Posto me je zanimalo kako radi jedna 5750 a ne CF, a kad su spojene mosticem bagovao je Afterburner i nije hteo da klokuje lepo jednu kartu kad je iskljucen CF izvadio sam jednu 5750 i ostavio jednu da je istestiram na nekim max. klokovima.
Mozda nekome pomogne ko hoce da kupi kartu za ~100 evra pa sam resio da podelim rezultate sa svima.
Ja sam iznenadjen kako mala 128bit-na karta radi, OC-ovana je dosta jaka cak i za najvise rezolucije i podesavanja... Namerno sam uradio i neke DX11 igre cisto da se vidi kako se drzi. Pa evo testova...
Karta je Force3D 5750 1GB DDR5 default klokovi su klasicni 700/1150Mhz, karta je nereferentna i ima poboljsano hladjenje, u Vantage-u mi nije klokovana prelazila 50 i nesto stepeni, dok je Crysis OC-ovanu uspeo da zagreje do ~73c posle vise loop-ova... Posto koristi nereferentni kuler karta je i malo bucna, znaci nema zvuka hucanja kao kod karti sa turbinom bukvalno se ne cuje u zatvorenom kucistu.
Najbolje od svega je sto je cena 10990 din. a mnogo se dobije za te pare !
Max. OC karte s kojim je prosla Vantage je cak 940Mhz za GPU, memorija nece preko 1240 puca :( Ali pored ovoliko OC-ovanog GPU-a memorija nije neki problem, ona je radila na 1240Mhz sto je blizu efektivnih 5000Mhz..... Drajveri su 10.4 Beta. 3DMArk06 je prosla sa 920/1240Mhz, a za igre 910/1240mhz, ovako bi mogla verovatno i za svaki dan da se drzi s obzirom da je prosla dosta krugova Crysis-a i ostale testove. Sve ovo bez dizanja voltaze, jer ne moze na 5750 karti, mogu da zamislim koliko bi se klokovala uz dodatnu voltazu, a posto se ovako klokvoana ne greje uopste previse to ne bi bio problem ni pri podignutoj voltazi.
Znaci dovoljna za 1280x1024 (1440x900) za max. podesavanja u Crysis-u i to u DX10 sto jos dodaje na zahtevnosti osetno ! Gamer (High) radi ekstra u 1680x1050.
Zakljucak, karta je jako isplativa, ekstra se overklokuje, moze opusteno da tera sve igre na max. i sa AA i u 1080p cak, sem Crysis i to u manjoj rezoluciji, moze da tera DX11 igre iako mnogi misle da nije sposobna, to jeste znaci prednost karte, za te pare best buy ! Eto sta radi karta sa 128bit magistralom... Svaka cast Atiju.
Svaka cast za trud i volju da nam prikazes performanse jedne takve karte.. E sad jedna mala zamerka..Kad kazes da je nesto igrivo postoji standard koji je meren u fps-ima od strane ljudi koji se sa tim bave i minimalni igriv fps je negde oko 40-50 fps dok je najbolji na 60 fps.E sad neko ima manji prag tolerancije pa je navikao da mu se scene razvlace i da gaming ide usporeno pa mu to i ne smeta 60 FPS best possible gameplay
Ova kartica kao sama ce se vrlo dobro snaci sa sadasnjim naslovima u nekim dobro optizmiozvanim igrama na dobrim engine-ima kao sto je recimo unreal ali kad su u pitanju igre tipa Crysis,sad Metro 2033 i sledeci komplexniji graficki prikazani naslovi tu vec gubi sav svoj potencijal jer je preslaba.. Primer si i sam dao na Crysis Enthusisast DX10 gde jedva u maloj rezoluciji 1280x1024 izvlaci 31 FPS average.. Sve u svemu kartica je ok za te pare ali za jos malo preko od 10-15 eur ima 5770 koja je jos jaca i drzi neki standard.. Ovo oko CF je posao ali smatram da je ta sama karta kao single varijanta ipak malo poslaba..Mozda za nekog i za njegove standarde,ja znam da recimo nebi uzimao nista ispod 5770 pa na dalje.. P.S.Vrlo vazna stvar.. Radio si test sa OC-ovanom kartom..Ako si vec hteo da uradis mali review trebao si da prikazes realne performanse karte na default pa onda OC uporedno.. Ovako korisnike malo dovodis u zabludu jer nece kartu svako OC-vati vec ce drzati na def a razlika je izmedju def i OC i tu onda svaka prica o dobroj kartici za neke malo naprednije uslove pada u vodu..
u naslovu, a veruj mi vecina karti 5750 ide na ove klokove, nekim se memorija drasticno bolje overklokuje, nekima GPU malo manje ali idu sve lepo... Crysis Warhead DX10 je jako zahtevan da sam radio DX9 isterala bi ona i dosta vise. Al namerno sam radio sve na najzahtevnijim podesavanjima. Sve sto je preko 30FPS avg. je za mene igrivo. min. ne mora da znaci nista jer to mnoze biti jedna scena.
Ali opet kazem bolje je da si uradio na default pa onda uporedo sve na OC..Da se vide razlike jer kao sto rekoh nece svako da OC-uje kartu niti se sa tim bavi..A recimo nisi razmisljao da bi sa tim uporednim testom mozda nekog naveo da pokusa da karti digne performanse samim tim sto vidi razliku jer neko nema dogvoljno novca za neke jace karte a svaki boljitak u performansama bi mu znacio..Sve ima svoje.. I gore sam se u postu vec ogradio..Razliciti su afiniteti igraca i prag tolerancije.. Ja ne mogu da igram na 30 FPS jer nisam navikao..Oni minimalno sto mi ne para oci na scenama i razvlaci sliku je 50fps pa na dalje ..Na 60 FPS se tacno vidi kako sve klizi i to je najnizi prag realnog gaminga gde sve radi onako kako treba bez i jedne sekunde kasnjenja.Jednom kad se na to naviknes posle je tesko preci na losije..Sve je stvar svake individue zasebno..
Lep test, ali jedina zamerka je sto je nisi testirao na default. Onda bi mogli da vidimo koliki joj je potencijal kad se OC-uje.
Inace, slazem sa sa Sky-em, slaba je to karta za neke zahtevnije naslove tipa Crysis, Metro 2033, jedva se vuce na 1280x1024, a kamoli u 1920x1080. Kod neke optimizovane igre, nema sanse da stuca.
Sve testove si radio skoro bez i jednog efekta..`Ajde da prihvatim situaciju da neko ko bi kupovao kartu od 100-tinak eur nebi ni trazio nista vise od defaultnih podesavanja i nativne rezolucije (naravno zavisi koje) .Ali sta se desava kada se upali AA?Recimo u Warheadu sa 2xAA vec bi ti FPS pao za duplo nize..Stalker Takodje..Dirt 2 da ne pominjem,on tek ubija.. Far Cry 2 zaista lepo radi.. Malo si mi utajio sa preciznoscu..Trebao si da razmisljas o svim detaljima kada opisujes jedan proizvod..Ipak narod treba da zna sta se desava u svim zadatim uslovima.. I jos nesto..Ne opterecujte se sa DX11 jer vam nista ne dorpinosi,male su razlike pa skoro i neprimetne u grafickom prikazu (mozda se nedge neki detalj istakne) ali svakako gubite performanse bez potrebe i imate nizak fps ..Bolje je ici na AA nego na DX11 i dobiti kompletniji graficki prikaz sa boljim performansama,naravno to opet od situacije i same igre..Treba sam kobinovati..
karta je super za te pare...da niste mozda hteli za 100e da igrate glupi krajzis na 1900x1200,ovo je nizi srednji segment i za te pare razbija... medi svaka cast,jer ima zivaca da se njaka sa ovim testovima,sto bi mene uzasno mrzelo,Doca me je jednom jedva naterao da izvrtim 3D mark06... nemojte me pogresno razumeti kao sto to biva..pozz i zivi bili valjda cu uskoro i ja imati konja za trku
dobri idu u pakao,losi u raj,a ovakvi kao ja u P.... materinu
Koji gaje pitone necu ni da pricam..Nismo u istoj kategoriji :) @Skar Niko ne spori da je karta ok za te pare nego su pomenuti neki izostavljeni detalji.. Ja sam jako precizan kada se rade neki testovi i reviewi,to sto ti nemas zivaca samo dokazuje koliki se trud ulozi kada se radi ovako nesto..Za to medi i svaka cast kao i svakom ko se potrudi da iznese neka ovakva iskustva.. Ali poenta je kad se vec muci onda nek uradi sto preciznije..
Tvog konja tek cekamo i zagrej sedlo pa uradi nesto vise od sugavog 3d marka
kod mene je ono lipsi magarce dok trava naraste...al evo porlece je pa valjda ce biti nesto... neg se neckam sad da li 5830 il 4890..razlika je 50e 4890 polovna sa 2god garancije 5830 je nova 180e sad pitanje je...a???
:: Koji gaje pitone necu ni da pricam..Nismo u istoj kategoriji : :: @Ska :: Niko ne spori da je karta ok za te pare nego su pomenuti neki izostavljeni detalji. :: Ja sam jako precizan kada se rade neki testovi i reviewi,to sto ti nemas zivaca samo dokazuje koliki se trud ulozi kada se radi ovako nesto..Za to medi i svaka cast kao i svakom ko se potrudi da iznese neka ovakva iskustva. :: Ali poenta je kad se vec muci onda nek uradi sto preciznije. :: :: Tvog konja tek cekamo i zagrej sedlo pa uradi nesto vise od sugavog 3d marka :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: GTX295 The Best Vantage Score :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: ::
Bem ti ludaka..Pa novo ,je novo..Nemoj posle da mi pizdis kako nisi uzeo rv870 a mogao si plus taj DX11 koji ce ti kad tad stvoriti bubice u glavi da ga probas,bar to!Plus fuckin` OC i milina a? :) Video si i testove..Mislim da je sve jasno.
:: kod mene je ono lipsi magarce dok trava naraste...al evo porlece je pa valjda ce biti nesto.. :: neg se neckam sad da li 5830 il 4890..razlika je 50 :: 4890 polovna sa 2god garancij :: 5830 je nova 180 :: sad pitanje je...a?? :: :: :: dobri idu u pakao,losi u raj,a ovakvi kao ja u P.... materinu :: :: :: Koji gaje pitone necu ni da pricam..Nismo u istoj kategoriji : :: :: @Ska :: :: Niko ne spori da je karta ok za te pare nego su pomenuti neki izostavljeni detalji. :: :: Ja sam jako precizan kada se rade neki testovi i reviewi,to sto ti nemas zivaca samo dokazuje koliki se trud ulozi kada se radi ovako nesto..Za to medi i svaka cast kao i svakom ko se potrudi da iznese neka ovakva iskustva. :: :: Ali poenta je kad se vec muci onda nek uradi sto preciznije. :: :: :: :: Tvog konja tek cekamo i zagrej sedlo pa uradi nesto vise od sugavog 3d marka :: :: :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: :: GTX295 The Best Vantage Score :: :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: :: :: ::
:: hajde ako ti nije tesko uradi Heaven u dx 10,i sa ovim mojim podesavanjima , interesuje me poredjenje ove dve karte....Hvala i pozdra :: :: :: http://img72.imageshack.us/img72/7291/85189288.jp :: ::
Hvala na testovima, lepo što si naša vremena i nije te mrzelo da sve to radiš, ako ne budem skupio kintu za neku 58xx(a verovatno neću), onda ću ili 5770ili 5750, ali samo da znaš ima da te iscimam da je overklokuješ .)
Hvala TheBear,ove dve su skoro u dlaku a i cena je tu. Hocu ovom mom starijem klincu da sklopim neku masinu pa se mislim da li da mu uzmem 5750 ili da mu ostvim ovu moju a sebi uzmem nesto jace....sad ni sam ne znam...nesto ce se iskombinovati.
brateeeee ja sam takav zajeban,ne moze se kod mene lako... ipak nije malo dati 18000 za graficku,bar sad kod mene u ovom trenutku... zato se i neckam,na sve strane troskovi ne znam gde da se okrenem
Imao sam 9800GTX+ OC na 820/1300 ! To retko koja GTS250 dostize te klokove, moja 9800 je isla cak na 1350 za memoriju, sto daje efektivnih 2700Mhz !!!... I ta karta OC gubi protiv ove 5750 do kraja OC-ovane, na Default su tu negde, s tim sto je u nekim igrama ja mislim 5750 malce jaca, u nekim nije... Vise se dobije nego sa GTS250 za te pare.... To ja kazem koji sam obe karte probao, sad sta ce ko da uzme ne znam....
:: Hvala TheBear,ove dve su skoro u dlaku a i cena je tu. Hocu ovom mom starijem klincu da sklopim neku masinu pa se mislim da li da mu uzmem 5750 ili da mu ostvim ovu moju a sebi uzmem nesto jace....sad ni sam ne znam...nesto ce se iskombinovati :: :: :: :: default je karta :: :: :: :: http://ultraphoto.org/images/da5gu0soeask16mjy2r.jp :: :: :: :: Ostale igre imas pa uporedi, ali ono gore je OC... :: :: :: :: _____________________________ :: :: ATI HD5750 CrossfireX :: :: Vantage Score OC930/1240: :: :: http://ultraphoto.org/images/l5haovgeaue6on2xi4z.jp :: :: :: :: :: ::
Super test, moze li volt modom da dodje do 1ghz, kakvo je tvoje misljenje ?
@skar
Ti si stvarno covece prso, 5830 = 17 000, alo to ti je u rangu sa 4890 novom, ako hoces uzmi 5850 polovnu. Jer ce se posle nervirati jer neces moci da prodas 4890 :). Imaju 30 komada u magacinu :).
ipak odluka posrnulog c`oeka,do sledece srede imate vantage i 3d mark 5830...
:: @Thebea :: :: Super test, moze li volt modom da dodje do 1ghz, kakvo je tvoje misljenje :: :: @ska :: :: Ti si stvarno covece prso, 5830 = 17 000, alo to ti je u rangu sa 4890 novom, ako hoces uzmi 5850 polovnu. Jer ce se posle nervirati jer neces moci da prodas 4890 :). Imaju 30 komada u magacinu :) :: :: Pozdrav!
Ne znam, verovatno da, uz podignut napon ako bez napona ide na preko 900Mhz...I to moze da se uradi, ali ne softverski nego moraju da se spajaju jedan ili dva trimera, a ja to necu da radim... Dosta je i sa 700 na 910 :)
:: @Thebea :: :: Super test, moze li volt modom da dodje do 1ghz, kakvo je tvoje misljenje :: :: @ska :: :: Ti si stvarno covece prso, 5830 = 17 000, alo to ti je u rangu sa 4890 novom, ako hoces uzmi 5850 polovnu. Jer ce se posle nervirati jer neces moci da prodas 4890 :). Imaju 30 komada u magacinu :) :: :: Pozdrav!
Jeli bre sky jel imash neke super sposobnosti za koje nisam znao?? Posto vidim da ti primecujesh razliku da se scene razvlache na +30 fps??? Svaka ti chast na zapazanju, posto ja imam ovu 8800gt sa 256 tako da imam raznoraznih igrica koje rade na +40 +60 a imam i onih na +25 +30 jedva, i ljudi neki jesu navikli da im se razvlache i znam nekoliko takvih koji ne primecuju da kochi pomalo igra, recimo ja nisam jedan od njih zato sto sam sve debilne neoptimizovane igre obrisao koje rade ispod 25(osim gta LCS, jbg volem igricu), i evo prodam ti auto ako se primecuju razlike na +30 i vishe frejma. Jedino sto se moze primetiti to kashnjenje je kad ode frame rate na manje od sekunde ispod 25(to bas primetim i uzasno me nervira).
@bear super OC test, shto znachi ipak ja uzimam 5770(vapor x ako naletim) i kad je kloknem ima da se naigram sa merak. pozdrav
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.