Kakvih problema imas i sa kojim igrama? Ne mora da znaci da je bios problem, tj. fleshovanje biosa treba da ti bude poslednja opcija, jer ako ne fleshujes kako treba ubices kartu, pa ces traziti PCI karticu da bi je vratio u zivot...
_________________________________________________________________ ASUS P5B-E Plus - E2160@3.3 - Gainward 4850 512 (650/2200) - Kingston 2x1Gb ________________________________________________ DDR2 800 @ 915 (5-5-5-18) - LC Power 600H - Philips 22
:: :: :: :: Pa ne mogu da nadjem koja je verzija tj. pise da je uknokwn a imam problema sa igrama, pa da probam da nije do toga
Evo ovako: Pre nekoliko dana ka da sam palio komp Nije hteo da se podigne win i pisalo je: ge force 9800 gt VGA bios 0695021989 i tu se zakuca. Ja ga restartujem i on radi normalno.Sledeceg dana isto to se desava.Ja ga ponovo restartujem i tada vise nisam mogao da u djem u windows. Sve sam zivo proverio u kucistu i ispostavilo se da je do memorije.Od tada mi komp radi sa 2 gb manje memorije jer kad stavim i tu zadnju, win se ne dize.Probao sam da flesujem bios ali ne mogu jer sam ga vec apdate-ovao na zadnju verziju, pa sam hteo da probam sa vga biosom.
Napomena da pre svakog editovanja starog biosa sacuvati originalni i ostaviti ga na mesto gde vam je uvek dostupan.
Za komande koje su vam potrebne za izvrsenje radnje unutar flash tool-a mozete videti u samom meniju komandi koje ce da vam ispise!
Samu radnju odnosno flashovanje radicete unutar DOS-a i za to su potrebni sledeci koraci.
4. Uzeti floppy disk i napraviti bootabilni, ubaciti disketu u drajv, sledeci koraci : my computer -> A: desni klik -> format -> obeleziti create an MS-DOS startup disk, recimo zatim ubaciti drugi disk na koji cete staviti nvflash - ako je nvidia , (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom (novi bios koji je modifikovan), bilo bi dobro da se kopiraju BIOS-i sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi ste uverili da je disketa ok i da su fajlovi ok), to cete uraditi najednostavnije tako sto cete kada snimite bios.rom i bios1.rom-ime novog biosa na disketu selektovati ih, komande - stisnuti ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustati ctrl i dok su tako selektovani, i dok se drzi ctrl, prevuce se na prazno polje.
5. Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, moze se skinuti, windows 98 SE OEM, kada se skine fajl, ubaci se u disketu u floppy i pokreni se program, napravi se boot disketa ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo se moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash tako da se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna.
Ako niste u mogucnosti ili nemate floppy, sistem se moze podici i sa CD-a.Napravi se bootabilni CD iz programa NERO-a npr, a na drugi CD snimi se bios.rom, bios1.rom i nvfalsh.Takodje moze da se podigne i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility sa kojim se moze napraviti boot-abilni flash.
6. Resetuje se masina, udje se u BIOS od maticne ili jednostavno koriscenjem F8 tastera odabrati boot device, podesiti boot sa floppy-ja, ubaciti prvu disketu.Kada se sistem podigne ubaciti drugu disketu i kucati komande koje su potrebne za izvresenje tj samo flashovanje.Kada se flashovanje zavrsi resetuje se komp, vrati se da se sistem boot-uje sa HDD-a.
U zavisnosti od toga da li se koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju.
7.Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja potrebna je jedna PCI kartica,ja recimo koristim Matrox Milenium II ali moze bilo koja PCI kartica.Ona se ubaci u slobodan PCI slot,ne vadi se druga kartica iz PCI-E slota.poveze se monitor na tu PCI karticu.Ponovo se odradi procedura za flashovanje samo sto ce se koristiti druge komande koje cete odabrati u samom meniju flash tool-a za vracanje starog biosa.Zatim se ugasi komp,poveze se monitor na PCI-E karticu i procedura je zavrsena.
ATI Cayman Epic Fail ``Tresla se gora,rodio se mis``
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.