Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Monitor Problem
STRANA 1 OD 1
priest Monitor Problem 08.01.2010. 15:55 T23556

status: user
broj poruka: 96
Imam problem sto se tice monitora. U pitanju je Acer x223wQ .
Drzao sam najjacu rezoluciju na njemu 1650x1050 @ 60hz
sve je bilo ok par meseci i odjednom je poceo ekran da drhti...kao da se vidi refresh rate.
Jedno vreme je `drhtala` pa se vracala u normalu,ne vezano da li se igra igra ili se samo bleji na net-u.
Sada stalno drhti.

Nesto sam gledao po forumima da moze da bude zbog toga sto je rezolucija velika pa sam je smanjio ali nije imalo efekta.
Imam i tv kartu,ali i nju sam izvadio i problem i dalje ostaje.
Grafickoj sam usisavao kuler i on je ok.

MIslim da je monitor josh u garanciji,ali me zanima vase misljenje posto svi znamo kako to ide kod nasih servisera...danas ga dam dobijem ga za mesec dana nazad...

Thx svima!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
neXus2000 Re: 08.01.2010. 16:16 #178746

broj poruka: 3351
nadam se da ga drzis na DVI prikljucku :D
To se desava zbog 2 stvari:

1. TV Kartica i kablovska
2. Produzni kabl, kada je vise uredjaja prikaceno. Kao i vise uredjaja prikaceno na tu istu liniju. Sto bi znacilo steker pored kompa ima istu vezu kao i drugi steker u sobi, predsoblju, kuhinji. Na istoj grani.

Posto si rekao da si otkacio TV karticu, postoji jos jedna mogucnost, ako imas kablovski net. Posto ni jedna zgrada, kao i kuca, nema normalno uzemljenje (sonda), tako da su uglavnom sve nulovane. A kablovska takodje nije uzemljena, nego ide preko vestacke mase (cuvena zuto-zelena zica kada se otvori cable box u hodniku zgrade). Tako da se javlja razlika u potencijalu i hoce da profura struja (forumasi znaju koja je) preko modema u tvoje kuciste. A kuciste nema normalno uzemljenje (nulovano), pa je moguce da ono stvara to tresenje slike.

Probaj da otkacis sve sto ima veze sa kablovskom i probaj tad. Probaj i da rasteretis produzni, da ti ostane kuciste i monitor samo na toj grani.
Jebivetar re 08.01.2010. 16:34 #178750

broj poruka: 2386
Pomeraj strujni kabal dok je monitor upaljen, vidi da li je legao dobro u monitor, i da li mu neki drugi smeta. Neshto je sa kablom ili kablovima koji smetaju.
Kod buraza je tako bilo na Nec 22, a shta sve nismo probali da bi nakraju utvrdili da je do kabla.
http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jpg
ko nema u vuglu, ima u guglu

golfer re.neXus2000, priest 08.01.2010. 18:21 #178775

broj poruka: 317

Pojam nulovanog uzemljenja, predpostavljam da misliš da je uzemljenje zakačeno na nulti vod. Moguće je da je to negde i urađeno ali nije to problem svuda mislim u svim zgradama, kako ti kažeš. Problem su vihorne struje koje se javljaju u svim uređajima koji imaju čopere ili elektronske pretvarače napona, dakle svi televizori, kompjuteri, DVD plejeri, punjači mobilnih telefona, VCR, ... da ne nabrajam više. Vihorne struje mogu napraviti i raznorazni VF predajnici za TV, radio, mobilna telefonija, repetitori, radio amaterske stanice, dakle svi uredjaji koji služe za bezžični ptenos podataka slike i zvuka...ako se nalaziš u blizini nekog VF pedajnika možeš imati i vrhunsko uzemljenje ali ti ono neće pomoći. Zbog takvih magnetnih zračenja u razvijenim zemljama vrlo je teško videti antenske stubove na stambenim zgradama i u njihovoj blizini. Takvi uređaji se montiraju na uzvišenjima izvan gradskih sredina a to sam se uverio prošle godine prilikom boravka u Nemačkoj, nisam imao signala na mobilnom telefonu u zgradi gde sam boravio. U prvom momentu sam ostao bez teksta ali su mi kasnije objasnili u čemu je problem a mi se bunimo što i u podrumu nemamo signal!!! Kablovska televizija koristi vazdušne vodove i to koaksialne kablove u kojima se indukuje veoma jak VF signal širokog spektra zbog svoje dužine i brojnih TV-a koji su prikačeni na isti kabl. Isti problem je i kod telefonskih linija koje su uglavnom vazdušne i imaju isti problem. Pre par godina montirao sam neki antenski sistem na krovu jedne zgrade u centru Bgd-a, na metalni stub koji sam pričvstio na zid montirao sam antene, u jednom momentu sišao sam sa merdevina koje su bile naslonjene na taj stub i kada sam se opet popeo prilikom kontakta sa stubom osetio sam jako električno pražnjenje! Pomislio sam da sam oštetio neki strujni kablu zidu pri montaži stuba, merenjem tog napona, digitalni instrument FLUKE je poludeo, pogledao sam oko sebe i na stotinak metara vazdušnom linijom stajao je jedan veliki antenski stub sa silnim repetitorima i antenama na sebi! Dakle, jedan ogroman izvor elektromagnetnog zračenja, uzemljio sam stub sa uzemljenjem iz zgrade koja je bila u izgradnji, hoću reći uzemljenje je bilo dobro i propisno odrađeno, nivo VF struja se smanjio ali ne i izgubio, i dalje sam osećao peckanje prilikom hvatanja za stub ili antene. Gotovo u svakom metalnom predmetu kada je izložen magnetnom polju indukuje se nekakav napon i taj napon zavisi od jačine zračenja iliti magnetnog fluksa i veličine metalnog predmeta, dužine kabla i sl. Jedina stvar koja može pomoci je optički kabal, on nema feromagnetne osobine, kroz njega ne protiče struja, ali do momenta kada nam u kuće dođe optika za telefoniju, internet, televiziju,... Savom i Dunavom proći će mnogo, mnogo vode! Postoji rešenje problema i za sadašnje stanje ali dosta je skupo, Telekom i distribureri kablovske TV imaju dosta problema zbog toga pa kada nema druge pribegavaju rešavanju istih ugradnjom filtera koji te smetnje eliminišu ali to dosta košta!
I mi mžemo učiniti te smetnje podnošljivijim korišćenjem kablova koji na sebi imaju VF filtere, tj.na sebi imaju male feritne prigušnice. Gotovo sve ozbiljnije firme u svetu isporučuju za svoje uređaje npr. USB kablove, VGA kablove,... sa ugrađenim feritima da ti uređaji nebi imali problem u eksploataciji ida ih ljudi nebi reklamirali zbog gluposti. Na gotovo sve naše kablove moguće je nadograditi takvu stvarcicu, npr. telefonski kabal, VGA ili DVI kabal, antenski ili kabal od kablovske, napojni ili strujni kabal od računara, TV,...itd. Te feritne prigušnice raznih veličina i oblika moguće je naći u gotovo svim prodavnicama gde se prodaju elektronske komponente, da ne nabrajam. Na svim mojim računarima se nalaze takvi kablovi i od kada sam počeo da ih koristim VF smetnje sam sveo na minimum. Nadam se da ste me razumeli, trudio sam se da se što jednostavnije izražavam da bi shvatili šta to noću dira koke a nije petao!!! Pozdrav svima!
Pisko Fenomen 08.01.2010. 20:36 #178849

broj poruka: 6651
Da, sve mi je to poznato kolega, s tim što su današnja zračenja pomerena u mikrotalasni deo tako da su osim peckanja tj. VF struja i opekotina koje mogu da izazovu, veliki mikrotalasni emiteri koji nas podgrevaju...
Međutim, u davna vremena kada se radilo sa dugim talasima i VF opsezima, u školici su mi pričali kako u Zemunu, gde je bila (i još je valjda) antena Radio Beograda, koja se čula po vasceloj Evropi, ako bi se prišlo sa bilo kakvim pogodnim metalnim predmetom, taj se ponašao kao ceo radio-prijemnik, konkretno, tvrdili su mi da je bilo dovoljno da se gvozdenom motikom priđe u neposrednu blizinu antene i da se iz motike čuje muzika (usled par kilovata jake predajne antene).... Vraćamo se na odgovor čoveku: ako mu je zgrada bez propisnog uzemljenja - tj. nulovana, što je u Serbistanu, koliko znam, primenjivano do sedamdesetih - a hvala bogu, ko zna do kada u stvari.. onda mu ne preostaje ništa nego filter i galvansko razdvajanje.... i neko stručniji da mu to odradi.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

savatije pa kolega mislim da klinci to ne uzimaju za ozbiljno... 08.01.2010. 21:14 #178864

broj poruka: 1121

kao odgovor...moje prvo iskustvo sa razikom potencijala je bilo kada sam 50 m koaksijalnog kabla pokusao da uzemljim sa obe strane, na prijemnoj radio UKT anteni na krovu i stanu na TZV uzemljenu...jedan od ludjih strujnih udara po mojim prstima pre vise od 30 godina...tada sam ispekao zanat izjednacavanja potencijala nule, cak je i jadni unimer 3 izmerio nekih 100-tinjak volti neke naizmenine struje ili VFa ili neceg drugog ( ipak je to instrument koji je deklarisano mero naizmenicnu samo do 100 Hz(da me ne smatrate budalom))...teorija i praksa VFa i kumulativnih slucajnih prijemnika je veoma kompleksna stvar, i veoma empirijski labilna...postoji...desava se, ali zakoni fizike preko 400MHz za neke stvari vise ne postoje, uslovi prostiranja se menjaju....elem ..ovo sitno tekstualno izivljavanje je bio odusak spram posla kojim sam se bavio profesionalno 16 godina, a onda sam presao na racunare i racunarske mreze...
Elem, bilo kako bilo...ko ti rece...otkaci sve od PCja sim osnovnih stvari mis, tastatura i monitor(cak i zvucnike otkaci) pa ako ti go pc pravi cuda, probaj da nadjes barem na pozajmicu strujni razvodnik sa dobrom mreznom filtracijom...a ako i tada imas problem...onda napajanje ili mrezni stepen monitora...sve to uz uslov da nemas snazne predajnike VFa u blizoj okolini, pa makar i repetitore za mobilnu telefoniju...probaj pa javi...

savatije Re: Fenomen 08.01.2010. 21:21 #178869

broj poruka: 1121
Moram da dodam...mnoge stvari su pomerene, ali ni jedan deo spektra zracenja nije ostao prazan...to sto ih mi kao obicna raja na tom mestu ne cujemo ili ne vidimo, nije razlog da ih tu za neke druge potrebe i nema...

:: Da, sve mi je to poznato kolega, s tim što su današnja zračenja pomerena u mikrotalasni deo tako da su osim peckanja tj. VF struja i opekotina koje mogu da izazovu, veliki mikrotalasni emiteri koji nas podgrevaju..
:: Međutim, u davna vremena kada se radilo sa dugim talasima i VF opsezima, u školici su mi pričali kako u Zemunu, gde je bila (i još je valjda) antena Radio Beograda, koja se čula po vasceloj Evropi, ako bi se prišlo sa bilo kakvim pogodnim metalnim predmetom, taj se ponašao kao ceo radio-prijemnik, konkretno, tvrdili su mi da je bilo dovoljno da se gvozdenom motikom priđe u neposrednu blizinu antene i da se iz motike čuje muzika (usled par kilovata jake predajne antene).... Vraćamo se na odgovor čoveku: ako mu je zgrada bez propisnog uzemljenja - tj. nulovana, što je u Serbistanu, koliko znam, primenjivano do sedamdesetih - a hvala bogu, ko zna do kada u stvari.. onda mu ne preostaje ništa nego filter i galvansko razdvajanje.... i neko stručniji da mu to odradi
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
::
::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647196.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs