Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
DVI? - ekskluziva?
STRANA 1 OD 1
quna DVI? - ekskluziva? 02.01.2011. 04:03 T32313

status: user
broj poruka: 1642
Podsetise me ove teme o monitorima da priupitam. U cemu je fora, proslo je dosta godina od kad su se pojavile kartice i monitori sa DVI stekerima, a vidim i dalje je to kao neka ekskluziva i dize cenu monitoru. Ocekivao sam da ce do sad vec svaki model imati dvi i da ce oni sa starijim vga kartama morati da se bakcu sa adapterima. Jos je vise mi nije jasno, a mislim da sam i to vidjao da se i sam kabl ne isporucuje sa svim monitorima i to je kao extra...? O cemu se tu radi? (Pisko raspali po satiri :))

Ja sam moj samsung 931bw kupio pre, ko zna, i imao je i dvi i vga i dobio sam sve kablove i sve to za ne neku preterano veliku sumu za to vreme, oko 250e, jes` da je 19` ali tad su vladale sedamnestice kvadratne uglavnom, a vecinom i crt.

Mada kad razmislim, danas se i dalje abs/klima/podizaci smatraju dodatnom opremom kod nekih proizvodjaca. :-S

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ishmerish Nije exluziva vec standard 02.01.2011. 05:48 #278667

broj poruka: 7285
i kao za svaki drugi moras extra da doplatis.

ako je tebi anologni i digitalni signal isti ondak Ok my bad

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://imgur.com/QFXgQ.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
quna Kako se uopste pise...hm 02.01.2011. 06:33 #278672

broj poruka: 1642
Za trenutak si me naterao da se zamislim: eXluziva ili eXkluziva? exClusive

Mislio sam da ce dosad vga da odumre i bude potpuno zamenjen dvi - om, a oni pilicare...

Ako mislis na kvalitet pojma nemam, nisam nikada uporedjivao, od trenutka kada sam mogao terao sam samo na dvi. Vga sam terao na notebooku i tudjim kompovima ali tad nisam bio u modu `primeti razliku` vec radio nesto trece.

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Ne volem debele hip-hopere 02.01.2011. 09:27 #278678

broj poruka: 6651
Pazi, te pare idu amerima za zaštitu autorskih prava, u stvari, za finansiranje institucije koja je i nametnula tu zabranu - cenu za DVI, da bi imali snage i moći da nas i dalje globe za tako proste stvari.
DVI je povećane cene zato što omogućuje da se propusti HD signal - film (naravno, iz Hollywood-a...) a to je (pošto brzo zaboravljamo) iz one priče - filma o blue-ray ili kako ono beše... HD? asocijacija i inicijativa čiji će standard kod optičkih diskova velikog kapaciteta - zavladati na tržištu.` Pobedio` je blue-ray, ali tako da ga ni danas nigde nema - pregazio ga je internet download i to je ono na šta pacovi iz RIAA i otalih inicijativa za zaštitu intelektualne svojine - nisu baš računali.
Posebna globa na DVI je mali pokušaj da se naplati bar nešto od onih koji žele da pogledaju Full HD film - kakvim su ga oni u hollywood-u naštancali, sve sa zaštitama... to smo već zaboravili pomalo, jer, stigli su zaobilazni načini i protiv te `zaštite` kao pre protiv regionske zaštite i slični pokušaji da se kontroliše elektronska misao... ali, eto, ovo je ostalo. DVI se i dalje plaća iako je, najverovatnije, jeftiniji za proizvodnju i kontrolu signala u samom monitoru.
Ovo sa kablovima,.... pa, to je u cilju da se naplati bar još nešto, a da cena ostane na magičnih 0,999* tj. za koju paru niža od konkurencije.
E, sad - istina je i da su monitori UKUPNO pojeftinili (u oba smisla i cenom i kvalitetom), da je dvi ipak dostupniji ali i da je veoma često, slika skoro istovetna na dobrom delu monitora - bila povezana preko analognog bilo preko DVI-a, i da tu PRE možemo govoriti o nesposobnosti ili nameri proizvođača monitora da to radi ili ne radi kako treba. Najčešće, razlika se vidi kod monitora koji imaju i dvi i vga, dok kod istovetnih modela koji su verzijama samo sa vga i vga/dvi, često nema u stvarni nikakve razlike....
Da sprečim da me napadnu neki sa uveravanjima šta je bolje.... ja ću ih ipak malo razuveriti - kvalitetan zvuk, kvalitetna fotografija, pa i slika - moguća je samo dobrim podešavanjima na (nekadašnjim) kvalitetnim analognim uređajima. Kod konfekcije i analogne i digitalne, toga nije bilo i neće biti... no, ne pišajmo džaba po analognom signalu, ima on svojih itekakvih prednosti, kao što je npr. vernost originalu.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Mortificat Re: 02.01.2011. 11:09 #278690

broj poruka: 3519
Razlog zašto je skuplji monitor koji ima DVI konektor je što su uvozne takse veće za monitor koji ima taj konektor. Sam proizvođač napravi nekoliko istih panela, sa istim osvetljenjem, difuzorom itd, ali stavi različite konektore kako bi proizvode pozicionirao na više tržišnih segmenata. I razlika je primetna, sve svoje monitore sam povezivao i na analogni i na digitalni konektor i razlika je uočljiva na prvi popgled.

Crosshair IV Formula/X6 1055T + Prolimatech Super Mega/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T+ CFT-600-14CS

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1516270

ggavra +++ 02.01.2011. 11:29 #278693

broj poruka: 29
Da se nadovezem na Piskov tekst
saglasan sa vecim delom uz dopune
- GPU native daje digitalni izlaz, u slucaju DVI on je direkto prosledjen, za VGA se konvertuje u analogni, pa TFT monitor opet u digitalni (dve nepotrebne konverzije u nekoj meri degradiraju signal)
- kabl koji prenosi analogni siglal osetljiviji je na EMS tako da mu je losiji odnos signal/sum

da li se u praksi to primecuje - zavisi od video materijala - tako da u nekim slucajevima je to akademska (teoretska) razlika a ponekad i moze da se primeti.

ovo najkrace da ne smaram

pozz

offtopic - od 01 januara je stopa carine na monitore smanjena za ~ 6, 7 posto ali samo za uvoz iz EU. (na put i monitore pod misku

Pisko Re: Re: i ovo i ono 02.01.2011. 12:35 #278701

broj poruka: 6651
... pa to ti i pričam: monitori koji imaju i analogni i digitalni ulaz, redom daju bolju sliku na digitalnim priključcima, dok, monitori koji postoje u verziji koja nema digitalni ulaz ali se prave isti takvi modeli koji imaju i dvi/vga - kod njih, kod dobrog broja nema nekih razlika kada porediš te monitore vga:dvi.... Zato ne možemo govoriti o isključivoj mani vga priključka već više o izvdebi koja je skljaštrena i osiromašena kod monitora koji imaju alternativu u vidu dvi, hdma priključaka - jer im onda vga dođe kao onaj rezervni pomoćni točak kod nekih sprčenih modela auta.... ima, radi, ali za q.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

:: Razlog zašto je skuplji monitor koji ima DVI konektor je što su uvozne takse veće za monitor koji ima taj konektor. Sam proizvođač napravi nekoliko istih panela, sa istim osvetljenjem, difuzorom itd, ali stavi različite konektore kako bi proizvode pozicionirao na više tržišnih segmenata. I razlika je primetna, sve svoje monitore sam povezivao i na analogni i na digitalni konektor i razlika je uočljiva na prvi popgled
::
:: Crosshair IV Formula/X6 1055T + Prolimatech Super Mega/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T+ CFT-600-14CS
:: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1516270
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647197.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs