Posle celonedeljnog mozganja i istraživanja konzilijum od nekih 5-6 a možda i više ljudi (servisera i drugih upućenih) došao je do zaključka da postoji konflikt na tek sklopljenoj mašini sa I7 procesorom i ATI 5850 grafikom pod W7 64bit koji se manifestuje iznenadnim zamrzavanjem slike. Komp prolazi 3D mark test po nekoliko puta u nizu, daje 19000 poena i ništa se ne dešava i onda se samo zakuca. Početak problema je opisan u temi na http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=22897&forid=23&katid=6.
E, sad sam ja u malom problemu šta dalje. NVidia grafika u rangu 5850 je negde GTX 285 mada je po testovima slabiji a lepo je skupji i iskreno mi se ne doplaćuje za nju a izgleda da je deficitarna ovih dana. 275 je poprilično iza u performansama ali ga dobijam bez doplate, i to GTX 275 1792MB ali mislim da to nije to jer nešto ne volim da padam sa konja na magarca ili u mom slučaju na slabijeg konja.
Da li možda (samo se tešim, verovatno će biti isto) probati opet sa 5850 ali od nekog drugog proizvođača? Dajte predloge za drugi best buy pošto ovaj moj sa 5850 nije prošao.
mozda zvuci glupo ali meni je zakucavao komp od *ezamonov adsl modema, a ploca mi je DFI-790FXB-M2RSH i nisam jedini, probaj ponovo da podignes sitem, samo driveri i neophodan driver, moze cak i do HDD-a da bude, ortak msec dana nije imao mira, menjao sve, PSU, CPU, MEM, PLOCU i na kraju ladno HDD, i da kakvo ti je napajanje, sumnjam da je lose ali ipak sta znam, ja kazem da komp ima dusu a mene niko ne slusa
1. Napisi ostatak konfiguracije. 2. Dali su feleshovali zadnju verziju biosa maticen ploce ?
Ja nemam takvih problema a kroz moju masinu i7 ASUS/Gigabyte i test platformu i5 je prosao svaki od modela 5xxx generacije karata. Ali naravno kod mene je sve uradjeno od hardevra/biosa do sistema po PS, sto serviseri cesto zanemaruju.
Ploča je GIGABYTE EX58-UD3R, menjana prvo, stavljena ista. I problem se ponavljao. Memorija i hard disk su prošli testove i nisu pokazali ni jednu grešku. Vađena je TV kartica i opet se zakucao. Kad je izvađen 5850, stavljen je opet ATI, ne znam tačno koji, mislim da je 4850. Nije ni bitno, problem je i dalje postojao. Kad je stavljena GTX 250, a tome će večeras biti 2 puna dana, nije se zakucao ni jednom a radi non-stop sa sve adsl-om (telekomov HG520S modem). Tako da bi bilo lepo da je bilo šta drugo odnosno nešto od gore navedenog ali na moju veliku žalost 99.9% je u pitanju ATI grafika. Ovaj 0,01 ostavljam za nadu da ješto drugo.
ja isto imam tu maticnu i taj cpu i 5850 powercolor i do sada je predjeno par igrica sa tom kombinacijom,a comp nikad ne gasim jer stalno nesto skidam sa torenta i nikakvih problema nisam imao...ps da napomenem da imam win7 64 bita i 6gb rama
sad to mozes da gledas sa dve strane ili gigabyte ploce ili ati karte pa koga menje volis udri po njemu, ja sam imao GB plocu sa KT880(AMD) chipom i u njenom uputstvu je pisalo da nije kompatibilna sa ATI 9600 serijom karata, pa jebo takvog proizvodjaca ploca
Dali su fleshovali zadnju verziju biosa maticen ploce ?
Kako mi se cini niste, posto je menjana ploc, jako inteligentno. Nove verzije biosa upravo tome sluze, povecanju kompatibilnosti hardvera sa plocom i otklanjanju mogucih ne kompatbilnosti.
GigaByte GA-EX58-UD3R generalno gledano nema taj problem koji se kod tebe manifestuje, znaci na relaciji ploca-ATI grafika nebi trebalo da postoji problem.
Ako niste fleshovali novi bios uradi to sam, jako je jednostavno, bacis zadnju verziju biosa na flesh pa iz samog biosa ploce F8 fleshues bios, ako i nakon toga pokaze ne stabilnost jedino preostaje da promenis memoriske module, ali mislim da ce fleshovanje biosa resiti problem.
Problem koji imaš nije ništa novo. Konflikt postoji između ploče i grafike. Moj savet bi ti bio (ako si u mogućnosti) da prvo promeniš proizvođača kartice i prilično sam siguran da je to problem. Pošto je to sve novijeg datuma ne verujem da postoji apdejt biosa koji rešava problem, a možda malo i prečešljaš forume na ovu tematiku. Cenim da je neko (negde na zemlji) imao isti problem i rešio ga.
1. Loša memorija(ne mora da bude sva, možda je samo 1 modul poludeo, vadi 1 po 1 pa, ako se ništa ne promeni, priključuj naizmenično, mada ne bi bilo loše da isprobaš neki ``provereni``, npr. Kingston),
Prvo ću probati sa flešom bios-a. Sad ne vredi da radim pošto rekoh da je trenutno u kompu GTX 250.
Ako to ne upali, idemo na memorijske module.
Treća stavka je ploča od drugog proizvođača (Dajte predlog za neku adekvatnu ovoj)
Četvrta varijanta, drugi 5850, recimo, taj PowerColor, (ako uspem da ga ujurim sad pred praznike, pošto sam i ovaj čekao desetak dana) kako reče matrixsu.
Izvin ali ako nisu fleshovali bios onda su teski dunsteri. Problem servisera je sto uglavnom nemju blage veze sa high end hardverom nove generacije, jer da bi imali treba da prate desavanaj vezana za isti (za sta zbog posla nemaju vemena) pa tek praksom dolaze do novih saznanja. Nijhovo iskustov je za postovanje kad su kante od 200e u pitanju ali i7 ili PII tesko da vecina njih nesto moze da uradi u konkretnoj situaciji kada nastene problem, naravno cast izuzecima, kao recimo servis bench shopa.
Pogledaj malo info vezan za tvoju plocu na sajtu proizvodjaca, postoje razlicite revizije iste ploce, u CPUZ-u mozes videti koja je tvoja pa fleshuj adekvatnu verziju biosa. Isto tako mozes videti da recimo F4 bios povecava VGA kompatibilnost. Svakako treba fleshovati zadnju verziju biosa ako se vec javio problem kakav ti imas.
:: @Zajebani7 :: :: Momci nisu dunsteri, dugo su u poslu a i firma je skroz profi mada im moram sutra napomenuti update bios-a, ne verujem da su to radili.
Sapphire ATI 5850 i PowerColor imaju isti bios, a same karte se prave na istom mestu, znaci iste su , nema razlicitog proizvodjaca, samo su brendirane razlicito. ASUS karta ili MSI imaju razlicit bios u odnosu na Sapphire, PowerColor.
:: Prvo ću probati sa flešom bios-a. Sad ne vredi da radim pošto rekoh da je trenutno u kompu GTX 250 :: :: Ako to ne upali, idemo na memorijske module :: :: Treća stavka je ploča od drugog proizvođača (Dajte predlog za neku adekvatnu ovoj :: :: Četvrta varijanta, drugi 5850, recimo, taj PowerColor, (ako uspem da ga ujurim sad pred praznike, pošto sam i ovaj čekao desetak dana) kako reče matrixsu :: :: Valjda će nešto upalit :: ::
a kako majke ti moze 8400 da bude usko grlo, kad je jedan od najboljih core2 cpu-a!?!?!? I to jos na 4 ghz!?!? Ti mora da nisi procitao sve one testove za grafiku + cpu oc-ovan, bolje prvo procitaj pa onda postavljaj pitanja, a ne ovako da pitas jedno te isto uvek koje nema veze sa bilo cim(bez uvrede)!!!!
:: :: :: :: ajda pitam ovde posto vidim ljude sa novom serijom ati-a 5xx :: :: imam 4890 hocu da je prodam i uzmem 585 :: :: da li ce mi E8400 oc na 4.0GHz za svaki dan, biti usko grlo?
2 brza jezgra sa dosta casha(e8400 na 4GHz) nece biti usko grlo za tu kartu, retko koja igra koristi vise jezgara,a i pri vecim rezolucijama vise radi karta, nece je udaviti sigurno
Bios je flešovan, rekoše mi u servisu. Dajte, preporučite mi neku kvalitetnu ploču koja je u rangu ove ili čak malo i bolja, da probamom tu varijantu. `Ajmo, ljudi, dajte predloge da ubrzam malo stvar, počinje već da mi bude frka od svega a i praznici stižu tako da mi valja završavati ovu zajebanciju do četvrtka. Je*b`o nekompatibilnost, puknem 100k za mašinu i onda se zajebavam 20 dana da bi radila kako treba.
oo Hvaalim te Boze sto konacnno neki normalan covek,koji ce objasniti da procesori(noviji)teeesko mogu biti usko grlo....GPU je NAAAJbitniji za igre,znaci NAJNAJNAJbitniji,mene pravili budalom kada sam pricao iz sopstvenog iskustva da procesori na taktu preko 2.5 ghz,narocito ako su dual core i jace SVI mogu da teraju igre,uz minimalnu razliku u performansama...
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647196. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.