Posto se napaja sa dva 6-pinska kabla a ja imam samo jedan, umesto drugog sam iskoristio molex to pcie koji se dobija uz graficku. Ne razumem se u to pa mi je drugar rekao da ocistim jednu granu i da adapter stavium na srednji molex. Sve radi `super` dok ne instaliram drajvere. Sa 10.3 i 10.1 je sledeca situacija:
Dodjem do login screena u winu, ukucam sifru i ulogujem se. Pojavi se desktop na 2-3sec i onda monitor izgubi signal a gpu fan krene da se vrti na max verovatno. Pustio sam ga tako da se vrtni minut i nista se nije promenilo. U safe modu radi ili normalno kada nema drajvera.
Sa neki prastarim drajverima sa cda (mozda 9.1), uspem da se ulogujem, pokrenem operu, ali se gore opisan problem desi kada na primer: Kliknem save as u operi. Pokusam da pokrenem gpuz. Pokusam da pokrenem neku slabu 3d igru (sve sam to pokusao samo po jednom).
Konfiguracija je: q6600, Asus p5kc, 2x DDR2 800mhz, 2 hdd, 1 dvd drive, Antec Basiq 500w, Win 7 64bit nista nije overclockovano
Pre toga sam imao 8800gts 320mb koja mislim da trosi malo manje od ove.
tako nekako se tj identicno ponasala moja 2900xt sa 430w TT-om pa je 470w PCI-e + molex sredio stvar na 2 nedelje onda ga je ubila ko siroce.... zato sad OCZ 600w SXS je tera ni da stucne a ni da se oznoji! :P Ja mislim da nemas sturuje dovoljno ! Jer kod mene ima 8 i 6 pin... kad zabodem molex adapter na 8pin to se desavalo. iznad tog prikljucka mi je stajalo 80W i crvenelo.... ja mislim tj ubedjen nemas dowoljno POWER :D
Nemoguce je da nema dovoljno struje. To bi objasnilo pojavu...
07.04.2010. 19:10
status: user broj poruka: 11001
pomenutih problema prilikom aktivacije zahtevnijih 3D procesa (igara, pre svega). Ali, problemi se javljaju i u 2D (sejvovanje stranice u Web browser-u itd.). Ili je drajver ili je Win truo.
LOse ti napajanje tj. nedovoljno za taj sistem. 500w tesko. Promeni napajanje pa probaj. Prvo probaj karticu kod nekoga da li radi kako treba ako bude ok kao sto ja mislim da hoce, onda stavi drugo napajanje i proradice. Ja sam 99 % siguran da je napajanje.
probaj ti novi sistem pa onda ajmo dalje, imao sam 4870(troshi vise od te) klokovanu sa P II 940 klokovanim pa je OCZ 500w izdrzao, mada nikad se ne zna, probaj sa svezom instalacijom ipak, inace komp je kao yugo, oba imaju dusu :)
Probao sam bez harda i dvd roma i isto. Krenuo da instaliram nov sistem ali se isto desilo negde na pola instalacije. I ovaj win na kome sam originalno probao je star nedelju dana...
Imam istu kartu, napajanje mi je chieftec 550W, quad cpu, 4gb rama, dva dvdrw-a, 3xhdd, generalno ne vredi ti da nagadjas sta je, trk kod nekoga da je probas na totalno drugoj masini i sa normalnim napajanjem, tih 500W ti je sasvim dovoljno, ali.... mozda i jeste do napajanja, dok ne probas na drugoj masini kartu neces znati. Ako na toj drugoj masini radi, onda probaj sa tim istim napajanjem ali na svojoj masini, pa vidi onda sta se desava, drugacije tesko da ces uspeti da otklonis polemiku.
P.S.: inace i meni se par puta desilo(jedno 3-4 puta/par meseci) da se zavrte kuleri ko blesavi na katrti a na monitoru nema slike, ali samo prilikom ukljucivanja kompa, ovako u win-u sve sljaka ko sat.
Ma kava crna sledeca nedelja probaj odmah. Ako je do karte moraju ti dati drugu ili pare jer nije proslo 7 dana od kada si kupio. Svako cekanje komplikuje stvari, tako da mislim da je u tvom interesu da ne odlzes to nego da saznas odmah o cemu se radi. Ako premasisi tih 7 dana od datunam kupovine., oni ce je slati na servis pa treba da se testira pa ispituje pa ces da cekas da eventualno ustanove kvar itd itd. Kada primetis da nesto ne radi kako treba odmah se to zavrsava lakse je po tebe.
nosi je u DPM i kazi u cemu je problem oni ce da ti pomognu tacnije gazda ako je isti (pera) :P ili ce on da je proba tamo ili ponesi kantu pa nek ti bocne neko on PSU....sta da ti kazem :D nosi kod drugara kao sto ti je vec receno ... mozda ti se ponudi neko sa berze za pomoc :D mozes kod mene ali ja sam 50km daleko :D
Ja imam thermaltake tr02 500w,zagarantovanih 80% + efikasnosti,na sajtu sam nasao 86%,ali nebitno,na njemu sam komotno furao 2 harda,4 venta,klokovan phenom II 550 na 3.8Ghz,2x2gb ddr3,gigabyte 9800 gx2 plus sam je klokovo dok nije prsla jadnica .-),koja trosi boga oca,zvucna creative xfi xtreme music,1 dvd,rw.Sada imam gtx 260,jos 2 venta,i uzeo sam titan fenrir cpu cooler.To perfektno radi.Gtx takodje klokujem,po potrebi,i karta je mnogo bolja od 5770 koju sam uzeo u medjuvremenu,ali ona sa svojih 128 bita nemoze da izrenderuje grafiku dovoljno brzo.I to sam jos nalazio po netu,ali ta 5850 je vec daleko ozbiljnija,to napajanje je i vise nego dovoljno.Moj ortak ima ocz stealth extreme od 500w,i kacio je covek nema sta nije i menjao,cak je on imao i phenom II 940 klokovan,sa asus,klokovanom 9800gx2,kuciste antek sa 2 ogromna venta,2x2gb rama,hyper 212 cooler za cpu,neznam sta je jos trpo,sad ima e5200 klokovan bio i na 4.2 Ghz,4890 grafiku. Mislim lepo moze da se vidi ovde da su ovo sve ozbiljni potrosaci,i kad onda dodje neko i kaze e znas za to i to treba ti 700w...Evo ovde lik za predlog grafike,ima napajanje od 1000w,corsair.Pa sta ce da kaci na to,3x5970...Sa kvalitetnim napajanjima,treba gledati shodno svojoj potrosnji,sta vam treba.
E sad moj savet ti je da uzmes lepo i poobrises sistemsku particiju,i sve lepo da sredis,pa onda se javi dali ti baguje,jer ja sam ubedjen da je do toga.Usput pogledaj i probaj necije napajanje ako si u mogucnosti.To su jedine dve mogucnosti.Treca je,(sumnjam da si to radio),je da si preoverklokovao grafiku i ona sad baguje.Tako da probaj ovo prvo nema gde da pogresis,ako to nece proveri napajanje,ako nije ni to onda je do graficke.Nadam se da sam ti pomogao...:-)
Identican problem sam imao sa sapphire 4830,nasumicno se pojavljivao crn ekran,gpu vent. se ubrzao na max. broj obrtaja i ukjlucivala se crvena led dioda.Nije bilo bitno da li komp radi 2 dana,2 sata ili 10 minuta.Pazario sam je u istoj firmi,odneo na reklamaciju u roku od 7 dana od dana kupovine,proverili su je i ponudili zamenu ili povracaj novca.
Samo se vi zajebavajte sa napajanjima na limitu, pa ce biti jednom veselo vece. Vecina dobrih 500W napajanja ce istrpeti svasta jer se jaaaako retko desava da i CPU i GPU i ostale komponente vuku 100% potrebne struje.
Niko ocigledno ne razmislja kako to cimanje struje utice i na druge komponente kao i brze promene napona... Recimo da moze od toga da strada napajanje harda pa da vremenom krene da stvara bad-sectore, da optika moze da gresi u rezanju i da brljavi, da uopste poluprovodnicke komponente krace traju jer su stalno izlozene promenljivim strujama i moraju stalno da rade (da povuku vecu struju ako krene napon dole) da bi ostale stabilne. Pa onda kada pucnu da se pojavljuju naduveni kondenzatori, spajene napojne grafike i CPU-a, otkazi elektronke hardova bez ikakvih razloga i sl, onda jao majko, sta me snadje...
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Q6600 nije usko grlo , tvrdim i siguran sam u to. Procesor je toliko mocan da je bruka. Nije to dual, pa da nema kapacitet. Veruj mi da mi na 2.4 radi kao i na 3,2ghz. Nema promene uopste. Proc je azdaja koju ne moze da razume onaj ko je nije imao.
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
Polako gligo, ne pricam napamet. Jeste to dobar procesor, ali je meni bio usko grlo za GTX280 i ATI 4890, tako da je sigurno i usko grlo za 5850... Morace taj procesor da se klokuje na 3.5ghz najmanje... __________________ Scourge of PCBerza
:: Q6600 nije usko grlo , tvrdim i siguran sam u to :: Procesor je toliko mocan da je bruka. Nije to dual, pa da nema kapacitet :: Veruj mi da mi na 2.4 radi kao i na 3,2ghz :: Nema promene uopste. Proc je azdaja koju ne moze da razume onaj ko je nije imao :: :: Intel Q6600. CM Hyper TX3 :: Asus P5QL-E :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz :: HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS :: ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5 :: :: :: ::
Koji imaš antivirus? Ja sam imao problema sa PowerColor 5850 (koja je ista kao tvoj Safir, tj. referentna sa nalepnicom firme) koji liče tvojim. Naime, sa drajverima iz kutije sve radi ok ali čim krenem sa instalacijom novih drajvera pukne mi i baci monitor u Stand By mod. Isto se dešavalo i sa igrama, stare rade a nove mi puknu ili pri instalaciji ili po pokretanju, i tako sve osim Dirt 2. Elem, 2-3 dana sam se nervirao, rasklapao i sklapao kućište, sumnjao na napajanje itd. da bih na kraju provalio da je problem u nekoj nekompatibilnosti koja postoji između Katalista i mog antivirusa, Microsoft Security Essentials. Naime, ako je aktivan Realtime skener, svaki put kada dođe do promene rezolucije on pukne Standby na monitoru. svaki put kad sam instalirao nove drajvere on pri menjanju rezolucije pukne, kao i pri pokretanju igre koja u startu nudi default tipa 1024x768 a moj monitor je 1440x900. Logično, nije pucao na već instaliranim igrama kod kojih je već bila podešena rezolucija na staroj grafičkoj i na Dirtu 2 koji je optimizovan za ATI/AMD pa je automatski bacao na optimalnu rezoluciju. Sa novim drajverima nemam više tih problema, tj. sada sve radi i bez da isključim Realtime skener pri instalaciji ili prvom pokretanju neke igre, ali može biti da se sa različitim antivirusima drugačije ponaša. Napajanje ti je dovoljno, ja imam LC Power 500w i sve radi ko zmaj, kao i procesor, al to znaš i sam. Stoji i ono za Driver Sweeper ali koliko sam ja razumeo ti si je ubo na čist OS bez prethodno instaliranih NVidia drajvera. Ako nije takav slučaj uradi čistu instalaciju, nije neophodno ali prelazi sa NVidije na ATI znaju da zezaju u poslednje vreme, mada sam ja imao problema samo sa prelazima sa ATI na NVidiju pošto su ATI drajveri malo kompleksniji po pitanju integracije u OS. Možda tebi ovo neće pomoći, možda je stvarno grafa neispravna, ali eto možeš da probaš.
U pitanju je najverovatnije drajver , a moze biti i da kartica nije dobra ili antivirus. U svakom slucaju napajanje je OK. Do sada nisam video komentare da je napajanje od 500w slabo u 2D prikazu, gde karta trosi 30w. Ovo napajanje ce je terati hladno u 3D prikazu.
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.