ja sam prekljuche uzeo Viewsonic VX2433wm i mogu ti retji da sam odushevljen istim.. nisam ga stavljao pored dotichnih modela, ali meni je slika stvarno fantastichna... ne vidim da ima razlike u donjem i gornjem delu ekrana kao shto sam negde chitao.. a i sama chinjenica da imam garanciju 3 godine na jedan mrtav pixel govori dosta toga :) za 200e je po meni best buy!
Oba modela imaju svoje prednosti i mane, s tim da je 2443bw nesto jeftiniji i uradjen u minimalistickom stilu sto se meni daleko vise dopada nego dizajn t240, koji mi onako usput izgleda ko ciganska torba a i kosta vise.
Odziv je isti, s tim sto su paneli na t240 noviji te verovatno kvalitetniji. 24436bw ima pivot opciju i cini mi se da je podesiv po visini ovaj drugi nema nista od toga. Potrosnja izjednacena. T240 ne moze da se kaci na zid bar ne bez specijalnog dodatka koji se doplacuje a 2443bw ima vesa standard kacenja na zid.
T240 je skuplji 70-80 evreja (nije malo opet nije ni puno).
Tezak izbor, ja sam bio blizu da kupim 2443bw ali za sanitimetar je bio visi nego sto je trebalo da bi stao u prostor koji mu je bio namenjen pa je izbor pao na 16:9 format i BenQ G2420HD. A za pare koje treba platiti jedan t240 mozes kupiti dva pristojna monitora.
No ti nam nisi rekao/la najbitinije za sta ce se koristiti racunar, da li je CAD, da li je obrada teksta ili samo igre i multimedija (filmovi muzika). Ako je ovo poslednje slobodno kupi neki od jeftinijih 16:9 modela
@gile U totalno se u potpunosti maksimalno slazem sa giletom :).
Uzeo sam philipsov monitor 241E1, koji je trenutno ggtronu oko 21000, doneo kuci, skinuo full hd tv 32`` da vratim caletu konacno, nakacio monitor poceo da gledam i nesto mi nije to to..pomislim to se ja samo tripujem da su boje slabije, slika mutnija itd, ja pustim full hd film, dupe i oko! Nema veze s vezom kad se gleda na monitoru. Pocnem da se preznajam i da se nerviram, jer covek da 20 soma i bude mu slika tu i tamo. Sta ja uradim? Lepo spakujem monitor i ujutru odmah odem (pred zatvaranje sam uzeo) i lepo kazem ljudima da sam samo probao i da mi se ne svidja i oni kazu aj, vraticemo ti. Uzmem ja pare, odem kuci i kazem caletu da cu mu popravim stari tv i zaplenim mu lcd. Jbg, vise nikad na monitor. Bar ne neki koji je jeftinij od 30000. Poenta price je da ako imas pare, uzmi full hd lcd.
Inace XL2370 je bolji monitor od T240 zbog LED pozadinskog osvetljenja, ali imas i jeftinije varijante u vidu monitora P serije :).
Pozdrav!
:: @gil :: U totalno se u potpunosti maksimalno slazem sa giletom :) :: :: Uzeo sam philipsov monitor 241E1, koji je trenutno ggtronu oko 21000, doneo kuci, skinuo full hd tv 32`` da vratim caletu konacno, nakacio monitor poceo da gledam i nesto mi nije to to..pomislim to se ja samo tripujem da su boje slabije, slika mutnija itd, ja pustim full hd film, dupe i oko! Nema veze s vezom kad se gleda na monitoru. Pocnem da se preznajam i da se nerviram, jer covek da 20 soma i bude mu slika tu i tamo. Sta ja uradim? Lepo spakujem monitor i ujutru odmah odem (pred zatvaranje sam uzeo) i lepo kazem ljudima da sam samo probao i da mi se ne svidja i oni kazu aj, vraticemo ti. Uzmem ja pare, odem kuci i kazem caletu da cu mu popravim stari tv i zaplenim mu lcd. Jbg, vise nikad na monitor. Bar ne neki koji je jeftinij od 30000. :: Poenta price je da ako imas pare, uzmi full hd lcd.
Dosta njih ce da kazu da je sranje i da istaknu to sto se pakuje u nekoj tamo zemlji, al sam ga kupio jer mi je stari tv iste marke bio, TELEFUNKEN. Platio sam u metrou 40000, pravi full hd je, nije 1080i kao sto je bax u nekom postu rekao, vec je 1080p. Slika je mnogo dobra, text je odlican, boje fenomenalne, nemam rechi. Kad je dosao peca i rekao da mu se dosta svidja (nije bitno ko je, ali njemu se retko sta svidi) nemam sta dalje da pricam. Da, ima i DVB-T tuner, lepog je dizajna, dugmici su ravni ispod plastike, ja bih svima preporucio. Sad je oko 40 nesto hiljada, 1, 2 i ja bih ga opet kupio, nisam se pokajao ni u jednom trenutku. Moze sad da se javi ko god hoce i da ga maze, meni to ne znaci nista, imam ga ispred sebe, koristim ga i FENOMENALAN je. Poz
nista ne mislim lose sa ovim, ali bate ti mora da si expert po pitanju kvlaiteta slike kad mozes da izmedju nivoa 4-5 primetiti razliku u kvalitetu slike. Msm stvarno si nesto ti tu tripovao ili si uboo bas takav monitor koji ima blur!? Znachi izmedju hd tv-a i boljih monitora mogu da ti potpisem i dam 100000 evra da uzmes najbolji hd-tv koji postoji, ali bate izmedju ovih jeftinijih nema neke velike razlike zivota mi, ovde kod mene u naselju ne verujem neko da ima hd-tv ali zato sam gledao u mega marketima i ja doista ne vidim razlike izmedju hd monitora i hd-tva, msm ima razlika ali to je nesto minimalno. gledao bluray filmohe hd filmove i nikakvih primetnih razlika nema, poveca se samo osvetljenje na 100% i sve se extra vidi. Ali tebi svaka chast na chulu vida, ali bate stvarno si u tripu ja mislim. poz
Najsmesnije od svega je to sto ti sudis o mom culu vida i o mom tripovanju a jedino si video u mega marketima. Ja sam zevao 2 sata u monitor i podesavao ga sta god da je moglo, i dupe i oko je. Samo ne znam na cemu si gledao full hd filmove? Jel si uporedio jedno do drugog full hd na monitoru i na tvu? Ako nisi, onda nemoj da lupetas. Nisam uzeo neki zhlj mnitor pa da kazes, uporedio sam solidan monitor i ne bih vise kupio ni jedan monitor ispod 30000. al posto 30000 ne bih da o za monitor, onda samo tv. I nema veye culo vida moje, samo kazem sta sam video. A ti sto sudis po tome sta si video u megamarketima o tome necu ni da komentarisem, krajnji apsurd. Izgubio si upravo 10000 evra
Da da toliko su velike razlike da kao da gledas crno beli film i film u koloru, ne mora da uporedjujem odgledao sam puno filmova i ja nikako ne primecujem vece razlike u bojama i kvalitetu slike, a morao sam tamo da pogledam jer niko kog znam nema hd tv, ali dovoljno imam dobro pamcenje pa da zapamtim kako izgleda slika na tft monitoru pa da uporedim sa hd-tvom. Jedina onako primetnija razlika koju sam zapazio je na onim bas skupljim i sa boljim kontrastom hd-tveima, a ovi oko srednje klase nisam nista toliko znachajno primetio, eto tako.
Cekaj, jel ti mene zajebavas ili to stvarno pricas??? Pa ja kad ugasim tv i posle dva dana pogledam u monitor, meni isto a kamoli sto si video u prodavnici! godinu dana samo skidam HD filmove, a ti mi pricas tu nesto totalno empirijski neosnovano i nepotvrdjeno, pusti secanja, ja kad sam zevao u FULL HD TV i posle 5 minuta pustio film na monitoru, ne da je razlika primetna, nego ocigledna. Kontrast nije ni priblizan. U svakom slucaju necu da polemisem sa nekim ko prica nesto napamet.
kad budem imao prilike za 50 godina mozda da uporedim hd-tv i full hd monitor onda cu znati dal ima primetnih razlika ili ne. Za sada stvarno pricham da ne primecujem(barem oko ove srednje klase hd-tva i monitora). Toliko
Ni ja nisam primecivao dok nisam probao. Voleo bih da mogu da ti pokazem, onda bi znao sta mislim. Veruj mi, dozivljaj nije isti, meni ni priblizan ko na tvu. Jesste da tome doprinosi i dijagonala, ali da vidis zivost boja, na jednom i na drugom, sve bi ti bilo jasno. Treba da vidis isti film u FUll HD na monitoru i na tv, onda bi znao o cemu pricam. Jel si bar na monitoru gledao film u full hd, ako imas monitor takav?
@milan
Ti da si malo pronicljiv i da gledas dalje od svog nosa, skontao bi da sam slucajno jednu nulu manje otkucao. Ako slucajno napisem mnitor umesto mOnitor, znaci da ne vidim razliku ni izmedju toga? Idi uci skolu dete, pusti se interneta ako te vec zaglupljuje.
Edit: ili u teretanu, posto po slici vidim da se na to lozis
Inache odgledao sam jedan ili dva hd 720p posto je monitor u rezoluciji 1680, i jedan bluray, a kod druga sam gledao jedan u full hd, ali aj opet da kazem, posto imam puno hd ripova u rez od 1280, ni tu nisam primetio neke vece razilke, bas skoro sam gledao jedan film bluray rip i slika bila fenomenalna tako da ne primecujem znachajnije razlike u kvalitetu :S
Inache jel imas neki specifichni sajt sa hd ili hd rip filmovima da vidim za neke koje mi trebaju??
Ae malo te jebem za to mislio sam ko salu, al ajde ako oces na drugi nacin da shvatas ok, imas pravo na svoje misljenje. A ti sam primetio u svakoj temi se guzis ti i preporucujes nesto svoje sto ti ima i sto je tebi najbolje i onda se sa svakim svadjas. Kad je bila tema za procesor neki dal phenom II x3 720 ili athlon II x4 620 za igre ti samo teras svoje da je athlon bolji za igre, iako ti svi ostali govore da je phenom zbog kesa i veceg kloka bolje resenje. Neznam jos koliko tema je bilo da istu stvar radis... necu sad da se svadjam kako kaze izreka pametniji popusta. A za sliku ako neznas sta je duke nukem onda nemoj da se ubacujes molim te, dokazao si koliko si ogranicen
Idi procitaj opet za procesore sta sam pricao pa se onda javi. Nisam rekao da je athlon bolji za igre. Rekao sam da ce da BUDE bolji za igre kada bude trazio vise jezgara, ali tvoj problem sto si `ogranicen` pa ne znas o cemu pricam. I idi nadji teme gde se ja to toliko svadjam. Da hvalim svoje, rekao bih svima da furaju integrisanu graficku i ne bacaju pare na 5850 i posto furam amd ceo zivot, ne bih preporucio liku da uzme i5 da sam zagrizen ko gomila ljudi ovde. A i ja tebe malo sam jebao i mislio ko salu za teretanu al ajde ako oces na drugi nacin da shvatas ok. Nemam nista protiv gym i sam volim da je `konzumiram`. Opusti se, nisam hteo te potresem, vidis da ni ti nisi shvatio salu. Pozitj :)
Ja skidam sa piratebay, idem na top100, pa onda high-res movies i tu u 1080p. Na monitoru se slabo primecuje razlika izmedju 720p i 1080p, najvise zbog dijagonale, ali na tvu se vidi. Sta znam, ja jednostavno nisam mogao da izdrzim da ne vratim monitor odmah sutra, jbg. Ne bih vratio da mi nije smetalo toliko. Odoh da ucim, nece berza da mi polaze ispite. Poz
pisem pola sata i onda da objavim,tup onaj bag sa prijavljivanjem.....i sad nema nicega a sve vreme mislim da iskopiram za svaki slucaj post ali nema veze...
hvala vam na odgovorima,nisam neki expert,ali mi treba dobar monitor,razmisljao sam o modelima na 120hz,ali im je i dalje mala rezolucija,ovi sa fullhd,se tek najavljuju,Sa druge strane tu je i samsung f2380,ali je poneo lose kritike pa mi na kraju ostane da pazarim bolji tn panel.I tu su mi u igru upala ova dvojica,cini mi se da ih samo deli izgled,jer po karakteristikama su skoro pa isti,ali opet izasli su vec ima 3 godine ako se ne varam.Sto je za elektroniku mnogo,a opet uzak je izbor po pitanju 16:10 i 1920x1200...Lcd u sobi od 7m2,i udaljenosti manjoj od metar,mi nisu bas za pohvalu,osim da cu brze da ocoravim.Ali me zivo zanima kako izgleda posto nisam imao priliku to da vidim.Naravno kada bih uzimao tv stekao bih pare za neki sa sto vecim osvezenjem.barem 100 hz.Prvenstveno zbog tecnije i kvalitetnije slike,a tu je i nezaobilazni 3d.Mada bi momentalno uzeo kad bi bili monitori sa 1920x1200 @120hz,+ da su neki kvalitetniji paneli.Ali od toga ni traga ni glasa tako da mi se sve vrti nesto oko ove gore pomenute dvojice.:-)
a ja cini mi se da ceo zivot imam moj monitor (samsung 913N) koji sam uzeo pocetkom 2005.-te i dojadio mi je posteno,samo vec jednom da ga promenim...
Milunka, trenutno sto se moze naci na nasem trzistu a da je pristojan monitor za `relativno male pare` od 250 do 300 eura je Samsung F2380 ili LX2370 (ali i dalje se ne moze porediti sa Monitorima sa IPS ili S-PVA panelima).
99% ljudi kod nas ima monitor sa TN panelom jer je cenom pristupacan, a ovi drugi paneli su po nekoliko puta skuplji i nemaju se kod nas gde kupiti (IPS paneli ili S-PVA su oko 600 pa i preko 1000 eura) To koriste ljudi kojima je veoma bitan kvalitet prikaza boja(preciznost i prirodnost), ostrina,da crna nije siva kao na TN-u,da nema probijanja svetla itd.
Samsung 245T je jedan od takvih a imas ga tj. pitanje je dali ga imaju uopste u SAMSUNG SHOP 30.Mar 693.13 € Braće Jerković 112 011/3949212
Sve je pitanje potrebe sta kome treba,za sta mu treba,koliko to kosta itd. Ali vazno je znati te razlike pa sad ko voli nek izvoli.
shgh,razumem te o cemu pricas i u pravu si. Naravno da ima razlike i nema razloga da se ljutis na nekoga ko nije imao priliku da vidi tako nesto. Dok ovi drugi `nebi` trebalo da komentarisu nesto kad nisu imali priliku za testom na svom radnom stolu (2 razlicita monitora ili monitor i TV LCD ili..)
TV LCD-i sa rezolucijom 1080p koriste IPS panele (samo paneli od 32` pa na vise) pa samim tim je bolji za gledanje TV programa,filmova (pogotovu mkv 720p ili veci) Plazma je jos bolja za te stvari,Crna je Crna,boje su prirodnije nego na bilo kom lcd-u, odziv se meri u 0,000001 sekundama itd. Sve ovo mozes naci na netu na ozbiljnim sajtovima koji se bave ovom tematikom ali je najbolje ako imas priliku da sam tu razliku u svom domu vidis i onda znas o cemu se tu radi.
Evo jedan primer:
Takozvani `Idiot foto aparat` od 100 eura pravi slike kao i SLR aparat ali kvalitet tih slika nikad nece biti isti ! ili Fiat punto je auto kao i BMW,Audi,Mercedes-Benz. I sa jednim i sa drugim stizete od tacke A do tacke B ali ne mozemo reci da su isti.
Naravno da se ne ljutim na one koji nisu videli, al mi bilo glupo da mi neko soli pamet i da me podje^ava a znam sta sam video. ma to je vec zavrseno, nasli smo zajednicki jezik :)
`Naravno da ima razlike i nema razloga da se ljutis na nekoga ko nije imao priliku da vidi tako nesto`
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.