Imam je već dve i po godine i radila mi je savršeno dok mi se ovo nije desilo. Iz određenih razloga (na koje ne bi sada trošio vreme) grafička kartica je ostala bez hlađenja tako što ventilator na njenom kuleru nije radio. Ne znajući za to koristio sam komp kao i do tad dok se grafička sve više i više grejala. U jednom momentu se komp samo ugasio. Pipnuo sam grafičku koja se usijala od toplote i provalio šta se desilo. Komp više nije hteo da se upali dok je grafa u PCI-E slotu, i čim sam je izvadio komp je proradio. Vratio sam grafičku u slot i pokušao da upalim ali opet ništa. Onda sam izvadio 6-pinski konektor iz grafičke karte da probam da je pokrenem bez dodatnog napajanja i komp se upalio bez ikakvih problema. Sada mogu da je koristim samo u 2D modu pošto bez dodatnog napajanja drži oborene taktove i neće da sastavi ni 3 frejma u 3D aplikacijama. Slučaj jasno ukazuje da je problem u naponskoj sekciji grafičke karte pa me interesuje postiji li način da se detektuje kvar i da li to može da se sredi? Trenutno nisam u mogućnosti da pazarim novu tako da bi mi dobro došlo ako ova može da se popravi. Inače naponska sekcija se prilično grejala i dok je vent radio ali sada se očigledno pregrejala. :(
Kazes da ti prestao da radi ventilator...Da nisi mozda instalirao drajver 196.75???? Posto je ona sjebala dosta grafa,tj ventilator ne radi pa se grafe sjebu...google nvidia driver 196.75 pa ces videti inace taj drajver se vise ne nalazi na nvidi-jinom sajtu.
Nije do drajvera sigurno - taj drajver na njega ne bi uticao. Ova karta nema kontrolu broja obrtaja ventilatora, vent se vrti na 100% sve vreme - GigaByte specijalitet Drajver je samo zezao karte kod kojih je bila aktivna automatska kontrola obrtaja... u GB-u jos nisu culi sta je to...
Bilo kako bilo, zalim slucaj. Mozes da batalis tu kartu...
:: Kazes da ti prestao da radi ventilator...Da nisi mozda instalirao drajver 196.75??? :: Posto je ona sjebala dosta grafa,tj ventilator ne radi pa se grafe sjebu...google nvidia driver 196.75 pa ces videti inace taj drajver se vise ne nalazi na nvidi-jinom sajtu :: :: ::
Malo cudan problem si doziveo..To sto se komp ugasio tj kartica jer je doslo verovatno do kriticnih 105c gde se ugasila sama zbog OHP-a..E sad ,mana ovig karti jeste naponska sekcija tj greju se tantal kondezatori pa je moguce da je usled toplote nesto na naponskoj crklo mada mi ovo i nije bas logicno..Naponska je svakako trpela odredjeno opterecenje usled 3d Full loada i napon je da kazem bio konstantan..Znaci nisi volt modovao graficku da bi se naponska sekcija jos vise pregrejavala..Usled crkavanja fana zagrevao se GPU i pcb,delom jeste prenosena temperatura na naponsku sekciju ali mislim da nebi trebao da to bude problem..Odnesi kod nekog ko se bavi elektrotehnikom da ti proveri komponente oko naponske.. Jesi probao da pokrenes grafikcu sa nekog drugog extternog napajanja?Jel ako radi u 2D modu nije crkla..Nemogucnost pokretanja 3D-a samo ukazuje da nema dovoljno snage da krene u 3D Modu.GPU ili crkne ili dobije artifakte nema sredina..Ovo je bas zanimljiv problem
...evo jednog dobrog primera za 8800 modele, doduse ja sam imao stariji G80 cip sa 320MB rama na njoj, karica je bila Asus 8800GTS 320... cudnim slucajem je nisam cistio poprilicno dugo, karica je kod mene bila vise od 2.5 godine... jednom prilikom sam igrao WoW i na svaki 5 sec se desavao pad fps-a i to sa neki 60-70 koliko je mogla da izvuce na nekih 29-30, i to se viklo tako vuklo, meni bilo malo cudno a vent se razvaljivao od hladjenja na njoj... skinem ja RivaTuner i pogledam temperature, i imao sam sta da vidim... kada kartica predje 110`C automatski obara clockove dok se ne ohladi, u mom slucaju je bilo 105`C... znaci ja sam ladno nju gazio na 105+ `C vise od pola godine... da bude tragedija jos veca... tu karticu sam imao pre 2 godine... znaci sad je stara skoro 5g i dalje radi kao podmazana... tako da ako slucajno zakaze vent, kartica ima zastitu od pregrejavanja sigruno... Kao sto Skyfire kaze, tu je nesto poprilicno cudno... ne vidim sto ne bi radila u 3D ako radi u 2D...
Pozz...
Grafička radi i u 2D i u 3D modu, nigde nisam pomenuo da ne radi, nego je problem u tome što u 3D modu performanse drastično opadaju jer G92 ne dobija dovoljno napona. Sve navodi na naponsku sekciju jer čim priključim 6-pinski konektor ne mogu da startujem komp. Kada isključim 6-pinski sve radi normalno osim pomenute brzine u 3D-u. Nekako ne verujem da je G92 crkao jer, kao što SkyFire kaže, nema nikakvih artefakata niti bilo kakvih grafičkih anomalija. G92 je ispravan 100% samo ne dobija dovoljno struje da bi ostvario full performanse. Najčudnije je što se riknjavanje desilo u 2D modu (skidao se neki torrent) dok je GPU bio rasterećen i radio na 2D frekvenciji od 450MHz (default je 700MHz). Komp je radio pola sata i to bez pokretanja bilo kakvih 3D aplikacija. Probao sam da je napojim i sa eksternim napajanjem ali opet isto, ne mrda. Odneću je kod nekog stručnog da pregleda naponski deo pa ako može nek je sredi. Trenutno mi se ne kupuje nova. .) Pozdrav svima!
Pa u staroj firmi smo imali jedan slican problem, nisu iste karte posto je ovo bilo pre nekih 10-tak godina. Dakle vako karta je lagano radila u MSDOS-u ali cim se potegne Win sledi GEKAVELA i restart.
Memorija, problem je bio u memoriji na grafickoj karti, znaci u DOS okruzenju grafika je radila sa daleko manjom potrebom za memorijom ali cim bi se pokrenuo Win on je trazio sto vise memorije i to je uvek prouzrokovalo krahom.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: ...evo jednog dobrog primera za 8800 modele, doduse ja sam imao stariji G80 cip sa 320MB rama na njoj, karica je bila Asus 8800GTS 320... cudnim slucajem je nisam cistio poprilicno dugo, karica je kod mene bila vise od 2.5 godine... jednom prilikom sam igrao WoW i na svaki 5 sec se desavao pad fps-a i to sa neki 60-70 koliko je mogla da izvuce na nekih 29-30, i to se viklo tako vuklo, meni bilo malo cudno a vent se razvaljivao od hladjenja na njoj... skinem ja RivaTuner i pogledam temperature, i imao sam sta da vidim... kada kartica predje 110`C automatski obara clockove dok se ne ohladi, u mom slucaju je bilo 105`C... znaci ja sam ladno nju gazio na 105+ `C vise od pola godine... da bude tragedija jos veca... tu karticu sam imao pre 2 godine... znaci sad je stara skoro 5g i dalje radi kao podmazana... tako da ako slucajno zakaze vent, kartica ima zastitu od pregrejavanja sigruno.. :: Kao sto Skyfire kaze, tu je nesto poprilicno cudno... ne vidim sto ne bi radila u 3D ako radi u 2D.. :: :: Pozz.. :: :: __________________________ :: :: ...I sense you young padawan.. :: :: AMD Phenom II 955 B :: DFI LP DK 790FXB-M2R :: AMD 4870 512MB To :: 2x 2GB DDRII 1066MH :: 2x 320GB SATA II RAID :: 1x 750GB SATA I :: SB Live 5.1 Digita :: Corsair 750T :: ::
Slazem sa Sky Fire-om, ja gazim 4850 na temperaturama oko 100 stepeni vec godinu dana i nikakvih problema sa karticom nema osim buke :). Desavalo da mi se komp restartuje, ali to je bilo zbog temperature od 125 stepeni, sacekam malo da se grafa ohladi i ponovo pokrenem i sve radi ok :).
Ja kad sam imao tu 4850 pecenicu, stavio sam joj onu Coolviva PRO SE au razlika je vidljiva i vredi 20e...
Vent se ne cuje a temp u idle 38C a u load-u nije isla vise od 55C
razmisli o tome...
Fermi - An EPIC Fail
:: Slazem sa Sky Fire-om, ja gazim 4850 na temperaturama oko 100 stepeni vec godinu dana i nikakvih problema sa karticom nema osim buke :). Desavalo da mi se komp restartuje, ali to je bilo zbog temperature od 125 stepeni, sacekam malo da se grafa ohladi i ponovo pokrenem i sve radi ok :) :: :: Pozdrav!
Razmislio sam ja o tome pre godinu dana i o TT Duorb, ali zamisli nijedan ni drugi ne mogu da se namontiraju, nosio u dva servisa isto mi rekli, jbg, ovo razmisljam da prodam malo da dodam i da uzmem 5770.
Pozdrav!
:: Ja kad sam imao tu 4850 pecenicu, stavio sam joj onu Coolviva PRO SE au razlika je vidljiva i vredi 20e.. :: :: Vent se ne cuje a temp u idle 38C a u load-u nije isla vise od 55 :: :: razmisli o tome.. :: :: Fermi - An EPIC Fail :: :: :: Slazem sa Sky Fire-om, ja gazim 4850 na temperaturama oko 100 stepeni vec godinu dana i nikakvih problema sa karticom nema osim buke :). Desavalo da mi se komp restartuje, ali to je bilo zbog temperature od 125 stepeni, sacekam malo da se grafa ohladi i ponovo pokrenem i sve radi ok :) :: :: :: :: Pozdrav!
Meni ona akcijska 4850 skoro nikad ne prelazi 55°C, doduse to je bilo u pocetku posto me tada interesovalo kako radi buduci da su svi kukali kako se puno greje.
Primetio sam da se na hladnjaku sakuplja dosta prasine tako da mogu zamisliti kako je to grozno kod onih sa referentnim jednoslotnim hladjenjem.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ja kad sam imao tu 4850 pecenicu, stavio sam joj onu Coolviva PRO SE au razlika je vidljiva i vredi 20e.. :: :: Vent se ne cuje a temp u idle 38C a u load-u nije isla vise od 55 :: :: razmisli o tome.. :: :: Fermi - An EPIC Fail :: :: :: Slazem sa Sky Fire-om, ja gazim 4850 na temperaturama oko 100 stepeni vec godinu dana i nikakvih problema sa karticom nema osim buke :). Desavalo da mi se komp restartuje, ali to je bilo zbog temperature od 125 stepeni, sacekam malo da se grafa ohladi i ponovo pokrenem i sve radi ok :) :: :: :: :: Pozdrav!
Mozda problem i jeste u naponskoj sekciji, jer cim prikacis kabal od napajanja, ona ne radi, mozda izaziva kratak spoj, pa reaguje zastita napajanja i nece da upali komp, sve dok kabal ne otkacis, meni to tako izgleda.
Ili je mozda neki problem u kablu od napajanja, ili samom napajanju... lupam.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
@srdoch Ajde javi bas sta se desilo jer je probelm bas delikatan..Interesuje me kako je grafika prosla @Dautovic,koliko je tacno skonula Cool Viva Pro? @Gile ,sta bi bre na kraju sa tvojom kartom?I dalje je vozis tako sakatu?
@philaemos Naponska jedinica 100%. Nije problem u kablu, provereno. Napajanje je modularno, ima 2x 6-pin i sa oba se isto ponaša. Probao sam čak i sa reduktorima 2 molex-a u 6-pin i opet isto.
Verovatno misli koliko je stepeni skinula Cool Viva Pro...
The Way It`s Meant To Be Played
:: Ne razumem pitanje :: :: :: Fermi - An EPIC Fail :: :: :: @srdoc :: :: Ajde javi bas sta se desilo jer je probelm bas delikatan..Interesuje me kako je grafika prosl :: :: @Dautovic,koliko je tacno skonula Cool Viva Pro :: :: @Gile ,sta bi bre na kraju sa tvojom kartom?I dalje je vozis tako sakatu :: :: :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: :: GTX295 The Best Vantage Score :: :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: :: :: ::
Mnogo si ti plasnjive prirode, kako stvari stoje 4xxx serija je neunistiva po pitanju temperature, pici skoro godinu dana na visokim temperaturama i nikakvih problema :). Nego koja ti je bila 4850 tacan model ?
Pozdrav!
:: pre nje temp su bile 68/105 FUREMARK nisam smeo ni da palim, za 20sec bilo je preko 10 :: :: posle nje 38/55 furemark nije islo vise od 6 :: :: :: Fermi - An EPIC Fail :: ::
Kad ti karta bez ikakvog volt-moda i bez ikakvog kloka vrela, utice na mnoge stvari...
Kad ti u sred kucista imas predmet koji zraci toplotom od +100C...greje u kucitu sve zivo i mrtvo, ambijentalna temp ti je vis za par desetina stepeni nego sto bi bila inace... A ako stavis VIVU mozes da klocns kartu+ ne greju ti se druge komponente...kad sam nju stavio(u to vreme sam imao neko chief kuciste) pale su mi temp procesora za nekih 5C u proseku, HDD-a, i NAROCITO north i south bridge-a i to bas dosta(da ne slazem tipa sa 48C na 38-39C) to sve za 2200din koliko sam onomad platio vivu...
Nosio u Winwin servis da mi namontiraju TT Duorb, posle 10 minuta, kaze lik ne moze. Odem u drugu prodavnicu veoma dobru odnesem grafu uzmem Cool Viva Pro, ostavim liku grafu, zove me lik sutra i kaze da ne moze. I sad cu na kraju da je prodam i da uzmem 5770 :).
Pozdrav!
:: Kad ti karta bez ikakvog volt-moda i bez ikakvog kloka vrela, utice na mnoge stvari.. :: :: Kad ti u sred kucista imas predmet koji zraci toplotom od +100C...greje u kucitu sve zivo i mrtvo, ambijentalna temp ti je vis za par desetina stepeni nego sto bi bila inace.. :: A ako stavis VIVU mozes da klocns kartu+ ne greju ti se druge komponente...kad sam nju stavio(u to vreme sam imao neko chief kuciste) pale su mi temp procesora za nekih 5C u proseku, HDD-a, i NAROCITO north i south bridge-a i to bas dosta(da ne slazem tipa sa 48C na 38-39C :: to sve za 2200din koliko sam onomad platio vivu.. :: :: Kartica je bila ova: Gigabyte verzija 4850 referentn :: http://www.ixbt.com/video3/images/rv770/gigabyte-4850-scan-front.jp :: :: P.S. sa ovim Lian Li(lancool) kucistem kapiram da bi mogao i tu pecenicu da hladi :: :: :: :: :: Fermi - An EPIC Fail :: ::
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.