Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
?PCI-express 3.0?
STRANA 1 OD 1
StevanX ?PCI-express 3.0? 25.01.2010. 19:41 T24019

status: user
broj poruka: 44
Dosta se trudim da pretim kretanje tehnologija i mislim da dosta dobro uspijevam u tome.
ali jedna stvar mi promice i ne mogu da se dobro informisem pa stoga bih pokrenuo diskusiju sa ciljem da bih i to pratio i saznao sta vi znate o tome.
Problematika je sledeca:
Da li znate, da li je pci-exp. 2.0 interfejs dosao do svog logicnog kraja i kada mu se sprema zamjena sa pci -exp. 3.0?
kolika je propusna moc tog interfejsa i da li danasnje graficke kartice (5970 ili pak famozni fermi) uposljavaju pci express magistralu do svog limita?
ustvari kljucno pitanje je da li ima prostora da se i sledeca generacija grafickih kartica utakne u pci-2.0 interfejs.
Sve je ovo vezana za kupovinu novog raunara. odlucio sam da se otvorim i da se castim novim racunarom. Nije da mi bas treba to sto cu da kupim, ali eto imam merak ili hir. radio sam, zaradio i potrosicu dio na comp.A kako su mi mile pare i comp. volio bi da mi se ne desi sledece:
jako bi mi smetalo ako bi ja sada pazario taj komp. za neke velike pare a za godinu dana izadnje neka graficka kartica koja nece moci da radi na mojoj konf. Znam da ce se to desiti sigurno u dogledno vrijeme ali ocu bar 2-3 godine da imam racunar u koga ako mi bude hir mogu da zamjenim greficku karticu najnovijom. (pci-2.0 traje vec neko vrijeme i mislim da sam se odlucio pri kraju mandata)
Molim bez komentara: a zasto ce mi taj comp, ne treba mi takav i takav...
cekao sam da se pojavi i sata 3.0 i USB 3.0 (sacekacu i fermi) i smo me kara taj PCI - 3.0
malo sam opsiran bio ali ovo mi je prvi put da pisem posle godinu ipo citanja drugih tema sa ovoga foruma, pa ne zamjerite.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Karajoglu 25.01.2010. 19:58 #183791

broj poruka: 6655
Express je dostatan i za Gvozdu i za najnovije atije.... ali, biće nedostatan za crossfire i sli od 3 ili više kartica... maybe - jer ih sakate pojedini proizvođači, dakle, čekaš Godoa.
Inače, logika ti je slabija strana i zato ćeš (neminovno) ispušiti. Ti samo misliš da pratiš nešto, u stvari, paseš reklamne kampanje koje udaraju na sujetu i služe se derogacijom i nipodaštavanjem ličnosti. Ono što kupiš kao najsavremenije, najbolje i za koje se izuješ dobro-dobro, već je shit i zastarelo i uskoro, neko će te napušiti najnovijim benchmarkom, revizijom ploče, procesora i ko zna čega, koji će od tvojeg `čeda` u tvojim očima, napraviti običnu balegu. Ali, neće u stvari od tog parčeta hardvera, već od tebe, to ćeš shvatiti lično... kao teški osećaj niže vrednosti ili posranosti na Srpskom. Pun je forum takvih liikova i oni zdušno i sa puno emocija prosipaju jed na druge iste takve nesretnike u upinjanju da zadrže vreme i trenutak kada je NJIHOVO parče hardvera best u nečemu ili ničemu... a već sutra - prc. Nije to ništa novo, većina nas je u tom tripu, ili bila ili je još, ili je bar delomično. Šta je pogrešno: ne razumeš da onaj ko čeka, taj umre. Da budem još suroviji i konkretniji: šta bi rekao na životni stav da ćeš je*ati ribe, ali ne sad, već za 10 godina, ne sad: jer će za deset godina ribe biti mlađe, modernije i bolje....? Meni to glupo zvuči, nadam se i tebi, samo, zameni ribe sa hardverom i to je to.
Ništa lično, samo pokušavam da te malo išamaram i osvestim. Ko čeka uvek nov hardver, otkrije da ima uvek nov hardver, ali nikad kod njega (ili bolno prekratko) već u prodavnici i da to ne prestaje. Ko kupuje najskuplje i najnovije iz strasti i navlačenja na reklame, ima teške trenutke otrežnjenja. Znam da je lako pallamooditi i reći da je najbolja sredina i best-buy-for-buck oprema - ako ti je zbog potreba dovoljna (posao i slične usputne životne stvari)... ali ni sam to ne mogu da ispoštujem potpuno...

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

H-nitro reply 25.01.2010. 20:05 #183795

broj poruka: 1977
ja licno mislim a i logicno je da ce pcie biti x24 ili x36, ako karta komunicira tolikom brzinom preko severnog mosta ona ce se menjati cela platforma napr kod intela QPI magistrala da bude jos brza lupam mozda buduci neki x78 cipset.
2007 su rekli da ce pcie 3.0 imato 8 GT/sec znaci to je mnogo i morace da se poboljsa platforma.
PCIe 2.0 ima 5GT/sec ovo je ipak bar teoretski veliki napredak a i 2.0 x16 ima 82 pina ko zna koliko ce imati nova generacija kartica koja ce podrzavati 3.0

Don`t drink and drive take joint and fly

Daum ... 25.01.2010. 20:16 #183800

broj poruka: 12798
Ne mozes nijedan komp da spakujes i da budes 100% siguran da za godinu dana nece biti pregazen nekom novom tehnologijom...

PCI-E ko zna kad ce da se pojavi, a povrh toga, trenutne graficke rade na 2.0 ili 2.1 interfejsu, tako da i kad se pojave maticne sa PCIE 3.0 interfejsom, moraces da nadjes graficku sa istim interfejsom... Sem toga, sve dosadasnje graficke ce da rade normalno i na 3.0 interfejsu...

StevanX nisam ja toliko zahjevan 25.01.2010. 20:35 #183808

Tice se samo tog jednog djelica koji se zove PCI - express.
kad sam kupio moj desktop prjije mozda 6 godina, imao je AGP interfejs za graficku karticu. cini mi se kroz 5 mjeseci da se pojavio PCI - express, a tranzicija je rekordno obavljena i vrlo brzo niti jednu novu grafu nisam mogao da razmatram. Ne jurim ni rezultat na bechu, ni da imam najbolji comp na neko vrijeme, znam da je to nemoguce. niti bi finansisjki podnio, tko da samo zbog toga pitam. Ja cak i ne mislim da kupim sve top sto postoji danas. pristojnu plocu p55, fermi, i7 860 intel,.. i Za pci - express ne postoji varijanta kao za usb 3.0 da se kupi pci kartica i da to podrzi.

Sve sto napisete korisno je pa to nista licno od Piska.

dz0ni ... 25.01.2010. 20:40 #183812

broj poruka: 880

Onda ces se nacekati ako cekas pci 3.0, jer ce on najverovatnije biti tek u intel x78/p75 chipsetu negde 2012.A kartice koje ce to podrzavati trebalo bi da budu neki radeon HD7000 serije i nVidia GTX500 tako da se ne isplati cekati.
StevanX ... 25.01.2010. 20:48 #183817

nisem rekao ni da cekam pci 3.0. pa da onda kupim comp. eto milo mi je da nece skoro

Lug crni sine 26.01.2010. 00:16 #183910

broj poruka: 993
odlican elaborat!jos mi bride obrazi,moram da se umijem,pravo u srce!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60382. Broj poslatih odgovora: 647282.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs