Ljudi pomagajte! Imam sledecu konfiguraciju: Asus A8N Sli SE , Amd athlon venice 3800+ , Leadtek 7600 GT , dva hard diska tipa maxtor 80GB, tv tuner , modem DVD rezac Pionir 111 , TV karticu , modem 56k i flopi disk. Uz to imam monitor Samsung 730 Bf i mustekov UPS od 600 W na koji su prikljuceni svi ovi uredjaji. Napajanje je Sweex gold od 650 W. Kompjuter se cesto muci kod ukljucivanja, obavezno duva fen na napajanju, a kad ga restartujem cecto nece da startuje windows. Ovo je narocito izrazeno uvece , kada je napon struje slabiji. Imam i koretor snage 1200VA.Sta da radim?
jedino ako je neispravno, objektivno to napajanje bi trebalo da gura tu konfu ko podmazano, mada ako imas UPS i korektor snage nebi trebalo da los napon moze osetiti napajanje jer avaj cemu ova dva sluze no za to?
mozda bi ti bilo pametno, da bi resio diemu, da uzmes, pozajmis od nekoga drugo neko napajanje i probas dan dva, koliko vec, da vidis kako ce ti se komp ponasati sa drugim napajanjem, i resena dilema oko napajanja!!!!
Da bi se osigurao šta je usko grlo, najbolji je prethodni savet, o probanju - ako imaš odakle. U probanje bi ubrojao i preraspodelu potrošača na 12V grani, unutar kućišta i, probe radi, izbacivanje Musteka i tog regulatora. A, onda bi i okljaštrio konfu - izbacio jedan disk i ostale nebitne potrošače (dakle, sve osim grafike....) da vidim kako se sve ponaša. Inače, brojke su brojke... 650W, pa to stvarno izgleda dovoljno. Samo, ima jedna tužna činjenica, kod mnogih, baš mnogih napajanja, nekada veeeelike snage od preko 450W i više, u stvarnosti su raspoređene po granama. I, gle čuda, uglavnom ne pametno, tj. kako bi trebalo, nego pola jede pola Šarcu daje... tj. na 12V rail - grane, ne ide 80-90% od tih Watt-i, već manje od pola, pa tako imaš 150-200W na granama od 3 i 5V što je nonsens - totalno nepotrebno bacanje para. Tako DA JE MOGUÃE DA napajanja i od nazivnih 500, 600W ne budu dovoljna (pogotovo ako se preoptereti jedna od dve grane 12V, i ako je napon oko i ispod 200V naizmenične, umesto 220V).
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.