Imam napajanje LC5550 koje pokrece: GA EP35 DS3, Q8300@3.3GHz, 2GB DDR2@880MHz, 5770 @ 960/1398MHz, 500GB HD, optiku i dva ventilatora. Da li bih mogao da zamenim 5770 sa 460 1GB ili 6850 ili 6870, a da se ne sikiram za napajanje? Hvala!
Takvo napajanje, kao tvoje, realni proizvođaći označavaju sa 420w. Lc navodi 15 i 10A na 12V granama a kombinovana snaga je nešto manja. Tvoj OC quad troši oko 130w a GTX 460 ima TDP oko 160w (nezvanično i jače), što znači da si veoma blizu proklamovane snage, a kamoli realne. Pretpostavljam da će ipak držati neko vreme, ali za miran san uzmi neko od 550w.
Ortaku vuče isto napajanje Intel C2D E7200, MSi GeForce GTX 260 TwinFrozr OC, 2 HDD-a... PSU je staro 3-4 god. i i dalje radi bez problema. U pitanju je verzija koja ima 14-icu ventilator na sebi.
Znaci, nista od mog upgrade :( Jos najmanje stotinu jevreja mi je potrebno za 460 (koju sam preferirao) i novo napajanje, ako uspem da napravim dobru cenu za 5770 i moje napajanje. Bah! Bezze!
:: Znaci, nista od mog upgrade : :: Jos najmanje stotinu jevreja mi je potrebno za 460 (koju sam preferirao) i novo napajanje, ako uspem da napravim dobru cenu za 5770 i moje napajanje. Bah! Bezze ::
Da li bi ste, molim lepo, mogli da mi izvedete racunicu koja pokazuje da ovo moje sranjce nije dovoljno za upgrade? Iz dva razloga: da naucim kako se to radi (racuna) i da sledeci put ne gresim mnogo kad kupujem drugu konfu... Da li je napajanje razlog sto moju prethodnu GTS250 nisam mogao skoro ni malo da kloknem? A ova 5770 je radila skoro sest meseci na 960/1445, a sad zabada na 960/1400? Kazem...hvala lepo :)
Može biti da zabada jer su elektroliti počeli da povećavaju ESR usled povećane temperature, velike udarne struje i normalnog ciklusa starenja pa ti napon na granama nije više onako dobro filtriran kao pre 6 meseci. Ipak je to dobro opterećenje i za kvalitetne elektrolite a kamo li za kineske Fuhyuu i slične.
GTS250 je već dobrano nategnut 8800GT (u sitnijoj litografiji) pa je to možda razlog što nisi mogao da izvučeš još više.
Nema problema, Proguglaš malo za to tvoje napajanje i vidiš da na 12V ima 15 i 10 ampera, fala bogu ne piše koliko ima kombinovano ali ako gledamo prema njihovim napajanjima za koje znamo taj podatak recimo da ima ukupno 22A, što izađe brat bratu 260W, elem vidi se da je kancelarijsko napajanje u pitanju. Aj da uzmemo za tvoj quad blago klokovan nekih 75W, za 5770 recimo 110W i ostalu opremu recimo 50W ispada da je i ovo dosad jedva guralo. da staviš GTX460 umesto sadašnje karte dodaj na sve to još recimo 50W i zalazimo u zonu izvesne havarije.
I da, napajanje stvarno slabi vremenom, neka manje a neka više.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: Da li bi ste, molim lepo, mogli da mi izvedete racunicu koja pokazuje da ovo moje sranjce nije dovoljno za upgrade? Iz dva razloga: da naucim kako se to radi (racuna) i da sledeci put ne gresim mnogo kad kupujem drugu konfu.. :: Da li je napajanje razlog sto moju prethodnu GTS250 nisam mogao skoro ni malo da kloknem? A ova 5770 je radila skoro sest meseci na 960/1445, a sad zabada na 960/1400 :: Kazem...hvala lepo :)
proklamovana jacina struje na 12V grani treba da pokrije sve najvece potrosace sa sve OC? Malo preko toga i eto meni sigurnog napajanja? A kako mogu da znam koliko struje trosi OC neke komponente? Ah da, kako mogu da znam kad mi napajanje riknjava, pa da na vreme sprecim i riknjavanje neceg skupljeg? inace, do pre tri-cetiri meseca komp je bio poptuno besuman, a sad se kuler na napajanju cuje u idle :( temperature u kompu su odlicne, rekao bih: proc 34-36-37-34 gpu 36 hdd 36 sistem max 40 da li je moguce da za manje od dve godine, napajanje pocne da brljavi?
Gledaj da imaš bar 100W lufta a idealno da bude još više da pokrije neki budući upgrade. Napajanje idealno ne bi trebalo da radi na više od 80% maksimalne snage, preko toga mu opada stepen iskorišćenja, greje se pa mu je i ventilator bučan, brže stari...
Zavisi koliki OC si napravio, što veći OC napraviš i što si bliže granice procesora to mu je stepen iskorišćenja lošiji i više se gubi kroz toplotu. Evo primer recimo intel i5, na default 2,6GHz recimo da troši 60W, na 3,6 otprilike 70W, na 3,8 - 80W, na 4,0 - 90W, na 4,2 - 120W. Mislim cifre nisu baš najtačnije al vidiš poentu, umeren overklok je dobar iz više razloga.
Vidiš da ti je napajanje preopterećeno ako se greje mnogo, ako ima automatsku kontrolu venta znači da i on postaje bučan, ako napajanje nije kvalitetno takođe će naponi da mu variraju pa će ti komponente biti nestabilne.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: proklamovana jacina struje na 12V grani treba da pokrije sve najvece potrosace sa sve OC? Malo preko toga i eto meni sigurnog napajanja :: A kako mogu da znam koliko struje trosi OC neke komponente :: Ah da, kako mogu da znam kad mi napajanje riknjava, pa da na vreme sprecim i riknjavanje neceg skupljeg :: inace, do pre tri-cetiri meseca komp je bio poptuno besuman, a sad se kuler na napajanju cuje u idle : :: temperature u kompu su odlicne, rekao bih :: proc 34-36-37-3 :: gpu 3 :: hdd 3 :: sistem max 4 :: da li je moguce da za manje od dve godine, napajanje pocne da brljavi?
MOJA KONFIGURACIJA : DUAL CORE E2200 MHZ, 3 GB RAMA, 2X HDD 320GB I 80 GB, GE FORCE 8600 GT 256RAMA, DVD REZAC, PLOCA ASUS P5KC I SADA SAM ODLUCIO DA UMESTO 8600GT STAVIM ATI RADEON 5770 1GB RAMA PA VAS PITAM DAL JE DOVOLJNO OVO NAPAJANJE KOJE TRENUTNO IMAM BLUBARRY 400W................HVALA
:: MOJA KONFIGURACIJA : DUAL CORE E2200 MHZ, 3 GB RAMA, 2X HDD 320GB I 80 GB, GE FORCE 8600 GT 256RAMA, DVD REZAC, PLOCA ASUS P5KC I SADA SAM ODLUCIO DA UMESTO 8600GT STAVIM ATI RADEON 5770 1GB RAMA PA VAS PITAM DAL JE DOVOLJNO OVO NAPAJANJE KOJE TRENUTNO IMAM BLUBARRY 400W................HVAL :: :: ::
:: MOJA KONFIGURACIJA : DUAL CORE E2200 MHZ, 3 GB RAMA, 2X HDD 320GB I 80 GB, GE FORCE 8600 GT 256RAMA, DVD REZAC, PLOCA ASUS P5KC I SADA SAM ODLUCIO DA UMESTO 8600GT STAVIM ATI RADEON 5770 1GB RAMA PA VAS PITAM DAL JE DOVOLJNO OVO NAPAJANJE KOJE TRENUTNO IMAM BLUBARRY 400W................HVAL ::
:: Najbolje da ga promeniš, osobito ako je već staro. Promenom grafičke ćeš da vučeš 50-60W više :: :: Ajd ako te ne mrzi iščitaj nam koje je tačno napajanje u pitanju, mislim oznaka :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: MOJA KONFIGURACIJA : DUAL CORE E2200 MHZ, 3 GB RAMA, 2X HDD 320GB I 80 GB, GE FORCE 8600 GT 256RAMA, DVD REZAC, PLOCA ASUS P5KC I SADA SAM ODLUCIO DA UMESTO 8600GT STAVIM ATI RADEON 5770 1GB RAMA PA VAS PITAM DAL JE DOVOLJNO OVO NAPAJANJE KOJE TRENUTNO IMAM BLUBARRY 400W................HVAL :: ::
dao bih ciganima tu borovnicu nek je nose `negde` :)
danas zbog upgradea samo napajanja 600w+ a za preporuku imas ovde dosta tema, i iskoristi search, eto ga gore desno, a i berzasi su pisali u ovoj temi koja dolaze u obzir.....
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.