Koju graficku da kupim za gledanje filmova 1080P, you tube HD klipovi i za net? Sistem mi je windows 7, procesor core i5, monitor mi ima samo VGA ulaz.
Koji monitor? Da li si isguran da je sposoban da reprodukuje...
02.03.2010. 00:05
status: user broj poruka: 11001
HD filmove u HD rezolucijama? Naime, na nekim sajtovima sam citao da je DVI obavezan (i na karti i na monitoru) a negde tvrde da nije. U Srbiji je neko vreme bio nudjen jedan Acer-ov monitor koji ima samo VGA ulaz a bio je reklamiran kao `full HD`. Misljenja o ispravnosti ove tvrdnje bila su podeljena...
AKo već nemaš integrisani neki radeon 3xxx, onda najjeftiniji iz 4xxx serije, npr 4350. Filmove ćeš gledati preko DXVA u MCPu ili preko novog ffdshowa u bilo kom plejeru.
A bre Dragg! Covek ima neku bolju plocu, obzirom na CPU koji je
02.03.2010. 00:12
status: user broj poruka: 11001
naveo! Kakv crni 3xxx?! Znaci: uzmi neku dobru kartu: GeForce 260, ATI 4850 i tome slicno, ili jos bolje, 5770 (da budes W7 full compatible) pa da se jos i igras posteno! - i kao sto rece Dragg: Media player cinema + K-lite codec pack.
Iskreno smorio sam se od novog ATI-ja i od njegovih uvoznika ovde. Tako da uzecu nesto samo da radi do daljnjeg, verovatno nvidija ili neki stariji ATI koji radi bez problema.
:: Siguran sam da je sposoban da reprodukuje full hd. Monitor je Samsung 2343NW
Zavisi kako gledaš. Monitor jeste sposoban da prikaže full HD rezoluciju (1080p).
S druge strane, nije sposoban da prikaže BlueRay filmove koji su enkriptovani (čitaj originalni BR diskovi) jer nema HDCP.
Ako samo gledaš Matrošku, tj. sadržaj koji si skinuo sa net-a i sl. to ne bi trebalo da ti bude problem.
Ako ne planiraš da ti konfiguracija koristi za igrice tj. planiraš da koristiš konfiguraciju samo za multimediju, većina AV sajtova i foruma za to preporučije GF 220 ili 240 grafičke. One imaju PureVideo HD 4 ili VP4, koji je poslednja generacija nVidia-ine akceleracije za video.
Da me ne napadnu sada ATI fan-ovi, probao sam i ATI i nV kartice za HTPC upotrebu, iz mog iskustva sam manje imao problema za nekompatibilnošću/podešavanjima, mada se i na jednim i na drugim većina stvari da srediti.
Takođe, ako ne planiraš da igraš najnovije 3D igre, većina `jakih` grafičkih ti je čisto bacanje para, trebaće ti i jače napajanje, praviće više buke i generisaće više toplote u kućištu nego što ti treba.
Uf tačno, nisam shvatio. Ali šta će mu te kartice 260, 4870? Nije naveo nigde da se igra, a za filmove mu ne treba ništa jače od 4350. Ivan012345: Nemoj uzimati ništa ispod ATI 2xxHD serije ili Nvidia 8xxx serije i izostavi 8800GTX, jer raniji ne rade sa DXVA.
Za DXVA nemoj uzimati 4350, nažalost nema dovoljno shader procesora. Probao sam preko nje DXVA, ako ne uljučuješ shader-e, ima dovoljno snage, ali ako uključiš sharpening ili 16-235/0-255 na 1080p filmovi, kreće štucanje. Ovo isto važi i za sve integruše koje bodržavaju DXVA.
Mada te efekte i neće mnogo primetiit na 23inch monitoru. 5450 recimo je skroz OK za to, kao i GF220.
:: Uf tačno, nisam shvatio. Ali šta će mu te kartice 260, 4870? Nije naveo nigde da se igra, a za filmove mu ne treba ništa jače od 4350 :: Ivan012345: Nemoj uzimati ništa ispod ATI 2xxHD serije ili Nvidia 8xxx serije i izostavi 8800GTX, jer raniji ne rade sa DXVA :: :: ::
HDCP je način zaštite komercijalni BlueRay diskova od presnimavanja. Da bi legalno pustio HDCP enkriptovan BlueRay disk preko kompa, pored BR čitača, moraš imati: 1. grafičku karticu koja podržava HDCP (svi GF8xxx pa naviše i ATI 2xxx i naviše bi trebalo da imaju podršku) 2. monitor/TV koji ima podršku za HDCP (99% monitora u zanjih par godina koji imaju DVI, HDMI,DP imaju HDCP) 3. sofver sposoban da to dekoduje.
HDCP ne radi preko analognih interfejsa (VGA, SVHS i sl.) tako da jeftine monitore zaboravi za BR diskove.
Ovo ne važi za RIP-ove, tj. Matroške - oni ionako nemaju nikakvu zaštitu.
:: Za DXVA nemoj uzimati 4350, nažalost nema dovoljno shader procesora. Probao sam preko nje DXVA, ako ne uljučuješ shader-e, ima dovoljno snage, ali ako uključiš sharpening ili 16-235/0-255 na 1080p filmovi, kreće štucanje. Ovo isto važi i za sve integruše koje bodržavaju DXVA :: :: Mada te efekte i neće mnogo primetiit na 23inch monitoru. 5450 recimo je skroz OK za to, kao i GF220 :: Izvinjavam se ako sam dezinformisao. Misliio sam da mora imati snage jer moja 3850 ima jedva 35% opterećenja za full HD + 16-235/0-255 filter i to underclockovan GPU na 150Mhz (default je 670).
NP i ja se pogubim sa silnim reimenovanjima, re-brendiranjima i ostalim glupostima, ima bre 500 serija grafičkih u prodaji.
ATI 4350 = 80 shadera/64 bit magistrala ATI 3850 = 320 shadera/256 bit magistrala
:: :: :: Izvinjavam se ako sam dezinformisao. Misliio sam da mora imati snage jer moja 3850 ima jedva 35% opterećenja za full HD + 16-235/0-255 filter i to underclockovan GPU na 150Mhz (default je 670).
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647284. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.