AMD napreduje u implementaciji Open Physics standarda
STRANA 1 OD 1
despot83
AMD napreduje u implementaciji Open Physics standarda
11.03.2010. 14:20
T25209
status: user broj poruka: 711
AMD napreduje u implementaciji Open Pysics standarda
AMD napreduje u implementaciji Open Pysics standarda AMD je rešio da podrži i javno promoviše Open Physics Initiative čime se suprostavio trenutno aktuelnim modulima za emulaciju fizike u 3D igricama: Havok i PhysX. Oba su predmet licenci i zahtevaju troškove za pravo korišćenja te su dostupni ograničenom krugu korisnika. Za razliku od njih AMD-ovo rešenje je javno dostupno te omogućava programerima da ugrade modul za simulaciju fizike u igricama koje rade u OpenCL ili Direct Compute grafičkom okruženju. Model se zasniva na rešenju koje su razvile Pixelux Entertainment i Bullet Physics.
Uspostavljajući javno dostupan fizički modul emulacije okruženja je veoma važan korak u razvoju sledeće generacije video igrica. To predstavlja značajan zaokret u dosadašnjoj praksi kada su za slične module programerske kuće morale da plaćaju licencu za korišćenje pa su mnogi odustajali od implementacije, tvrde u AMD odeljenju zaduženom za grafiku. To ne znači samo da će integracija Bullet Physics modula omogućiti širu primenu efekata fizike u 3D igricama već i mogućnost korisnicima da bez obzira na vrstu hardvera u njihovim PC sistemima uživaju u realističnijim igricama zahvaljujući primeni ovih efekata.
AMD je u sklopu ove akcije odlučio da svim zainteresovanim programerskim kućama za razvoj zabavnog softvera ponudi specijalnu verziju besplatnog DMM2 (Digital Molecular Matter 2) modula koji uključuje osnovne komponente fizičke emulacije a koje će zadovoljiti potrebe većine3D igrica i gejmera. Svi oni koji žele da koriste punu varijantu DMM modula za igrice koje rade na više operativnih platformi moraće da kupe kompletan Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi.
E, pa ne radi se ovde o video kodek-u, pa da bude javno dostupan i free.... već o tome da imaju dva (ajd` tri) proizvođača grafičkih čipova, a da jedan ima svoj standard koji se ipak nekako `primio`, doduše, pomoću para upumpanih u developer team-ove, ali, činjenica je da ga ima u igrama, i drugog, koji je, gle, baš DAAMIT - ati, koji NEĆE da da pare u timove da forsira svoju fiziku, već pokušava da navuče nekako timove na `free` foru, pa ako prođe, prođe.... ono, što jes` jes`, free i dostupno i otvoreno lepo zvuči i to pozdravljam, ali, motiv je: profit, a ne nekakav komunizam. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
1.Cekamo nov nevidijin cip od Cara Dusana. 2. Najavljuje se kao da nam vanzemaljci dolaze(te evga je objavila kutiju,evo nezvanicnih testova,trebala je vec da bude u q1,q2,q3.....pa bice na Cebitu) 3. To da ce taj novi giga mega chip da smanji cenu kod konkurencije,sudeci po najavljenom tesko. 4.cela prica oko open physx-a je tugaljiv pokusaj amd-a da se koprcne.
5. Mozda i najvaznije Do kraja 2011 intel postaje vecinski vlasnik nevidie,tako da se poboljsanja kao i konkurentnost na trzistu mogu osetiti tek tad.
P. S. Kao i vecini muka mi je od cekanja.
Bring it on!!!
:) Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi.
My machine: ECS notebook model 321: intel celeron M @1,3 GHz,512 DDR memare,VGA on board powered by SIS,hdd 40 gb toshiba,OC by Chinese people
Kada sam te pitao zasto `Tresla se gora rodio se mis` trazio sam da mi precizno das objasnjenje sto nisi ucinio.. Dao si mi neki odgovor koji nema veze za ovom starom izrekom..
Ceko novi Fermi?!Pa naravno da mora de se ceka.Nvidia je ta koja diktira vreme,mogucnosti isporuke novih kartica na trziste..Nigde i nikad nije pisao tacan datum kada ce se pojaviti neke nove serije vec se ceka da se tehnologija usavrsi pa se ista najavi.. Takodje nigde nije pisalo da mora da se izbaci taj Fermi,oni ga ni sad ne moraju da zibacuju bez obzira na ATI 5xxx koja je vec uveliko na trzistu..To je njihov proble,njihov nacin poslovanja..Ako oni ne brinu ne znam zasto ti o tom brines?! Prica se o Fermiju zato sto je najmocniji chip na svetu,zato sto je tehnoloski toliko nabudzen da je bukvalno revolucija na polju grafickih chipova.Ovde je brzina cak sporedna stvar koliko je bitno kakva je arhitektura .. Kakve ce cene biti to cemo teik da vidimo.Obzirom na to kakav je chip on mora i da kosta ,znaci ne moze niko da diktira i poredi babe i zabe,dve karte po brzini koje se po tehnologiji razlikuju a treba da imaju pribliznu cenu ..Odmah cu ti reci.Tesko da moze..nVidia je sa razlogom skuplja a njihov potez da odrze trziste bi bio odlican ako bi cene spustili i isli na manju zaradu..To je vec druga ,sasvim druga stvar.. To da ce Intel da otkupi nvidiu nema teorije jer je ta firma toliko finansijski jaka da joj je trziste grafickih karti samo sporedna grana na kojoj imaju profit..Te buve,i price ce uvek postojati a kreiraju ih upravo dokoni ljudi koji nemaju sta da rade pa se bave glasinama i izmisljenim pricama.. To sto je nekom muka je totalna glupost..Jedan mali covek,zajednica nema nikakav uticaj i totalno je nebitna za razvoj tehnologije i trzista..Sta kompanija odluci tako ce biti.Narod moze samo da bude strpljiv i da ceka.Niko nije kriv sto se od nvidie uvek puno ocekivalo pa je ovaj raskorak u vremenu napravio pometnju..Imali su i oni ne predvidjenih problema pa je zato ovo ui potrajalo..Niko to ne radi namerno..
E sad da ti objasnim ono najvaznije..Kad kazes `Tresla se gora,rodio se mis` to znac sledece..Kada se nesto kaze,obecava,kule i gradovi a onda u slucaju trzista proizvod takav najavljivan se plasira i ne ispuni ono za sta su tvrdili da hoce onda se to zove tresla se gore rodio se mis.. Evo da te podsetim..Fermi je nabiflan tehnologijom koju su predstavili i sa tim izlazi na trziste..Rekli su da ce biti izuzetno brz chip sto i jeste..Cak je i nadmasio ocekivanja,GTX470 je trebao da bude u rangu sa ATI 5850 sto je bilo po glasinama u prvom planu..Po poslednjim testovima GTX470 ako je verovati netu je trenutno u rangu sa ATI 5870 po brzini,skoro identicne rezultate daju a verujem da ce GTX470 kad se pojave i zvanicni driveri da bude samo jos bolji..GTX480 napada direktno na najjacu ATI Dual GPU kartu..E sad ja tebe pitam?!Jel to tresla se gora rodio se mis???!!! Nikad nvidia nije razocarala svoje kupce pa nece i sad i uvek se i znalo da ce imati brzi graficki chip jer im je takva tehnologija..A sto se tice Frmi,to je profesionalna karta namenjena za ozbiljan rad sa velikim mogucnostima ,ne amo za gaming..Toliko..
Majke ti odakle tebi da je Fermi revolucija na polju grafickih kartica???
Nvidia ne razvlaci toliko sa Fermijem zato sto je to politika kompanije vec zato sto imaju prilicnih problema sa arhitekturom i proizvodnjom. A ako se secas, Nvidijin marketing je mahao navodnom Fermi karticom jos u oktobtu prosle godine...pa su zestoko ismejani jer su provaljeni da mlate praznu slamu
A slazem se da treba sacekati zvanicno pojavljivanje karte da bi se dao konacan sud
Ako nisi upucen u ono sto poseduje taj chip nemoj ni da pricas o tome..Kad proucis onda ces shvatiti da ce biti revolucija kad se pojavi jer ono sto vec poseduje ga tim i cini.. Sto se mene tice i ne treba da bude ,dovoljno je da se pojavi ovakav kakav jeste i samim tim postavlja standard!Inace da li je prava revolucija to nadji sam na netu.. To sto su prezentirali `laznog` Fermija mogu da okarakterisem samo da im je stalo do svojih kupaca..Jednostavno su bili svesni da ce im se proces proizvodnje oduziti i da za kratko vreme nece moci da izadju na trziste i sa tim gestom su hteli da `utese` svoje fanove i kupce koji iscekuju tu Fermi kartu!Sta je tu sada nelogicno?
:: To sto su prezentirali `laznog` Fermija mogu da okarakterisem samo da im je stalo do svojih kupaca..Jednostavno su bili svesni da ce im se proces proizvodnje oduziti i da za kratko vreme nece moci da izadju na trziste i sa tim gestom su hteli da `utese` svoje fanove i kupce koji iscekuju tu Fermi kartu!Sta je tu sada nelogicno ::
Koji si ti kralj! Odavno se nisam ovako nasmejao ...
:: :: To sto su prezentirali `laznog` Fermija mogu da okarakterisem samo da im je stalo do svojih kupaca..Jednostavno su bili svesni da ce im se proces proizvodnje oduziti i da za kratko vreme nece moci da izadju na trziste i sa tim gestom su hteli da `utese` svoje fanove i kupce koji iscekuju tu Fermi kartu!Sta je tu sada nelogicno :: :: :: :: :: Koji si ti kralj! Odavno se nisam ovako nasmejao ...
Hahaha pa ti da si upucen znao bi makar jednu cinjenicu da navedes... Ovako samo ponavljas njihove floskule kojima se ceo svet danas smeje
Al ajd` nesto da naucis sinko: to sto su predstavili laznog Fermija je zato sto su ocekivali da ce biti u stanju uskoro da ga predstave. debelo su pogresili... Sudeci po onome sto su prikazali (i onome sto nisu prikazali) despot je potpuno u pravu: tresla se gora rodio se mis nezvanicni testovi prikazuju da nije rec o revoluciji... performanse ce biti u rangu ATI proizvoda (diskutabilno kao i uvek) a trosice dosta vise struje. potrosnja struje ce biti limitirajuci faktor za primenu u `ozbiljnom radu`
Sa takvim ljudima kao ti je jadno i voditi polemiku jer je jako providno,tacno se vidi cemu ovo vodi! Koga tesi da laze sam sebe neka tako i cini,on ce sa tim i ziveti..Onaj ko ima hrabrosti da kaze istinu njemu svaka cast..Ispisujem se..
Kako sam shvatio ovde, da bi neko ubacio PhysX u igru prvo mora plati ? Ako je to tacno onda je nVidia takva klosarska organizacija da je to neopisano, da mu plati da ubaci PhysX u igru i jos da poveca onome prodaju grafickih, pa trebala bi nvidia da plati developerima. Ako je AMD-ova fizika, besplatna i po izgledu i performansama bude parirala PhysX-u onda ce verovatno nVidia da se slika :). @Sky sacekajmo jos koji dan pa da vidimo gde su stvarno te 2 kartice. Inace trebalo bi driveri da daju odredjeno ubrzanje tom Fermiju, kao sto su dali 5xxx seriji.
Ok despote. Ako ga cekas toliko, onda ocekujemo da ces da kupis prvi batch karti koje ce da kostaju boga oca. Baci neki bench kad uzmes kartu, sta drugo da ti kazem...
Na forumu je cinjenica da vecina korisnika nema novca da plati premium cenu za neku high-end kartu, zadovoljava se budzetnim resenjima ili jeftinijim, ali zato svi znaju da seru i polemisu o HW-u koji em nece videti nikad, em nece posedovati... I cemu onda prepirka?
Nemojte pogresno da me shvatite, ali ako ne planirate da uzmete karte cim se pojave zasto uopste polemisete o tome da li karta kasni ili nesto trece? __________________ Scourge of PCBerza
e ovako, sto se tice čuda od tehnologije za sada je samo na papiru, tj karta jos nije izasla pa ne mozemo da vidimo sta to stvarno jeste, SKY malo si zagrizen za nVidiu pa bi po svaku cenu okrenuo pricu na pozitivnu starnu ali ok, normalno jer ih vise volis, sto je FERMI ovoliko zakasnio samo inzinjeri znaju tako da je glupo da ja pricam da je doslo do problema a ti da je dug proizvodni proces, jednostavno ne pije vodu jer sto je babi milo u snu joj se snilo, e sad sto se tice GTX470 skidam kapu za perfomanse i cenu koja vec postoji ali stvarno za pretprodaju i iznosi 320e sto znaci cena -performanse svaka cast, jedino sto izuzetno mnogo troshi, toliko
Vracam se na BIS :) Ovako..Procitajte moj post i vise puta ako treba i da li sam i jednu jedinu recenicu preuvelicao,slagao,izmislio,bio pristrasan!Sve sto sam rekao su suve cinjnice,nista vise..
@Sax Ni ja ni ti ne mozemo znati zasto im je taj proizvodni proces toliko trajao pa zato i ne mozes da kazes kako to ne pije vodu..Drugo znas i sam da su imali problema,ako si pratio Fermi je trebao da bude u 55nm tehnologiji pa su se odlucili za 40nm kasnije..Sve je to imalo neki svoj put..Onda su nasili na probleme sa disipacijom sto je posledica tehnoloskog resenja samog cipa..Ja vise volim NV ali od toga da lazem sam sebe nemam nista ,ispao bih budala. I to sto smo videli,navodno neki test pitanje je koliko je verodostojno.Dok ne izadju zvanicni driveri,dok karta ne bude imala rev A3 chip nista od svega toga.. Cena..Negde bas procitah da uopste nece biti te cene koje se navode po netu i ono tipa preorder itd..Ali i to sve posle 26 marta..U krajnjem slucaju izboricu se da kartu dobijem za test pa cemo i videti istinu u tim performansama kakve god da su!
@Dautovic Pa ja sam samo napomenuo zato sto je to tako trebalo da bude ranije..U rangu karta sa kartom...Cenu nemoj gledati jer ko zna koliko ce sta zapravo da kosta.. Pa 500 Eur za 470 ako bude toliko sigurno nebi dao.Ta karta bi trebala da bude znatno jeftinija..Generalno je to mnogo para. A to sto poredis karte po cenovnom rangu je problem svih korisnika vecinom.. U stvari ti korisnici su zapravo oni koji 90% takvih imaju karte od po 50 eur i glavu punu fantazija a sebi daju za pravo da se upustaju u ovakve polemike koje na zalost samo vode do svadje zbog raznih komplexa.. E ne kazem da ti spadas u ovu grupu vec poredjenje da se sve gleda u cenovnom rangu ne ide bas.. Hebi ga nek mecka kosta 50k eur neki tamo Renault 50k eur sta bi pre uzeo?To je ceniovni rang..Nesto sto je kvalitetnije i skuplje u samoj izradi mora vise i da kosta!Citav proizvod se gleda,bar ja tako gledam,ne znam,meni je sve bitno,nekom nije..Ljudi su razliiciti i tako u krug..Sve je to normalno.. Generalno mislim da treba cekati lepo prvo pojavljivanje,testove,cene pa onda davati nekakva misljenja..Slazes se? Intel Q9650@4.3 Ghz LinX http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.png GTX295 The Best Vantage Score http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png
Rado bih je kupio,ali nemam slobodan slot na ECS-u :)
Salu na stranu kupio bih je na 12 rata bez kamate jedino,ne igram igrice,ali mi je muka od price o fermiu.
@Sky Opusteno matori,samo opusteno......docice i fermi pa cemo videti sta to ima da nam ponudi. A ondaK dolazi i serija 6 pa da vidimo sta ce ona ponuditi.
Na samom kraju mi smo ti koji su hebeni.
Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi.
My machine: ECS notebook model 321: intel celeron M @1,3 GHz,512 DDR memare,VGA on board powered by SIS,hdd 40 gb toshiba,OC by Chinese people
:: Ok despote. Ako ga cekas toliko, onda ocekujemo da ces da kupis prvi batch karti koje ce da kostaju boga oca. Baci neki bench kad uzmes kartu, sta drugo da ti kazem.. :: :: Na forumu je cinjenica da vecina korisnika nema novca da plati premium cenu za neku high-end kartu, zadovoljava se budzetnim resenjima ili jeftinijim, ali zato svi znaju da seru i polemisu o HW-u koji em nece videti nikad, em nece posedovati... I cemu onda prepirka :: :: Nemojte pogresno da me shvatite, ali ako ne planirate da uzmete karte cim se pojave zasto uopste polemisete o tome da li karta kasni ili nesto trece :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647284. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.