Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Fles (a da ne postane les) grafike
STRANA 1 OD 2  
FAQ Fles (a da ne postane les) grafike 20.05.2010. 21:10 T26938

status: user
broj poruka: 532
Dali je sada sve vise obicaj i potreba da se osvezava bios grafike kako je to danas sa plocama? Iskusniji korisnici uvek stave novi bios ploce ali ne znam da li se to sada radi i sa grafikama posto nisam video da ima posebna sekcija za skidanje biosa kartice pored drajvera na originalnim sajtovima

Fala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter Re: 20.05.2010. 21:13 #215566

broj poruka: 8138
Flešovanje BIOS-a grafike ili ploče nije preporučljivo. To se radi samo u slučaju nekog problema, a inače ako sve radi kako treba, nema potrebe flešovati novi BIOS.

Procedura je jednostavna, samo treba pratiti uputsvo i biti maksimalno koncentrisan.

Korisnici flešuju BIOS ploče uglavnom zbog toga jer se nadaju da će im novi BIOS doneti bolji OC potencijal.

The Way It`s Meant To Be Played

Equinoxe Re: 20.05.2010. 21:32 #215571

broj poruka: 12057

Novi BIOS na grafičku karticu stavljaj samo ako imaš neke probleme koje na primer proizvođač, kao što je Sapphire par puta, preporučuje kako bi se rešili neki problemi (PowerPlay declock, kontrola obrtaja ventilatora itd).

Rekao bi da se ne igraš overklokovanjem, tako da, osim ako nije slučaj ovo gore, nemoj ni da stavljaš drugi BIOS.

@eseses
Novi BIOS neće doneti veći OC potencijal, osim ako nisu podignuti naponi, ili je olabavljena latencija memorijskih čipova.
gile23 ... 20.05.2010. 21:42 #215574

broj poruka: 9121
Nista tu ne pipaj, samo mozes da je batalis :), a ako ubacis neki bolji BIOS neces mnogo dobiti :), ako ti je trenutna grafa slaba, prodaj je i uzmi novu :).

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Re: Re: 20.05.2010. 21:43 #215577

broj poruka: 18472
Pa vidi sad.To sto ti govoris vezano je za maticne ploce najvise..

Ali isto tako noviji biosi za GPU daju i neke novije instrukcije i samim tim neke i promene..
Evo npr noviji bios za GTX480 je skinuo temperaturu GPU-a..
Takodje postoji biosi sa drugacije postavljenim latencijama pa samim tim i brzom memorijom ali isto tako moze da se desi i boljim OC potencijalom ali u nekoj maloj meri..Ipak je soft mod taj koji daje najveci potencijal za veci klok..

Sto se tice ploca noviji biosi donose veco OC potenicjal i to je tacno.Pored toga drugacije instrukcije uticu i na sam CPU kao i celo setovanje kroz bios tako da razlicito od biosa su i razlicite postavke istog.U nekom recimo treba dosta manje za vcore i nb a u nekom vise voltaze za stabilnost istog a takodje nekad noviji bios obezbedjuje i veci FSB...

Intel Q9650@4.3 Ghz LinX
http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.png
GTX295 The Best Vantage Score
http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png

:: Flešovanje BIOS-a grafike ili ploče nije preporučljivo. To se radi samo u slučaju nekog problema, a inače ako sve radi kako treba, nema potrebe flešovati novi BIOS
::
:: Procedura je jednostavna, samo treba pratiti uputsvo i biti maksimalno koncentrisan
:: Korisnici flešuju BIOS ploče uglavnom zbog toga jer se nadaju da će im novi BIOS doneti bolji OC potencijal
:: The Way It`s Meant To Be Played
hogar81 Re: Fles (a da ne postane les) grafike 20.05.2010. 21:44 #215578

broj poruka: 365

Flesovanjem grafike ne mozes da ubijes grafiku, ako upucas bios tokom flesovanja veoma lako uz pomoc obicne PCI grafike mozes da popravis stvar.

SkyFire Posto nije nalepljeno moram ovako! 20.05.2010. 21:52 #215583

broj poruka: 18472
Evo koristan tutorijal by me :

1.Prvo sto je potrebno jeste program pomocu koga cete moci da flashujete kartu.
Ako je nVidia (nvflash) a ako ATI onda (ATI Flash)

nvflash link :
(poslednja verzija)

http://downloads.guru3d.com/NVFlash-...load-2306.html

ATIFLASH Link :

http://www.techpowerup.com/downloads...lash_3.60.html

2. Potreban je i bios graficke karte ,ima kolekcija biosa na ovoj adresi :

http://www.techpowerup.com/vgabios/

3. Za editovanje biosa za nVidie-a karte se koristi Nvidia Bios Editor (NIBITOR)
Poslednju verziju mozete ovde skinuti :

http://downloads.guru3d.com/NVIDIA-B...or)_d2050.html

Za editovanje biosa ATI kartice kosristiti Radeon Bios Editor (RBE)

Download link :

http://downloads.guru3d.com/NVFlash-...load-2306.html

Napomena da pre svakog editovanja starog biosa sacuvati originalni i ostaviti ga na mesto gde vam je uvek dostupan.

Za komande koje su vam potrebne za izvrsenje radnje unutar flash tool-a mozete videti u samom meniju komandi koje ce da vam ispise!

Samu radnju odnosno flashovanje radicete unutar DOS-a i za to su potrebni sledeci koraci.

4. Uzeti floppy disk i napraviti bootabilni, ubaciti disketu u drajv, sledeci koraci : my computer -> A: desni klik -> format -> obeleziti create an MS-DOS startup disk, recimo zatim ubaciti drugi disk na koji cete staviti nvflash - ako je nvidia , (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom (novi bios koji je modifikovan), bilo bi dobro da se kopiraju BIOS-i sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi ste uverili da je disketa ok i da su fajlovi ok), to cete uraditi najednostavnije tako sto cete kada snimite bios.rom i bios1.rom-ime novog biosa na disketu selektovati ih, komande - stisnuti ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustati ctrl i dok su tako selektovani, i dok se drzi ctrl, prevuce se na prazno polje.

5. Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, moze se skinuti, windows 98 SE OEM, kada se skine fajl, ubaci se u disketu u floppy i pokreni se program, napravi se boot disketa ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo se moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash tako da se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna.

Ako niste u mogucnosti ili nemate floppy, sistem se moze podici i sa CD-a.Napravi se bootabilni CD iz programa NERO-a npr, a na drugi CD snimi se bios.rom, bios1.rom i nvfalsh.Takodje moze da se podigne i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility sa kojim se moze napraviti boot-abilni flash.

6. Resetuje se masina, udje se u BIOS od maticne ili jednostavno koriscenjem F8 tastera odabrati boot device, podesiti boot sa floppy-ja, ubaciti prvu disketu.Kada se sistem podigne ubaciti drugu disketu i kucati komande koje su potrebne za izvresenje tj samo flashovanje.Kada se flashovanje zavrsi resetuje se komp, vrati se da se sistem boot-uje sa HDD-a.

U zavisnosti od toga da li se koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju.

7.Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja potrebna je jedna PCI kartica,ja recimo koristim Matrox Milenium II ali moze bilo koja PCI kartica.Ona se ubaci u slobodan PCI slot,ne vadi se druga kartica iz PCI-E slota.poveze se monitor na tu PCI karticu.Ponovo se odradi procedura za flashovanje samo sto ce se koristiti druge komande koje cete odabrati u samom meniju flash tool-a za vracanje starog biosa.Zatim se ugasi komp,poveze se monitor na PCI-E karticu i procedura je zavrsena.

Intel Q9650@4.3 Ghz LinX
http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.png
GTX295 The Best Vantage Score
http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png

MACHINE Eto kako sve moze fino... 20.05.2010. 23:19 #215598

broj poruka: 5710
uprkos svemu, ovo je pravi thread tolerancije :)

D E M I G O D

shomy007 rizik neki bi rekli.... 21.05.2010. 00:26 #215619

broj poruka: 16

Loshmy

Ako ne probas neces znati tj ne mozes uvek traziti siguricu...
markos72 ... 10.09.2010. 16:25 #243736

broj poruka: 22
Jel moze neko da mi razjasni ovu proceduru za vracanje starog BIOS-a detaljnije

Imam AGP karticu X1650pro i na njoj ocu da uradim fles.E sada ako nesto krene po zlu mogu da je vratim u zivot koristeci PCI grafu

Imam staru ati radeon 9250 AGP(koja valjda moze i na PCI slot) i kada bi ponovo pokrenuo proceduru za fleshovanje trebo bi da flesujem sa backup-om BIOS-a x1650 pro ???
Da li moze da se desi da mi fleshuje x1650 bios na ati 9250 ???
Danijelk Re: ... 10.09.2010. 16:32 #243740

broj poruka: 1541
Kao prvo koji je razlog da fleshujes grafiku?
Kao drugo AGP grafa ne moze na PCI slot, sta mislis zasto se zove Radeon 9250 AGP?

Ne diraj nista ako ti sve radi normalno...

:: Jel moze neko da mi razjasni ovu proceduru za vracanje starog BIOS-a detaljnij
:: Imam AGP karticu X1650pro i na njoj ocu da uradim fles.E sada ako nesto krene po zlu mogu da je vratim u zivot koristeci PCI graf
:: Imam staru ati radeon 9250 AGP(koja valjda moze i na PCI slot) i kada bi ponovo pokrenuo proceduru za fleshovanje trebo bi da flesujem sa backup-om BIOS-a x1650 pro ??
:: Da li moze da se desi da mi fleshuje x1650 bios na ati 9250 ???
Boemstari хм 10.09.2010. 18:16 #243768

broj poruka: 75
@faq
Па не баш, рецимо на gigabyte сајту имаш секцију за скидање
biosa за графичку. Такође има и програм који се добија уз картице који
служи за флешовање.
Свако мењање biosa на било чему је ризик, али задњих година
су произвођачи избацили програме који врло добро раде и воде те корак
по корак.
Опет, као што су лепо рекли људи изнад ако за нечим нема
преке потребе... Мења се онда кад нови bios даје подршку за нови процесор,
компатибилност са неким картама, смањује темп графичке, или сређује проблем са вентилаторима итд(и наравно за оне koji rade OC)
Дане

markos72 ....... 10.09.2010. 21:00 #243806

Vec sam ranije pisao ovde i rekao da imam problem sa time sto na ovu ATI x1650 pro ne mogu da se instaliraju drajveri sem onih default koji dolaze na CD a ti su prilicno stari,i dobio sam odgovor da flesujem BIOS grafike od Danijela
evo teme http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27564&forid=12&katid=2

Sve sam uradio sto pise na linku koji si mi dao samo treba da je flesujem pa sad proveravam sta da radim ako ukenjam stvar

Meni pise za ovu staru grafu na netu supporting AGP and PCI (ne PCI-e mozda ste pomesali ),stavio sam ati 9250 AGP jer sam je koristio kao AGP pa gledam dal mogu sa njom da ispravim stvar tako sto bi je koristio kao PCI grafu ???

http://www1.sapphiretech.com/en/products/graphics_specifications.php?gpid=59

imarkovic Re: ....... 10.09.2010. 21:03 #243808

broj poruka: 19048
pa imas da nadjes i starije drajvere, nije to problem, a jesi probao mozda rucno da dodas drajver u device manager-u, jel znas to da uradis?

:: Vec sam ranije pisao ovde i rekao da imam problem sa time sto na ovu ATI x1650 pro ne mogu da se instaliraju drajveri sem onih default koji dolaze na CD a ti su prilicno stari,i dobio sam odgovor da flesujem BIOS grafike od Danijela
:: evo teme http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=27564&forid=12&katid=
:: Sve sam uradio sto pise na linku koji si mi dao samo treba da je flesujem pa sad proveravam sta da radim ako ukenjam stva
:: Meni pise za ovu staru grafu na netu supporting AGP and PCI (ne PCI-e mozda ste pomesali ),stavio sam ati 9250 AGP jer sam je koristio kao AGP pa gledam dal mogu sa njom da ispravim stvar tako sto bi je koristio kao PCI grafu ??
:: http://www1.sapphiretech.com/en/products/graphics_specifications.php?gpid=5
markos72 #.. 10.09.2010. 21:22 #243814

Ne trebaju mi stariji drajveri ocu nove :D

Nisam probao to da uradim i aj ako mozes reci u par koraka kako mozda to cak i resi problem ,ako ne onda idem na FLES pa sta bude ....

hvala
Daum Re: #.. 10.09.2010. 21:30 #243815

broj poruka: 12802
Nemaš korist od novijih drivera, to je previše matora karta da bi dobio bilo kakvo poboljšanje...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1A

:: Ne trebaju mi stariji drajveri ocu nove :
:: Nisam probao to da uradim i aj ako mozes reci u par koraka kako mozda to cak i resi problem ,ako ne onda idem na FLES pa sta bude ...
:: hvala
Danijelk Re: #.. 10.09.2010. 21:33 #243816

Sad se setih da si ti taj sto ima isti problem :). Slobodno fleshuj kartu sa Sapphire biosom koji sam ti poslao. Prati uputstva koja ti je dao SkyFire i neces zeznuti nista. Mada neces postici bog zna sta sa novijim drajverima sto se tice brzine. Ipak je to matora karta, nema optimizacija u drajverima za nju odavno...

:: Nisam probao to da uradim i aj ako mozes reci u par koraka kako mozda to cak i resi problem ,ako ne onda idem na FLES pa sta bude ...
saxija re 10.09.2010. 21:38 #243817

broj poruka: 4016
nije opasno, treba ti BIOS sa oficijalnog sajta ili ti da ga modujes sa RBE, ja sam juce bar 10X prefleshovao mucenu 4350 i sa cim sme i ne sme i jos je ziva, ako zakuje treba ti samo druga karta koja ce biti MAIN, a ovu drugu biras u flasheru, u sustini najzajebaniji je RBE tu mozes da zajebes bios, znaci za razliku od ploce ako sjebes bios na grafici mozes da je oporavis, samo PRVO SACUVAJ originalni bios pomocu GPU-Z, inace da podsetim FELERMI je spustio T sa novim biosom

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

imarkovic Re: #.. 10.09.2010. 21:41 #243818

druze, stavi nove drajvere ako hoces, nebitno, mada neces mnogo da pojacas karticu, jer je stara, ali dobro, uradi ovako, prvo skini ovaj program i instaliraj: http://goo.gl/88pX
zatim, lociras se na drajver koji si skinuo, primer, ako je 10.2, ides na ikonicu desni klik-7-zip, EXTRACT TO 10.2xxxx, napravice ti folder. Tako ces moci da manipulises device manager-om, tako sto ides desnim klikom na my computer, properties, HARDWARE, DEVICE MANAGER, ako nisi instalirao nikakav drajver, pretpostavljam da imas znak uzvika ili znak pitanja za video controller, ides desni klik, update DRIVER, ili desni klik, PROPERTIES, update DRIVER, svejedno, zatim ides na NEXT, `install from a specific location (advanced)`, selektujes prvi i drugi SEARCH i browse-om selektujes folder sto si extract-ovao 7-zip-om, zatim nadjes odgovarajuci drajver, trebalo bi da se snadjes dalje. Mora da uspe, zaista su male sanse da nece da se instalira...
evo ti download drajvera: http://goo.gl/UYKE - scroll-uj dole, poslednji download.

markos72 nece 10.09.2010. 23:16 #243843

Hvala svima

evo probao sam sada ovo sa device managerom i nece
Kad uradim sve sto si rekao i odem stikliram
`include this location in searh box` pored koga je stiklirano i
`search removable media (floppy,cd,...)`
i odem na browse na koji god folder kliknem ne mogu da ga selektujem tj OK dugme mi je nedostupno,ne moze da se klikne na njega....
Onda sam probao da odem to foldera gde sam extractovo drajvere i kopiram tu adresu iz win explorera umesto da idem na BROWSE i izadje mi poruka
`The location you specified doesnt contain any device information files
Please enter a new location or uncheck include this location in searh box `
Znaci ko da mi kaze da u tom folderu nema drajvera a ima ih....
Nesto ne stima :s
imarkovic Re: nece 10.09.2010. 23:26 #243849

e, ne moze tako matori, pazi ovako, probaj onda, kada dodjes do koraka, gde te pita `install from specific location`, daj mu next, pa klikni na opciju skroz dole `dont search`, zatim `have disk`, zatim browse, pa idi u taj folder koji si otpakovao, ne znam sad tacno u kome je drajver, probaj prvo `BIN` folder, pa ako nije tu, onda `PACKAGES`, pa `WDM`, zatim, vidi u kom se folder nalazi, ima cini mi se 4,5 foldera, probaj.

:: Hvala svim
:: evo probao sam sada ovo sa device managerom i nec
:: Kad uradim sve sto si rekao i odem stiklira
:: `include this location in searh box` pored koga je stiklirano i
:: `search removable media (floppy,cd,...)
:: i odem na browse na koji god folder kliknem ne mogu da ga selektujem tj OK dugme mi je nedostupno,ne moze da se klikne na njega...
:: Onda sam probao da odem to foldera gde sam extractovo drajvere i kopiram tu adresu iz win explorera umesto da idem na BROWSE i izadje mi poruka
:: `The location you specified doesnt contain any device information file
:: Please enter a new location or uncheck include this location in searh box
:: Znaci ko da mi kaze da u tom folderu nema drajvera a ima ih...
:: Nesto ne stima :
Danijelk Re: nece 10.09.2010. 23:49 #243852

Dzabe se mucis, kod te ASUS X1650 Pro AGP MORA flash tog sapphire-ovog biosa ukoliko zelis nove drajvere! Imao sam tu kartu i problem resen flashovanjem biosa. Mozes da instaliras drajvere preko device managera kao sto ti imarkovic kaze al kad resetujes komp ne prihvata drajvere. Uostalom videces i sam...

:: Hvala svim
:: evo probao sam sada ovo sa device managerom i nec
:: Kad uradim sve sto si rekao i odem stiklira
:: `include this location in searh box` pored koga je stiklirano i
:: `search removable media (floppy,cd,...)
:: i odem na browse na koji god folder kliknem ne mogu da ga selektujem tj OK dugme mi je nedostupno,ne moze da se klikne na njega...
:: Onda sam probao da odem to foldera gde sam extractovo drajvere i kopiram tu adresu iz win explorera umesto da idem na BROWSE i izadje mi poruka
:: `The location you specified doesnt contain any device information file
:: Please enter a new location or uncheck include this location in searh box
:: Znaci ko da mi kaze da u tom folderu nema drajvera a ima ih...
:: Nesto ne stima :
imarkovic Re: Re: nece 10.09.2010. 23:57 #243855

wow, koja glupost, ako je to stvarno tako, onda mu je 100x lakse da instalira stariji drajver, vidim da se napati da instalira drajver, bice mu jos teze da flash-uje bios, zar ne?

:: Dzabe se mucis, kod te ASUS X1650 Pro AGP MORA flash tog sapphire-ovog biosa ukoliko zelis nove drajvere! Imao sam tu kartu i problem resen flashovanjem biosa. Mozes da instaliras drajvere preko device managera kao sto ti imarkovic kaze al kad resetujes komp ne prihvata drajvere. Uostalom videces i sam...
:: :: Hvala svim
:: ::
:: :: evo probao sam sada ovo sa device managerom i nec
:: :: Kad uradim sve sto si rekao i odem stiklira
:: :: `include this location in searh box` pored koga je stiklirano i
:: :: `search removable media (floppy,cd,...)
:: :: i odem na browse na koji god folder kliknem ne mogu da ga selektujem tj OK dugme mi je nedostupno,ne moze da se klikne na njega...
:: :: Onda sam probao da odem to foldera gde sam extractovo drajvere i kopiram tu adresu iz win explorera umesto da idem na BROWSE i izadje mi poruka
:: :: `The location you specified doesnt contain any device information file
:: :: Please enter a new location or uncheck include this location in searh box
:: :: Znaci ko da mi kaze da u tom folderu nema drajvera a ima ih...
:: :: Nesto ne stima :
Danijelk Re: Re: Re: nece 11.09.2010. 00:03 #243858

Sta je glupost? On rece da nece stariji drajver, ne pazis na casu :)

:: wow, koja glupost, ako je to stvarno tako, onda mu je 100x lakse da instalira stariji drajver, vidim da se napati da instalira drajver, bice mu jos teze da flash-uje bios, zar ne?
:: :: Dzabe se mucis, kod te ASUS X1650 Pro AGP MORA flash tog sapphire-ovog biosa ukoliko zelis nove drajvere! Imao sam tu kartu i problem resen flashovanjem biosa. Mozes da instaliras drajvere preko device managera kao sto ti imarkovic kaze al kad resetujes komp ne prihvata drajvere. Uostalom videces i sam...
:: :: :: Hvala svim
:: :: ::
:: :: :: evo probao sam sada ovo sa device managerom i nec
:: :: :: Kad uradim sve sto si rekao i odem stiklira
:: :: :: `include this location in searh box` pored koga je stiklirano i
:: :: :: `search removable media (floppy,cd,...)
:: :: :: i odem na browse na koji god folder kliknem ne mogu da ga selektujem tj OK dugme mi je nedostupno,ne moze da se klikne na njega...
:: :: :: Onda sam probao da odem to foldera gde sam extractovo drajvere i kopiram tu adresu iz win explorera umesto da idem na BROWSE i izadje mi poruka
:: :: :: `The location you specified doesnt contain any device information file
:: :: :: Please enter a new location or uncheck include this location in searh box
:: :: :: Znaci ko da mi kaze da u tom folderu nema drajvera a ima ih...
:: :: :: Nesto ne stima :
:: :: ::
markos72 ..... 11.09.2010. 00:07 #243859

Momci probo ovo sa deviceom :D i oce da instalira al ponovo artifakti na ekranu posle restarta
Znaci definitivno mora FLASH BIOS-a :Dkoji cu sad da uradim pa javljam sta je bilo...

hvala u svakom slucaju .
imarkovic Re: ..... 11.09.2010. 00:15 #243861

brate, stavi samo stari drajver, zasto komplikujes, to ti je najlaksa mogca varijanta, jer apsolutno nista neces dobiti sa novim...da imas Win7, pa da razumem, ovako, furaj sa starim drajverom..

:: Momci probo ovo sa deviceom :D i oce da instalira al ponovo artifakti na ekranu posle restart
:: Znaci definitivno mora FLASH BIOS-a :Dkoji cu sad da uradim pa javljam sta je bilo..
:: hvala u svakom slucaju
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60400. Broj poslatih odgovora: 647488.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs