Molim da mi neko objasni kakve veze ima memorijski propust sa perfomansama u igranju, 64 bit, 128bit, 256 bit itd. Znam da je to sirina magistrale i jos DDR2,3,5 ali cak i kod 64bitnih grafika sa DDR 2 memoriski propust je u sekundi isti nego maltene instalacija cele igrice. U cemu je stos, cemu memorijski propust od 30 i vise gb/s? Pitanje je nevezano za pixel i texture fill rate jer je tu sve jasno oko performansi nego samo za memorijski propust
Po meni kao medium useru... sirina magistrale je bitnija nego brzina, mada ti je to slicne vaznosti, ali ipak prednost ima ona kartica kod koje je magistrala sira (veca). Javi ce se vec neki prof...
bitno je. gpu celu sliku mora da spakuje u svoju memoriju i to onoliko puta u sec koliki je fps. npr za rezoluciju 1680x1050 sa 45fps, 4xAA i double bufferom računica je ovakva: 1680x1050x32/8/1024^2x4x45x2=2.42GB/sec. Znači moraš da imaš taj protok samo da bi prikazao sliku, bez ijedne texture, ili 3D modela ili bez gomile drugih stvari tipa z-buffer itd. Texture su kompresovane kad se prenose iz RAMa do vga ali GPU mora da ih interno raspakuje da bi ih prikazao i to isto radi u vga memoriji. Inače, cifre tipa 50GB/sec su teorijske cifre sekvencijalnog čitanja i daleko su od realne primene gde je 5-6 puta manji protok mnogo izgledniji.
Prvo da razjasnimo jezicke nedoumice: nije `propust` nego...
19.03.2010. 02:52
status: user broj poruka: 11001
`propusna moc` (memory data flow/memory bandwidth).` Propust` je `greska` ili `omaska`. Nesto sto nije ucinjeno (a trebalo je uciniti) ili je ucinjeno na pogresan nacin... - - - - - - - - - dakle: tebe interesuje koje posledice ovo ima na `performance` graficke karte. Stvar je jasna - sto je sirina veca, vise grafickih podataka (tekstura, od strane GPU-a renderovanih detalja moze da se isporuci monitoru u jedinici vremena). Ako je za 100 frejmova potrebno 30GB `materijala` (pri toj-i-toj rezoluciji), onda ce karta koja je u stanju da ostvari 30GB/sec isporuciti tih 100 komada u jednoj sekundi. Ako karta ima propusnu moc od, recimo, 60GB/sec ona ce istu tu kolicinu da obradi za polovinu sekunde, to jest, u datoj situaciji imace ucinak od 200 frejmova u sekundi. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E sad, od cega ZAVISI propusna moc karte? To je pitanje koje zahteva mnogo vise teksta (i mnogo vise znanja od onog koje ja imam), ali, ukratko, to bi bili sledeci elementi: 1. broj `sejderskih jedinica` u GPU-u (broj `procesorskih ceija` u kojima se renderuje slika) ili, u krajnjem slucaju, broj tranzistora (u savremenim graf. procesorima radi se o milijardama integrisanih tranzistora). 2. frekvencija na kojoj osciluju ti tranzistori 3. frekvencija memorije 4. kvalitet drajvera koji regulise funkcionisanje karte
Krajnje popularno (jer bolje i ne znam) ali dovoljno slikovito, nadam se ja...
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647285. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.