jeste ali preskupo...mnogo su bezobrazni sa tim cenama mada je Nvidia uvek i drala sa cenama.Nego i ATi se uskurcio u poslednje vreme(vrhunac je ova HD 5XXX serija) pa su poceli da klepaju cene.
Pa, možda su skupe, ali, mogu TRI da se uSLInave zajedno... kako to tek dere po ušima. Uostalom, za Gvozdu smo toliko toga čuli da više ništa nije loša vest, odnosno, sve je sad dobro: nije 600€ koliko su glasine pretile, nije potrošnja 500W nego duplo manje, nije izašao u aprilu 2011 već u aprilu 2010 (da li je...? da se ne zayebnem) tako da, osim vremenskog kašnjenja, sve je to ok i očekivano. Još da iznenade sa dobrim performansama, biće nekih cenovnih korekcija kod crvenih, a ako ne iznenade, odnosno, budu inferiorni, opet će biti cenovnih korekcija - ali kod njih. Samo da izađe i da se to desi, ništa osim konkurencije ne može da efikasnije koriguje cene u liberalnoj ekonomiji...... što i sami znamo. Jer, kad završe jednu generaciju GPU-a, ostaje samo da se bore korigovanjem cena i sklairanjem mid i low segmenta, a to je ono što većina čeka.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: samo to je skupo,utisci tek kad izbace karte,od oko 200 do 250 :: :: :: :: LAKU NOC
Oko kaze da je ovo ok..Nisam sad nesto dizajniom odusevljen mada citajuci na netu ima dosta imrpesija tipa : This is space shuttle :) I dalje nema 512 Shader jedinica.Predpopstavljam da ce biti novije revizije sa pojacanim Cuda/muda cores-ima :)
Bili su u pravu na Guru3D-u. U vreme najvećih nagađanja i nabadanja su lepo rekli da se Fermi uveliko štancuje. Da ima problema sa klokovima i velikom potrošnjom...
I stvarno ima tu stvari koje kvare sliku. Klokovi su niski a potrošnja velika.
602 i 700 MHz su normalni klokovi za 65nm i 55nm proizvodne procese. Fermi jeste velik čip, 3 milijarde tranzistora, ali 700 MHz je ipak nisko. 5870 sa svojih 2 milijarde tranzistora radi na 850Mhz na istom TSMC 40nm procesu. Istina je da nVIDIA uvek kasni u smislu prihvatanja poslednjeg procesa proizvodnje tako da su klokovi u nekoliko poslednjih generacija uvek bilo oko 100MHz sporiji od ATi-a. Postoji tekst na AnandTech-u o nastanku ATi serije 4000. Tu su inžinjeri ATi-a sami naveli da oni više svojih resursa troše na savlađivanje sitnijih proizvodnih procesa nego na efikasnost arhitekture GPU-a. Kod nVIDIA-e je obrnuto, arhitektura je efikasnija ali se novi procesi štampanja sporije usvajaju.
Što se potrošnje tiče negde je navedeno za GTX480 250W a negde manje od 300W. Na par mesta sam pročitao da će to izgleda biti oko 285W. I po kuleru na GTX480 se vidi da je to vruća karta. 5970 troši 295W i nalazi se na granici ATX specifikacije (300W) za grafičke kartice. 5970 je zamišljen da nosi dva 5870 u svojim punim specifikacijama. Jedina prepreka je tih maksimalnih 300W za grafičku. Zato su dva 5870 na 5970 spušteni sa svojih 850MHz na 725MHz. Sve u svemu, 3 milijarde nVIDIA tranzistora na 700Mhz troše slično kao 4 milijarde ATi na 725.
Ima ima tu neke zajebancije sa TSMC 40nm, klokovima i potrošnjom...videćemo.
Ono što me najviše intrigira su najavljene karakteristike. GTX470 5-10% jači od 5850, GTX480 5-10% jači od 5870. To je ništa posebno... 5870 nije uspeo da porazi GTX295 GTX280/285 SLI je jači od GTX295 Ispada da će GTX480 biti jači od GTX280/285 SLI taman koliko je taj SLI jači od GTX295 To se čini malo ali je i dobro...
Pa dobro je pošto se i u prošloj smeni generacija pokazalo da je jedan novi čip jak taman kao dva iz predhodne generacije u SLI-u. GTX280 je bio jak kao dva 8800GTX-a u SLI-u. I to je lepo, sirova snaga a nema zajebancija koje su inače normalne sa multi GPU sisteme. Sva snaga je u jednom čipu i uvek je dostupna nezavisno od driver optimizacija itd.
Verujem da se ovaj čip štampa sa namerom da bude sa 512 Shader-a ali očigledno da to retko uspeva pa dobijamo GTX480 sa isključenim faličnim delom. Verovatno se pripremaju ispravni 512 za Tesla šta-god varijante ili kao odgovor na neku reviziju iz ATi-a.
Potpuno svetla tačka kod GTX480 će biti snažna hardverska podrška za tessellation. Zapravo geometrijska snaga Fermija je takva da će se tessellation izvršavati ubedljivo brže nego kod ATi-a. Mi smo ATi, mi imamo DX11, mi tessellation, drži-prži, kad CVRC serija 5000 ima zanemarljivu geometrijsku snagu koja je neophodna za tessellation. Stalker: CoP, Dirt2 i Alien vs. Predator su DX11 igre koje podržavaju tessellation i u njima će se videti prednost Fermi-a.
Izgledalo je kao da će Fermi da zgazi sve ali ništa od toga. Imaćemo jednu vruću DX11 karticu na nekih 90 - 95 C koja je jaka kao predhodni SLI i troši taman toliko koliko je maksimalno i predviđeno na onim 6-o i 8-o pinskom konektorima za napajanje. ATi će nažalost ostati sa 5970 kao najjačom karticom.
Slažem se sa većinom, mada bi možda još kakio na neku temu koju si načeo, ali se bojim da će početi rat ako negde budem nejasan, a kamoli, ne daj bože, nešto pogrešim..... Ukratko, suština tvog posta i celog problema je: CURENJE STRUJE. To je ono sa čim se nVidia borila (neuspešnije) a ATI izbegao ali ne i rešio - ranije. Uglavnom, imaju iste probleme, ali različite filozofije i pristupe, što je po meni, dobro. Samo kašnjenje ne valja, ali, šta je tu je. Ovde sam lično, fan ATI-ja jer mi se nikako ne sviđa kad se tako priđe maximumu i limitu po potrošnji, dok mi se, performanse koje zeleni obećavaju, naravno sviđaju.
zar je bitno, kakve veze ima, a mozda i zato da bi meda lupao glavu sto tako, sto ne `vako
::480GTX i 470GTX kada se karte zovu GTX480 i GTX470, isto i za GTX2x0 seriju... ::Zato sto nam se moze
btw, ja bi se zabrinuo za sebe, kad bi ovako gresio u gramatici, tipa, `kompijuter`, `fijoka`, `radijo`, zatim, mesanje upotrebljavanja reci JEL i JER, hahahha, `JER TREBAM DA DODJEM?`, `JER TAKO`? itd.. , a ima ih, ima..
Kako bre nema veze? Ma covek je samo precizan nista vise, voli preciznost. Kada neko napise 470 GTX u ovom slucaju ja, expert to ne moze da prihvati jer je expert a uz to je i precizan. Sta cu ja nisam expert pa sam to ispustio, tj. permutovao oznake.. Salim se. Ma hteo je nesto da dokaze verovatno ni on sam ne zna sta.
Medo bravo za komentar, ispao si faca nema sta. Moja greska a tebi poen na precizno izrazavanje tj. na expertizi.
PS. kaze se ja bih se zabrinuo, a ne ja bi, ti sto ne znas da koristis kondicional glagola biti pravilno si nasao da se brines o gramatici...
@ Vuce nisi uopste zanimljiv, postavljas na Benchu i ovde non stop neke postojece teme koristi search covece... Meni je samo smesno kad vidim da neko izvrce naziv kada se jednostavno nesto tako ne zove, isto kao kad bih ja pisao GT 9800 i slicno, malo mi je smesno, ali samo napred ako ti je zanimljivo... Samo nemoj molim te da izigravas nekog pametnjakovica sarkazmom jer stvarno ispadnes smesan...
Pa ja nisam ni pokusavao da budem zanimljiv ti se prvi javio nekakvim mudrivanjima ispred gtx a ne iza i sl. Ovo je toliko glupo da ne treba ni da se razmatra. Ne znam sta si hteo da postignes dokazes itd. Ali eto imas poen sta da ti kazem drugo. Ispadas ti smesan upravo ali dobro to kod tebe nije retka pojava, a ja cu ovim zavrsiti nema smisla gubiti vreme na ove budalastine. Pa sta i da sam ponovio temu ili neko drugi ja ne visim po ceo dan ovde pa da znam ko sta pise i postavlja. Kazem ja da si ti expert nema sta. Imas odlicnu moc zapazanja. pozzzz
na ove 2 karte ,s obzirom da naginje ka Nvidia ,moje misljenje da ce ovi novi Nvidia GPU doci do izrazaja tek u manjem proizvodnom procesu 32 nm ili 28 nm.
Lepo ovo FSamir slozi,nema sta..Slazem se sa vecinom cak se i sa Obradom slazem.Sve to stoji..Ali..Ima jedno Ali?Jso nema zvanicnih drivera,jos se ne znaju tacne performanse..Treba ipak sacekati..Nigde ne zurimo..
medo, previse ozbiljno shvatas neke stvari, mozda si me pratio, mozda ne, nebitno, ali ja imam obicaj da NAMERNO napisem tako nesto, iz razloga sto me mrzi da kucam svako slovo, a i namerno sam tako napisao, da ispadne NAMERNO naglaseno, drugacije je kada izgovoris naglaseno `BIH` , a drugacije `BI` (izmedju nas, nebitno je sto je pogresno u pravopisu, ne treba se hvatati za slamku sad boze moj), ne upotrebljavam uvek u svim situacijama, tesko mi je da ti objasnjavam sad ovako, nadam se da si razumeo, ako nisi, jbg... a ono na sta sam ja mislio odnosilo se na govornu manu, plus gramatiku, ali to je u sustini nebitno apsolutno, znas ti dobro na sta sam mislio, samo si sad iskoristio situaciju da me `pecnes`, al` ja se ne primam tako lako :P.. a za redosled naziva GTX470 i 470GTX, e svasta s tobom, malo preterujes sa nebitnim detaljima, kad bi to nekome rekao uzivo, COEK bi se uvredio i pogledao BI te kao nekog pacenika, nemoj matori tako, to nije lepo (jel sam dobro napisao sada?)...uzivaj.
Ne lici mi od Asus-a da lazu..Isto su merili brzinu i one Mars kartice u odnosu na GTX295 stiock i tacna je razlika bila..E sad ovde se postavlja jedno zanimljivo i veoma ozbiljno pitanje!Kako da se karte OC-uju preko voltage tweaker-a?! Prevelika je disipacija da bi to opstalo na vazdusnom hladjnju.To prelazi TDP od preko 300w!
Nije probelm sto ce on da trosi vec sto disipaciju nece moci da iznese ni jedan vazdusni cooler..Za to je potrebno vodeno resenje..Previse je ovo vruc chip!
:: Ako TDP za GTX480 bude 250W onda je odlicno, ako bude 295W nece ni malo valjati, previse ce trositi kad se klokuje :: :: :: :: Ne lici mi od Asus-a da lazu..Isto su merili brzinu i one Mars kartice u odnosu na GTX295 stiock i tacna je razlika bila..E sad ovde se postavlja jedno zanimljivo i veoma ozbiljno pitanje!Kako da se karte OC-uju preko voltage tweaker-a? :: :: Prevelika je disipacija da bi to opstalo na vazdusnom hladjnju.To prelazi TDP od preko 300w :: :: :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: :: GTX295 The Best Vantage Score :: :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: :: :: :: :: Asus GTX400 :: :: :: Omg, voltage tweak 50% faster? Wtf? Definitivno bi trebalo mnogo dobro da se klokuju :: :: :: :: :: :: http://vr-zone.com/forums/589756/asus-gtx-480-and-gtx-470-boxes.html
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS-a u skoku ahahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
Ali ne razumem nesto... AMD je zamastio 5870 Eyefinity6 Edition, trosi 228W na koju foru?? klokovi su isti, a TDP visi dosta, razlika je samo sto ima vise DVI ulaza. Tako je uradio i sa 5830, trosi vise od 5850, a slabija, samo ne znam cemu to.
Sledeca generaqcija nVidia grafickih ce dolaziti u zasebnom kucistu sa sopstvenim napajanjem i sve tu upakovano u jednu osrednju kasetu radnog stola (cca 1/3 velicine samog stola). Tako nekako je izgledala i grafika za SUN RS pa ko god je hteo da vrti satelitske snimke morao je da zabode jedno takvo sranje u svoju RS da bi dobio graficku stanicu.
Ovo sve ide u krasni pogotovu sto su resurski planete toliki koliki su, ali pazi djokice nVidia koja ima zeleni logo ponasa se sasvim suprotno od ekoloskih potreba zemaljske kugle a kupci se ponasaju u fazonu NIMBY. Ali kad sve to dodje u njihovo BY shvatice da ih se vrlo tice.
Po meni bi zbog takvog nesavesnog ponasanja trebalo i u IT da uvdeu A, B, C, D, E opznake na proizvode (i to po maksimalnoj OC potrosnji) jer ovamo nam oznacavaju sijalice, ves masine i sporete a ove moderne IT reshoe ne gradiraju po potrosnji.
Pa poresko opterecenje i ekoloske takse razrezati po klasi potrosnje struje i to progresivno.
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.