Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Grafička karta za web,grafički-dizajn koju kupiti...misljenja
STRANA 1 OD 2  
misko311 Grafička karta za web,grafički-dizajn koju kupiti...misljenja 25.12.2009. 01:35 T23139

status: user
broj poruka: 16
Hoću da kupim kartu za rad sa grafičkim aplikacijama i programima.Iskustva...imam monitor 2494hm Samsung,kalibracije,profili objašnjenja.Ako ima na netu gde?Ili koji crt...itd.Puno pitanja zar ne?Šaljite sve na tu temu upijam ko sunđer.POZDRAV!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG Ha... 25.12.2009. 03:18 #174210

broj poruka: 1586
Ajde malo preciznije, za koje aplikacije, programe itd...

Kakva je konfiguracija, koje komponente?

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

codeus re 25.12.2009. 08:01 #174217

broj poruka: 4054

ako neces pilati igrice .. i integrusa ili koja god 64bit-na (jeftina) ce da ti radi ..
Scyter Re: 25.12.2009. 08:36 #174221

broj poruka: 8138
To moze da ti zavrsi posao i ATI 9200.

The Way It`s Meant To Be Played

neXus2000 Ne sasvim 25.12.2009. 08:43 #174222

broj poruka: 3351
Ako hoce da se bavi bas sa grafikom sa mnogo velikim rezolucijama u photoshopu ili corelu, nVidia(sad ne znam za ATi) ce mu dati dodatnu akceleraciju, ili cak sve preuzeti na sebe. Ali samo ako radi u ogromnim rezolucijama, ne misleci na 2000 puta 1000 nego npr. 8000 x 8000 rez, i sa vise layera. Bez cekanja iscrtava layere, u slucaju da pomera nesto oblikuje....itd. Tako da integrusa nije bas sasvim dovoljna. U slucaju da je nesto malih rezolucija, onda moze i integrusa ili cak neka jeftina nVidija ili ATi.

Photoshop CS3 i CS4 podrzavaju graficku akceleraciju.

A ako radi 3D modelovanje i renderovanje, e onda neka jaka gejmerska, ili ako hoce da se prospe za neki nV Quadro ili ATi Fire.
looftigooz pa jedino... 25.12.2009. 10:42 #174240

broj poruka: 111
...da pazarish Nvidia Quadro FX 380, 570, 580 itd..To su entry-level (najjeftinije) kartice koje sabijaju sve od grafichkih aplikacija...Imash i jache ali sa ovom klasom nema zezanja nit spora apropo poluprofi-profi primene...ili pazari neki FireGL.U svakom sluchaju ako planirash da se bavish bilo chime od toga shto si naveo ovo ti je dugorochna investicija

http://www.nvidia.com/page/qfx_el.html

Probaj kod ove firme da se raspitash jer su stvarno retke
http://www.adriatiko.com/Graficke-kartice-c76-list.htm

Sad ce neko da uskochi `Aha reklama...reklamaaaaa...` a kako drugachije da ga usmerim kada u ovoj obecanoj zemlji morash disertaciju trzzishta da napravish da bi nabavio takvu konfekciju poput ovih kartica.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
get on_log on / log off_get off

looftigooz hahaha 25.12.2009. 10:43 #174241

broj poruka: 111
pa neXus2000 vec odovorio shta treba...e pa dobro ..sad znash shta ti je chiniti

http://www.bozzabench.rs/Tests/TestView/tabid/95/id/84/language/sr-Latn-CS/Default.aspx
Mozzda pomogne da se opredelish i treba li ti ovako neshto
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
get on_log on / log off_get off

saxija re 25.12.2009. 11:14 #174246

broj poruka: 4016
sto se tice Ps-a tu ti grafika nece puno pomoci, ADOBE podrzava ATI stream i nVIDIA CUDA, mislim da najveci efekat karte mozes da vidis u after effects, za video obradu cyber link power cinema radi sa gpu-om(ati, nevidija)

trla baba wlan

amdgeek
http://amdgeeks.net/overclock/926

neXus2000 da dodam 25.12.2009. 11:19 #174247

Posto vidim kalibracija i profil, u tvom postu. Ako nemas dobro oko, kalibracija se vrsi uredjajem zvan Spyder 2 (Colorvision Spyder2 / Pro) kosta oko 70tak evra. Kaci se na panel monitora. I on ti izbacuje profil koji ti operativni sistem ucitava. Ako imas dobro oko, bilo koji softver za kreiranje ICM/ICC profila ti moze posluziti. Ako koristis XP, on sam nece moci da ucita profil, nego mora da se skine softver od strane Microsofta - Microsoft Color Control Panel i u njega stavljas profil.

Edit:
@saxija

Grafika itekako pomaze u PS-u, gde CS3 i CS4 podrzavaju akceleraciju. Ima velike razlike kada radis u mnogo velikim rezolucijama, sa vise layera kada koristis istu makinu sa integrusom gde je CPU zaduzen, i sa dobrom grafickom gde je GPU zaduzen.

http://kb2.adobe.com/cps/405/kb405745.html
Daum ... 25.12.2009. 11:25 #174249

broj poruka: 12798
Za rad sa slikama visoke rezolucije u photoshopu, illustratoru itd, posao zavrsava savrseno i 8800GT...

Drugar vec 5 godina zaradjuje od grafickog dizajna na 8800GTS 640mb i ne zali se... Otplatio ga je vec 1000 puta preko :D

neXus2000 Eheheh 25.12.2009. 11:30 #174251

Pa i ja imam 8800GT. :D
Sta mislis kakva je lakoca raditi u rez od 10000x10000 a da ne cekas da ti iscrta zato sto si pomerio layer malo ulevo. :D
saxija re 25.12.2009. 13:51 #174294

evo sad sam probao PS(64bit) sa nekom pripremom za stampu rezolucija je:

http://img693.imageshack.us/img693/2922/49852490.jpg

i mogu ti reci da mi radi isto sa i bez openGL stikliranim, mnogo mu je bitnija memorija nago karta, jedino sto nisam radi 3D u PS pa ne znam i necu za to da pricam ali ovo ostalo samo sminka, aero u PS

trla baba wlan

amdgeek

DaSickSyst Re: Ne sasvim 25.12.2009. 14:16 #174302

broj poruka: 2909
:: A ako radi 3D modelovanje i renderovanje, e onda neka jaka gejmerska, ili ako hoce da se prospe za neki nV Quadro ili ATi Fire

@neXus2000
Ako radi 3D modeling i renderovanje jedino sto treba da izbegne su jake(gejmerske) graficke karte,jer ce mu usporiti rad...Vecita misterija na ovom forumu sto ljudi misle da ce im jaka gejmerska karta ubrzati rad u aplikacijama i rendering...Graficka karta ce ubrzati rendering isto koliko i bolji modem ili filter za prasinu u kucistu iz jednog razloga jer ima veze sa renderingom koliko i taj filter...Tj nema ni najmanje....Tako da je ulaganje u skupu gejmersku grafiku za aplikacije cisto bacanje para.
Ako ne uzima FireGL ili Quadro,onda ce mu najobicnija 128 bitna karta od 40 evra raditi isto kao i ona od 300 evra,a mozda i bolje...A cisto za statistiku ni `render karta`(FireGL ili Quadro) ne ubrzava render u 3D aplikacijama...

::Grafika itekako pomaze u PS-u, gde CS3 i CS4 podrzavaju akceleraciju. Ima velike razlike kada radis u mnogo velikim rezolucijama, sa vise layera kada koristis istu makinu sa integrusom gde je CPU zaduzen, i sa dobrom grafickom gde je GPU zaduzen

Koliko se secam CS3 nema OpenGL akceleracju,a CS4 ima,ali opet ista prica,OpenGL je na gejmerskim karticama ogranicen i radi isto na svim.Da pojasnim sve Nvidia grafike iz serije 8 ce imati isto ubrzanje i sto tako ce sve iz serije 9 isto kao cela ta serija,isto vazi i za ATI.
Da ne bude zabune graficka karta u CS4 koristi OpenGL za rendering i da ce ubrzanje ako je uljucen OpenGL u odnosu na to ako tu operaciju obavlja samo CPU,ali razlike izmedju skupe i jeftine gejmerske karte istog proizvodjaca nema.
Nece dozvoliti ni ATI ni nvidia da ti gejmerska kartica od 100-200 evra zavrsava posao jedne render karte koja u proseku kosta oko 1000 evra...To je cist marketinski potez,ali je tako...

::Sta mislis kakva je lakoca raditi u rez od 10000x10000 a da ne cekas da ti iscrta zato sto si pomerio layer malo ulevo

Rad na malim rezolucijama zavisi najvise od CPUa,ali rad na velikim rezolucijama trazi prvenstveno mnogo vise RAM memorije i ako je nema dovoljno tada crtez pocinje da `secka` i da se koci...Ono sto sam ja primetio kod rada na velikim rezolucijama i modelovanje fajlova sa mnogo poligona da cim fajl zauzme vise od pola ukupne kolicine ram memorije pocinje lagano da `stuca`.

DaSickSystem
misko311 Hvala drugari 25.12.2009. 16:06 #174317

Sta radite da vam bude sto realniji prikaz monitiora i stampe to jest pravog prikaza slike ako ima neki sajt sa objasnjenjima.Bitno je da to bude `to` sto uradim.Znaci obrada videa i slike.Od komponenta nista besno al relno i brzo...Mislim da znate sta zelim da kazem,
ne zelim studio samo radno okruzenje i moj rad.

misko311 Hvala drugari 25.12.2009. 16:14 #174320

Sta radite da vam bude sto realniji prikaz monitiora i stampe to jest pravog prikaza slike ako ima neki sajt sa objasnjenjima.Bitno je da to bude `to` sto uradim.Znaci obrada videa i slike.Od komponenta nista besno al relno i brzo...Mislim da znate sta zelim da kazem,

misko311 Hvala drugari 25.12.2009. 16:16 #174322

Scyter Re: 25.12.2009. 16:18 #174323

broj poruka: 8138
Mislim da nema potrebe za spamovanjem da bi neko video ovu temu i odgovorio na tvoje pitanje.

The Way It`s Meant To Be Played

saxija re 25.12.2009. 16:27 #174325

nadji neki program za kalibraciju ali sve ti je to sr*** dok ti ne odstamapas i uporedis boje
i nemoj pisati po 3 puta .)

trla baba wlan

amdgeek

misko311 Hvala drugari 25.12.2009. 16:41 #174329

saxija brate 25.12.2009. 16:43 #174331

ja sad stvarno moram da te pitam da li si blesav?

trla baba wlan

amdgeek

misko311 ma da... 25.12.2009. 16:50 #174333

Pisem ovoliko puta jer kako idem na predhodnu i naprednu stranu explorer mi salje poruku koju sam vec poslao.Primetio sam al .... znas vec sta!
misko311 .... 25.12.2009. 16:56 #174335

Predrasude su cudo prvo pitajte pa onda zakljucite sta je!Znam sta je!!Tako da sam problem resio u svoju korist.Nego vi pisite nesto pametno i lepo.POZ!

Daum ... 25.12.2009. 17:17 #174338

broj poruka: 12798
Jedno resenje ti je da pronadjes color profil za tvoj monitor, a najbolje resenje je da kupis alatku za kalibrisanje monitora...

misko311 da... 25.12.2009. 17:32 #174348

Imam color profil za monitor ali kad ga nastelujem posle nekog vremena menjaju mi se stelovanja neznam ni ja sam zasto.Zato zelim da nabavim opremu koja mi nece to raditi.Inace i vreme je da menjam masinu...Pa gledam sta je najbolje resenje za moj rad jer nezelim da se zanosim sa igrama a zelim kvalitet slike.Znam koliko para toliko muzike al ajde budi pametan?

misko311 Ali sta kuopiti? 25.12.2009. 17:37 #174349

To jest znam sta je problem `velika rezolucija` monitora kome je preporucena 1920X1080 i imam jos jedan ekran za alate crt 17 Philips a grafika slaba kao i masina stara 4 god.

misko311 .... 25.12.2009. 17:45 #174353

Poneki put kad puno radim kompijuter mi se ugasi i eto to je to...Stalno trazi ponovna podesavanja a to mnogo nervira i oduzima vreme!
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647196.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs