Ako Fermi opet zakasni ovo moze da da neka objasnjenja zasto
STRANA 1 OD 4
Panta019
Ako Fermi opet zakasni ovo moze da da neka objasnjenja zasto
18.02.2010. 08:38
T24650
status: user broj poruka: 1583
Negde sam procitao da je autor ovog teksta Charlie Demerjian vise Ati ljubitelj tako da ovaj njegov tekst ne shvatam zdravo za gotovo ali ne moze i da se ignorise.
Zakljucak teksta je :
The chip is unworkable, unmanufacturable, and unfixable. If Nvidia management has any semblance of engineering sense, it will declare its usual victory with Fermi and focus resources on Fermi II, something it is still promising for 2010. The changes needed to fix the first Fermi are basically not doable until the chip is shrunk to 28nm, the size is just too big.
This puts any hope for Nvidia out until 2011 for anything but PR stunts. The derivative parts for Fermi exist only on paper, they haven`t taped out yet. If Nvidia does tape them out, they will have the same size, yield and power problems as Fermi GF100. ATI will price them into the red, so there is no way Nvidia can make money on the derivatives, and there is no way it can fix the problems in time to matter either. Nvidia will not have any economically viable DX11 parts until the last days of 2010 if everything goes well from here.
As we have been saying since last May, Fermi GF100 is the wrong chip, made the wrong way, for the wrong reasons. Dear Leader has opened the proverbial can of Whoop-Ass on the competition, and on top of that criticized Intel`s Larrabee for everything that ended up sinking Fermi GF100. Intel had the common sense to refocus Larrabee and take a PR hit rather than pouring tens of millions more dollars down the drain for no good reason. It doesn`t look like Nvidia has the management skills to make that call. The company not only designed a `Laughabee`, it went against all sense and built that too.S|A
U ovom momentu, imam mašinu koja u potpunosti zadovoljava moje potrebe, tako da me ne zanime mnogo ni ono što ATi i AMD rade, ali ne mogu da se ne zapitam šta li to nVidija pravi, kada im treba toliko dugo vremena da njihov proizvod ugleda svetlost dana. Da prave USS Enterprise (i to onaj Pikardov), dosad bi ga završili.
pa ocito je da imaju velikih problema sa 40nm chipom,ali dokle ce vise,nemam pojma.... bilo je na itsvet da se ce se mozda fermi pojaviti na cebit al u prodaji jos ce da se ceka...bar tako pisu
:: U ovom momentu, imam mašinu koja u potpunosti zadovoljava moje potrebe, tako da me ne zanime mnogo ni ono što ATi i AMD rade, ali ne mogu da se ne zapitam šta li to nVidija pravi, kada im treba toliko dugo vremena da njihov proizvod ugleda svetlost dana. Da prave USS Enterprise (i to onaj Pikardov), dosad bi ga završili :: :: :: Phenom II X3 720B :: Gigabyte GA-MA790X-UD3 :: Kingston HyperX 4GB DDR2 106 :: WD5000AAKS + Samsung SpinPoint F3 HD502H :: Gigabyte GV-R487D5-1G :: Samsung 2232B :: Cooler Master Storm Sniper AMD Dragon Editio :: Chieftec CFT-650-14C :: ::
sa jos nekim postovima forumasa inace da kazemo ljubitelja Nvidia ,U pitanju je greska onog ko je projektovo chip,znaci inzenjerska greska .Ali ok Global Foundries ce do kraja godine da predje na 28 nm ili TMSC.
Kada je konkurencija sustigla i prestigla ona se pri pokusaju da potrci saplela i pala. Predugo je nv samo menjala imena chipovima i nesto ovakvo je moralo da se desi.
naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A?
:: Zabole me uvo kad će Fermi da izađe, svejedno mi ne treba, jer imam kartu koja će mi odlično završavati posao i za ubuduće :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS-a u skoku ahahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
:: naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A ::
Pa tako će i biti, jer će Fermi da odvali celu 5000 seriju, ali nažalost, mislim da će biti preskup.
The Way It`s Meant To Be Played
:: naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A :: :: :: :: :: Zabole me uvo kad će Fermi da izađe, svejedno mi ne treba, jer imam kartu koja će mi odlično završavati posao i za ubuduće :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: ::
Ne, nego ga prave baš ovoliko dugo da bude lošiji od konkurencije. Mnogo lošiji. Novo inače treba da bude lošije od starog....
:: Pa tako će i biti, jer će Fermi da odvali celu 5000 seriju, ali nažalost, mislim da će biti preskup :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A :: :: :: :: :: :: :: :: :: Zabole me uvo kad će Fermi da izađe, svejedno mi ne treba, jer imam kartu koja će mi odlično završavati posao i za ubuduće :: :: :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: ::
e ajde sve sto ne izlazi nije me vise briga ali me je briga zato sto ne spustaju cene 285 i 295ice, tako da zbog toga veliki broj ljudi prelazzi na najbrzi single cip na svetu...
Normalmo da neće biti lošiji, jer bi to bilo kraj za Nvidia-u na Desktop tržištu. Poenta mog prethodnog posta je da se Fermi neće isplatiti ma koliko on bio dobar.
Ali opet, ne mogu da pričam napamet, sačekajmo taj Cebit, pa ćemo onda da pričamo na ovu temu.
The Way It`s Meant To Be Played
:: :: Ne, nego ga prave baš ovoliko dugo da bude lošiji od konkurencije. Mnogo lošiji :: Novo inače treba da bude lošije od starog... :: :: :: Pa tako će i biti, jer će Fermi da odvali celu 5000 seriju, ali nažalost, mislim da će biti preskup :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Zabole me uvo kad će Fermi da izađe, svejedno mi ne treba, jer imam kartu koja će mi odlično završavati posao i za ubuduće :: :: :: :: :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: :: :: ::
ma ok samo dok oni srede programator i bubanj na chipu pa ce sve biti ok ima da opere 5xxx seriju:D a to sto ne spada cena 285 je stvarno bruka i sramota,ajd 295 je zivotinja a ovu su vec ofuljili,skinuli joj skalp
:: Pa tako će i biti, jer će Fermi da odvali celu 5000 seriju, ali nažalost, mislim da će biti preskup :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A :: :: :: :: :: :: :: :: :: Zabole me uvo kad će Fermi da izađe, svejedno mi ne treba, jer imam kartu koja će mi odlično završavati posao i za ubuduće :: :: :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: ::
:: ma ok samo dok oni srede programator i bubanj na chipu pa ce sve biti o :: ima da opere 5xxx seriju: :: a to sto ne spada cena 285 je stvarno bruka i sramota,ajd 295 je zivotinja a ovu su vec ofuljili,skinuli joj skal :: :: :: :: Pa tako će i biti, jer će Fermi da odvali celu 5000 seriju, ali nažalost, mislim da će biti preskup :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: naravno da ce taj 275 da zavrsi posao,ali sta je bilo sa pricom `Kad izadje Fermi ima da se ATI poklopi usima`....A?A?A?A :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Zabole me uvo kad će Fermi da izađe, svejedno mi ne treba, jer imam kartu koja će mi odlično završavati posao i za ubuduće :: :: :: :: :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: :: :: ::
do tada je NVIDIA na otkuvavanju:) inace i to sto ce pokazati na cebitu nece biti nista grandiozno dok neko ne uporedi taj gtx sa 5870 i 5850 pa nam baci prave rezultate
Koliko sam ja razumeo iz citave ove (visemesecne) price,...
18.02.2010. 11:52
status: user broj poruka: 11001
glavna stvar ovde je neformalna koalicija M$-AMD. M$ se nada da će, nakon gadnog zajeba u vidu mrtvorodjenčeta zvanog Vi$ta, da izvadi fleke pomocu W7. Ako ste pazljivo pratili `scenu`, drugovi moji dragi, tokom poslednjih 6 - 7 godina, svakako ste primetili kako se ovo dvoje pipka, štipka i u mraku šapuće one 3 slatke riječi jedno drugome na uvce. Setimo se samo ujdurme zvane DX10.1 (ili beše .001). U momentu kada je bilo jasno da je M$ u gov##ima do guše zbog silnih prituzbi na manjkavosti Vi$te, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je BigBadBill-ova banda lansirala....novi DX! Kako, pitali su se u neverici skepticni gejmeri, pa DX 10 još nije ni zaživeo a pojavljuje se novi??!! Zar je moguce da se kompanija bavi `unapredjenjem` necega sto jos nije ni zaživelo akamoli zastarelo, a pri tom sam OS pati od nevidjenih bagova, drajverska baza oskudna da oskudnija biti ne može... Ali u tome i jeste stvar: upravo u takvoj situaciji primenjuje se `taktika slepi miš`. Ako nemaš odgovarajuce oruzje, ti bacaj protivniku prašinu u oči! I AMD-u je ovo došlo kao kec iz rukava: zagrcnuti od oduševljenja i obliveni suzama radosnicama, predstavnici AMD-a su objasnjavali kako `mozda NVidia i ima brži GPU od našeg, ali naš podrzava NOVI directX a eNVidijin ``samo`` STARI! Sada se dogadja nesto slično: NVidia stoji na stanovistu da linija 260 - 295 savrseno zadovoljava potrebe korisnika PC-ja kako u smislu podrzanosti `generalnog softvera` tako i podrzanosti 3D igara. Dakle i `ozbiljni` i igracki segment je zadovoljen, obzirom da ni jedan ni drugi ne INSISTIRAJU na DX11 - niti su igre radjene ISKLJUCIVO za dx11 niti postoje (to je eNVidijin stav) bitne razlike u praksi i onda kada su se programeri rukovodili mogucnostima DX11. Naravno, ovo iskljucuje NV iz DX11 takmicenja. I, opet naravno, Micro$oftu se to ni najmanje ne svidja jer, devojka oko koje se niko ne otima, sigurno nije ni vredna otimanja. Cena joj pada. Dakle, onaj ko `zaobilazi` DX11, implicitno omalovazava i W7, hteo-ne hteo.
MS - AMD nije neformalna koalicija ,nego su logicni partneri
18.02.2010. 12:16
status: user broj poruka: 7726
posto je Nvidia u neformalnom saveznistvu sa MAC-om koji je direktan rival MS-u.Slazem se za Vista da je bio najgori OS ,ali je Win7 daleko bolj , stabilniji moram reci i brzi,od brzine lokalne mreze ,definicije HD audia itd...ja sam definitivno presao na WIn7 .
Re: Koliko sam ja razumeo iz citave ove (visemesecne) price,...
18.02.2010. 12:47
status: user broj poruka: 3992
po tvojim recima znaci 4870 i 4870x2 i te dve navedene NVIDIE...ne treba nista novo da se izbaci greska bajo moj,ove nove grafike em su brze,hladne,trose bruka malo...a to je odlika dobrih grafickih karti bile da su od jednih ili drugih
:: glavna stvar ovde je neformalna koalicija M$-AMD. M$ se nada da će, nakon gadnog zajeba u vidu mrtvorodjenčeta zvanog Vi$ta, da izvadi fleke pomocu W7 :: Ako ste pazljivo pratili `scenu`, drugovi moji dragi, tokom poslednjih 6 - 7 godina, svakako ste primetili kako se ovo dvoje pipka, štipka i u mraku šapuće one 3 slatke riječi jedno drugome na uvce. Setimo se samo ujdurme zvane DX10.1 (ili beše .001). :: U momentu kada je bilo jasno da je M$ u gov##ima do guše zbog silnih prituzbi na manjkavosti Vi$te, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je BigBadBill-ova banda lansirala....novi DX! Kako, pitali su se u neverici skepticni gejmeri, pa DX 10 još nije ni zaživeo a pojavljuje se novi??!! Zar je moguce da se kompanija bavi `unapredjenjem` necega sto jos nije ni zaživelo akamoli zastarelo, a pri tom sam OS pati od nevidjenih bagova, drajverska baza oskudna da oskudnija biti ne može... Ali u tome i jeste stvar: upravo u takvoj situaciji primenjuje se `taktika slepi miš`. Ako nemaš odgovarajuce oruzje, ti bacaj protivniku prašinu u oči :: I AMD-u je ovo došlo kao kec iz rukava: zagrcnuti od oduševljenja i obliveni suzama radosnicama, predstavnici AMD-a su objasnjavali kako `mozda NVidia i ima brži GPU od našeg, ali naš podrzava NOVI directX a eNVidijin ``samo`` STARI :: Sada se dogadja nesto slično: NVidia stoji na stanovistu da linija 260 - 295 savrseno zadovoljava potrebe korisnika PC-ja kako u smislu podrzanosti `generalnog softvera` tako i podrzanosti 3D igara. Dakle i `ozbiljni` i igracki segment je zadovoljen, obzirom da ni jedan ni drugi ne INSISTIRAJU na DX11 - niti su igre radjene ISKLJUCIVO za dx1 :: niti postoje (to je eNVidijin stav) bitne razlike u praksi i onda kada su se programeri rukovodili mogucnostima DX11 :: Naravno, ovo iskljucuje NV iz DX11 takmicenja. I, opet naravno, Micro$oftu se to ni najmanje ne svidja jer, devojka oko koje se niko ne otima, sigurno nije ni vredna otimanja. Cena joj pada. Dakle, onaj ko `zaobilazi` DX11, implicitno omalovazava i W7, hteo-ne hteo.
ATi je kasnio sa izbacivanjem DirectX 10 čipa. Navrat-nanos je izbacio 2xxx seriju i uglavnom usrao motku. Sa 3xxx serijom su se izvadili, sa 4xxx pokazali šta mogu i naneli nVidiji dobar udarac, a sa 5xxx serijom ih praktično nokautirali. Ako nVidija nešto ne preduzme, sa 6xxx seijom (ili kako god da se bude zvala) ATi će da im lupi fataliti. A onda nećemo morati da se svađamo, jer ćemo svi biti `crveni`. Iz gore navedenog se vidi da je ATi barem nešto radio, dok je pokvarena nVidija samo lepila nove nalepnice na stare karte. Sada plaćaju cenu za svoju kurčevitost. A, da, još nešto. Ne znam samo zašto pojedinci mrze jedne smradove (Majkrosoft), a obožavaju druge smradove (Intel), posebno ako su ovi prvi povezani sa AMD-om?
Vama čovek da nacrta nVidia ili Ati logo na parčetu A4 papira, vi bi se polupali oko toga. Još ako se napravi pametan pa na istom nacrta intel i amd logoe, bili biste spremni na ubojstvo.
S`obzirom da je text napisao Charlie Demerjian, zakleli Nvidia hate-er, ne mogu da verujem bilo cemu sto ovde pise... __________________ Scourge of PCBerza
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647284. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.