Grafička karta za web,grafički-dizajn koju kupiti...misljenja
STRANA 1 OD 2
misko311
Grafička karta za web,grafički-dizajn koju kupiti...misljenja
25.12.2009. 01:35
T23139
status: user broj poruka: 16
Hoću da kupim kartu za rad sa grafičkim aplikacijama i programima.Iskustva...imam monitor 2494hm Samsung,kalibracije,profili objašnjenja.Ako ima na netu gde?Ili koji crt...itd.Puno pitanja zar ne?Šaljite sve na tu temu upijam ko sunđer.POZDRAV!!!
Ako hoce da se bavi bas sa grafikom sa mnogo velikim rezolucijama u photoshopu ili corelu, nVidia(sad ne znam za ATi) ce mu dati dodatnu akceleraciju, ili cak sve preuzeti na sebe. Ali samo ako radi u ogromnim rezolucijama, ne misleci na 2000 puta 1000 nego npr. 8000 x 8000 rez, i sa vise layera. Bez cekanja iscrtava layere, u slucaju da pomera nesto oblikuje....itd. Tako da integrusa nije bas sasvim dovoljna. U slucaju da je nesto malih rezolucija, onda moze i integrusa ili cak neka jeftina nVidija ili ATi.
Photoshop CS3 i CS4 podrzavaju graficku akceleraciju.
A ako radi 3D modelovanje i renderovanje, e onda neka jaka gejmerska, ili ako hoce da se prospe za neki nV Quadro ili ATi Fire.
...da pazarish Nvidia Quadro FX 380, 570, 580 itd..To su entry-level (najjeftinije) kartice koje sabijaju sve od grafichkih aplikacija...Imash i jache ali sa ovom klasom nema zezanja nit spora apropo poluprofi-profi primene...ili pazari neki FireGL.U svakom sluchaju ako planirash da se bavish bilo chime od toga shto si naveo ovo ti je dugorochna investicija
Sad ce neko da uskochi `Aha reklama...reklamaaaaa...` a kako drugachije da ga usmerim kada u ovoj obecanoj zemlji morash disertaciju trzzishta da napravish da bi nabavio takvu konfekciju poput ovih kartica.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ get on_log on / log off_get off
sto se tice Ps-a tu ti grafika nece puno pomoci, ADOBE podrzava ATI stream i nVIDIA CUDA, mislim da najveci efekat karte mozes da vidis u after effects, za video obradu cyber link power cinema radi sa gpu-om(ati, nevidija)
Posto vidim kalibracija i profil, u tvom postu. Ako nemas dobro oko, kalibracija se vrsi uredjajem zvan Spyder 2 (Colorvision Spyder2 / Pro) kosta oko 70tak evra. Kaci se na panel monitora. I on ti izbacuje profil koji ti operativni sistem ucitava. Ako imas dobro oko, bilo koji softver za kreiranje ICM/ICC profila ti moze posluziti. Ako koristis XP, on sam nece moci da ucita profil, nego mora da se skine softver od strane Microsofta - Microsoft Color Control Panel i u njega stavljas profil.
Edit: @saxija
Grafika itekako pomaze u PS-u, gde CS3 i CS4 podrzavaju akceleraciju. Ima velike razlike kada radis u mnogo velikim rezolucijama, sa vise layera kada koristis istu makinu sa integrusom gde je CPU zaduzen, i sa dobrom grafickom gde je GPU zaduzen.
Za rad sa slikama visoke rezolucije u photoshopu, illustratoru itd, posao zavrsava savrseno i 8800GT...
Drugar vec 5 godina zaradjuje od grafickog dizajna na 8800GTS 640mb i ne zali se... Otplatio ga je vec 1000 puta preko :D __________________ Scourge of PCBerza
i mogu ti reci da mi radi isto sa i bez openGL stikliranim, mnogo mu je bitnija memorija nago karta, jedino sto nisam radi 3D u PS pa ne znam i necu za to da pricam ali ovo ostalo samo sminka, aero u PS
:: A ako radi 3D modelovanje i renderovanje, e onda neka jaka gejmerska, ili ako hoce da se prospe za neki nV Quadro ili ATi Fire
@neXus2000 Ako radi 3D modeling i renderovanje jedino sto treba da izbegne su jake(gejmerske) graficke karte,jer ce mu usporiti rad...Vecita misterija na ovom forumu sto ljudi misle da ce im jaka gejmerska karta ubrzati rad u aplikacijama i rendering...Graficka karta ce ubrzati rendering isto koliko i bolji modem ili filter za prasinu u kucistu iz jednog razloga jer ima veze sa renderingom koliko i taj filter...Tj nema ni najmanje....Tako da je ulaganje u skupu gejmersku grafiku za aplikacije cisto bacanje para. Ako ne uzima FireGL ili Quadro,onda ce mu najobicnija 128 bitna karta od 40 evra raditi isto kao i ona od 300 evra,a mozda i bolje...A cisto za statistiku ni `render karta`(FireGL ili Quadro) ne ubrzava render u 3D aplikacijama...
::Grafika itekako pomaze u PS-u, gde CS3 i CS4 podrzavaju akceleraciju. Ima velike razlike kada radis u mnogo velikim rezolucijama, sa vise layera kada koristis istu makinu sa integrusom gde je CPU zaduzen, i sa dobrom grafickom gde je GPU zaduzen
Koliko se secam CS3 nema OpenGL akceleracju,a CS4 ima,ali opet ista prica,OpenGL je na gejmerskim karticama ogranicen i radi isto na svim.Da pojasnim sve Nvidia grafike iz serije 8 ce imati isto ubrzanje i sto tako ce sve iz serije 9 isto kao cela ta serija,isto vazi i za ATI. Da ne bude zabune graficka karta u CS4 koristi OpenGL za rendering i da ce ubrzanje ako je uljucen OpenGL u odnosu na to ako tu operaciju obavlja samo CPU,ali razlike izmedju skupe i jeftine gejmerske karte istog proizvodjaca nema. Nece dozvoliti ni ATI ni nvidia da ti gejmerska kartica od 100-200 evra zavrsava posao jedne render karte koja u proseku kosta oko 1000 evra...To je cist marketinski potez,ali je tako...
::Sta mislis kakva je lakoca raditi u rez od 10000x10000 a da ne cekas da ti iscrta zato sto si pomerio layer malo ulevo
Rad na malim rezolucijama zavisi najvise od CPUa,ali rad na velikim rezolucijama trazi prvenstveno mnogo vise RAM memorije i ako je nema dovoljno tada crtez pocinje da `secka` i da se koci...Ono sto sam ja primetio kod rada na velikim rezolucijama i modelovanje fajlova sa mnogo poligona da cim fajl zauzme vise od pola ukupne kolicine ram memorije pocinje lagano da `stuca`.
Sta radite da vam bude sto realniji prikaz monitiora i stampe to jest pravog prikaza slike ako ima neki sajt sa objasnjenjima.Bitno je da to bude `to` sto uradim.Znaci obrada videa i slike.Od komponenta nista besno al relno i brzo...Mislim da znate sta zelim da kazem, ne zelim studio samo radno okruzenje i moj rad.
Sta radite da vam bude sto realniji prikaz monitiora i stampe to jest pravog prikaza slike ako ima neki sajt sa objasnjenjima.Bitno je da to bude `to` sto uradim.Znaci obrada videa i slike.Od komponenta nista besno al relno i brzo...Mislim da znate sta zelim da kazem, ne zelim studio samo radno okruzenje i moj rad.
Predrasude su cudo prvo pitajte pa onda zakljucite sta je!Znam sta je!!Tako da sam problem resio u svoju korist.Nego vi pisite nesto pametno i lepo.POZ!
Jedno resenje ti je da pronadjes color profil za tvoj monitor, a najbolje resenje je da kupis alatku za kalibrisanje monitora... __________________ Scourge of PCBerza
Imam color profil za monitor ali kad ga nastelujem posle nekog vremena menjaju mi se stelovanja neznam ni ja sam zasto.Zato zelim da nabavim opremu koja mi nece to raditi.Inace i vreme je da menjam masinu...Pa gledam sta je najbolje resenje za moj rad jer nezelim da se zanosim sa igrama a zelim kvalitet slike.Znam koliko para toliko muzike al ajde budi pametan?
To jest znam sta je problem `velika rezolucija` monitora kome je preporucena 1920X1080 i imam jos jedan ekran za alate crt 17 Philips a grafika slaba kao i masina stara 4 god.
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647196. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.