Naime, buraz ot tetke, mnogo matoriji od mene, ono, zena deca, komp nije prioritet, ima neku ruinu Atlon XP socket A, Matsonic MS8157E VIA sa integrisanom grafikom Pro Savage, tra la la, 256 MB DDR, i neki 19` CRT. E sad, oce da uzme 22` neki monitor cisto da mu se klinci ne zrace. Ja od viska delova imam Napajanje i Asus 3870, ali sam skapirao da bi on u stvari da bi dobudzio komp morao da kupi sve ostalo, pa onda bolje da skuplja pare za nov komp. E sad, da li bi neki 22` monitor radio na ovom krsu, ono, samo za net i igre tipa Zuma, Tetris i ostale 2D gluposti za decu... I koji bi mi preporucili za neki` 100 - 120 evrica???
Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Gigabyte 6870, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Samsung 226CW
Makar mu nabavi neku pristojnu AGP karticu da bi mogao da ima normalnu wide rezoluciju, jer ta integrisana mislim da nepodrzava wide rezoluciju i bice mu slika rasirena, jedino ako mu na tom monitoru podesis da radi u 4:3 standardu onda bi trebalo da moze 1280x1024 sa tom integrusom. Najbolje je da ponese taj novac za monitor i odete u prodavnicu i izaberes nesto u tom cenovnom rangu, najbolje je tako, vidis kako radi na licu mesta i to je to.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Naime, buraz ot tetke, mnogo matoriji od mene, ono, zena deca, komp nije prioritet, ima neku ruinu Atlon XP socket A, Matsonic MS8157E VIA sa integrisanom grafikom Pro Savage, tra la la, 256 MB DDR, i neki 19` CRT. E sad, oce da uzme 22` neki monitor cisto da mu se klinci ne zrace. Ja od viska delova imam Napajanje i Asus 3870, ali sam skapirao da bi on u stvari da bi dobudzio komp morao da kupi sve ostalo, pa onda bolje da skuplja pare za nov komp. E sad, da li bi neki 22` monitor radio na ovom krsu, ono, samo za net i igre tipa Zuma, Tetris i ostale 2D gluposti za decu... I koji bi mi preporucili za neki` 100 - 120 evrica?? :: :: Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Gigabyte 6870, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Samsung 226CW
Nažalost, neće moći. Izgleda da integrisana grafika podrzava maximalno 1024x768 u 32bit modu. Čak i da mu smanjiš prikaz boja na 16bit (max 1600x1200), verovatno ne može da prikaže 16:9 rezolucije. Reci prijatelju da je ono o zračenju čista glupost, ali treperanje CRT-a može da loše utiče na oči. Ako hoće 22` TFT može da kupi neku noviju AGP kartu, mada sam čitao negde da imaju problema sa VIA chipsetom (čitao sam ovde na berzi ali ne mogu da nađem temu). Obavezno mu predloži da dokupi RAM, polovna 512MB DDR košta 10-tak evra, preporodiće ga.
... da bi trebalo, al onda to povlaci mnogo drugih stvari a nece dobiti nesto bolji komp. A videcu, otici cu ovih dana da uzme neki monitor pa ako bude htelo da radi dobro, ako ne, videcu u oglasima neku AGP graficku jeftinu da nadje... Hvala...
Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Gigabyte 6870, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Samsung 226CW
U biti,to sto je rasirena slike i nije neki veliki problem, bar sto se tice surfanja, gledanja filmova, jer u plajer-u ako ti je film 16:9 ti podesis aspect ratio na 4:3, a ako je 4:3, podesis na user define i bice normalna slika i ako je monitor u wide rezimu, a rezolucija 1024x768 koja je 4:3.Ali sto se tice slika tu nema pomoci, moras da prebacis monitor u 4:3 rezim, jer i najlepsi modeli sa dugim nogama ocajno izgledaju.:)) Mada kasnije proceprkaj neku AGP kartu do 1000 din i odradice posao, makar ce dobiti ostru sliku u native rezoluciji.
:: ... da bi trebalo, al onda to povlaci mnogo drugih stvari a nece dobiti nesto bolji komp. A videcu, otici cu ovih dana da uzme neki monitor pa ako bude htelo da radi dobro, ako ne, videcu u oglasima neku AGP graficku jeftinu da nadje... Hvala.. :: :: Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Gigabyte 6870, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Samsung 226CW :: ::
nemoj da pises bzvz, jes da ne zraci crt ko nuklearni raktor, ali batko zraci si, nije puno, ali kad se bulji duze u ono govedo od crt-a peku oci posle i moze da utice pomalo na vid ako se vremenski dugo provede uz mon, fala svetoj tehnologiji kad sam se ratosiljao od crt monitora. Najveca je glupost kad odvale ljudi da nevaljaju ni za oci ovi tft monitori, ja pa to kad cujem, dodji mi da uhvatim ovaj monitor pa da ih udarim u vugla sto pricaju bzvz.
Tako da neka menja taj mon slobodno za neki 22`(moze i manji ako mu ne treba nesto puno za igre i filmove)ali da nije fullhd, nego sa 1680 rez.
:: Nažalost, neće moći. Izgleda da integrisana grafika podrzava maximalno 1024x768 u 32bit modu. Čak i da mu smanjiš prikaz boja na 16bit (max 1600x1200), verovatno ne može da prikaže 16:9 rezolucije. Reci prijatelju da je ono o zračenju čista glupost, ali treperanje CRT-a može da loše utiče na oči :: Ako hoće 22` TFT može da kupi neku noviju AGP kartu, mada sam čitao negde da imaju problema sa VIA chipsetom (čitao sam ovde na berzi ali ne mogu da nađem temu) :: Obavezno mu predloži da dokupi RAM, polovna 512MB DDR košta 10-tak evra, preporodiće ga :: :: ::
Malo pažljivije čitaj i ne istrčavaj se. Nisam rekao da ne zrači, naravno da zrači - svako telo čija je temp. iznad apslolutne nule mora da zrači. Zračenje CRT monitora je, i po frekventnom opsegu i po intenzitetu bezopasno i tom smislu je briga za zdravlje nepotrebna. I ja sam rekao isto što i ti: može da bude bolno za oči, a to je zbog treperenja i nestabilnosti slike a ne zbog zračenja.
Najveci uzrok glavobolje, peckanja i crvenila ociju je zbog dugog buljenja u monitor, nedovoljno se trepce i dolazi do susenja ociju, a glavobolja od visecasovnog nepomeranja vrata koja prouzrokuje losu cirkulaciju i slab dovod krvi/kiseonika u tikvu.Moze da se bulji i u zid isto toliko dugo i docice do istih simptoma.
Tačno ali to važi za svaki monitor. Treprenje je jedino što je specijalno vezano za CRT. Osim toga, zaboravio si jednu stvar - nagle promene osvetljenja i fokusa, naročito kad radiš i naizmenično gledaš nešto na papiru, pri čemu je ekran jako svetao a papir slabije. Zbog stalnog rada mišića očiju dolazi do premora, bola u očima i glavobolje.
Da, slazem se, i to je jedan od uzroka bolova u glavi.Pa i sam rad i usredotocenost, mozak radi na 1000ghz...i kad se sve to skupi...
:: Tačno ali to važi za svaki monitor. Treprenje je jedino što je specijalno vezano za CRT. Osim toga, zaboravio si jednu stvar - nagle promene osvetljenja i fokusa, naročito kad radiš i naizmenično gledaš nešto na papiru, pri čemu je ekran jako svetao a papir slabije. Zbog stalnog rada mišića očiju dolazi do premora, bola u očima i glavobolje :: :: ::
nikad me nisu bolele oci na sony i eizo crt-u .. a sedim pred njima odkad su poceli da se proizvode ..
ali ispred samsunga i lg ..ebanje roznjace .. kad sam uzeo lg flatron koji je inace odlican monitor (ali ovaj moj primerak je bio sjeban) nisam seo za komp 2 meseca dok nisam uzeo tft ..
uzmi rodji neku 754 plocicu i semproncinu na 2800 .. ima da se usere
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647197. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.