Posedujem ovaj stariji crt 17` monitor sa sledecim karakteristikama: max. rezolucija 1600*1200 (1024*768 100Hz)
Problem je u tome sto kada god promenim rezoluciju iz npr 1024*768 u 1280*1024 ili u bilo koju drugu ili promenim refresh rate slika se dosta pomeri ili suzi ili rasiri ili pobegne jedno 5cm u stranu.Nisam ga koristio jedno 2god(imam tft) i nesecam se dali se i pre to desavalo. Ja ga lepo rucno nastelujem, malo rasirim, pomerim, iskosim sliku, to mi nije problem(jedno 15-ak minuta :) posla) i kada udjem u igricu ako ne pomeram rezoluciju bice dobro ali cim je promenim slika pobegne, znaci jedino resenje je da igram igricu u toj rez. koju sam nastelovao i na tacno tom refresh rateu.
Dali je to normalno za CRT monitore, jer ga koristim u windowsu na 1024*768 a u igrama bih ga stavio na malo vecu rezoluciju.? Hvala unapred. :)
To je normalna pojava - promena rezolucije i frekvencije...
22.11.2010. 19:57
status: user broj poruka: 10999
osvezavanja ekrana obicno dovode do promene relativne velicine slike na njemu. Zato i postoje `dugmici` kojima se `steluje` relativna velicina (visina i sirina) kao i relativni polozaj slike (centriranje).
To zavisi od slucaja o kojem je rec - ako ce nova rezolucija izazvati
22.11.2010. 20:03
promenu, onda je uputno unapred pripremiti onu koja ti odgovara (to jest, odmah, pre pokretanja igre podesiti rezoluciju u kojoj ce igra da se odvija). Jos jedna stvar: cak i BEZ promene rezolucije, promena same frekvencije osvezavanja utice na velicinu i polozaj slike (vidljivog ekrana). Ali ne uvek - zavisi od monitora... Znaci, najcelishodnije bi ti bilo da i `u Window$-u` imas frekvenciju i rezoluciju koju dobijes kad pokrenes igru. Onda nece biti nikakvih promena. Ako ti smetaju male ikone itd., to se da podesiti...
Prirodna rezolucija tog monitora nikako nije 1600×1200 niti 1280×1024 - to su frekvencije za monitore od 19`, bez obzira šta piše za osvežavanje. Limiti ljudskih očiju su poznati, a cm tj. inč je inč... Dakle, odustani od rezolucija većih od prirodnih za taj monitor. Dalje, svako osvežavanje ispod 75 - u stvari 85Hz, je izuzetno štetno po vid na CRT-u, a TO JE NAJVAŽNIJE U CELOM poduhvatu koji nameravaš da preduzmeš. Dalje, pomeranje iz centra nakon promene osvežavanja i rezolucije, normalne su za većinu CRT monitora. Neki imaju bolju elektroniku, neki se dagaussom opamete, ali, u svakom slučaju, podešavanje kod ispravnog monitora nije previše dug proces.
Scrambled eggs - evo, Pisko je dodao ono sto sam ja zaboravio...
22.11.2010. 20:42
da napomenem - nemoj preterivati sa velicinom rezolucie jer, sto je ona veca, refresh rate ce manje moci da `ide gore`. Dakle, za zastitu vida - nikako 60Hz ili manje. Apsolutni minimum 70Hz (a, kako Pisko rece, ako je moguce, iznad 85) pa koja rezolucija moze - moze, koja ne moze, dzaba je bilo...
S vremena na vreme pokreni de-gauss (neka vrsta demagnetizacije ekrana). To donekle pomaze...
ne, meni on stoji na 1024*768 na 100Hz i to mi je super. Problem je bio sto sam u igri nekoj probao da povecam i slika je pobegla. Tek tada sam primetio taj problem.
Sećam se davno kad sam imao CRT da sam imao isti problem. Čak je moj išao u 120Hz na 1024x768, 100Hz na 1280x960, 85Hz na 1280x1024, 75Hz na 1600x1200 i 60Hz na 2048x1536. Problem sam rešio tako što sam u NV driver-u pod stavkom RefreshRate Override za svaku datu rezoluciju podesio pomenuti Refresh Rate. Tada je pri promenama rezolucije svaka zadržala svoju geometriju i poziciju koju sam im podesio u meniju monitora i svaku ponaosob sačuvao na Save. Dešavalo mi se da podesim neku rezoluciju i samo izađem iz menija bez snimanja i sve bude ok dok ne dođe do promene rezolucije. Tada sam skontao da svaku promenu moram da sačuvam i posle je sve bilo ok. Ako taj monitor ima opciju Save onda probaj tako. Win XP je imao problem da i ako je na desktopu refresh rate recimo 85Hz kada uđeš u igru vraća na 60Hz bez obzira na rezoluciju pa možda i tu leži problem, pošto se razlikuju podešavanja geometrije za istu rezoluciju na različizim osvežavanjima.
To je 17 inča monitor od čega je vidljivo maksimalno 15.8 inča. Sve preko 1024X768 je iživljavanje i neupotrebljivo je. Dakle 1024X768 u 100Hz i ništa ne diraj. I u radu i u igricama.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.