nije mi bas najjasnije kako je 4870 slicna sa GTX260 216 a u gpu z se vide velike razlike ROP 16 kod 4870 a kod GTX260 28 cak 12 je razl. takodje. pixel fillrate i texture fillrate se dosta razlikuju u korist GTX260. i jos jedno 4870 ima 800 shadersa a nv 216 ali tu znam da je na GTX260 brzina nasvirana do jaja!!!! ako neko zna neka mi odgovori. HVALA!!!!
Tvoja konfuzija se sastoji u tome da misilš da su stvari koje imaju ista imena, iste. ROP, šejderi i Dart Waider-i, iako imaju ista imena kod oba proizvođača, nisu isti i nisu istih, recimo, performansi, kvaliteta, čak i kad su im brojevi isti. Nisu isti ni kod različitih generacija kartica ISTOG proizvođača, pa, kao i kod mnogo drugih stvari VIŠE ne znači i BOLJE u svakom slučaju. Najsvežiji primer ti je serija 6xxx od AMD-a, gde je sa manje dobijeno više, nego u prethodnoj generaciji 5xxx. Ono na šta treba da se koncentrišeš kod upoređenja nekih kartica su: performanse, potrošnja, hlađenje, cena i, da li ima neki nedostatak koji ti baš smeta ili prednost koja ti baš treba bez obzira na nedostatke (najgluplji primer je: da li tera tebi omiljene dve igre dobro a štuca u nekim tebi nevažnim, recimo....). To je bitno. A mlataranje sa ROP-ovima, shaderima i sličnim i poređenje baba i žaba, ne vodi baš daleko. Mnoge stvari izgledaju kao SUPERIORNA ARHITEKTURA na papiru, a u stvarnosti prc, ali i obratno, ima i pozitivnih iznenađenja.
imao sam do pre 5meseca HD 4870 shibalo je sve do jaja, pa sam iz ne znam kog pametnog razloga uzeo GTX260. a sad imam GTX295( pametna zamena) :D.. ali samo sam video te razlike pa reko dal neko zna sto je tolika razl. a mozda i GPU Z favorizuje nV hmm....
Evo ovako: ako uzmeš 100 grama nevidija šejdera, i, 100 grama ATI šejdera, rezultat na benchmark-u neće biti isti. Isto važi i za ROP-ove. Nevidija i ATI ne prave iste GPU-ove, već različite. Suština jeste ista i standard je isti, ali, proizvodi NISU ISTI, i, ne mogu se meriti u gramima, komadima, već u krajnjim performansama.
Ođe` možemo da lajemo, a ne da lajkujemo....za te potrebe imaš facošup.... Nego, ne mogu da dokučim, da li je to kompliment ili nije? Ono, kad sam bio jasan a kad sam XXX zbunjenog????
...valjda znaš ( i nadam se ne sumnjaš)...mada bi ja to kolegi objasnio da ni šljiva i kajsija nisu iste ,a gleda se kako koja obara ,udara itd...ovo u duhu sadašnjih slava, preslava itd...a i da napišem nešto posletolikog vremena...
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.