Kupio sam monitor ViewSonic VA2231wa 21.5. U kojim rezolucijama vi drzite u windowsu, ono za internet i to za svaki dan. Zanimaju me vasa iskustva za najprikladniju rezoluciju za 21.5 inch 16:9?
kao da pitas koju velicinu cipela nosite na 21.5 stepeni celzijusa... onu koja najvise odgovara...
stavi koja tebi najvise odgovara, nekom odgovara veca rezolucija, nekom manja, sve je stvar potreba, afiniteta, dioptrije... vecina drzi native rezoluciju, tj onu koja je identicna broju fizickih piksela na monitoru.
Najbolja slika je u native rezoluciji, pretpostavljam da je kod tebe 1920x1080.Sto se tice neta i browsera, zumiraj na jedno 150% i videce se odlicno, inace, bez zuma oci ispadaju.
Edit:Solaja bio brzi, priznajem:)
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Kupio sam monitor ViewSonic VA2231wa 21.5 :: U kojim rezolucijama vi drzite u windowsu, ono za internet i to za svaki dan :: Zanimaju me vasa iskustva za najprikladniju rezoluciju za 21.5 inch 16:9?
Svojevremeno kada sam kupovao monitor 22`, nakon posmatranja monitora, meni je legao jedan sa `native` rezolucijom 1680x1050. Taj sam i uzeo. Ostali su bili ok, ali sve mi je bilo sitno. Svaka cast onima, kojima to nije sitno.
Danas kad pogledate ponudu 22` monitora, neznatan je broj onih, koji nose tu rezoluciju, na toliku dijagonalu ekrana. Sto rece XL, drzis CTRL i pritiskas + dok ne uvecas ono sto gledas.
Pozdrav.
* * * `Just look at us. Everything is backwards. everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Imam isti monitor. Postavio sam native rezoluciju 1920x1080 a u windowsu povecao ikone, fontove... U Operi, Mozilli, Chrome sam povecao prikaz fonta a kada otvorim bash neku sitno napravljenu stranicu onda zoomiram. Trik sa promenom DPI na 120 radi ali nije oshtra slika, probaj mozda ce ti odgovarati.
cash rules everything around me
:: meni se cini da mi je najbolje za internet u 1440*900, u full hd mi je sve mnogo sitno :: U kojoj rezoluciji vi drzite na 21.5` 16:9 :: ::
NAtivna rezolucija je uvek najoštrija i tu nema rasprave, osim ako naravno monitor ili grafička karta imaju neki problem.
Sa većom rezolucijom imaš veću radnu površinu i u tome je i poenta. Sasvim je drugo pitanje, bez uvrede kako ti stojiš sa dioprijom i šta ti više prija za oči.
Moja poenta je da je rezolucija 1920x1080+ prevelika ta 21.x monitore baš iz tog razloga jer se oči naprežu da fokusiraju.
23.x+ je `taman` za 1920x1080 i 24+ za 1920x1200...
:: :: Ga drzim na 1440*900, tako mi za sada odgovara da vidim lepo, jel dobijam nesto ako bi drzao na full hd :: Sigurno je bolje na 1920*108 ::
dudes .. postoji jedna druga jedinica koja opisuje rezoluciju ekrana nezavisno od marke/velicine/modela .. a zove se DPI .. Dot Per Inch ..
za normalan rad koji zahteva citanje teksta ili .. ovako.. najprirodnija i najpovoljnija rezolucija za vase oci je 96 DPI ..
za one sa 1 okom - 72 DPI
za one sa 3 i vise - 120 DPI
.. druga je stvar kad su ti oci gladne i hoces ekran sa najvecom rezolucijom jer je cool imati 22`` sa 1920 pixela .. (zapravo pederi i neprave manje rezolucije) ta rezolucija nije upotrebljiva u uobicajnom radu na kompu ... ocoravis za nista ..
imam na jednom lapu 14`` 1440x1050 - sitno u PM .. odlicno je za pregled slika ili videa .. za sve ostalo je neupotrebljiv lap ..
drugi .. sony .. star 6-7 godina 16`` 1600x1200 - upotrebljivo samo za qrcenje
Da je rezolucija 1920x1080 na 21.5 previse `sitna` sam skapirao tek kada sam monitor doneo kuci, kada sam ga probao gledao sam slike i video i bio mi je super. Ili povecas velicinu slova i ikonica, ili smanjis rezoluciju, ali kada je rezolucija manja od default onda ti slika bude katastrofa. Realno bolje je uzeti 23.5 dijagonalu, ili manju rezoluciju na 22`, ali zavisi ko sta voli.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
... pa da biras koju ces rezoluciju. TFT monitori imaju normalan prikaz jedino u native rezoluciji sve drugo je interpolirano, ergo mutno. CRT je drugacija tehnologija, nemas fiksan broj tacaka, posto je pomeranje el. mlaza analogno, zato moze da izgleda dobro u razlicitim rezoucijama.
Ako ti je sitno, jedino ti ostaje da povecas fontove, ikone itd.
Za citanje teksta ti je bolje da je sitan a ostar nego da je mutan. Cak i u igrama se primeti kad smanjis rezoluciju (mada nije toliko ocigledno).
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.