6850 vs 460 1gb da vidimo sta kaze .) OC dometi i performanse :)
STRANA 1 OD 2
Zajebani76
6850 vs 460 1gb da vidimo sta kaze .) OC dometi i performanse :)
14.11.2010. 22:54
T30959
status: user broj poruka: 538
Pa da pocnemo... Krajnje je vreme bilo da se malo poigram sa 6xxx serijom :) Prvi utisci su pozitivni, sto moze da se vidi na slici. Pre svega vezano za nivo buke pri maksimalno odvrnutom naponu. NEMA BUKE! karta je necujna:) Radi se o 6850 Sapphire. Dalje sledi trazenje max 24/7 stabilnog kloka i porednje performansi u odnosu na defaultne klokove. Bice i poredjenja u odnosu na cenovnog konkurenta 460GTX 1g osnovni model, koji u proseku dostize 850mhz 24/7.)
Temu mozete pratiti i na benchu. Mada cu se truditi i ovde da iznesem bitne detalje. Da ne postavljam rezultate na dva mesta, a PC berza forum je malo ogranicen sa opcijama za neko iole pristojno prezentovanje istih:(
Pazario sam pre neki dan 6850 i nije mi bitno da li je bolja ili gora. Jednostavno mi je zanimljivo poredjenje. Nadam se da ce test biti odradjen na nivou, s obzirom da na neki nacin imam poverenja u Test majstora.
Evo, odoh i ja u podrum da odradim kokice, dok stigne test :)
Karta je stabilna na 1000/1130mhz. Na tom kloku pri maksimalnom naponu sa predefinisanim vrednostima za obrtaj venta na karti dobro se drzi kada su temeperature u pitanju. Vent je setovan tako da ne prelazi 50% do temperature od 80c. Sama karta pored onoga sto se moze videti kroz softver je hladna na dodir u odnosu na 460GTX. 460 je kao vrela ringla kada se klokne uz podignut napon 1.100v. Nisam nesto odusevljen klokovima, znam za modele koji mogu daleko vise. ASUS DC recimo:)
Iz mog iskustva ovih 10 krugova Crysis W pri maksimalnim podesavanjima su dovoljan pokazatelj stabilnosti i nakon ovakvog testa igre nisu pucale ili podbacivale u performansama.
Da bi se uopste mogli podesiti klokovi preko 850mhz potrebno je uraditi izmene u MSIAfterburner.cfg fajlu kao sto je prikazano na slici. Slika preuzeta sa XS foruma iz ove teme
10 Krugova Crysisa ne mora da znacio da je stabilno, prekkratko je testiranje da bi se doneo zakljucak. Ovo pricam jer sam licno video kako oc 5870 pada nakon ulaska u Metro 2033 igra krene 10tak inuta i pljas, i ui Crysis-u cce puci samo traba malo vise vremena. sumanute frekvnecije tipa 1000Mhz na vazduhu ce pasti kao kula u karata u 90% slucajeva. Zakljucak da je nesto stabilno ne moze se doneti ni nakon par sati a kamoli za 20tak minuta.
:: Karta je stabilna na 1000/1130mhz. Na tom kloku pri maksimalnom naponu sa predefinisanim vrednostima za obrtaj venta na karti dobro se drzi kada su temeperature u pitanju. Vent je setovan tako da ne prelazi 50% do temperature od 80c. Sama karta pored onoga sto se moze videti kroz softver je hladna na dodir u odnosu na 460GTX. 460 je kao vrela ringla kada se klokne uz podignut napon 1.100v. :: Nisam nesto odusevljen klokovima, znam za modele koji mogu daleko vise. ASUS DC recimo: :: :: Iz mog iskustva ovih 10 krugova Crysis W pri maksimalnim podesavanjima su dovoljan pokazatelj stabilnosti i nakon ovakvog testa igre nisu pucale ili podbacivale u performansama :: :: http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=66751&d=128977491 :: :: Nadam se da slika moze da se vidi ::
Postoji nesto sto ti ne znas a ja sam zaboravio da napomenem a vezano pre svega za OC. Kada se karta dovede do tacke da gpu prelazi 80c do nekih 86c, klok na kome radi je 100% stabilan. Sledeca temeperatura koja bi oborila stabilnost je 88-90c. Kada karta dodje do te tacke treba dodati jos napona da bi mogla da radi na istom kloku.
Ne volim da se bavim previse detaljima, to jes, ne volim da pisem o detaljima a bavim se detaljno onim sto me zanima, ali ovo sam treba da pomenem. Uvek se javi neko sa njemu osnovanom sumnjom a ja nemam vremna da objasnjavam u nedogled nesto sto vec znam. Tako da 70% stvari izostavim kada su ovakvi kratki prikazi performansi u pitanju. Kada je forum u pitanju nista detaljnije nije ni potrebno, nema koristi od toga. Prosecnom korisniku su to samo suvisen informacije, a takvih je najvise. Kada ovo kazem ne mislim na tvoje zapaznje, tvoj komentar je na mestu.
Vent je iz tog razloga podesen na 50%, da bi karta dostigla tih +80c. Kada se ostavi na auto 24/7 klok je 1020mhz ali vent ume da predje 60% i tada postaje pomalo bucan.) Ovih 1000mhz nisu nista posebno. Videces kada budem dovatio :P ASUS DC. Ta karta, primerak koji smo probali je isla na 1130mhz 100% stabilna ali sa ventom na 100%. Nije bilo vise vremena da se ispita neki stabilan klok sa normalno podesenim ventom. Ovaj Sapphire nece nikako da makne preko 1040mhz, fali kvalitet u izradi pcba i pratece elektronike na krati. GPU ima mnogo potencijala za oc, tako da se od malo boljih modela kao sto je Hawk i ASUS DC moze dosta ocekivati. Bice verovatno i neki malo kvalitetniji Sapphire. Ovakav kakv je za sad savresno radi do 1000mhz :)
Probaj ovo sto sam naveo da primenis u praksi pa ces videti da sam upravu :)
drugar i ja imamo iste masine i monitore razlika je:
on ima od pre 4-5 dana Sapphire 6850
a ja od pre 7-8 dana Gainward GS 460 1GB
padalo mi napamet da malo odradimo testova jer nam je ostatak masine isti, ali relano mnogo me mrzi a verujem i njega da toliko vremena provdemo tako...
Uglavnom sto smo obojica primetili SAPPHIRE KULER JE JEBENO NECUJAN!!! NIKAD NISMO CULI TAKAV KULER NA GRAFICI, A BOGAMI BILO IH JE..
:: Postoji nesto sto ti ne znas a ja sam zaboravio da napomenem a vezano pre svega za OC. Kada se karta dovede do tacke da gpu prelazi 80c do nekih 86c, klok na kome radi je 100% stabilan. Sledeca temeperatura koja bi oborila stabilnost je 88-90c. Kada karta dodje do te tacke treba dodati jos napona da bi mogla da radi na istom kloku. :: :: Ne volim da se bavim previse detaljima, to jes, ne volim da pisem o detaljima a bavim se detaljno onim sto me zanima, ali ovo sam treba da pomenem. Uvek se javi neko sa njemu osnovanom sumnjom a ja nemam vremna da objasnjavam u nedogled nesto sto vec znam. Tako da 70% stvari izostavim kada su ovakvi kratki prikazi performansi u pitanju. Kada je forum u pitanju nista detaljnije nije ni potrebno, nema koristi od toga. Prosecnom korisniku su to samo suvisen informacije, a takvih je najvise. Kada ovo kazem ne mislim na tvoje zapaznje, tvoj komentar je na mestu :: :: Vent je iz tog razloga podesen na 50%, da bi karta dostigla tih +80c. Kada se ostavi na auto 24/7 klok je 1020mhz ali vent ume da predje 60% i tada postaje pomalo bucan.) Ovih 1000mhz nisu nista posebno. Videces kada budem dovatio :P ASUS DC. Ta karta, primerak koji smo probali je isla na 1130mhz 100% stabilna ali sa ventom na 100%. Nije bilo vise vremena da se ispita neki stabilan klok sa normalno podesenim ventom. Ovaj Sapphire nece nikako da makne preko 1040mhz, fali kvalitet u izradi pcba i pratece elektronike na krati. GPU ima mnogo potencijala za oc, tako da se od malo boljih modela kao sto je Hawk i ASUS DC moze dosta ocekivati. Bice verovatno i neki malo kvalitetniji Sapphire. Ovakav kakv je za sad savresno radi do 1000mhz : :: :: Probaj ovo sto sam naveo da primenis u praksi pa ces videti da sam upravu :)
dautovic crni sinko :P pa ko je tvrdio drugacije ?
Citiracu sebe sa pocetka :) `Prvi utisci su pozitivni, sto moze da se vidi na slici. Pre svega vezano za nivo buke pri maksimalno odvrnutom naponu. NEMA BUKE! karta je necujna:)`
Ono sto gresis u toku svog izlaganja nekog testa jeste kada nesto predstavljas jako bitno je da navedes da je dobijen rezultat stecen sa subjektivne strane. Fizicke postavke i sam OC rezultat prilikom testiranja stabilnih vredosti ostavimo po strani.To je ok.Ali vrlo bitno je kada naglasavas koliko se karta cuje da navedes da je to po tvom zapazanju tako.Isto tako prag tolerancije vezano za temperaturu jer je nekom 80c u full load-u mnogo te se nece upustiti u jedan takav poduhvat. Sto se tice buke verujem ti na rec posto znam da je tvoj prag tolerancije na nivo bucnosti izuzetno osetljiv pa stoga proizilazi da je karta zaista tiha sto je za pohvalu. Samo ako nije problem navedi tacno klokove,max temperature i broj obrtaja fana i subjektivni zakljucak nakon svega toga.Eto samo mali hint da bi bilo sto precinzije. Pozz.
Alo breeeee vidi se na slikama zumiraj malo pa ces videti max temperature, fan, klok sve, i to nakon testa stabilnosti. Trebam jos i da napisem. Onima koji nevide dzaba je pisati :P
Nekima je 80c mnog, pa neka setuju vent na 55% do 80c i karta ce opet biti necujna a nece ni videti tih 80c. Ovo je ovako setovano sa namerom da karta dokaci 80-83c, ako 1000mhz rade stabilno pri toj temperaturi, zanci da je stabilan klok .) Zar nisi shvatio sustinu:) Jos je ovo smesan klok. ali za ovu kartu je mksimum. Bice boljih 6850 modela.
Pazi, nema tolerancije. Uz adekvatan fan profil karta se necuje a maksimalne temperature su oko 80-82c. Tu nema subjektivno objektivno, kada se nesto necuje, to ni ja ni ti necujemo heheheh :P
Mala karta mali scor:P Bolji je rez na klokovima 24/7 i tu je negde sa 460gtx 850mhz, malo je 460 brza za nekih 400gpu poena, ali na 16000 to je zanemarljivo. Mada ako se pokaze jos u par igara da je 460GTX pri kloku 850mhz malo brza karta onda nema sta da se komentarise. Stvar afiniteta je ko ce sta kupiti.
Dobro si rekao,svaka je na mestu!Bar da se zna kako se rezonuje ispravno..To sam i ja mnogo puta pominjao ali dzaba neko kad nosi naocare sve mu bude crveno pred ocima :) U stvari izbor je sam na krajnjem korisniku i afinitetima,logicno.. Pozuri sa tim testovima i ja sam nestrpljiv.. P.S.Bice GTX580 kod mene uskoro :)
:: Mala karta mali scor:P Bolji je rez na klokovima 24/7 i tu je negde sa 460gtx 850mhz, malo je 460 brza za nekih 400gpu poena, ali na 16000 to je zanemarljivo. Mada ako se pokaze jos u par igara da je 460GTX pri kloku 850mhz malo brza karta onda nema sta da se komentarise. Stvar afiniteta je ko ce sta kupiti. ::
:: Još samo da se pojavi MSI cyclone pa da ćapim jednu, ovaj magarac trenutno u kompu je opasno počeo da me nervira. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - 8600GT - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Prodao sam onu 4850 pre neki dan pa sam ubacio neku što mi je ležala po kući dok ne kupim ovo što zajebani testira.
Inače, lik kome sam prodao kartu je skinuo onu devetku što sam montirao jer ima ogroman vent sa strane i kaže da mu temperature u load ne idu preko 60, inače karta je flešovana gigabyte SOC biosom pa ima nešto više klokove. E to je dobro odrađeno pasivno hlađenje.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Dobro se pokazala ova 6850 Saphire i Zajebani i jos jedan clan na Ben-u je napisao da je izuzetno tiha a hadi lepo koliko vidim.
:: Prodao sam onu 4850 pre neki dan pa sam ubacio neku što mi je ležala po kući dok ne kupim ovo što zajebani testira :: :: Inače, lik kome sam prodao kartu je skinuo onu devetku što sam montirao jer ima ogroman vent sa strane i kaže da mu temperature u load ne idu preko 60, inače karta je flešovana gigabyte SOC biosom pa ima nešto više klokove. E to je dobro odrađeno pasivno hlađenje. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - 8600GT - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: otkud ti ta 8600GT ??! : :: :: :: ::
Ne ne, bas ovaj napon treba za ovaj klok. Tako je kod ovog modela. Radi sa manjim naponom, ali uz degradacije prikaza. Tada ne pomaze ni veci obrataj venta, prosto se ne radi o tome da je treba ohladiti, fali malo kvaliteta u izradi. GPU ima odlican potencijal za OC. To sam vec rekao i objasno zbog cega nece preko ovog kloka koji sam izvukao iz ove karte.
Crysisi i Vantage su dobar pokazatelj DX10 performansi, najbolji pokazatelj. Koliko god neko mislio da Crysis nije optimizovan i sl, to nije tacno. Prosto engine koji pokrece tu igru je bio ispred svog vremena i eto pocele su da se pojavljuju DX11 karte a da se pre njih nije pojavila jedna DX10 karta na kojoj je Crysis mogao da se igra opusteno sa enthsias podesavanjima i 2xAA 1920x1200.
Nema nekog zanimljivog DX11 naslova medju igrama koji je dobro optimizovan. Ovi ruski produkti su neralno zahtevni ali ne zbog DX11 efekata koji su primenjeni na pravi nacin vec zbog prenatrpavanja svega i svacega u engine-u, pre svega mislim na metro. Call Of Pripyat Benchmark daje debelu prednost nevidia kartama, sto je neralno i ukazuje na losu optimizaciju igre ili amd drivera za tu igru.
Probacu jos HAWX 2 i Lost Planet 2, mada ni oni nisu neki pokazatelji. Mozda i Mafia II, mada mi se i ta igra ponasa smesno kao i GTA 4, losa optimizacija.
@DmasteRNo1 Karte u cenovnom rangu 6870 su isto tako tu negde po performansama kao i 6850 vs 460 1gb referentna. 460GTX kloknuta na +900 bez problema parira 6870 na 1000mhz. Neka 6870 Hawk moze da napravi dobru razliku u odnosu na recimo 460GTX Hawk. Meda bi sa svojom kartom mogao opusteno da ide na 1080/1100mhz da moze da je ohladi i da ne bude bucna pri tom kloku, ali je upravo to problem. Malo kvalitetnija izrada i bolje hladjenje napravice od 6870 sampiona u toj kategoriji. Mada kako vidim cene idu u tom pravcu da se polako ali sigurno 470GTX ili 570GTX pozicionira sa cenom blize 6870, tako da ce joj to biti direktni konkurent, narocito OC modelima. Od 570GTX ako se pojavi moze dosta da se ocekuje.
I za kraj ovog izlaganja :P samo da kazem da se 6850 i 460 fino salzu u jednoj masini :) to je verovatno zato sto je intel domacin pa moraju da budu miren i da se druze heheheh :P
:: Pa super ako je zadovoljan :: :: Dobro se pokazala ova 6850 Saphire i Zajebani i jos jedan clan na Ben-u je napisao da je izuzetno tiha a hadi lepo koliko vidim ::
Meni je dosta i 1000Mhz :) A za veci klok moze ali nije za svaki dan.
I ovo sto spominjes GTX570 sumnjam da ce ona biti u ovom segmetnu ako izadje, bice sigurno dosta skuplja, mozda neka GTX560 izadje i bude bolaj od 6850/GTX460/6870 za slicne novce, amda i u to nesto sumnajm.
:: Ne ne, bas ovaj napon treba za ovaj klok. Tako je kod ovog modela. Radi sa manjim naponom, ali uz degradacije prikaza. Tada ne pomaze ni veci obrataj venta, prosto se ne radi o tome da je treba ohladiti, fali malo kvaliteta u izradi. GPU ima odlican potencijal za OC. To sam vec rekao i objasno zbog cega nece preko ovog kloka koji sam izvukao iz ove karte :: :: Crysisi i Vantage su dobar pokazatelj DX10 performansi, najbolji pokazatelj. Koliko god neko mislio da Crysis nije optimizovan i sl, to nije tacno. Prosto engine koji pokrece tu igru je bio ispred svog vremena i eto pocele su da se pojavljuju DX11 karte a da se pre njih nije pojavila jedna DX10 karta na kojoj je Crysis mogao da se igra opusteno sa enthsias podesavanjima i 2xAA 1920x1200. :: :: Nema nekog zanimljivog DX11 naslova medju igrama koji je dobro optimizovan. Ovi ruski produkti su neralno zahtevni ali ne zbog DX11 efekata koji su primenjeni na pravi nacin vec zbog prenatrpavanja svega i svacega u engine-u, pre svega mislim na metro. Call Of Pripyat Benchmark daje debelu prednost nevidia kartama, sto je neralno i ukazuje na losu optimizaciju igre ili amd drivera za tu igru :: :: Probacu jos HAWX 2 i Lost Planet 2, mada ni oni nisu neki pokazatelji. Mozda i Mafia II, mada mi se i ta igra ponasa smesno kao i GTA 4, losa optimizacija :: :: @DmasteRNo :: Karte u cenovnom rangu 6870 su isto tako tu negde po performansama kao i 6850 vs 460 1gb referentna. 460GTX kloknuta na +900 bez problema parira 6870 na 1000mhz. Neka 6870 Hawk moze da napravi dobru razliku u odnosu na recimo 460GTX Hawk. Meda bi sa svojom kartom mogao opusteno da ide na 1080/1100mhz da moze da je ohladi i da ne bude bucna pri tom kloku, ali je upravo to problem. Malo kvalitetnija izrada i bolje hladjenje napravice od 6870 sampiona u toj kategoriji. Mada kako vidim cene idu u tom pravcu da se polako ali sigurno 470GTX ili 570GTX pozicionira sa cenom blize 6870, tako da ce joj to biti direktni konkurent, narocito OC modelima. Od 570GTX ako se pojavi moze dosta da se ocekuje :: :: I za kraj ovog izlaganja :P samo da kazem da se 6850 i 460 fino salzu u jednoj masini :) to je verovatno zato sto je intel domacin pa moraju da budu miren i da se druze heheheh :P
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.