Imam Club 3d 7600gs AGP. Uz sveprisutni problem sa POWER INDICATOR-om, pojavile su se nove nevolje. Nedavno sam postovao prichu o slabim rezultatima u 3D Mark-ovima, kao i o slabim clock mogucnostima. Kad sam probao da igram F.E.A.R. - extraction point iz DIGITAL-a, pochele su da se javljaju prelomljene linije i povrshine koje se ukrshtaju i u nekim situacijama nishta se ne vidi osim gomile izlomljenih povrshina. Isto mi se deshava u odredjenim testovima u 3d Mark-ovima (recimo, test ``MOTHER NATURE`` u 3d Mark 03).
Prije nego shto iz Crne Gore zapucam u BG kod prodavca kartice, volio bih da chujem neku sugestiju.
Abit NF7-S, v. 2.0 Barton 2500, clockovan na 2200 2x1gb Kingston ValueRam 2xDVD-RW 120gb HDD + 200gb HDD LC POWER 6550GP
Zaboravio sam da napomenem da sam nakon F.E.A.R.-a instalirao FAR CRY, koji sam nekad bez problema igrao na istom PC-u sa Club 3d Radeon 9200 ViVo. Na HIGH setovanjima, samo je uvod igre proshao bez problema, a na MEDIUM sam igrao nekih 15-ak minuta i onda su pochela da se pojavljaju gore pomenuta sranja.
imam slican problem sa px7300gt 128m ddr3...konkretno igra empire at war nakon 15-30min grafika na ekranu poludi i na kraju se ukoci i moram da resetujem komp...ista igra radi normalno sa integrisanom grafikom na mojoj ploci sto znaci da je problem u grafickoj kartici,a ne u konfiguraciji niti samoj igri... naravno ja cu da zamenim za isti model pa ako se ponovo to desi,onda probem stvarno lezi u ostatku konfiguracije
Jedino sto mi pada na pamet sto bi moglo da ti ustedi put je napajanje, mada bi ono koje si naveo trebalo da bude sasvim solidno. Vidjao sam po raznim forumima razne probleme koje su izazivala neadekvatna napajanja (mislio sam da komponente rade ili ne rade, ili je racunar nestabilan, ali bukvalno sve je moguce, niske performanse, artefakti...). Probaj graficku ako mozes kod nekog prijatelja ili probaj neko fensi napajanje, ako to ne uspe, izgleda da ti ne gine put. EDIT: Mada ta kartica trosi prilicno malo energije, tako da mi problem sa napajanjem ne deluje verovatno. Ipak, s obzirom na put, probaj karticu u necijem kompu ako mozes.
Sad mi je palo na pamet da sam karticu zapravo clockovao (COOLBITS - dozvoljene testirane vrijednosti - 421/406) zato shto su mi se pojavila ta prelamanja u trecem testu 3d Mark 05 (test sa cepelinom i chudovishtem iz vode). Chudi me samo kako je normalno radio PREY (demo iz chasopisa DIGITAL). Shto se tiche klokovane mashine, Radeon 9200 je glatko radio sa njom. Mijenjao sam ga samo zato shto nije mogao da izadje na kraj sa novijim igricama i shto planiram kupovinu widescreen-a od 22 incha. Sjutra nosim karticu kod drugara koji ima solidno napajanje, pa cu postovati shta je bilo, ali sve mi nekako mirishe na shtetnu karticu.
Odnio sam karticu kod drugara koji ima Palomina i 512 memorije u dziu dzicu kucishtu sa asusovim napajanjem od 400W i kartica klizi. Igrice i testovi na kojima je zezala kod mene, kod njega lagano rade.
Po svemu sudeci, kartica je ispravna. Najvise mi lici na problem sa napajanjem. Tvoje ima vecu deklarisanu snagu, ali je moguce da nije bas zavidnog kvaliteta. S druge strane komp tvog prijatelja nije nesto, ali bi ASUS-ovo napajanje trebalo da bude sasvim korektno. Ako ti i drugar volite da eksperimentisete, probaj sve kod sebe sa njegovim napajanjem. Druga mogucnost je pregrevanje. Posto sacujem pomalo tu karticu citao sam neki prikaz Albatronove 7600GS u kome su imali taj problem, ali ako tvoj drugar ima lose/malo/neprovetreno kuciste, onda bi se valjda pregrevala i kod njega, pod uslovom da ne zivi u hladnjaci. Treca mogucnost je neki totalno nasumican faktor, al tu jedino gatare pomazu.
Ostaje mi samo josh da probam reinstalaciju Windows-a (mada debelo sumnjam da to moze ishta da rijeshi), prije nego shto stavim drugarevo napajanje u moj PC ... Prosto ne mogu da vjerujem da je onolika magare od napajanja, koje je pritom izuzetno tiho, toliko loshe ...
Prva ocjena je bila pogreshna. Kartica ipak zeza i kod drugara i to na istim testovima u 33d mark 03 i u istim igricama, tako da je vracam za BG.
Sada me interesuje josh jedna stvar. Neko je pominjao napajanje. Evo vrijednosti:
+3.3 V 3.25 V (ide od 3.23 - 3.26) +5 V 4.89 V +12 V 11.80 V (nekad se na kratko spusti na 11.73) -12 V -11.95 V (ide do 11.87) +5 V Standby 4.92 V 3.3V Dual 3.46 V
Totalni sam laik za ove stvari, ali chini mi se da su ovo prilichno bijedne vrijednosti za napajanje kao shto je LCPower 6550GP.
Nije toliko bitno da vrednosti napona butu tacno onolike koliko bi trebalo. Prema nekim, relativno strogim standardima, sve sto se od deklarisanih vrednosti ne razlikuje za vise od 4% je sasvim dobro. Bitnije je da je napon stabilan. Ako nema naglih promena vrednosti, ako naponi ne padaju znacajno kada je racunar pod opterecenjem i ako ti je Vcore (napon procesora) stabilan, mozes da budes sasvim zadovoljan napajanjem.
P.S. Steta za graficku i cimanje. Vise srece sa zamenom.
Ako ne budu imali istu karticu i ako mi budu vratili novac, mozda da probam sa nekim drugim modelom. Shta mislite o tome. Mozda da pojurim ovaj SAPPHIRE RADEON X1650PRO (107 EUR - NEWEGG - imam jednu kombinaciju iz SAD-a do kraja godine) li da mozda sachekam x1300xt AGP???
Kartica je slabija od 7600GS. X16500Pro je bolja kartica, evo jednog prikaza gde je bas uporedjena sa 7600GS: http://www.elitebastards.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=163&Itemid=27 Ne znam koliko ce X1650XT biti brza, ne znam nista o kartici, ako cip prebace u 80nm proces mogli bi da mu fino podignu frekvenciju, ali to je samo ono sto bih voleo da se desi. Ako ti to ne menja "satnicu" pristizanja nove kartice, mozes da cekas i obratis paznju na XT. Takodje, Nvidia ce do kraja godine izbaciti GF 8800 sto ce uzrokovati pad cena, mada nisam siguran koliko ce se to odmah odraziti na AGP kartice. EDIT: Cip za X1650XT ce biti izradjen 80nm tehnologijom!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.