onoga ko gleda u njega.Vise sam ocekivao :: Doduse nisam gledao dve slike uzivo tad je mnogo jasnije koliki je zapravo napredak :: AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stoc :: :: Asus M4A785TD-V-EV :: :: Mushkin 2x2 gb 2000mh :: :: Gigabyte GTX 260O :: 684/1368/2200 121gb/s :: XIGMATE :: Go Green 700W 80Plus
nemam kesine ali kad bi ga uskoro imao isao bi na 32` incha lcd tv full hd.E to je zakucavanje.22 za komp kad je nesto na tv a 32 kad oces da uzivas.Prelazak sa 22 na 24 incha mi je mali za ulozeni novac mada svakako vredan ko ima isti.Moj philip mi je ok mada moram priznati da sam se razocarao kad sam stavio do njega dell xps m1530,moj philip je pozuteo od muke.Bela je postala zuta.Hocu reci koliko je balans bele na dell-u bio bolji a na to se svodi kvalitet panela.Belo je belje a odma i boje jace i ostrije.Trudim se da dell ne prilazi previse jer mi ne gine menjanje philip-a za sta trenutno nemam vremena :) AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock
Asus M4A785TD-V-EVO
Mushkin 2x2 gb 2000mhz
Gigabyte GTX 260OC 684/1368/2200 121gb/s XIGMATEK Go Green 700W 80Plus
Znam šta pričaš, ortak ima neku Toshiba-u, ne mogu da se stim modela, ali ekran razbija... LM, za 24``(koji mi nije bio u planu) sam se odlučio iz dva razloga: 27`` monitora ima slab izbor i previše su skupi, dok 32`` LCD TV jeste prava stvar, ali neću da se stiskam da bih kupio neki model sa kojim bih imao problema ili koji mi ne bi opravdao očekivanja. Nek` izdrži 2 godine i ja sam zadovoljan, a tad ću već drugačije razmišljati, a i cene će biti pristupačnije i izbor veći u svakom slučaju.
:: :: nemam kesine ali kad bi ga uskoro imao isao bi na 32` incha lcd tv full hd.E to je zakucavanje.22 za komp kad je nesto na tv a 32 kad oces da uzivas.Prelazak sa 22 na 24 incha mi je mali za ulozeni novac mada svakako vredan ko ima isti.Moj philip mi je ok mada moram priznati da sam se razocarao kad sam stavio do njega dell xps m1530,moj philip je pozuteo od muke.Bela je postala zuta.Hocu reci koliko je balans bele na dell-u bio bolji a na to se svodi kvalitet panela.Belo je belje a odma i boje jace i ostrije.Trudim se da dell ne prilazi previse jer mi ne gine menjanje philip-a za sta trenutno nemam vremena : :: AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stoc :: :: Asus M4A785TD-V-EV :: :: Mushkin 2x2 gb 2000mh :: :: Gigabyte GTX 260O :: 684/1368/2200 121gb/s :: XIGMATE :: Go Green 700W 80Plus
Nema, ama baš nikakve, veze sa uglovima vidljivosti slike na monitoru. Radi se o kvalitetnijem ili nekvalitetnijem monitoru, odnosno, onome što ide ispred osvetljenja, tj. između naših očiju i pozadinskog osveljenja... ako je to osveljenje obična sveća, neće biti probijanja na uglovima, nego mrak, a u sredini će se videti nešto, ako je... itd. Ukratko, LED je budućnost, bolji je nesumnjivo ili bar jednak najboljim rešenjima pozadinskog osvetljenja. Blesavost proizvođača koji ga ne umeju podesiti u startu da bude potaman već presvetlo ili pretamno, nije problem osvetljenja po sebi već blesavosti proizvođača - i usera, koji to također treba da nameste ili izaberu idiot friendly mod rada, tzv. profil.
Mala dopuna: TN paneli (twisted nematic) se proizvode sa LED i naravno CCFL pozadinskim osvetljenjem. Dakle TN paneli mogu biti i jednog i drugog tipa. Postoji jos dosta boljih prezentacionih filmova, koji u kombinaciji sa LED-om preko cele povrsine panela daju fenomenalnu sliku, i na to treba obratiti paznju, znaci da li je TN ili drugi tip filma.
Neki LED monitori imaju LE diode po ivicama samo, a neki celom povrsinom. Ovi drugi rezultuju jacim kontrastom, ali i boljom crnom bojom, ali da ne ulazim u detalje vise..
Pozdrav.
Thermaltake Bach Vx PSU Chieftec 550W ASUS P7P55D Intel Core i5 750@2.66 Ghz Thermaltake Max Orb Kingston Hyper-x 2x1 GB@1800 Mhz Sapphire ATI Radeon HD4890 Vapor
:: Ima dva tipa LED pozadinskog osvetljenja. LED BLU i LED Edge. Prvo je dosta bolje i skuplje, boje su generalno dosta življe, kontrasti bolji za razliku od klasičnih TN panela koji koriste fluoroscentne lampe :: :: Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push&pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1576909 :: ::
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647197. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.