Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Sta mi ubija matichnu plochu?
STRANA 1 OD 2  
xendza Sta mi ubija matichnu plochu? 28.05.2010. 16:21 T27120

status: user
broj poruka: 601

Vec drugi put mi crkava ploca .....evo ova druga je p5qc na njoj je procesor Intel E7200 cinjenica je da mi nesto ubija ploce samo ne znam sta ili sam ja baksuz. Na predhodnom kompjuteru nisam cesto menjala komponente ali je crkla tek posle premestanja iz jednog kucista u drugo ne odmah ali posle mesec dana jeste. Jesam li ja krivac sto je crkla ploca? Sta se to desava ne razumem? Nigde na njoj nema tragova da je nesto pregorelo ne razumem se u te kvarove ploce. Ova druga je tek negde od januara pocela da me zeza i to posle instalacije safir5770 graficke karte....izmenjala sam jos 3 karte i tek ova 5450 radila je kako treba na ploci. Vec tad ( od januara )komp nije hteo da se ukljuci normalno samo su radili ventilatori i svetla, napajanje je novo skoro kupljeno cm 650 wati tako da ne verujem da je to u pitanju.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
hogar81 Ne bih rekao da ti nesto ubija ploce 28.05.2010. 16:55 #217746

broj poruka: 365

pre ce biti da ti je ploca bila od pocetka neispravna cim nisu htele neke grafike da rade na njoj, na ispravnoj ploci moraju da rade sve grafike.
Ishmerish Gremlini 28.05.2010. 17:01 #217747

broj poruka: 7285
Ploce su neispravne i to ti je sva nauka,e sada ti mozes traziti neke skrivene assasin-e ili izmisljati teorije zavere,medjutim rezultat ce biti isti.
Ako nemas love za normalnu plocu(prim. P5Q-E),prodaj taj procesor i predji na AMD.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

phoboskv Struja??? 28.05.2010. 17:02 #217748

broj poruka: 940
Ja sam imao problema sa strujom, pa mi je riknjavala i graficka i ploca i sta sve ne.Sve je bilo pod garancijom, pa sam menjao. Kada sam kupio UPS, resio sam problem...od tad, hvala Bogu, ima 5 godina i sve je u redu. Inace, zivim u Kraljevu i nikad nisam imao problema sa strujom. Bar ne vidnih, tako da i kada su mi u radnji, gde sam kupio komp, to pomenuli, ja sam naravno negirao. Ali su definitivno svi moji problemi vezani za komp nestali kupovinom UPS-a.

Tell the Spartans, stranger passing by,
that here obedient to their laws we lie

`I`m the best there is at what I do, but what I do isn`t very nice`

saxija re 28.05.2010. 17:31 #217752

broj poruka: 4016
e zato ja mrzim allmighty asus, najverovatnije s.t.r UJA ,jer ti 5770 vise vuce iz slota nego 5450 + i 6pin

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910

hogar81 Re: re 28.05.2010. 19:49 #217787

broj poruka: 365

Kakva bre struja, pa ne rade ni ploca ni grafika na ~220v pa da to smeta, to se sve prepegla u napajanju i samo ono moze da na*ebe od struje.

Da saxsija allmigty ASUS je napravio plocu toliko losu da rade samo 64bitne kartice na njoj mozes da otvoris onaj sampanjac sto cuvas za propast asusa, intela i nvidije

@xendza
Pre ce biti da si u zamenu dobio repariranu plocu pa je i ona riknula.
raic re 28.05.2010. 20:05 #217790

broj poruka: 9006
Verovatno ti je nagorela još dok je bila na kinezu.

Nego, imaš li običan produžni ili onaj sa stabilizatorom, pitam bez veze, radi statistike.

Taj asus ume da zasere baš solidno, recimo kontrola fana kod mene na ploči koja i nije neki krš uzgred, ima manual profil ali je tako debilno odrađen da je to nenormalno a ako staviš predefinisane profile na svim stoji na 100%. Mislim ništa strašno ovde, ovi noiseblocker ventovi se ne čuju ni na svih 1500rpm ali šta bi bilo da imam neke koji se čuju?

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

phoboskv Re: Re: re 28.05.2010. 20:18 #217797

Nazalost, ne pegla se sve to u napajanju. Onda UPS ne bi ni postojao.

::
:: Kakva bre struja, pa ne rade ni ploca ni grafika na ~220v pa da to smeta, to se sve prepegla u napajanju i samo ono moze da na*ebe od struje
:: Da saxsija allmigty ASUS je napravio plocu toliko losu da rade samo 64bitne kartice na njoj mozes da otvoris onaj sampanjac sto cuvas za propast asusa, intela i nvidije
:: @xendz
:: Pre ce biti da si u zamenu dobio repariranu plocu pa je i ona riknula.
Bush nisi ti krivac 28.05.2010. 20:24 #217800

broj poruka: 268

jednostavno te stvari crkavaju, meni je crkla asus ploca, sada imam gigabajtovu

takodje, crkao mi je rezac pionir 215, monitor samsung 913, hard disk WD 500gb black, produzni kabl APC . . .

problem je kvalitet komponenti, sklapanje u kini . . .

samo se nadam, ako vec crkavaju, da crknu dok su u garantnom roku !

dukiduledu ukoliko nije slucajnost 28.05.2010. 20:44 #217805

broj poruka: 826
onda je napajanje....
mslavko82 Moz` svasta da bude... ali najverovatnije napajanje 28.05.2010. 21:39 #217816

broj poruka: 721
1. Mozda nemas srece ... desava se
2. Asus je djubre ... ponekad, ali ne toliko da ti bas dve crknu
3. napajanje: mozda ti je nesto zeznulo plocu, pa je ona kasnije odapela, mozda ni taj CM nije kako treba (uzgred, koji CM je u pitanju, jel ExtremePower?)
Jebivetar haha 29.05.2010. 02:40 #217863

broj poruka: 2386
Doca`s revenge.
Moze biti struja, ali zbog chega? Kao i da je sama plocha.

http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jpg
ko nema u vuglu, ima u guglu

gilopile Re: Sta mi ubija matichnu plochu? 29.05.2010. 03:58 #217869

broj poruka: 9459
Sta ti ubija ploce?Pa ti ih ubijas!Koliko se secam...jucer ujutro si je sahranila.Ko je video da se tako rano igraju zahtevne igrice,ccc.Sta bi bilo da tebe neko izjutra cima i aka?:))

Salu na stranu.Najverovatnije ti je plocu sprzilo napajanje.I najkvalitetnija napajanja znaju da zglajzaju i naprave rsum.To je samo tiskana plocica sa el.delovima,pa tako da pre kupovine druge ploce preispitaj napajanje.

P.S.Imam jednog kineza od 400 wati koji je drugaru sprzio 2 nova hdd-a.Inace napajanje sljaka,ali umesto 5V daje 5,65,ostalo je sve ok.jbg,sve je relativno

pozz

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Vec drugi put mi crkava ploca .....evo ova druga je p5qc na njoj je procesor Intel E7200 cinjenica je da mi nesto ubija ploce samo ne znam sta ili sam ja baksuz. Na predhodnom kompjuteru nisam cesto menjala komponente ali je crkla tek posle premestanja iz jednog kucista u drugo ne odmah ali posle mesec dana jeste. Jesam li ja krivac sto je crkla ploca? Sta se to desava ne razumem? Nigde na njoj nema tragova da je nesto pregorelo ne razumem se u te kvarove ploce. Ova druga je tek negde od januara pocela da me zeza i to posle instalacije safir5770 graficke karte....izmenjala sam jos 3 karte i tek ova 5450 radila je kako treba na ploci. Vec tad ( od januara )komp nije hteo da se ukljuci normalno samo su radili ventilatori i svetla, napajanje je novo skoro kupljeno cm 650 wati tako da ne verujem da je to u pitanju.
imarkovic Re: Sta mi ubija matichnu plochu? 29.05.2010. 09:04 #217877

broj poruka: 19023
koji su simptomi crkavanja ploce? komp ne daje sliku, restartuje non-stop...?? pisti?

:: Vec drugi put mi crkava ploca .....evo ova druga je p5qc na njoj je procesor Intel E7200 cinjenica je da mi nesto ubija ploce samo ne znam sta ili sam ja baksuz. Na predhodnom kompjuteru nisam cesto menjala komponente ali je crkla tek posle premestanja iz jednog kucista u drugo ne odmah ali posle mesec dana jeste. Jesam li ja krivac sto je crkla ploca? Sta se to desava ne razumem? Nigde na njoj nema tragova da je nesto pregorelo ne razumem se u te kvarove ploce. Ova druga je tek negde od januara pocela da me zeza i to posle instalacije safir5770 graficke karte....izmenjala sam jos 3 karte i tek ova 5450 radila je kako treba na ploci. Vec tad ( od januara )komp nije hteo da se ukljuci normalno samo su radili ventilatori i svetla, napajanje je novo skoro kupljeno cm 650 wati tako da ne verujem da je to u pitanju.
MACHINE Re: Re: Re: re 29.05.2010. 11:17 #217887

broj poruka: 5710
Odvali ga ti sada i ostane ziv :) nisi u pravu, ni promil... UPS nema blage veze sa ocuvanjem komponenti vec sa sigurnim radom u smislu da kad nestane struje imas vremena da sacuvas rad...u krajnjoj liniji sigurno cuva napajanje i produzava mu vek JEDINO ako je UPS online tipa koji je visestruko skuplji od offline, inace ne sluzi nicemu...bolje da si kupio kvalitetniji Surge Arrest Protector i bio bi cak i mirniji

D E M I G O D

:: Nazalost, ne pegla se sve to u napajanju. Onda UPS ne bi ni postojao
:: Tell the Spartans, stranger passing by
:: that here obedient to their laws we li
:: `I`m the best there is at what I do, but what I do isn`t very nice`
:: ::
:: :: Kakva bre struja, pa ne rade ni ploca ni grafika na ~220v pa da to smeta, to se sve prepegla u napajanju i samo ono moze da na*ebe od struje
:: :: Da saxsija allmigty ASUS je napravio plocu toliko losu da rade samo 64bitne kartice na njoj mozes da otvoris onaj sampanjac sto cuvas za propast asusa, intela i nvidije
:: :: @xendz
:: :: Pre ce biti da si u zamenu dobio repariranu plocu pa je i ona riknula.
Vaskev re 29.05.2010. 11:17 #217888

broj poruka: 1673
`Nazalost, ne pegla se sve to u napajanju. Onda UPS ne bi ni postojao.`

Ovakvu glupost odavno nisam cuo, izvini ali ovo je jace od mene.

UPS sluzi da obezbedi neprekidni izvor napona koji ce biti u nekim granicama, za novija napajanja on moze biti cak i u granicama od 90-240V jer na novim napajanjima cak vise i nemas prekidac za 110-220, i to je namena UPS-a da u slucaju nestanka mreze obezbedi stalni napon od 220V koji uopste nije nuzno da bude preterano tacan. Za stabilnost napona mora se brinuti samo ATX napajanje i na njegovom izlazu naponi od 3,3V, 5V, 12V moraju zadovoljiti odredjene kriterijume a koji se mogu naci u opisu samog ATX standarda da ja sad tu nesto ne prepricavam. Crkavanje ploce moze biti los napon koji daje napajanje (ovo se lako moze proveriti obicnim unimerom) ili losi elektroliti u starom napajanju kod kojeg naponi imaju impulsne vrednosti koje prevazilaze bezbednu granicu i dovode do ostecenja osetljivih komponenti (ovo se najlakse proverava osciloskopom), ili si jednostavno dosao u posed felericnih primeraka ploca...

phoboskv ... 29.05.2010. 15:16 #217915

@MACHINE

@Vaskev

Dobro, mozda sam odvalio, to ionako laicki pricam, ali meni je UPS resio probleme (ili se eto tako pogodilo da otkad ga imam nista mi nije `crklo`, a pre toga 2 puta ploca i jednom graficka). A napajanje je ostalo isto.

A jedno pitanje imam, posto kazete da ne `pegla` napon, kako to da kad `crkne` baterija ups-a, on i ne radi. U pocetku radi, tj. samo sprovodi struju, ali ne vrsi svoju osnovnu f-ju (da omoguci da se komp iskljuci prilikom nestanka struje), a kasnije ni komp ne moze da se ukljuci. Jer i na kutiji pise da stiti od raznih varijacija napona (valjda baterija daje konstantnu struju?) Mislim, dok je baterija ok, ona sprecava iznenadno gasenje kompa zbog nestanka struje, a u isto vreme daje konstantnu struju....valjda

Ovo pise na kutiji UPS-a (izmedju ostalog):

Power Surge/Noise Protection (The UPS is equipped with a filter that will protect your computer from lightning, surges, spikes and noises).

Spike Protection (The UPS is equipped with a filter that will protect your computer from spikes, overload and short circuit).

Internet Line Protection.

Sta ove 3 stavke znace ako ne bar nesto od onog sto sam ja napisao (`peglanje`) ?

Da se ogradim, nista ja ne tvrdim, pitam vas samo kao nekog ko mnogo vise zna o tome od mene. Ja sam to procitao na kutiji jos kad sam kupio UPS i zato sam tako mislio.

neXus2000 Re: ... 29.05.2010. 15:21 #217916

broj poruka: 3351
Naravno da UPS pegla struju. Zasto ljudi misle da ne pegla? Ali mozes ti da uzmes i UPS od 2000 evra, ali ako ti nesto sa napajanjem nije u redu, onda ti nikakav UPS ne pomaze.

:: @MACHIN
:: @Vaske
:: Dobro, mozda sam odvalio, to ionako laicki pricam, ali meni je UPS resio probleme (ili se eto tako pogodilo da otkad ga imam nista mi nije `crklo`, a pre toga 2 puta ploca i jednom graficka). A napajanje je ostalo isto
:: A jedno pitanje imam, posto kazete da ne `pegla` napon, kako to da kad `crkne` baterija ups-a, on i ne radi. U pocetku radi, tj. samo sprovodi struju, ali ne vrsi svoju osnovnu f-ju (da omoguci da se komp iskljuci prilikom nestanka struje), a kasnije ni komp ne moze da se ukljuci. Jer i na kutiji pise da stiti od raznih varijacija napona (valjda baterija daje konstantnu struju?) Mislim, dok je baterija ok, ona sprecava iznenadno gasenje kompa zbog nestanka struje, a u isto vreme daje konstantnu struju....valjda
:: Ovo pise na kutiji UPS-a (izmedju ostalog)
:: Power Surge/Noise Protection (The UPS is equipped with a filter that will protect your computer from lightning, surges, spikes and noises)
:: Spike Protection (The UPS is equipped with a filter that will protect your computer from spikes, overload and short circuit)
:: Internet Line Protection
:: Sta ove 3 stavke znace ako ne bar nesto od onog sto sam ja napisao (`peglanje`) ?
:: Da se ogradim, nista ja ne tvrdim, pitam vas samo kao nekog ko mnogo vise zna o tome od mene. Ja sam to procitao na kutiji jos kad sam kupio UPS i zato sam tako mislio
:: Tell the Spartans, stranger passing by
:: that here obedient to their laws we li
:: `I`m the best there is at what I do, but what I do isn`t very nice`
MACHINE ... 29.05.2010. 15:37 #217917

Pazi, postoje UPSovi koji non-stop rade preko baterije, ti su skuplji, oni u relnaom vremenu `peglaju` nazimenicni napon i salju realnu (ko)sinusoidu na ulaz napajanja. Ona jeftina rade samo kada dodje do prekida u mrezi, tako sto switchuju sistem na baterije i daju aproksimiranu prostoperiodicnu funkciju napona ulaza. Vecina njih ima osnovne zastite kao i SAP uredjaji: peak&noise filtering, overcurrent protection...slicne zastite ima i sam PSU. E, sad to sve ide prepeglano u napajanje. Sam SMPS PSU daje singale za plocu i uredjaje, nezavisno sta prima. Dakle, sam PSU prima samo AC velicinu u vidu standarda ~110-220V i frekvencijom od 50Hz. Napajanje potom AC preko primarnih kondeznatora, Gretza, transformatora...AC pretvara u DC po ATX nomenklaturi. Cak ni tu nije bitno da li je napon striktno 12 ili 10V recimo, birnije da DC linija nema `djubreta` tj. da nema suma i podrhtavanja naponskog nivoa, posto idealnu ravnu liniju nije moguce dobiti na osciloskopu. Taj DC signal je bitan za komponente a ne AC signal. Znaci, UPS je tu radi autonomije dok ne sacuvate podatke iz sistemske memorije i tu je da malo rastereti PSU u smislu da dobija filtriran AC iz mreze, nalik na bokal za vodu sa filterom za mehaincke cestice (krecnjak, azbest, olovo, hlor...) ali nema nikakav uticaj na sekundar PSU-a

D E M I G O D

xendza jeste extreme power 650 w 29.05.2010. 17:37 #217947

Da taj je model sto pitas? Ne verujem da me napajanje zeznulo jer sam ga skoro stavila a i sa starim Thermaltake 470 w isto nije radila stabilno ploca posle menjanja komponenata na njoj. Pedhodna ploca mi je bila gigabyte a ova je asus tako da nije do mosela i proizvodjacha problem mozda stvarno da kupim taj UPS?
Ja ima obican jeftin produzni sa prekidacem star oko 6 godina.
xendza ok razumem 29.05.2010. 17:39 #217948

OK znaci ni UPS nije resenje.

xendza simptomi 29.05.2010. 17:46 #217952

Zadnji simptomi su naglo blokiran sistem zamrznuta slika zvuk pobrljavio tastatura ne raguje kao ni mish sve kao da ne postoji, posle toga nagli reset zatim palim komp ali nista sve je crno monitor nema post screen tastatura ne raguje mish crn ne svetli i tako to je to, ah da svetle samo ventilatori i oni rade u kucistu ali to je zato sto je njima jako malo struje treba od napajanja. to je to ....u svakom slucaju hvala na odgovorima.

raic re 29.05.2010. 17:48 #217953

broj poruka: 9006
Ok, još jedna crknuta ploča za korisnike bez stabilizatora i sa kineskim napajanjem, takvi zasad ubedljivo vode.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

MACHINE Mnogo faktora 29.05.2010. 17:52 #217955

tu igra ulogu, napajanje nije, verovanto jer je CM, mada treba nabaviti neki SAP tipa MGE, Lestar, APC...mozda kuciste, tj. uvijanje ploce?

D E M I G O D

Vaskev re 29.05.2010. 17:55 #217957

broj poruka: 1673
Zavisi od nacina rada UPS-a ali bez baterije nijedan UPS nece moci da napaja PC u slucaju nestanka mreznog napona. Uglavnom zavisi od nacina rada i najslozeniji i najskuplji su UPS-evi koji konstantno pune baterije i koji konstantno rade u rezimu pretvaraca a ne samo kada nestane mrezni napon, uglavnom jeftiniji UPS-evi aktiviraju pretvarac koji iz baterije proizvodi naizmenicni napon samo kada nema mreznog napona i u tom slucaju potrosac ostaje nekoliko mS totalno bez napona ali kako je to veoma kratko postoji efekat vremena drzanja a zasniva se na energiji koja je zadrzana u elekrolitima u svakom napajanju (sto su veci to je bolje). Inace ulazni napon kod jeftinih UPS-eva se koriguje pomocu elektronike koja menja izvode na transformatoru i tako na njegovom izlazu pokusava da da napon sto pribliznije vrednosti 220V i on se promenama prilagodjava u skokovitim vrednostima i najcesce se cuje kao skljocanje relea koje menja izvode na samom transformatoru. Inace napon od 220V nije neophodno da bude toliko precizan sve dok regulacija u ATX napajanju moze da se izbori sa vrednostima i koriguje ih da budu onakve kakve su i propisane a to je lak zadatak cak i za njjeftinije i najlosije napajanje koje postoji na trzistu a kamo li za neko iole bolje. Crkavanje tvojih komponenata je posledica necega drugog a ne nepostojanja UPS-a u sistemu. Meni licno je skoro crkla Asus GTS250 TOP posle samo par meseci rada a nikada nije radila bez UPS-a a napajanje je Antec True Power 650W, jednostavno desava se i to, zato i postoji garancija da ti pokrije moguce greske prilikom proizvodnog procesa koji podrazumeva da pojedine komponente prezive sve testove a da vrlo brzo crknu nakon toga. Komponenta koja je crkla posle par dana ili meseci rada je definitivno komponenta koja ima neki feler u proizvodnom procesu.

xendza sap? 29.05.2010. 17:57 #217959

Sta je to sap? Objasni mi malo bolje? Sta sa kucistem?
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs