Problem je sledeci: Imam TFT monitor i graficku karticu sa TV-izlazom koja je spojena sa TV-om. Monitor mi je (naravno) podesen da bude primarni display i podesen na rezoluciju od 1024x768, refresh rate na 75 Hz a TV display je deaktiviran. Kad god hocu da gledam neki film na TV-u preko kompa, u display properties aktiviram TV display i postavljam ga kao primarni. Kad odgledam film, vracam monitor u funkciju primarnog display-a i deaktiviram TV display. E, tu dolazi do problema. Refresh rate monitora vise nije 75 Hz nego 60 Hz !!! E, onda moram "rucno" da vracam refresh rate na 75 HZ, da bi mi slika bila normalna, sto je izuzetno iritantno. Isto tako, kad god upalim komp, dobijem informaciju na desktop-u da je TV display ukljucen. Ispod stoji i mala kockica gde mogu da deaktiviram tu poruku. Medjutim. Problem necu resiti deaktiviranjem ovog prozora. Ako stikliram da sakrije ovaj prozor, prozor se nece pojavljivati vise ali ce mi i dalje pri svakom start-up-u biti aktiviran i TV display. Znaci, 2 pitanja glase: 1. Da li je moguce (i kako) da refresh rate monitora "zabodem" na 75 Hz i da se ni pod kakvim uslovima sam od sebe ne smanjuje na 60 ? 2. Kako da izbegnem da mi se prilikom startovanja kompa automatski ukljucuje TV display ?
Monitor je LG 1919sf, graficka 9600xt i driver Omega 3.8.273
Odgovor na prvo pitanje - pitanjem: Da li primecujes razliku izmedju 60 i 75Hz na tvom monitoru.
Odgovor na drugo pitanje, koje ce u dobroj meri resiti i prvo pitanje jeste... Napravi dva profila, jedan sa single monitorom i drugi sa TVom. Kada hoces da gledas TV, prebaci na taj profil a kada zavrsis vrati na single monitor. Mozes i koristiti precicu ALT+F5 (switch between displays) koja ce ti naizmenicno gasiti monitor i pustati TV i obrnuto. Da, kod pormene profila pamtice ti sve paramete ukljucujuci i refresh rate monitora. Nadam se da sam pomogao. Poz.
Iskreno. Kad sam uzeo monitor, mislio sam da ce mi 60 Hz biti sasvim dovoljno, sto vecini i jeste, medjutim, kada mi je monitor podesen na 60 Hz imam nekoliko vertikalnih bledunjavih "hmm... pa da ih nazovem linija"- na oko 4 cm desno od leve ivice ekrana sirine par mm, pa na 10 cm, i tako nekoliko njih. One se doduse ne primecuju toliko da ometaju rad na monitoru, ali je dovoljno da ih vidim (po slovima ikona na desktopu, koja su bledja bas na toj vertikali) Kada stavim refresh rate na 75 Hz tih linija vise nema i slika je savrsena, tako da sam fakticki "primoran" da drzim refresh rate na 75 Hz.... mislim, moze i na 70 Hz, ali sta vredi kad ni na 70 Hz nece da "ostane".
A sto se tvog predloga za profile... :) Da li mi verujes da sam to pre par dana namestio... i to bas ctrl+F5 za monitor kao primarni i ctrl+F6 za TV display kao primarni... ali avaj :( ni to nije pomoglo... opet mi se refresh rate vraca na 60 Hz
Pokreni Ati Tray Tools. Pojavice ti se ikonica u tray-u. Desni klik i Enable na Refresh lock. Onda drugi put upadni tu i definisi da na 1024x768 drzi 75Hz. Ovo bi trebalo da ti resi problem. Naravno, cekiraj da se tool podize sa Win-om.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.