Zanima me, koliko ću izgubiti u perfomansama time što ću kartu staviti da radi u x8 modu, umesto u x16? Naime, imam mali problem. Radi se o tome da matična ploča Asus M4A89GTD PRO ima, da tako kažem, foru sa PCI-E slotovima. Moram da GTX 275 prikačim na drugi slot, a jednu malu karticu koju sam dobio uz ploču na prvi da bi mi karta radila u x16 režimu. Meni ne odgovara da kartu stavljam na drugi slot, jer je previše blizu napajanja, greje se više i smeta mi zbog kablova. E, sada, ako je stavim na prvi slot, bez ikakve kartice, ona će raditi u x8 modu. Pa me zanima, koliki ću gubitak imati u praksi, i da li je ta razlika uopšte vredna cimanja?
nema veze sto ce biti kartica blizu napajanja, ne mora da znaci da ce se grejati, jer nice sigurno biti bas toliko blizu.. a inace napajanje je odozgo hladno.. sve u svemu, neces puno izgubiti na performansama.. vec jako malo. Pa probaj sam, istestiraj, mojne da si lazybag..
:: Zanima me, koliko ću izgubiti u perfomansama time što ću kartu staviti da radi u x8 modu, umesto u x16? Naime, imam mali problem. Radi se o tome da matična ploča Asus M4A89GTD PRO ima, da tako kažem, foru sa PCI-E slotovima. Moram da GTX 275 prikačim na drugi slot, a jednu malu karticu koju sam dobio uz ploču na prvi da bi mi karta radila u x16 režimu. Meni ne odgovara da kartu stavljam na drugi slot, jer je previše blizu napajanja, greje se više i smeta mi zbog kablova. E, sada, ako je stavim na prvi slot, bez ikakve kartice, ona će raditi u x8 modu. Pa me zanima, koliki ću gubitak imati u praksi, i da li je ta razlika uopšte vredna cimanja?
Mislim da je @Raic negde u nekoj temi ovde napravio test x8 i x16 i da je mala razlika, koliko se secam oko 10%.Probacu da izrckam.Moze biti i da je Medvedic.
Ja se sećam da je bio test SLI/CrossFire 2x8 i 2x16, i da su tu bile razlike akademske, samo na papiru, a u radu ne primetne. Ako dve karte nisu osetile penal zbog x8 ne vidim razlog zašto bi jedna imala problem. Znači slobodno cepaj u x8 i javi ima li razlike.
Dve karte ali koje?Dve slabije nece ali jace hoce.Jedna tesko da ce mnogo izgubiti mada je prilicno jaka.Kakva kartica za x16 nije mi jasno? AMD Athlon II X4 630 3,2ghz Asus M4A785TD-V-EVO Mushkin 2x2 gb 2000mhz Gigabyte GTX 260OC Hitachi 250gb Sky Star 2 Xigmatek 700w
e to se tek nesecem koje su karte bile u pitanju... ali daj provrti par testova ako imas vremena sve nas zanima ovo a i ti dobijas jasan info sta ti je ciniti! (: laka noc
imam i ja istu plocu uparenu sa 4890 vapor-x koju sam naravno i ja morao da gurnem u x8 slot zbog potrebe za pci slotovima,inace gubitak u performasama je kod mene otprilike nekih 5%...testiirao sam vantage u oba slota na default i statistika kaze da je gubitak oko 600poena,sto nije puno,mada sam pre ove karte imao gtx 260 i kod nje je gubitak bio skoro neprimetan nekih 100-200poena...u igrama je razlika neprimetna,slobodno ti to vozi u beli slot .)
:: Zanima me, koliko ću izgubiti u perfomansama time što ću kartu staviti da radi u x8 modu, umesto u x16? Naime, imam mali problem. Radi se o tome da matična ploča Asus M4A89GTD PRO ima, da tako kažem, foru sa PCI-E slotovima. Moram da GTX 275 prikačim na drugi slot, a jednu malu karticu koju sam dobio uz ploču na prvi da bi mi karta radila u x16 režimu. Meni ne odgovara da kartu stavljam na drugi slot, jer je previše blizu napajanja, greje se više i smeta mi zbog kablova. E, sada, ako je stavim na prvi slot, bez ikakve kartice, ona će raditi u x8 modu. Pa me zanima, koliki ću gubitak imati u praksi, i da li je ta razlika uopšte vredna cimanja?
Re: ... Au, Gile! Deset % je OGROMNA razlika za svakoga kome...
09.12.2010. 06:59
status: user broj poruka: 10999
je performans grafke bitna stvar u (PC-orijentisanom) zivotu. Razlika x8/x16 bi morala da bude manja...
:: Mislim da je @Raic negde u nekoj temi ovde napravio test x8 i x16 i da je mala razlika, koliko se secam oko 10%.Probacu da izrckam.Moze biti i da je Medvedic :: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd :: ::
For gamers, the differences are so minuscule that the delta simply does not matter. The fact is you have to run at insanely high graphics settings just to detect the one to three frames per second differences we documented. With lesser resolutions and quality settings the difference in frame rates becomes so small that it is not detectable. Then in some instances we actually saw the x16/x8 configuration run faster. We don`t have any big explanations for you on that, but the results were repeatable.
Tako sam i pretpostavljao da će biti. Zato sam i rekao da u radu ne može da se oseti. Pa ni najbrže grafike ne ispunjavaju bandwith koji može da im obezbedi PCI-E x16 slot tako da razlika i ako postoji mizerna je.
ali sam primetio sad da u F1 2010 imam kao neki frame skip, fps je isti na 8x i na 16x zakucan je na 60 sa vsyncom, ali na 8x povremeno se desi kao da preskoci frame ili dva, nisam probao u drugim igrama ali ovo mi je dovoljno da drzim kartu u donjem slotu. Inace karta je 5870, a mozda da je neka slabija ne bi bilo razlike.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.